VLASY: Aké sú výhody masáže hlavy?

OBSAH:

  • Výhody masáže hlavy
  • Niekoľko ďalších výhod masáže hlavy
  • Ako vykonávať masáž hlavy
  • Aké sú najlepšie oleje na masáž hlavy?
  • Čo môžete očakávať od profesionálnej masáže hlavy
  • Záver

vlasyy
Masáž hlavy je úžasný pocit. Okrem zmyslového pôžitku môže masáž hlavy zmierniť príznaky bolesti hlavy, znížiť stres a možno aj podporiť rast vlasov.

A to najlepšie? Masáž sa môžete naučiť robiť aj doma. Alebo môžete navštíviť maséra, ak chcete odbornú masáž hlavy.

Prečítajte si viac informácií o výhodách masáže hlavy, ako si ju môžete urobiť sami a čo môžete očakávať, ak sa necháte odborne masírovať.

Výhody masáže hlavy

Sarah Monrealová, licencovaná masérka hovorí, že prínosy masáže hlavy závisia od typu masáže hlavy, ktorú absolvujete.

Ponúka napríklad kraniálno-sakrálnu masáž. Ide o jemnú masážnu techniku, ktorá sa zameriava na centrálny nervový systém hlavy, chrbtice a krížovej kosti.

Tento typ masáže hlavy sa často používa na:

Monreal však upozorňuje, že aj menej špecializované masáže, napríklad tie, ktoré si robíte doma, môžu pomôcť znížiť stres a napätie, upraviť pokožku hlavy a zlepšiť krvný obeh v oblasti hlavy a krku.

Niekoľko ďalších výhod masáže hlavy

Podporuje rast vlasov

Ak vám rednú vlasy alebo nie sú také husté ako kedysi, možno budete chcieť zvážiť masáž pokožky hlavy.

V malej štúdii z roku 2016 zaznamenali účastníci po 24 týždňoch každodenných masáží pokožky hlavy nárast hrúbky vlasov.

Znižuje krvný tlak

Nie je žiadnym tajomstvom, že masáž pokožky hlavy môže pomôcť zmierniť stres z celého dňa a podporiť pocit uvoľnenia.

Štúdia z roku 2016 tiež zistila, že 15- aj 25-minútové masáže pokožky hlavy môžu u účastníčok znížiť systolický aj diastolický krvný tlak.

Autori štúdie sa domnievajú, že to môže byť spôsobené tým, že masáž hlavy môže pomôcť podporiť krvný obeh, čo má pozitívny vplyv na uvoľnenie ciev a krčných svalov.

Znižuje príznaky tenznej bolesti hlavy

Tenzná bolesť hlavy bežne spôsobuje bolesť hlavy a krku a bolesti za očami. Svalové kontrakcie často vyvolávajú tieto typy bolesti hlavy.

Asociácia masérov uvádza, že masáž hlavy môže pomôcť znížiť intenzitu, trvanie a frekvenciu tenzných bolestí hlavy. Môže to byť spôsobené uvoľňujúcim účinkom, ktorý má masáž hlavy na svaly na krku.

Ako vykonávať masáž hlavy

Krása masáže hlavy spočíva v tom, že si ju môžete robiť sami. Stačia vám na to končeky prstov. Masážny olej je voliteľný.

Ak chcete, môžete namiesto končekov prstov použiť nástroj na masírovanie pokožky hlavy. Tieto nástroje majú podobu kefiek alebo ručných gumových masérov. Masážnym nástrojom si môžete masírovať celú pokožku hlavy rovnakým spôsobom ako končekmi prstov.

Ak si chcete urobiť masáž hlavy, postupujte podľa nasledujúcich krokov:

  • Posaďte sa do pohodlného kresla. Ak používate olej, nezabudnite si okolo krku a na stoličku položiť uterák, aby ste zachytili prípadné kvapky.
  • Začnite vyvíjať ľahký až stredný tlak na hlavu končekmi prstov alebo masážnym nástrojom. Ak používate oleje, namočte končeky prstov do oleja a potom pokračujte v masáži.
  • Po pokožke hlavy sa pohybujte malými krúživými pohybmi.
  • Masírujte minimálne 5 minút a dbajte na to, aby ste pokryli celú hlavu.
  • Olej môžete zmyť šampónom.

