8 mýtov a faktov o migréne

Obsah:

  • Úvod
  • MÝTUS 1
  • MÝTUS 2
  • MÝTUS 3
  • MÝTUS 4
  • MÝTUS 5
  • MÝTUS 6
  • MÝTUS 7
  • MÝTUS 8

Úvod:

Migréna je jedným z najčastejších neurologických ochorení, ktoré postihuje viac ako 1 miliardu ľudí na celom svete .

Mnohí ľudia poznajú migrénu z vlastných skúseností alebo od niekoho zo svojho okolia. Stále však existuje mnoho mylných predstáv o tom, čo migréna je, čo nie je a ako sa lieči.

MÝTUS 1:

ZÁCHVATY MIGRÉNY SÚ LEN VEĽMI SILNÉ BOLESTI HLAVY.

Najčastejším a najrozpoznateľnejším príznakom migrény je silná bolesť hlavy, ale ľudia s migrénou môžu pociťovať mnoho ďalších príznakov. Medzi najčastejšie patria precitlivenosť na svetlá a zvuky, tráviace problémy a nevoľnosť a závraty. Ľudia môžu dokonca zažiť tichú migrénu, počas ktorej môžu pociťovať všetky ostatné príznaky migrény bez bolesti hlavy.

MÝTUS 2:

VŠETKO JE LEN VO VAŠEJ HLAVE.

Mnoho ľudí sa nesprávne domnieva, že migréna je psychická porucha spôsobená stresom. Je síce pravda, že stres môže spustiť epizódu migrény, ale nie je jej základnou príčinou. Migréna je spôsobená kombináciou genetických, štrukturálnych a chemických zmien, ktoré spôsobujú, že mozog je citlivejší na spúšťače bolesti hlavy, ako je napríklad stres. Ľudia s migrénou tiež častejšie uvádzajú fyzické a emocionálne príznaky úzkosti a depresie ako ľudia bez tohto ochorenia.

MÝTUS 3:

AK MIGRÉNA NEZAČNE AUROU, NIE JE TO PRAVÁ MIGRÉNA.

Aura pri migréne označuje súbor zmyslových príznakov, ktoré sa vyskytujú tesne pred nástupom migrenóznej bolesti hlavy, vrátane porúch zraku alebo reči, necitlivosti alebo mravčenia v rukách alebo tvári a svalovej slabosti. Hoci sa mnohí ľudia domnievajú, že aura je potrebná na to, aby sa bolesť hlavy považovala za skutočnú migrénu, podľa niektorých odhadov sa aura vyskytuje len u približne jednej tretiny ľudí s migrénou, pričom sa nemusí vyskytnúť pri každom záchvate.

MÝTUS 4:

ZÁCHVAT MIGRÉNY TRVÁ LEN NIEKOĽKO HODÍN.

Fáza skutočnej bolesti hlavy, ktorú si mnohí ľudia spájajú s migrénou, môže byť relatívne krátka, ale v niektorých prípadoch môže trvať až 3 dni. Niektorí ľudia pociťujú aj príznaky pred a po migréne, ktoré môžu trvať od niekoľkých hodín do niekoľkých dní, a iní môžu mať príznaky aj medzi migrenóznymi záchvatmi. Patrí medzi ne únava a ťažkosti so sústredením, zmeny nálady a gastrointestinálne príznaky, ako je chuť na jedlo alebo nevoľnosť.

MÝTUS 5:

KAŽDÝ LEKÁR DOKÁŽE ROZPOZNAŤ A LIEČIŤ MIGRÉNU.

Niektorí lekári nemusia byť plne vyškolení v tom, ako rozpoznať alebo liečiť migrénu. V štúdii z roku 2020 dostala presnú diagnózu migrény menej ako jedna pätina účastníkov. Len približne 9 % dostávalo vhodnú starostlivosť o svoje epizodické príznaky migrény bez nadmerného užívania liekov a v prípade osôb s chronickou migrénou tento počet klesol na menej ako 2 %. Ak máte príznaky migrény, ktoré nie sú riadne liečené, môže vám pomôcť spojiť sa so špecialistom na migrénu.

MÝTUS 6:

MIGRÉNA POSTIHUJE LEN ŽENY.

V období dospievania je u žien oveľa väčšia pravdepodobnosť vzniku migrény ako u mužov. Vo veku 35 rokov je pravdepodobnosť výskytu migrény u žien trikrát vyššia ako u mužov. Migréna však môže postihnúť ľudí všetkých pohlaví a rodov a takmer 1 z 13 mužov má migrénu. Migréna nebola dobre preskúmaná u transrodových osôb, ale dostupné výskumy naznačujú, že cis- a transrodové ženy trpia migrénou v podobnej miere a u transrodových mužov môže byť pravdepodobnosť výskytu migrény nižšia ako u oboch skupín.

aacoloxiogold

MÝTUS 7:

ŠPECIÁLNA DIÉTA MÔŽE VYLIEČIŤ MIGRÉNU.

Dôkazy na podporu používania určitých diét na zníženie príznakov migrény sú obmedzené alebo úplne chýbajú. Hoci vyhýbanie sa potravinám, o ktorých je známe, že spúšťajú príhody migrény, môže pomôcť, výskumy naznačujú, že prísne eliminačné diéty vo všeobecnosti nefungujú a môžu viesť k vážnejším komplikáciám, ako je podvýživa. Slovenská nadácia pre migrénu odporúča stravu bohatú na celozrnné výrobky, ovocie a zeleninu a omega-3 tuky. Pri prevencii migrény môžu pomôcť aj niektoré doplnky stravy, napríklad riboflavín (vitamín B2), koenzým Q10 a horčík.

MÝTUS 8:

VIAC LIEKOV NA MIGRÉNU PRINESIE LEPŠIU ÚĽAVU.

Hoci si možno inštinktívne myslíte, že viac liekov poskytne lepšiu úľavu od bolesti, opak je často pravdou v prípade liekov proti migréne, ktoré užívate podľa potreby. Užívanie príliš veľkého množstva liekov proti bolesti môže v skutočnosti viesť k zhoršeniu príznakov bolesti hlavy, najčastejšie v prípade opioidov alebo triptánov. Približne u štyroch z piatich ľudí s nadmerným užívaním liekov je hlavnou príčinou bolesti hlavy migréna. Ak príznaky migrény nie sú dobre zvládnuté vašimi súčasnými liekmi, lekár vám môže odporučiť iný prístup k liečbe namiesto zvyšovania dávky liekov.

Späť do obchodu