Starostlivosti o vlasy

Obsah:

  • Váš individuálny postup v konečnom dôsledku závisí od niekoľkých faktorov
  • Každá rutina má však niekoľko spoločných základných prvkov
  • Výrobky a nástroje používané v jednotlivých krokoch sa značne líšia
  • Záleží na poradí vašej rutiny a kľúčom je dôslednosť
  • Vaše individuálne potreby vlasov sa časom prirodzene menia
  • Niekoľko všeobecných tipov a trikov, ktoré sú prospešné pre všetky typy vlasov
  • Záver

vlasy_2


Začať sa starať o vlasy je rovnaké ako začať sa starať o pleť. Keď si raz nájdete ten, ktorý vám vyhovuje, len málokedy sa od neho odchýlite.

Proces hľadania tohto postupu sa však môže zdať trochu skľučujúci, najmä keď existuje množstvo možností pre ľudí s rovnakým typom vlasov.

Tu je prehľad všetkého, čo potrebujete vedieť, aby ste našli rituál starostlivosti o vlasy, ktorý je pre vás ten pravý.

Váš individuálny postup v konečnom dôsledku závisí od niekoľkých faktorov

Od pocitu vašich vlasov až po štýly, ktoré uprednostňujete, všetky tieto prvky zmenia postup, ktorý si nakoniec vyberiete.

Vaša prirodzená štruktúra alebo typ vlasov

Typy vlasov bývajú jemné, husté alebo hrubé a patria do jednej zo štyroch kategórií:

  • rovné
  • vlnité
  • kučeravé

Každá z nich má svoje výhody a nevýhody. Napríklad rovné vlasy zvyčajne vyzerajú a sú rýchlejšie mastné ako kučeravé vlasy.

Či už boli vaše vlasy odfarbené, farbené alebo inak chemicky spracované

Ak vaše vlasy prišli do kontaktu s farbivom, odfarbovačom alebo chemikáliami, možno budete musieť o svojom postupe mimoriadne premýšľať.

Ľuďom s farbenými vlasmi sa odporúča neumývať si ich každý deň, aby sa zabránilo predčasnému vyblednutiu farbyDôveryhodný zdroj a vysušeniu.

A odfarbené vlasy môžu vyžadovať dodatočnú výživu vo forme kondicionéru alebo masky na vlasy.

Ako chcete nosiť vlasy na dennej báze

Radi si narovnávate vlasy? Kučeraviť ich? Nechať ich úplne prirodzené?

To je ďalšia vec, ktorú budete musieť zvážiť, najmä ak ste fanúšikom používania škodlivých tepelných nástrojov.

Či už máte konkrétne obavy, ktoré chcete riešiť

Je normálne, že aspoň jeden aspekt vašich vlasov je problematický, či už je to krepovatenie, šupinatá pokožka hlavy alebo suché, poškodené pramene.

Vedieť, o aký problém ide, je polovica úlohy. Zvyšok zahŕňa nájdenie najlepšieho riešenia.

Každá rutina má však niekoľko spoločných základných prvkov

Aj keď typ vlasov a problémy, ktoré vás trápia, v niektorých ohľadoch zmenia vašu rutinnú starostlivosť o vlasy, existuje niekoľko základných krokov, ktoré môže využiť každý človek.

Čistenie

Čistenie je rovnováha medzi odstraňovaním odumretej pokožky a zvyškov produktov bez toho, aby ste vlasy zbavili ich prirodzených olejov.

Bez kvalitného umývania sa kožný maz hromadí a zanecháva nežiaducu mastnotu.

Ak sa neodstráni odumretá pokožka, bude sa odstraňovať aj tá. Pokožka sa obnovuje približne každých 28 dní, a to môže byť viditeľné, ak vlasy nie sú čisté.

A ak ste vášnivý plavec, nechcete, aby na vašich vlasoch zostal chlór. Čím dlhšie tam leží, tým viac času má na to, aby zbavil vlasy ich prirodzených prvkov a spôsobil ich poškodenie.

Kondicionér

Kondicionéry majú nespočetné množstvo výhod. Hlavnou je hydratácia, ale medzi ďalšie patrí rozčesávanie, lesk a redukcia krepovatenia.

Hlavná zložka kondicionéra sa nazýva katiónová povrchovo aktívna látka.

Keď sú vlasy mokré, priľne na ne a obalí pramene, aby doplnil vlhkosť, ktorú mohol odstrániť šampón.

Zvlhčuje a uzatvára

Ak chcete vlasom dodať ďalšiu hydratáciu, môžete sa pustiť do dvojfázového procesu známeho ako hydratácia a utesnenie.

