Výhody levandule

Obsah:

  • Zdravotné účinky levandule
  • Mnoho spôsobov použitia levandule vo všetkých jej formách
  • Bezpečnosť a vedľajšie účinky levandule
  • Levanduľa a vy

Levanduľa môže mať rôzne zdravotné účinky vrátane zmiernenia úzkosti a depresie a podpory zdravia pokožky. Môžete ju konzumovať, napríklad vo forme čaju alebo kapsúl, aplikovať ju lokálne alebo ju používať na aromaterapiu.

Ľudia si levanduľu zvyčajne spájajú s dvoma špecifickými vlastnosťami: jej vôňou a farbou. Možno však neviete, že kvet levandule a olej z neho získaný majú dlhú históriu v bylinnej medicíne.

Slovo levanduľa pochádza z latinského koreňa "lavare", čo doslova znamená "umývať". Prvé zaznamenané použitie levandule pochádza zo starovekého Egypta. Tam levanduľový olej zohrával úlohu v procese mumifikácie.

V neskorších dobách sa levanduľa stala prísadou do kúpeľa vo viacerých oblastiach vrátane starovekej Perzie, Grécka a Ríma. Tieto kultúry verili, že levanduľa pomáha očisťovať telo a myseľ.

Čítajte ďalej a dozviete sa viac o silnom zdravotnom potenciáli levandule v mnohých jej podobách.

Či už ide o osvedčený režim starostlivosti o pleť, frekvenciu umývania vlasov alebo kozmetiku, na ktorú ste zvedaví, krása je osobná.

levandula

Zdravotné účinky levandule

Levanduľa sa už od dávnych čias používa na zmiernenie príznakov a poskytnutie podpory pri viacerých ochoreniach. Moderná veda potvrdila mnohé z jej zdravotných prínosov, zatiaľ čo iné sú stále predmetom skúmania.

Levanduľa môže pomáhať pri niektorých z nasledujúcich ochorení:

Nespavosť

Kedysi sa levanduľa odporúčala ľuďom trpiacim nespavosťou alebo inými poruchami spánku. Ľudia si plnili vankúše levanduľovými kvetmi, aby im pomohli zaspať a lepšie si oddýchnuť.

Dnes výskum naznačuje, že vdychovanie levanduľovej vône by mohlo zlepšiť kvalitu spánku. Systematický prehľad 15 štúdií z roku 2014  zistil, že vdychovanie esenciálnych olejov vrátane levandule malo pozitívne účinky u ľudí s miernymi poruchami spánku.

Početné menšie štúdie zistili ďalšie prínosy levandule pri problémoch so spánkom.

Výskum z roku 2015 ukázal, že ľudia, ktorí používali levanduľovú aromaterapiu, sa po prebudení cítili sviežejšie. Ďalšia štúdia z roku 2010 vykonaná na ľuďoch s úzkostnými poruchami odhalila, že perorálne podávaný levanduľový olej im pomohol v noci dlhšie spať.

levandula1

Úzkosť

Levanduľa môže poskytovať podporu aj ľuďom s úzkosťou.

Vo veľkej metaanalýze z roku 2019 sa u ľudí s úzkostnými poruchami, ktorí užívali 160-miligramové kapsuly levanduľového oleja, zaznamenal významný pokles úzkosti.

Podobné výsledky zistili aj ďalšie štúdie.

Jedna z roku 2015 zahŕňala 60 ľudí na koronárnej jednotke intenzívnej starostlivosti. Výskumníci zistili, že tí, ktorí sa liečili levanduľovým esenciálnym olejom, mali nižšiu úroveň úzkosti a lepší spánok.

Ďalšia štúdia z roku 2010 porovnávala levanduľové kapsule s liekom proti úzkosti lorazepamom a dospela k záveru, že účinky levandule sú porovnateľné s liekom na predpis.

Vypadávanie vlasov

Lokálne používanie levanduľového oleja môže pomôcť pri liečbe ochorenia nazývaného alopecia aerata, ktoré spôsobuje vypadávanie vlasov v podobe škvŕn.

Podľa staršej štúdie z roku 1998 na vzorke 86 ľudí s alopéciou aerata sa u 44 % z nich zlepšil rast vlasov po tom, ako si sedem mesiacov denne vmasírovali do pokožky hlavy zmes esenciálnych olejov tymiánu, rozmarínu, levandule a cédrového dreva v zmesi nosných olejov.

Hoci je táto štúdia sľubná, je ťažké povedať, či k rastu vlasov mohla prispieť práve levanduľa.

Štúdia na zvieratách z roku 2021 tiež zistila, že levanduľový olej úspešne stimuloval rast vlasov v časovom horizonte 28 dní.

Bolesti hlavy a migréna

Upokojujúce účinky levandule by mohli stačiť na utíšenie bolesti hlavy alebo migrény.

V jednej štúdii z roku 2016 dosiahli ľudia s migrénou, ktorí dostávali 3 mesiace levanduľovú terapiu, nižšie skóre na stupnici hodnotenia bolesti hlavy ako kontrolná skupina.

V inej štúdii z roku 2012 47 účastníkov s migrénou inhalovalo levanduľový esenciálny olej počas 15 minút. Zaznamenali zníženie závažnosti a frekvencie bolesti hlavy.

Vedľajšie účinky chemoterapie

Podľa Národného inštitútu pre rakovinuTrusted Source môže aromaterapia pomôcť ľuďom s rakovinou zvládnuť vedľajšie účinky liečby. Levanduľová aromaterapia môže pomôcť znížiť úzkosť z postupov liečby rakoviny.

Depresia

Účinky levandule na depresiu nie sú tak dobre zdokumentované ako účinky na úzkosť, ale výskum je sľubný.

