Ako stres ovplyvňuje vaše zdravie

Obsah:

  • Stres
  • Prirodzená reakcia stresu
  • Tlakové body
  • Chronický stres
  • Čo môžete urobiť pre zníženie stresu


Stres môže byť krátkodobý, situačný a pozitívne motivujúci k výkonu, ale ak ho prežívate dlhší čas, môže sa stať chronickým stresom, ktorý negatívne ovplyvňuje zdravie a pohodu.

 

Stres

Všetci sme ho pocítili. Niekedy môže byť stres pozitívnou silou, ktorá vás motivuje k dobrému výkonu na klavírnom recitáli alebo na pracovnom pohovore. Často je však - podobne ako keď uviaznete v dopravnej zápche - negatívnou silou. Ak zažívate stres dlhší čas, môže sa stať chronickým - ak nepodniknete žiadne kroky.

Prirodzená reakcia

Stalo sa vám niekedy, že ste mali na prvom rande spotené ruky alebo ste cítili, ako vám počas strašidelného filmu búši srdce? Potom viete, že stres môžete pociťovať v mysli aj v tele.

Táto automatická reakcia sa vyvinula u našich dávnych predkov ako spôsob ochrany pred predátormi a inými hrozbami. Tvárou v tvár nebezpečenstvu sa telo rozbehne a zaplaví telo stresovými hormónmi, ako sú adrenalín a kortizol, ktoré zvyšujú srdcovú frekvenciu, zvyšujú krvný tlak, dodávajú energiu a pripravujú vás na riešenie problému.

V týchto dňoch pravdepodobne nebudete čeliť hrozbe, že vás niekto zje. Pravdepodobne však každý deň čelíte viacerým výzvam, ako je plnenie termínov, platenie účtov a žonglovanie so starostlivosťou o deti, ktoré spôsobujú, že vaše telo reaguje rovnakým spôsobom. Výsledkom je, že prirodzený poplachový systém vášho tela - reakcia "bojuj alebo utekaj" - môže byť zaseknutý v zapnutej polohe. A to môže mať vážne dôsledky pre vaše zdravie.

Tlakové body

Aj krátkodobý, menší stres môže mať vplyv. Môže vás napríklad bolieť žalúdok pred prezentáciou. Väčší akútny stres, či už spôsobený hádkou s manželkou alebo udalosťou, ako je zemetrasenie alebo teroristický útok, môže mať ešte väčší vplyv.
Opakovaný akútny stres môže prispieť aj k zápalu v obehovej sústave, najmä v koronárnych tepnách, a to je jedna z ciest, o ktorej sa predpokladá, že spája stres so srdcovým infarktom. Ukazuje sa tiež, že to, ako človek reaguje na stres, môže ovplyvniť hladinu cholesterolu.

 

Chronický stres

Keď stres začne dlhodobo narúšať vašu schopnosť žiť normálny život, stáva sa ešte nebezpečnejším. Čím dlhšie stres trvá, tým horší je pre vašu myseľ aj telo. Môžete sa napríklad cítiť unavení, neschopní sústrediť sa alebo podráždení bez dobrého dôvodu. Chronický stres však spôsobuje aj opotrebovanie vášho tela.

Dlhodobá aktivácia systému stresovej reakcie a nadmerné pôsobenie kortizolu a ďalších stresových hormónov, ktoré sú s ním spojené, môže narušiť takmer všetky procesy vo vašom tele. To vás môže vystaviť zvýšenému riziku rôznych fyzických a psychických zdravotných problémov vrátane úzkosti, depresie, tráviacich problémov, bolestí hlavy, svalového napätia a bolesti, srdcových ochorení, infarktu, vysokého krvného tlaku, mŕtvice, problémov so spánkom, nárastu hmotnosti a porúch pamäti a koncentrácie.

Chronický stres môže spôsobiť aj ochorenia, a to buď v dôsledku zmien v tele, alebo prejedania sa, fajčenia a iných zlozvykov, ktorými sa ľudia snažia vyrovnať so stresom. Napríklad pracovné vypätie - vysoké nároky spojené s malou šírkou rozhodovania - sa spája so zvýšeným rizikom ischemickej choroby srdca. Na zvýšenom kardiovaskulárnom riziku sa podieľajú aj iné formy chronického stresu, ako je depresia a nízka úroveň sociálnej podpory.

Chronický stres tiež potláča imunitný systém organizmu, čo sťažuje zotavenie z chorôb.

aaspanok

Čo môžete urobiť pre zníženie stresu

Zníženie úrovne stresu vám môže pomôcť nielen cítiť sa lepšie práve teraz, ale môže tiež dlhodobo chrániť vaše zdravie. Viaceré výskumné štúdie napríklad preukázali, že zásahy na zlepšenie psychického zdravia môžu mať priaznivý vplyv na kardiovaskulárne zdravie. Vedci preto odporúčajú posilniť váš pozitívny vplyv - pocity ako šťastie, radosť, spokojnosť a nadšenie - tým, že si každý deň nájdete čas na príjemné aktivity.

Medzi ďalšie stratégie na zníženie stresu patria:

Identifikujte, čo spôsobuje stres. Sledujte svoj duševný stav počas dňa. Ak sa cítite vystresovaní, zapíšte si príčinu, svoje myšlienky a náladu. Keď viete, čo vás trápi, vypracujte plán, ako to riešiť. Môže to znamenať, že si stanovíte primeranejšie očakávania voči sebe a ostatným alebo požiadate o pomoc s domácimi povinnosťami, pracovnými úlohami alebo inými úlohami.

Zostavte si zoznam všetkých svojich záväzkov, zhodnoťte svoje priority a potom odstráňte všetky úlohy, ktoré nie sú absolútne nevyhnutné. budujte pevné vzťahy. Vzťahy môžu byť zdrojom stresu. Výskumom sa zistilo, že napríklad negatívne, nepriateľské reakcie s manželským partnerom spôsobujú okamžité zmeny hormónov citlivých na stres.

Vzťahy však môžu slúžiť aj ako tlmiče stresu. Oslovte členov rodiny alebo blízkych priateľov a oznámte im, že prežívate ťažké obdobie. Môžu vám ponúknuť praktickú pomoc a podporu, užitočné nápady alebo len nový pohľad na vec, keď začnete riešiť to, čo spôsobuje váš stres. odíďte, keď ste nahnevaní. Predtým, ako začnete reagovať, nájdite si čas na preskupenie a počítajte do 10. Potom si to ešte raz premyslite. Chôdza alebo iné fyzické aktivity vám tiež môžu pomôcť vypustiť paru. Cvičenie navyše zvyšuje produkciu endorfínov, prirodzeného zlepšovača nálady vo vašom tele.

Venujte sa každodennej prechádzke alebo inej forme cvičenia - je to malý krok, ktorý môže mať veľký vplyv na zníženie hladiny stresu. Aby ste si zabezpečili odporúčaných sedem alebo osem hodín spánku, obmedzte kofeín, odstráňte zo spálne rušivé prvky, ako je televízia alebo počítač, a každý večer choďte spať v rovnakom čase. Výskum ukazuje, že aktivity ako joga a relaxačné cvičenia nielenže pomáhajú znižovať stres, ale aj posilňujú imunitné funkcie.

Ak sa naďalej cítite preťažení, poraďte sa s psychológom alebo iným licencovaným odborníkom na duševné zdravie, ktorý vám pomôže naučiť sa, ako efektívne zvládať stres. Môže vám pomôcť identifikovať situácie alebo správanie, ktoré prispievajú k vášmu chronickému stresu, a potom vypracovať akčný plán na ich zmenu.

 

Späť do obchodu