Výhody kokosového oleja pre váš mozog, srdce, kĺby a ďalšie

OBSAH:

  • Čo je kokosový olej?
  • Výhody kokosového oleja
  • Výživové údaje kokosového oleja
  • Riziká a vedľajšie účinky kokosového oleja
  • Ako používať kokosový olej
  • Záver

kokosovy olej
K dnešnému dňu existuje viac ako 1 500 štúdií, ktoré dokazujú, že kokosový olej je jednou z najzdravších potravín na svete. Využitie a výhody kokosového oleja presahujú rámec toho, čo si väčšina ľudí uvedomuje, pretože kokosový olej - vyrobený z kopry alebo čerstvej kokosovej dužiny - je skutočnou superpotravinou.

Niet divu, že kokosový orech je v mnohých tropických oblastiach považovaný za "strom života".

Niet pochýb o tom, že mnohí ľudia sú zmätení, či by mali pravidelne konzumovať kokosový olej, najmä po správe asociácie srdca o nasýtených tukoch, ktorá odporúča znížiť nasýtené tuky v strave. To však neznamená, že by sa ľudia mali jeho konzumácii vyhýbať.

 

Takže napriek otázkam, či je kokosový olej zdravý, alebo nie, jeho konzumácia môže znížiť zápal, podporiť kognitívne a srdcové zdravie, chrániť orgány a zvýšiť hladinu energie.

Čo je kokosový olej?

Kokosový olej sa vyrába lisovaním sušeného kokosového mäsa, nazývaného kopra, alebo čerstvého kokosového mäsa. Na jeho výrobu môžete použiť "suchú" alebo "mokrú" metódu.

Mlieko a olej z kokosového orecha sa vylisujú a potom sa olej odstráni. Pri chladnej alebo izbovej teplote má pevnú štruktúru, pretože tuky v oleji, ktoré sú väčšinou nasýtené, sa skladajú z menších molekúl.

Pri teplotách okolo 78 stupňov Fahrenheita sa skvapalňuje. Má tiež bod zadymenia približne 350 stupňov, vďaka čomu sa výborne hodí na prípravu soté, omáčok a pečiva.

Tento olej sa vďaka menším molekulám tuku ľahko vstrebáva aj do pokožky, vďaka čomu je kokosový olej na pokožku vhodným hydratačným prostriedkom na pokožku a vlasovú pokožku.

Výhody kokosového oleja

Podľa lekárskych výskumov medzi zdravotné prínosy kokosového oleja patria tieto:

1. Pomáha liečiť Alzheimerovu chorobu

Pri trávení mastných kyselín so stredne dlhým reťazcom (MCFA) v pečeni vznikajú ketóny, ktoré sú ľahko prístupné mozgu na získavanie energie. Ketóny dodávajú mozgu energiu bez potreby inzulínu na spracovanie glukózy na energiu.

Výskum ukázal, že mozog si v skutočnosti vytvára vlastný inzulín na spracovanie glukózy a napájanie mozgových buniek. Štúdie tiež naznačujú, že keď mozog pacienta s Alzheimerovou chorobou stratí schopnosť vytvárať si vlastný inzulín, ketóny z kokosového oleja by mohli vytvoriť alternatívny zdroj energie, ktorý by pomohol obnoviť funkciu mozgu.

V prehľade z roku 2020 sa zdôrazňuje úloha triglyceridov so stredne dlhým reťazcom (ako je MCT olej) v prevencii Alzheimerovej choroby, pretože majú neuroprotektívne, protizápalové a antioxidačné vlastnosti.

2. Pomáha pri prevencii ochorení srdca a vysokého krvného tlaku

Kokosový olej má vysoký obsah prírodných nasýtených tukov. Nasýtené tuky nielenže zvyšujú hladinu zdravého cholesterolu (známeho ako HDL cholesterol) v tele, ale pomáhajú aj premeniť "zlý" LDL cholesterol na dobrý cholesterol.