Masáže pokožky hlavy sú tiež dobrým spôsobom, ako sa spojiť so svojím partnerom. Skúste si navzájom robiť domácu masáž hlavy pomocou týchto tipol:

  • Nechajte svojho partnera ležať alebo sedieť v pohodlnom kresle. Ak používate esenciálne oleje, začnite s malým množstvom. Do oleja ponorte končeky prstov.
  • Sústreďte sa na pomalé, jemné ťahy na hlave partnera a prejdite na ľahké krúživé pohyby po celej hlave.
  • Palcami jemne masírujte aj jeho krk.

Aké sú najlepšie oleje na masáž hlavy?

Hoci masáž hlavy môžete robiť aj bez oleja, možno sa vám bude páčiť vôňa a ďalšie výhody použitia esenciálnych olejov.

Hoci môžete použiť akýkoľvek olej podľa vlastného výberu, zdá sa, že niektoré esenciálne oleje sa s touto relaxačnou masážou spájajú lepšie.

Radi používame esenciálne oleje vždy, keď je to možné .Dva z našich obľúbených esenciálnych olejov na masáž hlavy sú levanduľový olej a mätový olej, ale ak chcete, môžete si vybrať aj kokosový olej.

Kathy Sadowski, magisterka aromaterapie a registrovaná aromaterapeutka, hovorí, že ak chcete na masáž hlavy použiť olej, jojobový alebo sladký mandľový sú dobrou voľbou, pretože neucpávajú póry.

Pri esenciálnych olejoch je potrebné dbať na to, aby ste olej pred použitím na pokožku zriedili. Aby ste sa vyhli podráždeniu, pred použitím na hlavu zmiešajte niekoľko kvapiek esenciálneho oleja s nosným olejom, ako je kokosový alebo jojobový olej.

Pred použitím esenciálnych olejov na veľkú plochu pokožky je tiež dôležité urobiť náplasťový test, aby ste zistili, ako bude vaša pokožka reagovať. Tu nájdete návod, ako ho urobiť:

  • Umyte si predlaktie jemným mydlom bez vône a potom ho osušte.
  • Na malý kúsok pokožky na predlaktí naneste niekoľko kvapiek zriedeného esenciálneho oleja.
  • Oblasť zakryte obväzom a nechajte ju 24 hodín v suchu. Ak sa u vás objavia akékoľvek príznaky alergickej reakcie, napríklad vyrážka, podráždenie alebo nepríjemné pocity, okamžite odstráňte obväz a umyte si miesto vodou a mydlom. Prerušte používanie esenciálneho oleja. Ak sa do 24 hodín neobjaví žiadne podráždenie, esenciálny olej je pravdepodobne bezpečný na používanie.
  • Ak ste tehotná alebo dojčíte, mali by ste si prečítať pokyny pre tehotné od Medzinárodnej federácie profesionálnych aromaterapeutov (IFPA), aby ste sa vyhli olejom, ktoré by mohli spôsobiť problémy.

Čo môžete očakávať od profesionálnej masáže hlavy

Poskytnúť si masáž hlavy je jednoduché a zároveň veľmi dostupné. Niekedy však možno budete chcieť, aby túto prácu vykonal profesionál.

Ak máte záujem o profesionálnu masáž hlavy, pred rezerváciou termínu by ste mali vedieť niekoľko vecí.

"Keď vyhľadáte profesionálnu kraniálno-sakrálnu masáž, môžete očakávať veľmi upokojujúcu a uvoľňujúcu masáž," hovorí Monreal. Počas sedenia sa masér zameria na ľahké ťahy na celú lebku a krk.

Monreal hovorí, že môže tiež jemne manipulovať s kosťami lebky a chrbtice, aby sa normalizoval tok mozgovomiechového moku v centrálnom nervovom systéme.

"Normálnejší tok tejto tekutiny pomôže zvýšiť prirodzenú schopnosť vášho tela liečiť sa," vysvetľuje.

Monreal hovorí, že profesionálna masáž môže trvať približne 45 minút až hodinu. "Počas celého sedenia budete komunikovať so svojím masérom, aby ste sa uistili, že sa vaše potreby riešia primerane a efektívne," hovorí.

Záver

Masáž hlavy ponúka celý rad výhod, či už použijete svoje prsty, alebo vám ju poskytne profesionál.

Masáž hlavy môže pomôcť zmierniť stres a znížiť napätie. Môže tiež zmierniť migrénu alebo bolesť hlavy, znížiť krvný tlak, zlepšiť prekrvenie hlavy a krku a podporiť rast vlasov.

Pred použitím esenciálnych olejov sa uistite, že sú zriedené, a pred použitím na väčšej ploche pokožky urobte náplasťový test. Ak ste tehotná alebo dojčíte, nezabudnite si prečítať typy olejov, ktorým sa treba vyhnúť.

Späť do obchodu