SPRIEVODCA ESENCIÁLNYMI OLEJMI PRE VAŠE VLASY

Obsah:

  • Čo sú esenciálne oleje?
  • Ako si vybrať najlepší nosný olej?

vlasy

Esenciálne oleje majú veľký skrytý potenciál, o ktorom možno ani netušíte.

Možno budete prekvapení, keď zistíte, že môžu byť účinným liekom na niektoré z vašich najčastejších problémov s vlasmi.

Ak ste sa s týmito silnými olejmi zoznámili nedávno, potom určite hľadáte odpovede na otázku, prečo sú také výnimočné? Odkiaľ pochádzajú? A ako presne sú prospešné?

Tu sme sa pokúsili zhromaždiť všetky informácie o esenciálnych olejoch, aby sme vám pomohli pochopiť ich potenciál a pomohli vám poradiť, ako ich používať vo vašej vlasovej rutine. Poďme spoločne preskúmať tieto zázračné oleje!

Čo sú esenciálne oleje?

Možno ste už počuli, že esenciálne oleje sú "najčistejšie" oleje, a to z toho dôvodu, že sa získavajú z listov, okvetných lístkov, koreňov a stoniek rastlín. A to je tiež dôvod, prečo sú známe ako "esencia" rastliny, z ktorej boli odobraté.

Ukrývajú v sebe nielen vôňu, ale aj chuť a liečivé vlastnosti danej rastliny. Napríklad ružový olej získavame z okvetných lístkov kvetov ruží.

Esenciálne oleje sú extrémne koncentrované a pri izbovej teplote sa veľmi rýchlo odparujú. Preto by sme mali pri manipulácii s nimi dbať na absolútnu opatrnosť a pred použitím ich najlepšie zriediť s nosnými olejmi, ako je olivový alebo kokosový olej.

Každý druh esenciálneho oleja má v závislosti od zdroja svoje vlastné súbory výhod.

Ako staré sú?

Boli by ste prekvapení, keby ste vedeli, že používanie éterických olejov siaha až do obdobia egyptských pyramíd. Áno! Nie sú objavom modernej doby, používame ich na rôzne účely už tisícky rokov.

Starovekí ľudia objavili ich potenciál už dávno a používali ich na vytváranie vôní, hojenie rán a na ďalšie terapie súvisiace s vôňami.

Prečo ich musíme pred použitím riediť?

Najčastejšou mylnou predstavou týkajúcou sa týchto prírodných extraktov je, že sú nereaktívne. Túto fámu možno vyvolala skutočnosť, že sa získavajú z prírodných častí rastlín.

Pravdou však je, že sú oveľa reaktívnejšie ako bežné liečivé byliny.

Nemali by ste si ich dávať priamo na pokožku ani nikam inam. V opačnom prípade skončíte s častým podráždením alebo vyrážkou. V najhoršom prípade spôsobili začervenanie a pretrvávajúce alergické reakcie.

Najlepšie je zriediť ich nosným olejom, aby sa stabilizovali ich mimoriadne silné schopnosti. Stačí zmiešať pár kvapiek s bežným olejom, aby sa zrušili ich reaktívne vlastnosti, a ich používanie bude bezpečné.

Okrem toho sa samotné éterické oleje pri vystavení na otvorenom vzduchu veľmi rýchlo vyparujú. Mali by sme s nimi zaobchádzať opatrne a dobre ich premiešať s jedným alebo viacerými štandardnými olejmi, aby sme odparovanie zastavili.

Ako si vybrať najlepší nosný olej?

Najväčšou chybou, ktorú môžete urobiť, je použiť veľké množstvo éterických olejov bez ich zriedenia.

Vysoká sila a reaktivita éterických olejov spôsobuje, že nie je vhodné ich používať samostatne. Práve tu prichádzajú na rad nosné oleje. Malé množstvo, zvyčajne niekoľko kvapiek éterických olejov, sa zvyčajne zmieša so značným množstvom nosného oleja na účely riedenia.

Riedenie nielenže zvyšuje schopnosť týchto zázračných olejov vstrebávať sa do pokožky, ale zároveň ich robí bezpečnými na lokálne a vnútorné použitie.

Bežný olej drží túto prchavú látku pohromade a zabraňuje jej odparovaniu. Preto bez zmiešania s nosným olejom nebude prekvapením, ak sa olej pred použitím vyparí a zmizne.

