ARGANOVÝ OLEJ: 12 výhod a použitie

OBSAH:

  • 12 najvýznamnejších zdravotných prínosov a spôsobov použitia arganového oleja
  • Záver

 arganovy olej

Arganový olej sa môže konzumovať aj aplikovať na pokožku, vlasy alebo nechty. Môže podporovať zdravie srdca a zmierňovať príznaky starnutia. Tu je 12 spôsobov, ako používať a využívať tento všestranný olej.

Arganový olej je v Maroku už po stáročia kulinárskym základom - nielen vďaka svojej jemnej orieškovej chuti, ale aj vďaka širokému spektru potenciálnych zdravotných prínosov.

Tento prirodzene sa vyskytujúci rastlinný olej sa získava z jadier plodov arganovníka.

Hoci arganový olej pochádza z Maroka, v súčasnosti sa používa po celom svete na rôzne kulinárske, kozmetické a lekárske účely.

12 najvýznamnejších zdravotných prínosov a spôsobov použitia arganového oleja

1. Obsahuje základné živiny

Arganový olej sa skladá predovšetkým z mastných kyselín a rôznych fenolových zlúčenín.

Väčšinu obsahu tuku v arganovom oleji tvoria kyselina olejová a linolová.

Približne 29 - 36 % mastných kyselín arganového oleja pochádza z kyseliny linolovej alebo omega-6, čo z neho robí dobrý zdroj tejto základnej živiny.

Kyselina olejová, hoci nie je esenciálna, tvorí 43-49 % zloženia mastných kyselín arganového oleja a je tiež veľmi zdravým tukom. Kyselina olejová sa nachádza aj v olivovom oleji a je známa svojím pozitívnym vplyvom na zdravie srdca.

Arganový olej je navyše bohatým zdrojom vitamínu E, ktorý je potrebný pre zdravú pokožku, vlasy a oči. Tento vitamín má aj silné antioxidačné vlastnosti.

 ZHRNUTIE
Arganový olej je dobrým zdrojom mastných kyselín linolovej a olejovej, dvoch tukov, o ktorých je známe, že podporujú dobré zdravie. Má tiež vysoký obsah vitamínu E.

 

2. Má antioxidačné a protizápalové vlastnosti

Rôzne fenolové zlúčeniny v arganovom oleji sú pravdepodobne zodpovedné za väčšinu jeho antioxidačných a protizápalových schopností.

Arganový olej je bohatý na vitamín E alebo tokoferol, vitamín rozpustný v tukoch, ktorý slúži ako silný antioxidant na zníženie škodlivých účinkov voľných radikálov.

Na jeho antioxidačnej schopnosti sa podieľajú aj ďalšie zlúčeniny obsiahnuté v arganovom oleji, ako napríklad CoQ10, melatonín a rastlinné steroly.

Nedávna štúdia odhalila významné zníženie zápalových markerov u myší, ktorým bol arganový olej podávaný pred vystavením vysoko zápalovému pečeňovému toxínu, v porovnaní s kontrolnou skupinou .

Okrem toho niektoré výskumy naznačujú, že arganový olej sa môže aplikovať aj priamo na pokožku na zníženie zápalu spôsobeného poranením alebo infekciou.

Hoci sú tieto výsledky povzbudzujúce, je potrebný ďalší výskum, aby sme pochopili, ako sa arganový olej môže používať v medicíne u ľudí na zníženie zápalu a oxidačného stresu.

 ZHRNUTIE
Viaceré zlúčeniny v arganovom oleji môžu pomôcť znížiť zápal a oxidačný stres, hoci je potrebný ďalší výskum.

 

3. Môže podporiť zdravie srdca

Arganový olej je bohatým zdrojom kyseliny olejovej, čo je mononenasýtený, omega-9 tuk .

Kyselina olejová sa nachádza aj v niekoľkých ďalších potravinách vrátane avokáda a olivového oleja a často sa jej pripisujú ochranné účinky na srdce .

V jednej malej štúdii na ľuďoch sa zistilo, že arganový olej je porovnateľný s olivovým olejom, pokiaľ ide o jeho schopnosť znižovať riziko srdcových ochorení prostredníctvom vplyvu na hladinu antioxidantov v krvi.

V ďalšej malej štúdii na ľuďoch bol vyšší príjem arganového oleja spojený s nižšou hladinou "zlého" LDL cholesterolu a vyššou hladinou antioxidantov v krvi .

V štúdii o riziku srdcových ochorení u 40 zdravých ľudí sa u tých, ktorí konzumovali 15 gramov arganového oleja denne počas 30 dní, znížila hladina "zlého" LDL cholesterolu o 16 % a triglyceridov o 20 % .

Hoci sú tieto výsledky sľubné, na lepšie pochopenie toho, ako môže arganový olej podporiť zdravie srdca u ľudí, sú potrebné rozsiahlejšie štúdie.

 ZHRNUTIE

Mastné kyseliny a antioxidanty arganového oleja môžu pomôcť znížiť riziko srdcových ochorení, hoci je potrebný ďalší        výskum.