Tento postup môže byť obzvlášť užitočný pre kučeravé alebo kučeravé vlasy, ktoré majú tendenciu byť suché.

Cieľom je zapečatiť vlhkosť, nie uzamknúť suchosť, a to pomocou hydratačného prípravku a pečatiaceho oleja.

Rozčesávanie

Rozčesávanie je nevyhnutné na zastavenie lámavosti a na uľahčenie života.

Musíte však používať správny nástroj, napríklad hrebeň so širokými zubami, aby ste si vlasy omylom nevytrhali.

V závislosti od typu vašich vlasov môže byť potrebné rozčesávať vlasy každý deň alebo oveľa menej často.

Úprava a ochrana

Vďaka množstvu nástrojov a trikov, ako sú objemové prípravky a gély, môžete vlasy upravovať prakticky akýmkoľvek spôsobom.

Ak ste však fanúšikom vyhrievaných nástrojov, budete musieť tieto pramene chrániť sprejom na ochranu pred teplom.

Bodové ošetrenie

Bodové ošetrenie vlasov jednoducho znamená, že si vyberiete konkrétnu oblasť, ktorá vás trápi, a urobíte niečo na jej odstránenie.

Napríklad vás už nebaví, ako sa vám krepatia vlasy, a tak vyskúšate proteínovú kúru.

Alebo ste si všimli, že vaša pokožka hlavy je mimoriadne suchá, a tak použijete mimoriadne výživný prípravok určený pre túto oblasť.

Výrobky a nástroje používané v jednotlivých krokoch sa značne líšia

Hoci väčšina ľudí nábožne dodržiava vyššie uvedené kroky, neexistuje žiadny pevne stanovený produkt alebo nástroj, ktorý by ste museli dodržiavať.

Namiesto toho experimentujte a nájdite tie, ktoré vám vyhovujú.

Čistenie a úprava

  • Čistiaci šampón. Hĺbkovo pôsobiaci šampón, čistiace prípravky pracujú na odstránení nánosov z vlasov. Ich používanie obmedzte na približne raz za mesiac, pretože môžu odstrániť prirodzené oleje.
  • "Denný" šampón. Tento šampón, ktorý sa používa na pravidelné umývanie, sa nemusí používať denne, ako naznačuje názov, ale vždy, keď máte pocit, že vaše vlasy potrebujú poriadne vyčistiť.
  • "Denný" alebo oplachovací kondicionér. Kondicionér, ktorý používate najčastejšie, bude pravdepodobne ten, ktorý sa po niekoľkých minútach opláchne. Najlepšie je aplikovať ho na stred a končeky, pretože aplikácia ku korienkom môže mať za následok mastný vzhľad pokožky hlavy.
  • Bezoplachový kondicionér. Pri tomto druhu kondicionéra ho aplikujete rovnakým spôsobom, ale neoplachujete ho. To umožňuje zvýšenú úroveň výživy.
  • Hĺbkový kondicionér. Ak chcete dosiahnuť ešte väčšiu hydratáciu, vyskúšajte hĺbkový kondicionér. Tieto kondicionéry sú vhodné pre vlasy so sklonom k vysušovaniu a sú určené na dlhšie pôsobenie.

Hydratácia a tesnenie

  • Balzam na vlasy. Po vyčistení a kondicionovaní vlasov môže krém na báze krému poskytnúť ďalšiu ochranu pred lámavosťou a vysušením. Zároveň poskytuje ľahké, netvrdé spevnenie.
  • Olej. Pokiaľ ide o olej, stačí málo. Zlepšuje prirodzené oleje vo vlasoch, uzamyká vlhkosť a posilňuje pramene.

Rozčesávanie

  • Hrebeň. Mokré vlasy sa môžu pri česaní ľahšie lámať, hoci to neplatí pre štruktúrované alebo pevne natočené typy vlasov. Hrebeň so širokými zubami môže byť menej škodlivou alternatívou.
  • Kefa. Existujú rôzne typy kief. Niektorí považujú štetiny za príliš tvrdé pre svoje vlasy, preto si vyberú plastovú verziu. Snažte sa vlasy príliš nekartáčovať. Zvyčajne stačí raz denne.
  • Sprej. Ak sa vám pri česaní alebo rozčesávaní objavujú slzy, použite predtým sprej na rozčesávanie vlasov.
  • Sérum. Rozčesávacie sérum je bohatší spôsob, ako si poradiť s uzlíkmi, môže vlasy ešte viac vyživiť a zjemniť, aby sa hrebene bez problémov rozčesávali.

