Masáž tváre proti starnutiu

Obsah:

  • Môžu masáže tváre znížiť známky starnutia?
  • Druhy masáže tváre
  • Nástroje a vybavenie na masáž tváre
  • Ako vyskúšať masáž tváre
  • Riziká a vedľajšie účinky masáže tváre
  • Záver

masaz tvare

Zástancovia masáže tváre proti starnutiu tvrdia, že dočasne vypĺňa pokožku alebo že môže spôsobiť dlhodobé zmeny vzhľadu.

Malý počet štúdií testoval techniky masáže tváre a naznačuje, že masáž môže zlepšiť prietok krvi, vyhladiť pokožku alebo subjektívne zlepšiť vzhľad pokožky.

Štúdie na túto tému však majú značné nedostatky, napríklad nízky počet účastníkov a žiadne dlhodobé sledovanie. V dôsledku toho neexistuje presvedčivý vedecký dôkaz, že masáž tváre funguje tak, že výrazne mení viditeľné známky starnutia pleti.

Čítajte ďalej a dozviete sa viac o masáži tváre proti starnutiu vrátane jej typov a techník.

Môžu masáže tváre znížiť známky starnutia?

Niektorí odborníci na masáže tváre tvrdia, že masáže môžu pomôcť znížiť známky starnutia, a to buď okamžite, alebo časom, pri pravidelných procedúrach. Na podporu tohto tvrdenia existujú určité dôkazy, ale sú slabé.

Napríklad v štúdii z roku 2018 sa hodnotili účinky masážnych valčekov na pokožku počas 5 týždňov. Výskumníci vykonávali masáž na pravej tvári 12 účastníkov štúdie. Na konci 5 týždňov bola väčšia vazodilatácia - miera prietoku krvi - len na pravom líci.

To naznačuje, že masáž by mohla pomôcť zlepšiť krvný obeh. Teoreticky by to mohlo podporiť prísun zdravých živín do pokožky, zlepšiť kyprosť pokožky alebo podporiť jej hojenie. Štúdia však bola veľmi malá, takže na jej potvrdenie je potrebný ďalší výskum.

Pilotná štúdia z roku 2021 naznačuje, že masáž tváre by mohla ponúknuť vzhľad liftingu tváre. Na základe CT skenov mŕtvoly a šiestich dobrovoľníkov vedci dospeli k záveru, že masáž by mohla pomôcť zlepšiť pohyblivosť tváre, vďaka čomu by pokožka mohla vyzerať mladšie alebo liftingovanejšie.

Štúdia 2022 niektorých rovnakých autorov použila podobnú techniku CT skenovania u piatich dobrovoľníkov, ktorí si masírovali líca počas 2 týždňov. Výskumníci zistili, že masáž stenčila pokožku, pomohla ju zdvihnúť a subjektívne zlepšila vzhľad pokožky. Opäť však išlo o veľmi malú štúdiu.

Štúdia z roku 2017, ktorá použila vzorky pokožky v laboratórnych podmienkach, zistila, že masáž pokožky zvýšila expresiu dekorínu, fibrilínu, tropoelastínu a prokolagénu-1 v pokožke. Tieto látky dodávajú pokožke štruktúru a pružnosť.

V tej istej štúdii vedci testovali aj krém proti starnutiu spolu s masážou na pokožke 20 žien bielej pleti vo veku 65 - 75 rokov. Samotný krém testovali aj na podobnej skupine 22 ďalších osôb.

Po 8 týždňoch hodnotiteľ, ktorý nevedel, akú kúru každá osoba dostala, hodnotil ich pokožku na základe rôznych ukazovateľov starnutia a pružnosti. Skupina, ktorá používala masáž a krém, mala lepšie výsledky.

Druhy masáže tváre

Nie je dokázané, že by niektorý typ masáže tváre fungoval lepšie ako iné, pokiaľ ide o zníženie viditeľných známok starnutia. Existujú rôzne prístupy vrátane:

  • Švédska masáž: Tento typ využíva ľahké, dlhé ťahy na uvoľnenie svalového napätia.
  • Shiatsu: Táto forma masáže pochádza z Japonska a spočíva v pôsobení tlaku na konkrétne body na tele. Ľudia môžu tento typ masáže podstúpiť aj na tvári.
  • Gua sha: Pri tejto metóde masáže tváre sa na masírovanie kontúr tváre používa plochý kryštálový nástroj. Pochádza z východoázijskej medicíny.
  • Lymfodrenáž: Pri tomto type masáže sa pod kožu dostáva lymfa, čo je druh telesnej tekutiny. Niektorí ľudia ju používajú na zníženie opuchov.

Nástroje a vybavenie na masáž tváre

Jedinými nevyhnutnými nástrojmi na masáž tváre sú ruky a krém alebo olej na zníženie trenia pokožky.

Je dobré vybrať si oleje, ktoré vyhovujú typu pokožky človeka. Napríklad ľudia, ktorí sa obávajú akné, si môžu vybrať nekomedogénne oleje, ako je jojobový olej. Je menej pravdepodobné, že budú blokovať póry.