 

4. Môže mať pozitívny vplyv na cukrovku

Niektoré prvé výskumy na zvieratách naznačujú, že arganový olej môže pomáhať pri prevencii cukrovky.

Výsledkom dvoch štúdií bolo výrazné zníženie hladiny cukru v krvi nalačno aj inzulínovej rezistencie u myší, ktorým sa podávala strava s vysokým obsahom cukrov spolu s arganovým olejom .

Tieto štúdie vo veľkej miere pripisovali tieto výhody obsahu antioxidantov v oleji.

Takéto výsledky však nemusia nevyhnutne znamenať, že by sa rovnaké účinky prejavili aj u ľudí. Preto je potrebný výskum na ľuďoch.

 ZHRNUTIE

Niektoré štúdie na zvieratách naznačujú, že arganový olej môže znižovať hladinu cukru v krvi a inzulínovú rezistenciu a pomáhať tak predchádzať cukrovke. Napriek tomu chýbajú štúdie na ľuďoch.

 

5. Môže mať protirakovinové účinky

Arganový olej môže spomaliť rast a rozmnožovanie niektorých rakovinových buniek.

V jednej štúdii na skúmavkách sa polyfenolické zlúčeniny z arganového oleja aplikovali na bunky rakoviny prostaty. Extrakt inhiboval rast rakovinových buniek o 50 % v porovnaní s kontrolnou skupinou .

V ďalšej štúdii na skúmavkách zmes arganového oleja a vitamínu E farmaceutickej kvality zvýšila mieru bunkovej smrti na vzorkách rakovinových buniek prsníka a hrubého čreva .

Hoci je tento predbežný výskum zaujímavý, je potrebné vykonať ďalší výskum, aby sa zistilo, či by sa arganový olej mohol použiť na liečbu rakoviny u ľudí.

 ZHRNUTIE
Niektoré štúdie na skúmavkách odhalili potenciálne účinky arganového oleja v boji proti rakovine, hoci sú potrebné ďalšie štúdie.

 

6. Môže zmierniť príznaky starnutia pokožky

Arganový olej sa rýchlo stal obľúbenou zložkou mnohých produktov starostlivosti o pleť.

Niektoré výskumy naznačujú, že príjem arganového oleja v strave môže pomôcť spomaliť proces starnutia tým, že znižuje zápal a oxidačný stres .

Môže tiež podporovať obnovu a udržiavanie zdravej pokožky, keď sa aplikuje priamo na pokožku, čím sa znižujú vizuálne známky starnutia .

Niektoré štúdie na ľuďoch ukazujú, že arganový olej - požitý aj priamo podávaný - je účinný na zvýšenie pružnosti a hydratácie pokožky u žien po menopauze.

V konečnom dôsledku je potrebný ďalší výskum na ľuďoch.

 ZHRNUTIE
Niekoľko malých štúdií naznačuje, že arganový olej môže byť účinný pri znižovaní príznakov starnutia, a to buď pri požití, alebo pri aplikácii priamo na pokožku.

 

7. Môže liečiť niektoré kožné ochorenia

Arganový olej je už desaťročia obľúbeným domácim prostriedkom na liečbu zápalových kožných ochorení - najmä v severnej Afrike, odkiaľ arganovníky pochádzajú.

Hoci vedecké dôkazy potvrdzujúce schopnosť arganového oleja liečiť konkrétne kožné infekcie sú obmedzené, stále sa na tento účel často používa.

Súčasný výskum však naznačuje, že arganový olej obsahuje niekoľko antioxidačných a protizápalových zlúčenín, čo môže byť dôvod, prečo sa zdá, že lieči kožné tkanivo .

Majte na pamäti, že je potrebný ďalší výskum.

 ZHRNUTIE
Hoci sa arganový olej tradične používa na liečbu kožných infekcií, existujú len obmedzené dôkazy, ktoré to potvrdzujú. To znamená, že protizápalové zlúčeniny môžu byť prospešné pre kožné tkanivo.

 

8. Môže podporovať hojenie rán

Arganový olej môže urýchliť proces hojenia rán.

Jedna štúdia na zvieratách odhalila významné zvýšenie hojenia rán u potkanov, ktorým sa arganový olej podával na popáleniny druhého stupňa dvakrát denne počas 14 dní.

Hoci tieto údaje nič nedokazujú s istotou, naznačujú možnú úlohu arganového oleja pri hojení rán a obnove tkanív.

Napriek tomu je potrebný výskum na ľuďoch.

ZHRNUTIE
V jednej štúdii na zvieratách arganový olej aplikovaný na popáleniny urýchlil hojenie. Je však potrebný výskum na ľuďoch.

 

9. Môže zvlhčovať pokožku a vlasy

Kyseliny olejová a linolová, ktoré tvoria väčšinu obsahu tuku v arganovom oleji, sú životne dôležité živiny na udržanie zdravej pokožky a vlasov.

Arganový olej sa často podáva priamo na pokožku a vlasy, ale môže byť účinný aj pri požití.

V jednej štúdii perorálna aj lokálna aplikácia arganového oleja zlepšila vlhkosť pokožky u žien po menopauze .