Styling a ochrana

  • Pena. Znie to ako retro, ale moderná pena dodáva vlasom štruktúru a objem a môže dokonca zvýrazniť kučery. Navyše nezanecháva lepkavý ani zlepený pocit.
  • Vosk. Hustejší výrobok, vosk na vlasy, poskytuje lepšiu fixáciu a zároveň zvyšuje lesk vlasov. Navyše by nemal zanechávať pocit stuhnutých prameňov.
  • Pomáda. Ak chcete dosiahnuť dlhotrvajúci a mimoriadne lesklý vzhľad, vyberte si pomádu. Tento stylingový prípravok by sa mal používať na vlhké vlasy, pretože nevysychá a zanecháva hladký konečný vzhľad.
  • Gél. Stylingový gél môže vlasom dodať od ľahkej fixácie až po veľmi silnú, v závislosti od použitého výrobku. Všetky gély však poskytujú výraznú textúru a lesk.
  • Suchý šampón. Ak sa vám vlasy rýchlo mastia, ale nechcete si ich umývať každý deň, trochu suchého šampónu vás zbaví nežiaducej mastnoty. Má však tendenciu hromadiť sa na pokožke hlavy, preto sa snažte nepoužívať ho príliš veľa.
  • Objemový prípravok. Zdá sa vám, že vlasy sú ochabnuté? Objemové prípravky zdvihnú vlasy od hlavy, aby vaše vlasy vyzerali hustejšie a zároveň boli ľahké.
  • Textúrovací prípravok. Táto kategória môže zahŕňať všetko od soľných sprejov až po definátory kučier a je určená na dodanie textúry vlasom a zachovanie účesov.
  • Sérum alebo sprej na lesk. Tieto výrobky sa usadzujú na povrchu vlasov a vytvárajú hladký a lesklý vzhľad. Aplikujte od končekov až do stredu.
  • Sprej na vlasy. Dnešné spreje na vlasy majú rôznu silu fixácie a môžu sa zamerať aj na také problémy, ako je krepovatenie. Na rozdiel od minulých rokov nezanechávajú vlasy veľmi tuhé.
  • Sprej na ochranu pred teplom. Bez ohľadu na to, či používate fén, žehličku na vlasy alebo kulmu, musíte tieto pramene chrániť. Tieto spreje vytvárajú bariéru, ktorá zabraňuje pôsobeniu extrémneho tepla.

Úpravy

  • Ošetrenie pokožky hlavy. Exfoliačné ošetrenie pokožky hlavy môže uvoľniť folikuly, stimulovať cirkuláciu pre rastDôveryhodný zdroj a upokojiť problémy, ako je svrbenie. Používajte raz alebo dvakrát mesačne.
  • Proteínové ošetrenie. Krepaté alebo polámané vlasy môžu potrebovať extra dávku bielkovín. Tieto mesačné kúry vyplnia medzery v kutikule, posilnia a vyhladia pramene.
  • Cielená maska. Masky na vlasy, ktoré sa často napĺňajú výživnými zložkami, sa zvyčajne nechávajú pôsobiť niekoľko minút, aby hĺbkovo doplnili vlasy a odstránili suchosť, rozštiepené končeky alebo krepovatenie.

Záleží na poradí vašej rutiny a kľúčom je dôslednosť

Dramatické výsledky nezaznamenáte zo dňa na deň - hoci účinky masiek a niektorých stylingových produktov môžu byť viditeľné okamžite.

Vlasy potrebujú čas, aby si zvykli na nové produkty. V niektorých prípadoch to môže byť aj týždeň.

Suchým alebo poškodeným vlasom však môže trvať minimálne mesiac, kým začnú využívať výhody.

Záležať môže aj na poradí, v akom výrobky aplikujete. Hoci to závisí od typu a štruktúry vašich vlasov, existuje niekoľko všeobecných pravidiel.

Najskôr by sa mal použiť šampón, kondicionér a všetky prípravky do sprchy, potom ochrana pred teplom, objemový prípravok alebo pena a sérum na lesk.

Potom môžete vlasy vysušiť a upraviť, nastaviť ich gélom (alebo podobným produktom) a lakom na vlasy.

Uistite sa, že váš záverečný stylingový produkt je taký, ktorý uzatvára vlhkosť a pomáha udržiavať vlasy zdravé.

Pokiaľ však ide o frekvenciu používania, najlepšie je poradiť sa s odborníkom.
Neexistujú žiadne pevné pravidlá, ako často by ste mali používať jednotlivé produkty.