Randomizovaná krížová štúdia publikovaná v časopise Evidence-based Complementary and Alternative Medicine zistila, že denná konzumácia dvoch polievkových lyžíc panenského kokosového oleja u mladých zdravých dospelých ľudí výrazne zvýšila HDL cholesterol. Navyše neboli zaznamenané žiadne závažné bezpečnostné problémy pri každodennom užívaní panenského kokosového oleja počas ôsmich týždňov.

Ďalšia novšia štúdia, publikovaná v roku 2020, mala rovnaké výsledky a dospela k záveru, že konzumácia kokosového oleja vedie k výrazne vyššiemu HDL cholesterolu ako netropické rastlinné oleje. Zvýšením HDL v tele pomáha podporovať zdravie srdca a znižuje riziko srdcových ochorení.

3. Lieči infekcie močových ciest a obličiek a chráni pečeň

Je známe, že kokosový olej odstraňuje a zlepšuje príznaky infekcie močových ciest a obličiek. MCFA v oleji pôsobia ako prírodné antibiotikum tým, že narúšajú lipidový obal na baktériách a zabíjajú ich.

Výskum tiež ukazuje, že kokosový olej priamo chráni pečeň pred poškodením.

Kokosová voda tiež pomáha hydratovať a podporovať proces hojenia. Lekári dokonca aplikovali kokosovú vodu na odstránenie obličkových kameňov.

Kokos je silná superpotravina, čo je zrejmé vzhľadom na všetky tieto obrovské zdravotné výhody kokosového oleja.

4. Znižuje zápal a artritídu

V štúdii na zvieratách v Indii sa ukázalo, že vysoké množstvo antioxidantov prítomných v panenskom kokosovom oleji znižuje zápal a zlepšuje príznaky artritídy účinnejšie ako popredné lieky.

V ďalšej nedávnej štúdii sa zistilo, že kokosový olej, ktorý bol získaný len strednou teplotou, potláča zápalové bunky. Pôsobil ako analgetikum aj protizápalový prostriedok.

5. Prevencia a liečba rakoviny

Kokosový olej má dve vlastnosti, ktoré mu pomáhajú bojovať proti rakovine, vrátane ketónov, ktoré sa v oleji vytvárajú. Nádorové bunky nemajú prístup k energii v ketónoch a sú závislé od glukózy.

Druhou vlastnosťou je obsah stredne dlhých mastných kyselín v kokosovom oleji. Keďže MCFA trávia lipidové steny baktérií, dokážu zabíjať aj baktériu helicobacter pylori, o ktorej je známe, že zvyšuje riziko vzniku rakoviny žalúdka.

Navyše výskumy ukazujú, že kyselina laurová obsiahnutá v kokosovom oleji môže mať protirakovinové účinky tým, že vyvoláva antiproliferačné a proapoptotické účinky.

6. Posilnenie imunitného systému (antibakteriálny, protiplesňový a antivírusový)

Kyselina laurová v kokosovom oleji (monolaurín), ktorá preukázateľne znižuje výskyt kandidy, bojuje proti baktériám a vytvára nepriateľské prostredie pre vírusy. Mnohé choroby sú dnes spôsobené premnožením zlých baktérií, plesní, vírusov a parazitov v tele.

Z prehľadu z roku 2020 vyplýva, že má antimikrobiálnu aktivitu a pomáha aktivovať protizápalový charakter imunitnej reakcie v ľudskom tele.

Obilniny a cukor môžete vo svojej strave nahradiť kokosovým olejom ako prirodzeným zdrojom paliva, keď ste chorí. Cukor podporuje rast zlých baktérií.

Namiesto toho pri chorobe užívajte trikrát denne jednu polievkovú lyžicu kokosového oleja a konzumujte aj veľa zeleniny a vývaru z kostí.

7. Podporuje pamäť a funkciu mozgu

V štúdii z roku 2004 uverejnenej v časopise  vedci zistili, že MCFA v kokosovom oleji zlepšujú problémy s pamäťou u starších osôb.

U všetkých pacientov došlo po užívaní tejto mastnej kyseliny k výraznému zlepšeniu schopnosti zapamätať si. MCFA sa v tele ľahko vstrebávajú a v mozgu sa k nim dá dostať bez použitia inzulínu. Sú teda schopné efektívnejšie zásobovať mozgové bunky palivom.