Hoci neexistuje žiadny výskum týkajúci sa špecifického použitia arganového oleja na zdravie vlasov, niektoré štúdie naznačujú, že iné rastlinné oleje s porovnateľným nutričným profilom môžu znížiť štiepenie končekov a iné typy poškodenia vlasov .

 ZHRNUTIE
Arganový olej sa s obľubou používa na hydratáciu pokožky a vlasov. Niektoré výskumy naznačujú, že mastné kyseliny v arganovom oleji môžu podporovať zdravú, hydratovanú pokožku a znižovať poškodenie vlasov.

 

10. Často sa používa na liečbu a prevenciu strií

Arganový olej sa často používa na prevenciu a redukciu strií, hoci sa neuskutočnil žiadny výskum, ktorý by preukázal jeho účinnosť.

V skutočnosti neexistujú presvedčivé dôkazy, že akýkoľvek druh lokálnej liečby je účinným nástrojom na redukciu strií .

Výskum však naznačuje, že arganový olej môže pomôcť znížiť zápal a zlepšiť elasticitu pokožky - čo by mohol byť dôvod, prečo toľko ľudí uvádza, že ho úspešne používajú na strie .

 ZHRNUTIE
Arganový olej sa často používa ako prostriedok na liečbu strií, hoci to nepotvrdzujú žiadne vedecké údaje.

 

11. Niekedy sa používa na liečbu akné

Niektoré zdroje tvrdia, že arganový olej je účinným prostriedkom na liečbu akné, hoci to nepotvrdzuje žiadny dôsledný vedecký výskum.

To znamená, že antioxidačné a protizápalové zlúčeniny arganového oleja môžu podporovať zníženie začervenania a podráždenia pokožky spôsobeného akné.

Olej môže tiež prispievať k hydratácii pokožky, čo je dôležité pre prevenciu akné.

To, či je arganový olej účinný pri liečbe akné, pravdepodobne závisí od jeho príčiny. Ak bojujete so suchou pokožkou alebo celkovým podráždením, arganový olej môže poskytnúť riešenie. Ak je však vaše akné spôsobené hormónmi, arganový olej vám pravdepodobne neposkytne výraznú úľavu.

 ZHRNUTIE
Hoci niektorí ľudia tvrdia, že arganový olej je účinný pri liečbe akné, žiadne štúdie to nepotvrdzujú. Môže však znížiť začervenanie a zmierniť podráždenie spôsobené akné.

 

12. Ľahko sa pridáva do vášho jedálnička

Keďže arganový olej sa stáva čoraz populárnejším, je jednoduchšie ako kedykoľvek predtým pridať ho do svojej rutiny pre zdravie a krásu.

Je bežne dostupný vo väčšine veľkých obchodov s potravinami, drogérií a v internetových obchodoch.

Na pleť

Arganový olej sa zvyčajne používa lokálne v čistej forme - ale často je aj súčasťou kozmetických výrobkov, ako sú pleťové mlieka a krémy.

Hoci sa môže aplikovať priamo na pokožku, možno by bolo najlepšie začať s veľmi malým množstvom, aby ste sa uistili, že nebudete mať žiadne nežiaduce reakcie.

Na vlasy

Arganový olej môžete aplikovať priamo na vlhké alebo suché vlasy, aby ste zlepšili ich hydratáciu, znížili lámavosť alebo krepovatenie.

Niekedy je tiež súčasťou šampónov alebo kondicionérov.

Ak ho používate prvýkrát, začnite s malým množstvom, aby ste zistili, ako vaše vlasy reagujú. Ak máte prirodzene mastné korienky, aplikujte argán len na končeky vlasov, aby ste sa vyhli mastnému vzhľadu vlasov.

Na varenie

Ak chcete arganový olej používať v potravinách, hľadajte druhy špeciálne určené na varenie alebo sa uistite, že kupujete 100 % čistý arganový olej.

Arganový olej predávaný na kozmetické účely môže byť zmiešaný s inými zložkami, ktoré by ste nemali prijímať.

Arganový olej sa tradične používa na namáčanie chleba alebo na pokvapkanie kuskusu či zeleniny. Môže sa aj mierne zohrievať, ale nie je vhodný na pokrmy s vysokou teplotou, pretože sa môže ľahko spáliť.

 ZHRNUTIE
Arganový olej je vďaka svojej nedávnej rastúcej popularite široko dostupný a ľahko použiteľný na pleť, vlasy a potraviny.

 

Záver

Arganový olej sa už po stáročia používa na rôzne kulinárske, kozmetické a liečebné účely.

Je bohatý na základné živiny, antioxidanty a protizápalové zlúčeniny.

Prvé výskumy naznačujú, že arganový olej môže pomôcť predchádzať chronickým ochoreniam vrátane srdcových chorôb, cukrovky a rakoviny. Môže tiež liečiť rôzne kožné ochorenia.

Hoci súčasný výskum nemôže jednoznačne potvrdiť, že arganový olej je účinný pri liečbe niektorého z týchto ochorení, mnohí ľudia po jeho použití uvádzajú želateľné výsledky.

Ak ste zvedaví na arganový olej, ľahko ho nájdete a začnete používať ešte dnes.

Späť do obchodu