Niektorí ľudia si umývajú vlasy trikrát týždenne, zatiaľ čo iní ich čistia raz týždenne. A niektorí to robia ešte menej.

Ak máte pochybnosti, požiadajte vlasového profesionála o individuálnu radu zameranú na výrobky, ktoré používate, a potreby vašich vlasov.

Vaše individuálne potreby vlasov sa časom prirodzene menia

Existuje príslovie, že vlasy menia svoju štruktúru každých 7 rokov. Na rozdiel od väčšiny fám, ktoré kolujú po internete, táto má v sebe prvok pravdy.

Vlasy rastú vo zväzkoch a tieto zväzky sa približne každých 7 rokov začínajú znova.

Postupom času sa objavuje menej prameňovDôveryhodný zdroj, čo má za následok rednutie a oslabenie vlasov, ktoré sa často spája so starnutím.

Vlasy môžu meniť aj hormóny.

Napríklad počas tehotenstva môže stúpajúca hladina estrogénu spomaliť vypadávanie vlasov, čo má za následok hustejšie a lesklejšie vlasy.

Keď hladina týchto hormónov klesne, môže dôjsť k vypadávaniu vlasov. S takýmito problémami s vlasmi sa často spája napríklad menopauza.

Ak si tieto zmeny všimnete a budete na ne primerane reagovať, udržíte si zdravý vzhľad vlasov.

Dobrým pravidlom je vymieňať produkty podľa ročných období.

V určitých častiach roka môže byť potrebné zmeniť aj rutinné postupy.

Keď prídu zimné mesiace, mnohí si musia vybrať produkty s extra hydratačnými vlastnosťami. Obľúbené sú aj hustejšie krémy.

V teplejšom letnom období však možno budete chcieť zvoliť ľahšie prípravky, ktoré pomôžu vlasom zostať pružné aj napriek vlhkosti.

Niekoľko všeobecných tipov a trikov, ktoré sú prospešné pre všetky typy vlasov

Na záver sa oplatí vedieť niekoľko praktických vecí, ktoré sa vzťahujú na akúkoľvek štruktúru vlasov a starostlivosť o ne.

Pravidelné zastrihávanie

Ak vaše vlasy vyzerajú nezdravo, môže to byť preto, že potrebujú zastrihnúť.

Strihanie vlasov každých 6 až 8 týždňov sa považuje za prospešné pre zníženie lámavosti a štiepenia končekov, ako aj pre rast.

Používajte teplú, nie horúcu vodu

Polievanie vlasov horúcou vodou ich môže vysušiť a v prípade farbenia môže rýchlo vyblednúť farba.

Nemusíte znášať mrazivú studenú sprchu alebo kúpeľ. Namiesto toho stačí prejsť na vlažnú vodu.

Uistite sa, že máte v strave tieto živiny

Aj vaša strava môže byť pre vaše vlasy prospešná.

Bielkoviny - známe aj ako stavebný prvok vlasov - sa do vlasov dostanú len vtedy, ak ich skonzumujete dostatok.

Ak ich máte nedostatok, očakávajte lámavosť a suchosť.

Dôležitým zdrojom života pre vlasy je aj železo. Keď ho telo nemá dostatok, môže to ovplyvniť rast vlasovDôveryhodný zdroj.

Pozor si treba dávať aj na vitamíny A a C. Prvý z nich je potrebný na produkciu prirodzených olejov vo vlasoch, zatiaľ čo druhý napomáha tvorbe kolagénuTruststed Source, čím posilňuje vlasy.

Nezabudnite ani na omega-3 mastné kyseliny. Tie sú potrebné na hydratáciu a celkové zdravie pokožky hlavy.

Ak je to možné, voľte prírodné zdroje

Ak necháte vlasy dýchať, dokážete zázraky. To môže zahŕňať obmedzenie používania tepla tým, že ich necháte schnúť na vzduchu a vyhnete sa žehličkám na vlasy a kulmám.

Dokonca aj vlasy zopnuté v pevnom konskom chvoste môžu spôsobovať napätie, preto ich nechajte rozpustiť, aby ste zastavili ťahanie.

A ak nepotrebujete používať stylingový prípravok, nepoužívajte ho. Takto obmedzíte hromadenie zvyškov.

Záver

Zistenie rutiny starostlivosti o vlasy môže trvať niekoľko dní, ak nie niekoľko týždňov.

Ale keď ho vyriešite, ste na dobrej ceste k získaniu vlasov, ktoré si zaslúžite.

Späť do obchodu