Na masáž tváre môžu ľudia používať prsty, palce, päty rúk alebo nástroj. Niektoré nástroje môžu byť pre ľudí užitočné:

  • Valčeky na tvár: Tieto zariadenia vyvíjajú rovnomerný, jemný tlak na pokožku. Vyrábajú sa v rôznych veľkostiach a z rôznych materiálov vrátane kovu, dreva, skla a krištáľu. Niektorí výrobcovia tvrdia, že niektoré typy valčekov na tvár, ako napríklad nefritové valčeky, majú ďalšie výhody. Na podporu týchto tvrdení neexistujú žiadne vedecké dôkazy.
  • Vyhrievané masážne prístroje: Niektoré spoločnosti vyrábajú masážne valčeky na tvár, ktoré sa zahrievajú. To môže pomôcť zmierniť bolesti alebo pomôcť človeku cítiť sa uvoľnene.
  • Chladiace masážne prístroje: Chladiace masážne prístroje môžu obsahovať tekutinu, ktorá udržuje nástroj studený, alebo môžu vyžadovať, aby ich človek skladoval v chladničke. Poskytujú osviežujúci pocit a môžu dočasne napnúť pokožku.
  • Vibračné masážne prístroje: Niektoré masážne prístroje na tvár tiež vibrujú. Výrobcovia tvrdia, že to poskytuje intenzívnejšiu masáž, hoci to zatiaľ neskúmali žiadne štúdie.

Ako vyskúšať masáž tváre

Existuje mnoho spôsobov masáže tváre. Pre začiatočníkov, ktorí to skúšajú doma, uvádzame niekoľko krokov, ktoré môžu vyskúšať:

  • Nalejte si do dlaní množstvo oleja veľkosti desiatku a trením o seba ho zahrejte. Rovnomerne ho naneste na tvár a krk ľahkými ťahmi smerom nahor. Tento postup sa nazýva effleurage.
  • Začnite na krku a jemne pohybujte prstami smerom nahor od kľúčnych kostí k čeľusti. Postup niekoľkokrát zopakujte.
  • Prsty presunúť po stranách brady a ľahkým, ale silným tlakom ich tlačiť smerom von a nahor, kĺzať po čeľustnej kosti smerom k ušiam. Niekoľkokrát zopakujte.
  • Presuňte sa nahor po stranách nosa a zopakujte podobný pohyb, ale tentoraz pohybujte prstami smerom nahor a von cez lícne kosti. Niekoľkokrát zopakujte.
  • Špičky prstov umiestnite medzi obočie a posuňte ich smerom von cez obočie k spánkom. Niekoľkokrát zopakujte.
  • Vráťte prsty späť k obočiu, ale tentoraz postupujte vertikálne a prechádzajte prstami od obočia smerom nahor k línii vlasov.
  • Ľudia môžu svoje posolstvo zakončiť efleurage. Ak chcú, môžu nechať olej na pokožke, aby sa vstrebal, alebo ho zmyť čistiacim prostriedkom.

Riziká a vedľajšie účinky masáže tváre

Riziká masáže tváre sú veľmi minimálne. V niektorých prípadoch sa u osoby môžu vyskytnúť nasledujúce príznaky:

  • Reakcie na prípravky na starostlivosť o pleť: Používanie pleťových produktov spolu s masážou tváre môže spôsobiť podráždenie, najmä pri použití silných účinných látok, ako sú retinoidy alebo chemické exfolianty.
  • Podráždenie: Nadmerná alebo intenzívna masáž by mohla podráždiť pokožku. Používanie príliš veľkého tlaku alebo trenia môže spôsobiť mikrotrhliny.
  • Bolesť: Veľmi hrubá masáž pokožky môže bolieť. Agresívna masáž môže tiež podráždiť poranené alebo zapálené svaly.

Medzi ďalšie minimálne invazívne ošetrenia, ktoré môžu zvýšiť prekrvenie a vypnutie pokožky, patria:

  • Cvičenia na tvár a joga na tvár: Niektorí ľudia uvádzajú, že cvičenia pomáhajú udržať pokožku napnutú tým, že precvičujú svaly na tvári. V článku z roku 2018 sa uvádza, že cvičenia zvyšujú obsah kolagénu a elastínu v pokožke, ale len málo štúdií sa zaoberalo tým, nakoľko je joga tváre účinná pri zmene vzhľadu.
  • Mikroprúdy na tvár: Pri týchto ošetreniach tváre sa používajú ručné zariadenia, ktoré dodávajú malé elektrické prúdy do pokožky a svalov. Ľudia môžu používať domáce zariadenia alebo sa môžu nechať ošetriť kvalifikovaným odborníkom.
  • Vysoko intenzívny fokusovaný ultrazvuk na tvár: Pri tomto type ošetrenia tváre používa kozmetička ultrazvukové vlny na vytvorenie tepla v hlbších vrstvách pokožky. Tým sa poškodia kožné bunky, čo telo podnieti k ich obnove.
  • Microneedling: Pri tejto metóde sa používa valček s malými ihlami. Ihly vytvárajú v pokožke drobné vpichy, ktoré môžu stimulovať tvorbu kolagénu.

Záver

Masáž tváre proti starnutiu môže pomôcť podporiť lepší krvný obeh, dočasne vypnúť pokožku a ponúknuť relaxačný zážitok. Vedecké dôkazy o tom sú však zatiaľ obmedzené a neexistujú žiadne dlhodobé štúdie, ktoré by dokazovali, že časom vytvára významné zmeny vzhľadu pokožky.

Ak chcú ľudia vyskúšať masáž tváre proti starnutiu, môžu na jemnú manipuláciu s pokožkou použiť nekomedogénny olej a ruky. Prípadne si môžu vybrať z rôznych masážnych nástrojov.

Masáže tváre pravdepodobne nebudú škodlivé, bolestivé ani nespôsobia vedľajšie účinky, pokiaľ človek nevyvíja príliš veľký tlak.

Späť do obchodu