9 faktov o celulitíde

Obsah:

  • 9 faktov o celulitíde

Celulitída


Celulitída je bakteriálna infekcia kože, ktorá sa môže rýchlo rozvinúť a rýchlo postupovať. Každoročne postihuje viac ako 14 miliónov ľudí .
Medzi príznaky celulitídy patrí začervenanie kože, bolesť, citlivosť a teplo. Závažné infekcie môžu navyše spôsobiť pľuzgiere, nevoľnosť, horúčku a zmätenosť.

Celulitída sa môže vyskytnúť u detí aj dospelých a nie je to infekcia, ktorú môžete liečiť sami. Ak máte podozrenie, že máte celulitídu, bezodkladne navštívte svojho lekára alebo dermatológa. S najväčšou pravdepodobnosťou dostanete recept na perorálne antibiotiká, ale v niektorých prípadoch je potrebné podať intravenózne antibiotiká v nemocnici.

Tu je 9 faktov, ktoré je potrebné vedieť o celulitíde, vrátane toho, čo zvyšuje riziko vzniku infekcie, kedy sa máte celulitídy obávať a ako sa jej môžete vyhnúť.

9 faktov o celulitíde

1. Celulitídu najčastejšie spôsobujú baktérie Staph alebo Strep

Baktérie Staphylococcus aj Streptococcus môžu neškodne žiť na koži, ale keď dôjde k porušeniu kože, môžu spôsobiť niekoľko rôznych typov infekcií vrátane celulitídy.

Ďalším typom baktérie, ktorá môže spôsobiť celulitídu, je Pasteurella multocida, ktorá sa na človeka najčastejšie prenáša zo zvieracieho škrabnutia alebo uhryznutia.

2. Akákoľvek porucha kože otvára dvere celulitíde

Hoci väčšina rezných rán, škrabancov, pľuzgierov a uhryznutí hmyzom nevedie k celulitíde, akýkoľvek otvor v koži môže - za správnych okolností. Medzi takéto okolnosti patrí prítomnosť baktérií spôsobujúcich infekciu v rane, ale keďže baktérie sú voľným okom neviditeľné, nemôžete pohľadom zistiť, či sa z drobného poranenia môže vyvinúť závažná infekcia.

Medzi ďalšie faktory, ktoré zvyšujú riziko vzniku celulitídy, patria napr:

  • nedostatočné čistenie rany
  • oslabený imunitný systém
  • Znížený prietok krvi do infikovanej oblasti
  • Zhoršená lymfatická drenáž v infikovanej oblasti

Aby ste znížili riziko vzniku celulitídy, všetky drobné rany čo najskôr umyte vodou a mydlom, rezné rany a škrabance prekryte gázou alebo lepiacim obväzom na ochranu rany a denne kontrolujte rany, či sa na nich neprejavujú príznaky infekcie a či sa nehoja.

Ak vidíte, že sa rana skôr zhoršuje, ako zlepšuje, zvážte návštevu lekára, najmä ak máte cukrovku.

3. Celulitída nie je to isté ako celulitída

Niektorí ľudia si pletú celulitídu s celulitídou, ale ide o dva úplne odlišné stavy.

"Celulitída je často kozmetickým problémom a vzniká vtedy, keď dôjde k vláknitému zviazaniu vrchnej vrstvy kože so spodným svalstvom," vysvetľuje doktorka Anna Guanche, certifikovaná dermatologička, ktorá sa špecializuje na kozmetické zákroky v Calabasas v Kalifornii.

"Ako tuk v tejto oblasti narastá, nie je rovnomerne rozložený kvôli pevným väzbám, čo vedie k hrboľatému alebo jamkovitému vzhľadu," hovorí doktorka Guancheová.

Na druhej strane celulitída je bakteriálna infekcia kože, ktorá sa často prejavuje ako teplá, červená, citlivá a opuchnutá oblasť, hovorí doktor Guanche.

Celulitída si nevyžaduje lekársku liečbu, celulitída áno.

4. Anamnéza celulitídy zvyšuje riziko jej opätovného výskytu

Jednorazový výskyt celulitídy zvyšuje riziko, že ju dostanete znova, ale je možné podniknúť kroky na zníženie tohto rizika .

Začnite tým, že budete dodržiavať pokyny lekára na liečbu prvej infekcie vrátane dokončenia liečby antibiotikami. Antibiotiká sa zvyčajne predpisujú na 5 až 10 dní, ale už po treťom dni sa môžete začať cítiť lepšie. Niektorí ľudia robia chybu, že antibiotiká ukončia príliš skoro, ale ak sériu nedokončíte, nemusíte úplne zničiť baktérie a infekcia sa môže vrátiť.

Okrem toho prijmite opatrenia na zníženie poranení kože. Pri športovaní a práci vonku noste ochranné pomôcky, používajte opaľovací krém, aby ste predišli spáleniu od slnka, obmedzte kontakt s neznámymi zvieratami a používajte repelent proti hmyzu, aby ste sa vyhli uštipnutiu hmyzom.