8. Zlepšuje energiu a vytrvalosť

Kokosový olej je ľahko stráviteľný. Taktiež produkuje dlhšie trvajúcu energiu a zvyšuje metabolizmus.

Štúdie naznačujú, že pri užívaní kvalitného nerafinovaného kokosového oleja môžete získať najviac výhod kokosového oleja, pretože jeho MCFA sa posielajú priamo do pečene, kde sa premieňajú na energiu.

V súčasnosti mnohí triatlonisti používajú kokosový olej ako zdroj paliva počas tréningov a pretekov na dlhé trate.

Domáce energetické palivo si môžete vyrobiť zmiešaním kokosového oleja, surového medu a chia semienok. Jednoducho dajte dohromady jednu polievkovú lyžicu z každého a skonzumujte 30 minút pred cvičením.

9. Pomáha pri trávení a znižuje výskyt žalúdočných vredov a ulceróznej kolitídy

Kokos tiež zlepšuje trávenie, pretože pomáha telu absorbovať vitamíny rozpustné v tukoch, vápnik a horčík. Ak sa kokosový olej užíva súčasne s omega-3 mastnými kyselinami, môže ich dvakrát zefektívniť, pretože sú ľahko dostupné na strávenie a využitie v tele.

Výskum naznačuje, že kokosový olej môže pomôcť zlepšiť stav baktérií a čriev tým, že ničí zlé baktérie a kandidu. Nerovnováha kandidy môže znížiť najmä obsah žalúdočnej kyseliny, čo spôsobuje zápaly a zlé trávenie.

To všetko spolu znamená, že kokosový olej prospieva zdraviu tráviaceho traktu a pomáha liečiť alebo predchádzať žalúdočným vredom a ulceróznej kolitíde.

10. Môže pomôcť zmierniť príznaky ochorenia žlčníka a pankreatitídy

Štúdia na zvieratách uverejnená v časopise ukazuje, že MCFA kokosového oleja nepotrebujú na rozklad pankreatické enzýmy, takže užívanie kokosového oleja zmierňuje záťaž pankreasu.

Okrem toho je táto superpotravina tak ľahko stráviteľná, že je známe, že zlepšuje aj príznaky ochorenia žlčníka. Nahraďte iné tuky s dlhým reťazcom kokosovým olejom, aby ste zlepšili zdravie žlčníka a celého tela.

11. Dokáže zlepšiť kožné problémy (popáleniny, ekzémy, lupiny, dermatitídu a psoriázu)

Kokosový olej je skvelý ako čistiaci prostriedok na tvár, hydratačný krém a ochrana pred slnkom, ale dokáže liečiť aj mnohé kožné ochorenia. Mastné kyseliny (kaprylová a laurová) v kokosovom oleji znižujú vnútorné aj vonkajšie zápaly a hydratujú, takže sú skvelým riešením na všetky typy kožných ochorení.

Chráni pokožku a má veľa antioxidantov, vďaka ktorým je ideálny na hojenie pokožky. Okrem toho antimikrobiálne vlastnosti vyrovnávajú zdroje kandidy alebo plesní, ktoré môžu spôsobovať mnohé kožné ochorenia.

12. Pomáha predchádzať ochoreniam ďasien a zubnému kazu

Oil pulling s kokosovým olejom sa už po stáročia používa ako spôsob čistenia ústnej dutiny od baktérií a pomáha liečiť paradentózu. Navyše výskumy ukazujú, že okrem toho, že ponúka niekoľko výhod pre ústnu dutinu, má olejové ťahanie s kokosovým olejom priaznivý vplyv aj na celkové zdravie.

Kokosový olej je vďaka vysokej koncentrácii antibakteriálnych MCFA jedným z najúčinnejších olejov na vyťahovanie oleja.

Šúchaním oleja v ústach dochádza k denaturácii baktérií a ich prilepeniu. Odstránenie baktérií z ústnej dutiny výrazne znižuje riziko vzniku parodontálnych ochorení.