Tu je zoznam niektorých nosných olejov, ktoré zvyšujú silu esenciálnych olejov:

1) Mandľový olej

Možno ste už počuli o magických regeneračných schopnostiach mandľového oleja. Počkajte, kým ho nezmiešate s esenciálnym olejom. Budete prekvapení, keď sa stanete svedkami jeho zvýšených schopností, ktoré vám umožnia v okamihu vyriešiť viaceré komplikácie súvisiace s pokožkou a vlasmi.

Dobre sa spája s týmito esenciálnymi olejmi: Levanduľový olej, Tea tree olej

Ošetrenie vlasov: Pri použití s levanduľovým olejom a čajovníkovým olejom môže pomôcť zabrániť vypadávaniu vlasov. Vo vlasoch sa tvorí mastná látka nazývaná maz, ktorá môže vyvolať tvorbu lupín a vypadávanie vlasov. Pravidelne si masírujte hlavu touto zmesou, aby ste to napravili.

Zmiešanie mandľového oleja s esenciálnymi olejmi umožňuje, aby lepšie prenikol do vlasov. Dostane sa hlboko do pokožky a stimuluje vlasové folikuly a posilňuje ich. Silné korienky vlasov sťažujú ľahké vypadávanie vlasov.

2) Kokosový olej

Fenomenálne zdravotné účinky kokosového oleja nemajú v zdravotníctve obdobu. Možno vás zaujíma, aké tajomstvo sa za ním skrýva? Nuž, kúzlo spočíva v tom, že je zásobárňou živín, a po druhé, vďaka svojej relatívne nízkej molekulovej hmotnosti dokáže preniknúť do miest, kam žiadny iný olej nedokáže.

Dobre sa kombinuje s týmito esenciálnymi olejmi: mätový a čajovníkový olej

Ošetrenie vlasov: Pri použití s mätovým a čajovníkovým olejom stimuluje miesta vypadávania vlasov a pomáha opätovnému rastu vlasov.

Okrem toho je výnimočným hydratačným prostriedkom. Ak ho zaradíte do svojej rutiny, nebudete potrebovať žiadny iný umelý zvlhčovač.

3) Olivový olej

Bezkonkurenčné zdravotné výhody olivového oleja sú všade. Či už ide o nebezpečné kardiovaskulárne ochorenia, rakovinu alebo život ohrozujúcu cukrovku, proti všetkým je účinný.

Ak ho zaradíte do svojho jedálnička, udržíte si fyzické a duševné zdravie na večné časy, pretože vás ochráni pred viacerými chronickými ochoreniami.

Podľa vedcov sa skutočný liečivý potenciál olivového oleja ešte len objaví. Každý deň nový výskum týkajúci sa používania olivového oleja dokazuje niečo prospešnejšie ako ten predchádzajúci.

Dobre sa spája s týmito esenciálnymi olejmi: Levanduľový olej, rozmarínový olej, mätový olej a olej z citrónovej trávy.

Ošetrenie vlasov: Olivový olej je vďaka svojim mimoriadnym protizápalovým vlastnostiam najlepším prostriedkom na vlasy a pokožku hlavy postihnutú lupinami.

Ak sa používa s účinným esenciálnym olejom, ako je čajovníkový olej, nielenže lieči šupinatú pokožku hlavy, ale zvyšuje aj šancu na rast vlasov.

Okrem toho má tiež schopnosť liečiť začervenanie a zmenšovať svrbenie, ktoré je následkom lupín.

 4) Arganový olej

Rozprávanie o výhodách nosných olejov je neúplné, ak vynecháme arganový olej. Táto zlatá baňa vitamínov, mastných kyselín a bielkovín je riešením na veľké množstvo pretrvávajúcich zdravotných problémov.

Možno ste si všimli nespočetné množstvo kozmetických, skrášľovacích a zdravotníckych výrobkov, ktorých hlavnou zložkou je arganový olej. Dôvodom sú jeho antioxidačné vlastnosti a skutočnosť, že je zásobárňou viacerých rôznych živín.

Najlepšie sa spája s týmito esenciálnymi olejmi: Harmančekový olej, olej z citrónovej trávy a levanduľový olej.

Ošetrenie vlasov: V arganovom oleji sú obsiahnuté vitamíny, ktoré zvyšujú schopnosť vlasov odolávať škodlivým vonkajším vplyvom. Preto je ideálnym riešením pre slabé a lámavé vlasy.

Ľudia s veľmi kučeravými vlasmi často hľadajú prostriedky na liečbu ich opakovaného vysušovania. Prestaňte hľadať a začnite používať arganový olej, pretože je to najlepší prírodný hydratačný prostriedok prítomný na trhu.