Ak sa vám stane akákoľvek rana, dôkladne ju vyčistite teplou mydlovou vodou, aby ste z nej zmyli nečistoty a baktérie. Pred ošetrením vlastnej rany alebo rán iných osôb si tiež nezabudnite umyť ruky. Na drobné poranenia kože aplikujte lokálnu antibiotickú masť a každé poranenie nechajte zakryté obväzom, kým sa úplne nezahojí, pričom obväz denne vymieňajte.
Pravidelné umývanie rúk na odstránenie zárodkov a baktérií môže tiež pomôcť zabrániť opakovaným kožným infekciám.

Aj keď vykonáte vyššie uvedené opatrenia, celulitída sa môže opakovať. Ak sa u vás vyskytnú viac ako tri alebo štyri infekcie v priebehu 12 mesiacov, lekár vám môže odporučiť nízku dávku antibiotík ako dlhodobú udržiavaciu liečbu na prevenciu budúcich infekcií.

5. Celulitída zvyčajne nie je nákazlivá

Hoci celulitída je bakteriálna infekcia kože, vo všeobecnosti sa nešíri z človeka na človeka. Možnou výnimkou je, ak má vystavená osoba otvorenú ranu alebo dôjde k priamemu kontaktu koža na kožu alebo koža na povrch.
Ak teda máte celulitídu, nemusíte sa príliš obávať, že ju prenesiete na členov rodiny alebo priateľov, ale aj tak by ste mali dbať na to, aby sa nikto nedotýkal otvorených rán na vašom tele holými rukami alebo kožou.

6. Celulitída sa môže vyskytnúť kdekoľvek na tele

Celulitída sa môže vyskytnúť kdekoľvek na tele, ale niektoré časti sú náchylnejšie na tieto infekcie ako iné. Doktorka Tsippora Shainhouse, certifikovaná dermatologička v oblasti Los Angeles, hovorí, že najčastejšími miestami u dospelých sú končatiny (nohy, chodidlá, ruky a dlane).

Na druhej strane u detí sa celulitída častejšie vyskytuje na tvári, rukách a dolných končatinách.
Keď celulitída zahŕňa tuk a svaly okolo oka, nazýva sa orbitálna celulitída. Keď zahŕňa kožu okolo oka a viečok, nazýva sa periorbitálna alebo preseptálna celulitída.
Doktor Shainhouse poznamenáva, že celulitída sa často vyskytuje vždy len na jednej strane tela.

7. Celulitída môže byť život ohrozujúca

Väčšina prípadov celulitídy dobre reaguje na liečbu a príznaky začnú miznúť do niekoľkých dní od nasadenia antibiotík. Môže vás celulitída zabiť? Áno. Ak sa nelieči, celulitída môže postupovať a stať sa život ohrozujúcou.
"Primárnym problémom pri celulitíde je sepsa, čo je infekcia v krvnom riečisku, ktorá môže viesť k šoku alebo smrti," hovorí doktor Guanche.

Medzi príznaky sepsy patria extrémne nízky krvný tlak, zrýchlená srdcová frekvencia, závraty a strata vedomia. Liečba zahŕňa hospitalizáciu a intravenózne podávanie antibiotík.

Medzi ďalšie možné život ohrozujúce komplikácie celulitídy patrí osteomyelitída (infekcia základnej kosti) a nekrotizujúca fasciitída, "mäsožravá" choroba, ktorá ničí mäkké tkanivo, čo niekedy vedie k strate končatín alebo dokonca k smrti.

8. Pri celulitíde sa často nevyžadujú diagnostické testy

Vo väčšine prípadov váš lekár nebude musieť vykonať diagnostické testy, aby určil, či máte celulitídu. Zvyčajne sa to potvrdí jednoduchým pohľadom na kožu.
V prípade, že podozrenie na celulitídu nereaguje na antibiotiká, lekár môže vykonať testy pri následnej návšteve.

To môže zahŕňať kultiváciu krvi alebo kompletný krvný obraz (CBC) na kontrolu prítomnosti baktérií. Alebo môže lekár vykonať bakteriálnu kultiváciu na určenie typu baktérií zodpovedných za infekciu. Biopsia kože môže často potvrdiť alebo vylúčiť iné kožné ochorenie.

9. Tetovanie vás vystavuje riziku celulitídy

Tetovanie v štúdiu s riadne sterilizovaným vybavením a ďalšími hygienickými opatreniami je zvyčajne bezpečné. Keďže však tetovanie porušuje kožnú bariéru, existuje aj riziko, že sa do kože dostanú baktérie a spôsobia kožnú infekciu, napríklad celulitídu.

Z tohto dôvodu je dôležité starať sa o pokožku pred tetovaním a po ňom.
Odborníci odporúčajú pred tetovaním očistiť pokožku prostriedkom na čistenie pokožky, ako je Hibiclens alebo jeho generický ekvivalent, chlórhexidín, ktorý je dostupný vo väčšine lekární.

Späť do obchodu