Ak si chcete vyliečiť ďasná a napraviť zuby, vyskúšajte vyťahovanie oleja trikrát týždenne po dobu 20 minút denne.

13. Podpora zdravia kostí

Oxidačný stres a voľné radikály sú dvaja najväčší vinníci osteoporózy. Keďže kokosový olej má také vysoké množstvo antioxidantov, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom, je popredným prírodným liekom na osteoporózu.

Kokosový olej zvyšuje vstrebávanie vápnika v črevách. Výskumom osteoporózy sa zistilo, že kokosový olej nielenže zvyšuje objem a štruktúru kostí u skúmaných osôb, ale znižuje aj ich úbytok v dôsledku osteoporózy.

14. Pomáha pri cukrovke 2. typu

Keď bunky odmietajú reagovať na inzulín a už neprijímajú glukózu na energiu, považujú sa za inzulín-rezistentné. Pankreas potom pumpuje viac inzulínu, aby to kompenzoval, a vytvára cyklus nadprodukcie.

Inzulínová rezistencia je predchodcom cukrovky 2. typu.

Štúdie naznačujú, že MCFA v kokosovom oleji pomáhajú vyrovnávať inzulínové reakcie v bunkách a podporujú zdravý proces trávenia. Odbremeňujú pankreas a poskytujú telu stály zdroj energie, ktorý nie je závislý od reakcií glukózy, čo môže zabrániť inzulínovej rezistencii a cukrovke druhého typu.

15. Kokosový olej na chudnutie

Vzhľadom na energiu vytvárajúce schopnosti kokosového oleja a skutočnosť, že ide o olej bez obsahu uhľohydrátov, nie je divu, že je prospešný pri chudnutí. Pomáha spaľovať tuk a kalórie, znižuje chuť do jedla a v štúdiách bol obzvlášť nápomocný pri strate brušného tuku.

Schopnosť kokosu pomáhať pri odbúravaní tuku je dobre známa. V štúdii z roku 1985 uverejnenej v časopise Journal of Toxicology and Environmental Health sa zistilo, že jednorazové podanie kyseliny kaprinovej viedlo u samcov potkanov k "spočiatku rýchlemu, potom postupnému znižovaniu spotreby potravy a paralelnému úbytku telesnej hmotnosti".

Predpoklad, že konzumácia kokosového oleja (tuku) prispeje k úbytku tuku, sa môže zdať kontraintuitívny, ale v skutočnosti je celkom logický. Kľúč k pochopeniu tohto javu spočíva vo viacrozmernej schopnosti MCFA riadiť rôzne fyziologické procesy.

Napríklad v spomínanej štúdii z roku 1985 sa zistilo, že kyselina kaprinová vykazuje významné zlepšenie funkcie štítnej žľazy, pomáha znižovať pokojovú tepovú frekvenciu a pomáha telu pri spaľovaní tukov na energiu.

Nedávno bola v časopise Obesity Research Journal uverejnená štúdia z Lekárskej fakulty Bostonskej univerzity, ktorá nám naznačuje, prečo majú MCFA schopnosť spaľovať tuky. Pri testovaní účinkov, ktoré majú MFCA na odbúravanie tukov, boli tukové (tukové) bunky potkanov vopred ošetrené kyselinou kaprylovou. Výskumníci pozorovali, že odbúravanie tukov prebiehalo na takej výraznej úrovni, že doslova napodobňovalo vlastnosti hladovania.

Pôst v tomto zmysle netreba považovať za negatívny, ale za pozitívny v tom zmysle, že telo najefektívnejšie využíva svoje energetické zásoby a urýchľuje odbúravanie nepotrebných tukových zásob. Podľa slov vedcov, ktorí túto štúdiu uskutočnili, "takéto zmeny by mohli čiastočne prispieť k úbytku hmotnosti u zvierat a ľudí v súvislosti so stravou so stredne dlhým reťazcom mastných kyselín."

16. Budovanie svalov a odbúravanie telesného tuku

Výskum naznačuje, že MCFA nie sú dobré len na spaľovanie tukov a znižovanie metabolického syndrómu - sú skvelé aj na budovanie svalov. MCFA, ktoré sa nachádzajú v kokosovom orechu, sa používajú aj v populárnych produktoch na budovanie svalov, ako je napríklad Muscle Milk™.