Antioxidačné vlastnosti odstraňujú šupinatú pokožku a liečia lupiny raz a navždy. Tým tiež znižuje možnosť vypadávania vlasov.

5) Avokádový olej

Pre niektorých ľudí možno nie je najlepšou voľbou v ovocí kvôli vyššiemu obsahu tuku, ale je to výnimočný nosný olej s mnohými zdravotnými výhodami pre všetkých. Vďaka svojmu humózne uloženému množstvu tukov a ďalších živín je jednou z najúčinnejších volieb nosného oleja pre pokožku a vlasy.

Najlepšie sa spája s týmito esenciálnymi olejmi: Levanduľový olej a Mätový olej

Ošetrenie vlasov: Hľadáte skvelý prírodný hydratačný prípravok, ktorý udrží vaše vlasy lesklé a hydratované? Potom je to to pravé. Dostatočné množstvo tukov v avokádovom oleji pokryje vaše vlasy a zabráni ich vysušeniu na dlhú dobu. Namiesto toho, aby olej zostal len na povrchu, preniká hlboko do pokožky a stimuluje korienky vašich vlasov - následne sa zvyšuje prietok krvi a vlasové folikuly sa odblokovávajú. Vlasové folikuly začnú opäť pracovať, čo znamená, že je to aj účinný prostriedok proti vypadávaniu vlasov. Na zvýšenie účinku ho používajte s esenciálnymi olejmi.

6) Arnikový olej

Arnikový olej vám možno neznie tak povedome ako ostatné oleje, o ktorých sme hovorili, ale je to jeden z najčastejšie používaných olejov vo svete starostlivosti o vlasy. Disponuje protizápalovými zlúčeninami, ktoré pomáhajú liečiť rôzne problémy s vlasmi. Navyše obsahuje veľké množstvo mastných kyselín a tymolu.

Najlepšie sa spája s týmto esenciálnym olejom: Levanduľový olej - ale môžete použiť aj akýkoľvek iný esenciálny olej.

Ošetrenie vlasov: Olej z arniky pôsobí antibakteriálne a je účinným prostriedkom proti lupinám.

Urýchľuje tiež proces hojenia poškodených vlasov a napravuje ich lámavosť.

Okrem toho v kombinácii s esenciálnymi olejmi zistíte, že jej regeneračné vlastnosti sa zdvojnásobili a dodáva vlasom výnimočnú silu.

7) Neemový olej

Nie je prekvapením, že neemový olej patrí do zoznamu prospešných nosných olejov. Určite ste sa už stretli s jeho hojným výskytom v mnohých rôznych zdravotníckych produktoch.

Rovnako ako arganový olej má jemné zásoby mastných kyselín a vitamínov, vďaka čomu je jednou z najlepších volieb ako nosný olej pre esenciálne oleje.

Najlepšie sa spája s týmito esenciálnymi olejmi: eukalyptový olej, olej z citrónovej trávy, levanduľový olej a jojobový olej.

Ošetrenie vlasov: Ľahko sa vstrebáva do vlasov a dodáva im prirodzený lesk a zdravý vzhľad. Dostáva sa cez korienky a poskytuje potrebnú výživu na posilnenie základu vašich vlasov a pokožky hlavy.

Suchosť vlasov je pre mnohých ľudí skutočnou nepríjemnosťou, najmä pre ľudí s kučeravými prameňmi. Veľké množstvo mastných kyselín pôsobí ako zvlhčovač a uzamyká existujúcu vlhkosť.

8) Šípkový olej

Rovnako ako všetky ostatné nosné oleje, aj šípkový olej obsahuje dobré množstvo mastných kyselín a vitamínov. Preto je ideálny pri liečbe viacerých ochorení súvisiacich s pokožkou a vlasmi.

Najlepšie sa spája s týmito esenciálnymi olejmi: Ružový olej a levanduľový olej.

Ošetrenie vlasov: Bežný hydratačný krém alebo olej môže zanechať na vlasoch a pokožke špinavý a mastný vzhľad. Možno vás zaujíma, či existuje olej, ktorý vlasy hydratuje, ale nezanecháva mastný vzhľad? Odpoveďou na tento problém môže byť šípkový olej. Ľudia nazývajú šípkový olej "suchý olej", pretože sa relatívne rýchlejšie vstrebáva do pokožky a nezanecháva mastnú a mokrú stopu.