Prevažná väčšina intenzívne vyrábaných doplnkov stravy však používa spracované formy MCFA. Konzumáciou skutočných kokosových orechov namiesto toho získate "skutočnú dávku", preto skúste pridať pol lyžice oleja do domáceho proteínového smoothie.

17. Výhody kokosového oleja pri starostlivosti o vlasy

Ak máte lupiny alebo suché vlasy, kokosový olej má ideálne mastné kyseliny, ktoré pomáhajú zlepšiť tieto stavy. V skutočnosti toho kokosový olej dokáže pre vlasy urobiť veľmi veľa.

Môžete si vyrobiť domáci kokosový levanduľový šampón na zlepšenie vlasov a použiť priamy kokosový olej ako úplne prírodný kondicionér na vlasy.

Ak sa chcete zbaviť lupín a zahusťovať vlasy, vmasírujte si do pokožky hlavy jednu polievkovú lyžicu kokosového oleja zmiešaného s 10 kvapkami rozmarínového esenciálneho oleja na tri minúty. Potom sa o 30 minút neskôr osprchujte.

18. Candida a kvasinkové infekcie

V štúdii uverejnenej v časopise Antimicrobial Agents and Chemotherapy sa zistilo, že kyselina kaprinová a kyselina laurová v kokosovom oleji predstavujú účinnú prírodnú liečbu kandidy albicans a kvasinkových infekcií.

Ak chcete účinne zničiť kandidu a liečiť kvasinkové infekcie, odstráňte zo stravy spracovaný cukor a rafinované obilniny a konzumujte veľa zdravých tukov. Trikrát denne užívajte jednu polievkovú lyžicu kokosového oleja ako doplnok stravy.

19. Kokosový olej proti starnutiu

Výskum publikovaný v lekárskom časopise Food and Function zistil, že kokosový olej zlepšuje hladinu antioxidantov a môže spomaliť starnutie. Kokosový olej pôsobí tak, že znižuje záťaž pečene a znižuje oxidačný stres.

Vedci tiež zistili, že kokosový olej môže podporovať detoxikáciu vďaka tomu, ako spolupracuje s pečeňou.

Ak chcete prirodzene spomaliť starnutie, na raňajky si dajte jednu polievkovú lyžicu kokosového oleja s bobuľovým ovocím bohatým na antioxidanty. Môžete ho tiež aplikovať priamo na pokožku pre ďalšie zdravotné výhody a vyhladenie.

20. Kokosový olej pre hormonálnu rovnováhu

Medzi zdravotné prínosy kokosového oleja patrí aj hormonálna rovnováha. Kokosový olej môže pomôcť prirodzene vyvážiť hormóny, pretože je skvelým zdrojom nasýtených tukov vrátane kyseliny laurovej.

Štúdie zistili, že kokosový olej môže byť výborným tukom, ktorý sa konzumuje počas menopauzy a môže mať aj pozitívne účinky na hladinu estrogénu.

Aby ste prirodzene vyrovnali hormóny, znížte spotrebu cukru a obilnín a doprajte si zdravé tuky z kokosu, avokáda, ľanových semienok a ghí. Môžete konzumovať aj iné formy kokosu, napríklad kokosové maslo alebo kokosovú vodu.

Výživové údaje kokosového oleja

Na pochopenie jeho výživového vplyvu je dôležité porozumieť niekoľkým druhom kokosového oleja, ktoré sú dostupné na trhu:

Panenský kokosový olej: Panenský kokosový olej je najmenej rafinovaný a najvýhodnejší. Vyrába sa z kopry alebo sušeného kokosového mäsa, ktoré sa zbaví škrupiny a vylisuje, aby sa z neho získali prírodné oleje. Zvyčajne má skvelú orechovú a sladkú chuť.