9) Ľanový olej

Našim vlasom a pokožke vďačíme za zdravotné výhody ľanového oleja. Je dobrým zdrojom esenciálnych mastných kyselín a vitamínov B, C a E. Jeho konzumáciou so stravou si zabezpečíte správne fungujúce telo. Hovorí sa, že pravidelná konzumácia ľanového oleja udržiava zdravé srdce.

Používajte ho s esenciálnym olejom: Hodí sa ku všetkým esenciálnym olejom.

Ošetrenie vlasov: Dostane sa hlboko do vlasových folikulov a dodá im potrebnú výživu. Tým, že stimuluje korienky vlasov, znižuje plešatosť a pomáha obnovovať nové vlasy.

10) Horčíkový olej

V skutočnosti nejde o olej, ale o kombináciu vody a chloridu horečnatého. Pôsobí však ako nosný olej, takže sa s ním zaobchádza rovnako ako s inými nosnými olejmi.

Najlepšie sa spája s týmito esenciálnymi olejmi: Harmančekový olej a levanduľový olej.

Ošetrenie vlasov: Vlasy: Množstvo vecí, ako sú minerálne usadeniny, lupiny a nečistoty, môže zablokovať vlasové folikuly. Na trhu existuje veľké množstvo magnéziových terapií na vlasy, ktoré tento stav liečia a uvoľňujú zablokované póry.

Podľa niektorých lekárov sa predpokladá, že magnéziové terapie znižujú vypadávanie vlasov a urýchľujú ich opätovný rast.

11) Rakytníkový olej

Je stredobodom vitamínu D, A, C a E. Preto sa ľahko liečia viaceré problémy súvisiace s pokožkou a vlasmi. Okrem toho obsahuje esenciálne mastné a aminokyseliny, vďaka ktorým je vaše telo dostatočne silné, aby odolalo invázii niektorých vírusov a baktérií.

Používajte s esenciálnym olejom: Funguje dobre takmer so všetkými esenciálnymi olejmi.

Ošetrenie vlasov: Vyliečenie vlasov poškodených slnkom je skutočným utrpením. Čím závažnejšie je poškodenie slnkom, tým ťažšie sa bude liečiť. Na obnovenie prirodzeného zdravia vlasov môžete použiť rakytníkový olej. Vďaka svojim extra liečivým vlastnostiam si so slnkom poškodenými vlasmi poradí pomerne účinne.

12) Olej z grapefruitových jadierok

Na boj proti baktériám, plesniam a vírusom neexistuje lepší výťažok ako ten z grapefruitových jadierok. Vďaka svojej antibakteriálnej, antivírusovej a protiplesňovej schopnosti je jednou z najčastejších zlúčenín v mnohých kozmetických a hygienických výrobkoch, ako sú krémy, zubné pasty, dezodoranty a osviežovače ústnej dutiny.

Okrem toho ho ľudia používajú v bazénoch, rybníkoch a dokonca aj v práčovniach, aby sa zbavili škodlivých vedľajších účinkov chemikálií.

Ošetrenie vlasov: Olej s antimikrobiálnymi vlastnosťami, napríklad olej z grapefruitových jadierok, môže liečiť lupiny, pretože ich často spôsobuje šírenie plesní a baktérií. Vďaka tomu je olej z grapefruitových jadierok ideálnym kandidátom na liečbu lupín.

Premnožené huby a baktérie na pokožke hlavy môžu tiež spustiť reťazovú reakciu padania vlasov. Používaním tohto výťažku sa vám možno podarí zastaviť aj vypadávanie vlasov.

13) Olej z prvosienky večernej

Tento výťažok zo semien rastliny je tradične pomerne známy pri liečbe stavov, ako sú tráviace problémy, hemoroidy a bolesti v krku. Je to spôsobené tým, že pôsobí antimikrobiálne a protizápalovo. Má nespočetné množstvo zdravotných výhod. Pozrime sa na niektoré z nich.

Najlepšie sa spája s týmito esenciálnymi olejmi: Čajovníkový olej, olej z citrónovej trávy, cyprusový olej a levanduľový olej.

Ošetrenie vlasov: Je dokázané, že prvosienkový olej podporuje rast vlasov. Vytvorte si roztok jeho kombináciou s esenciálnym olejom, ako je levanduľový, citrónovníkový alebo cyprusový olej. Pravidelne ho vmasírujte do pokožky hlavy a budete svedkami toho, ako vám z predtým lysých miest na hlave vyrastú čerstvé vlasy.

Späť do obchodu