V tejto kategórii nájdete olej, ktorý bol vyrobený metódou "mokrého mletia", čo znamená, že sa získava z čerstvého kokosového mäsa, a olej, ktorý bol vyrobený suchou metódou, keďže sa namiesto neho používa sušená kopra. Niekedy sa stretnete s označením "extra panenský kokosový olej", ale v prípade kokosového oleja skutočne nie je rozdiel medzi panenským a extra panenským, takže obe možnosti sú skvelou voľbou.

Rafinovaný kokosový olej: Rafinovaný kokosový olej prešiel procesom rafinácie, ktorý zahŕňa bielenie a dezodorizáciu oleja. Na rozdiel od panenského kokosového oleja nemá rafinovaný olej výraznú kokosovú chuť ani vôňu. Neodporúčajú sa, pretože mnohé z nich sa vyrábajú pri vysokých teplotách a s použitím drsných chemikálií, ktoré môžu zničiť prospešné antioxidanty v oleji.

Tieto typy sa rozlišujú, boli vykonané tisíce štúdií, aby sa odhalilo tajomstvo tejto úžasnej superpotraviny: konkrétne zdravé tuky nazývané mastné kyseliny so stredne dlhým reťazcom. Medzi tieto jedinečné tuky patria:

  • kyselina kaprylová
  • kyselina laurová
  • kyselina kaprinová

Približne 62 percent olejov v kokosovom orechu tvoria tieto tri zdravé mastné kyseliny a 91 percent tuku v kokosovom oleji sú zdravé nasýtené tuky. Vďaka tomuto zloženiu tukov je jedným z najprospešnejších tukov na svete.

Väčšina tukov, ktoré konzumujeme, sa trávi dlhšie, ale MCFA, ktoré sa nachádzajú v kokosovom oleji, sú dokonalým zdrojom energie, pretože na rozdiel od iných tukov, ktoré musia prejsť 26-stupňovým procesom, ich premena na palivo prebieha len v troch krokoch!

Na rozdiel od mastných kyselín s dlhým reťazcom, ktoré sa nachádzajú v rastlinných olejoch, MCFA sú:

  • ľahšie stráviteľné
  • neukladajú sa ľahko ako tuk
  • sú antimikrobiálne a protiplesňové
  • menšie, čo umožňuje ľahšiu priepustnosť buniek a okamžité získavanie energie
  • Spracúvajú sa v pečeni, čo znamená, že sa okamžite premieňajú na energiu namiesto toho, aby sa ukladali ako tuk

Jedna polievková lyžica kokosového oleja obsahuje približne 120 kalórií, 14 gramov tuku, žiadnu vlákninu, žiadny cholesterol a len stopové množstvo vitamínov a minerálov.

Keď to všetko zvážime, MCFA prítomné v kokosovej kopre z nej robia skutočnú superpotravinu, a to je dôvod, prečo sú zdravotné prínosy kokosového oleja také bohaté a úžasné.

Riziká a vedľajšie účinky kokosového oleja

Pri kokosovom oleji sa zriedkavo vyskytujú vedľajšie účinky.

Výskumy ukazujú, že príležitostne sa môže vyskytnúť kontaktná alergia u niektorých jedincov, ktorí sú alergickí na kokosové orechy. Je známe, že niektoré čistiace prostriedky vytvorené z kokosového oleja môžu spôsobovať aj kontaktné alergie, ale nie je to bežné.

V skutočnosti je kokosový olej známy tým, že znižuje vedľajšie účinky mnohých liekov. Štúdie napríklad ukazujú, že dokáže zmierniť príznaky a vedľajšie účinky liečby rakoviny.

Majte na pamäti, že rafinovaný alebo spracovaný kokosový olej môže byť bielený, prehriaty nad preferovaný bod topenia a chemicky spracovaný, aby sa predĺžila jeho trvanlivosť. Spracovaním oleja sa mení jeho chemické zloženie a tuky už nie sú pre vás prospešné.

Ak je to možné, vyhýbajte sa hydrogenovaným olejom a namiesto nich si vyberte extra panenský kokosový olej.

Ako používať kokosový olej

Pri kúpe kokosového oleja si vyberte extra panenský kokosový olej. Tento typ ponúka najväčšie výhody kokosového oleja.

Vyberte si panenský, mokro mletý, nerafinovaný, organický kokosový olej, aby ste mali istotu, že získate čistý kokosový olej. Rafinované verzie, podobne ako pri iných potravinách, nie sú také prospešné a strácajú kľúčové živiny.

Na čo sa dá kokosový olej použiť?

1. Varenie a pečenie

Kokosový olej sa môže používať na varenie a pečenie a možno ho pridávať do smoothies. Je to môj obľúbený olej, pretože nerafinovaný, prírodný, organický kokosový olej dodáva príjemnú kokosovú chuť, ale neobsahuje škodlivé toxíny, ktoré často obsahujú iné hydrogenované oleje na varenie.

Navyše jeho pridávanie do jedla alebo smoothies pomáha rýchlo zvýšiť energiu a je ľahšie stráviteľný ako iné druhy olejov. Niektoré spôsoby jeho použitia v jedle zahŕňajú:

  • dusenie zeleniny a mäsa
  • Pridanie krémovej chuti do kávy
  • Pridanie živín do smoothie
  • nahradenie nezdravých tukov v pečive

2. Zdravie pokožky a vlasov

Ako kokosový olej používate na svoje telo? Môžete ho jednoducho aplikovať lokálne priamo na pokožku alebo ako nosný olej pre esenciálne oleje alebo zmesi.

Zvlášť prospešné je vtieranie do pokožky hneď po sprchovaní. Funguje ako skvelý hydratačný prostriedok a má antimikrobiálne vlastnosti, ktoré podporujú zdravie pokožky a vlasov.

Niektoré spôsoby jeho použitia na pokožku a vlasy zahŕňajú:

  • Používanie ako prírodný hydratačný krém na pokožku
  • Boj proti predčasnému starnutiu
  • vytvorenie prírodnej masti na rany
  • Výroba antimykotického krému
  • Prírodný kondicionér na vlasy
  • Liečba lupín
  • Rozčesávanie vlasov

3. Zdravie úst a zubov

Môže sa používať na vyťahovanie oleja, čo je ajurvédska praktika, ktorá pôsobí na detoxikáciu ústnej dutiny, odstraňuje zubný povlak a baktérie a osviežuje dych. Máchajte jednu polievkovú lyžicu kokosového oleja v ústach 10-2o minút a potom olej vyhoďte do koša.

4. Recepty na prírodné lieky "urob si sám

Kokosový olej má antimikrobiálne vlastnosti, vďaka čomu je vynikajúcou zložkou receptov na prírodné lieky typu "urob si sám", ktoré sa používajú na boj proti infekciám a posilnenie imunity. Niektoré recepty, ktoré sa dajú pripraviť s kokosovým olejom, sú:

  • balzamy na pery
  • domáca zubná pasta
  • prírodný dezodorant
  • krém na holenie
  • masážny olej

5. Čistiaci prostriedok pre domácnosť

Kokosový olej funguje ako prírodný prostriedok proti prachu, prací prostriedok, leštidlo na nábytok a domáce mydlo na ruky. Ničí baktérie a plesne, ktoré sa môžu vo vašej domácnosti vyskytovať, a udržuje aj lesklý vzhľad povrchov.

Záver

Je konzumácia kokosového oleja pre vás dobrá? Odpoveď je áno. V primeranom množstve (približne 2 polievkové lyžice denne alebo menej) sú jeho výhody obrovské a týmito 20 nekončia.

Pomáha telu mnohými spôsobmi, za čo z veľkej časti vďačí obsahu stredne dlhých mastných kyselín. A nielen to, kokosový olej pre psov má aj ďalšie výhody.
MCFA sú ľahšie stráviteľné, rýchlo sa využívajú na energiu, pomáhajú posilňovať kognitívne zdravie, pôsobia na zlepšenie hladiny HDL cholesterolu a ďalšie.

Kokosový olej môžete používať mnohými spôsobmi - od varenia a pečenia až po pridávanie do smoothies a kávy, použitie ako zložky v receptoch na prírodné liečivá typu "urob si sám" a použitie na vyťahovanie oleja.
Nezabudnite si vždy vybrať čisté, nerafinované organické výrobky.

Späť do obchodu