Malá štúdia z roku 2016 na ženách po pôrode zistila, že aromaterapia levanduľou zabraňuje stresu, úzkosti a depresii po pôrode.

Ďalšia malá štúdia z roku 2015 sa zaoberala ľuďmi s ochorením obličiek. Vedci zistili, že tí, ktorí počas hemodialýzy inhalovali levanduľovú vôňu počas 1 hodiny, mali nižšie skóre depresie a stresu ako tí, ktorí ju neinhalovali.

Starší dospelí, ktorí v malej štúdii z roku 2020 pili levanduľový čaj dvakrát denne počas 2 týždňov, zaznamenali nižšiu úroveň úzkosti a depresie.

Akné

V porovnaní s agresívnejšou liečbou by levanduľový olej mohol byť šetrným spôsobom liečby akné vďaka svojej schopnosti ničiť baktérie.

V štúdii z roku 2013 kombinácia levanduľového oleja a extraktu z aloe účinne potlačila rast jedného bakteriálneho kmeňa, ktorý spôsobuje akné.

Popáleniny

Levanduľa sa už dlho používa ako tradičný liek na popáleniny a niektoré staršie výskumy naznačujú, že existujú vedecké údaje, ktoré toto použitie potvrdzujú. Podľa štúdie z roku 2009 by jej antimikrobiálna aktivita mohla tiež pomôcť predchádzať infekciám po popálení.

Kožné ochorenia

Levanduľa obsahuje dve protizápalové zlúčeniny nazývané linalool a linalyl acetát. Štúdia z roku 2020 naznačuje, že tieto látky môžu poskytnúť úľavu pri kožných problémoch, ako sú napr:

  • ekzém
  • dermatitída
  • psoriáza
  • svrbenie
  • vyrážky

Hojenie rán

Upokojujúce účinky levandule sa môžu rozšíriť aj na hojenie poranenej pokožky.

Z prehľadu 20 štúdií vyplynulo, že levanduľový olej zvyšuje rýchlosť hojenia rán, podporuje rast kolagénu a urýchľuje proces remodelácie tkaniva kože.

Pri aplikácii levanduľového esenciálneho oleja priamo na pokožku vždy vykonajte náplasťový test a použite nosný olej.

Mnoho spôsobov použitia levandule vo všetkých jej formách

Levanduľa je viacúčelová rastlina. Ľudia používajú levanduľu mnohými spôsobmi na podporu dobrého zdravia a pohody vrátane:

  • sušené kvety
  • esenciálny olej
  • olej na lokálne použitie
  • kapsuly
  • čaje, tizány a nálevy
  • krémy, pleťové vody a masti
  • kozmetické výrobky

Kvet levandule

Levanduľa, samozrejme, začína ako rastlina s jasne fialovými kvetmi.

Vo svojej pôvodnej podobe má upokojujúcu vôňu. Púčiky môžete pridávať do potravín, používať ich v potpourri alebo ich namáčať do čaju. Môžete ich dokonca usušiť a malé vrecúška umiestniť do zásuviek, aby osviežili vašu bielizeň.

Esenciálny olej

Levanduľa sa bežne používa v aromaterapii. Ak chcete využiť výhody jej upokojujúcej vône, môžete jednoducho podržať fľaštičku levanduľového oleja pri nose a vdychovať.

Pre trvalejší zážitok môžete radšej umiestniť niekoľko kvapiek oleja do difuzéra, ktorý môže šíriť jeho vôňu po celej miestnosti.

Esenciálne oleje neprehĺtajte. Pred aplikáciou na pokožku ich vždy zrieďte v nosnom oleji.

Levanduľový sprej, napríklad sprej na vankúš pred spaním, je ďalším účinným prostriedkom na použitie levandule ako aromaterapie. Ak máte deti alebo máte radi remeslá, využite viacero zmyslov a vyrobte si levanduľové cesto.

Olej na lokálne použitie

Levanduľový olej sa vyrába namáčaním levanduľových púčikov v nosnom oleji, ako je olivový alebo kokosový olej, zvyčajne aspoň 1 týždeň. V hotovom výrobku by mal levanduľový olej tvoriť len 0,5 až 2 percentá z celkového množstva oleja alebo 3 až 12 kvapiek esenciálneho oleja na uncu nosného oleja.

Tento olej môžete aplikovať lokálne, ale pred použitím levanduľového oleja priamo na pokožku sa poraďte so svojím lekárom. Ak vám to neodporučí zdravotnícky pracovník, neaplikujte ho na pokožku ani do jej blízkosti:

  • podráždenej pokožky
  • rán
  • vyrážok
  • pokožky s príznakmi ochorení, ako je psoriáza alebo ekzém

Ak si chcete vybrať vysokokvalitný levanduľový olej, hľadajte výrobok tesne uzavretý vo fľaši z tmavého skla bez prísad a syntetických vôní. A nezabudnite si k nemu privoňať! Kvalitný olej by mal mať výraznú vôňu.

Aj keď výskumy naznačujú, že existuje zdraviu prospešný účinok, Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) nekontroluje ani nereguluje čistotu alebo kvalitu esenciálnych olejov. Predtým, ako začnete používať esenciálne oleje, je dôležité poradiť sa so zdravotníckym pracovníkom a nezabudnite preskúmať kvalitu výrobkov danej značky. Pred vyskúšaním nového esenciálneho oleja si vždy urobte náplasťový test. Dbajte na to, aby ste esenciálne oleje uchovávali mimo dosahu detí a domácich zvierat, a skladujte ich mimo dosahu tepla a slnečného svetla.

Kapsuly

Hoci sa požitie samotného levanduľového oleja neodporúča, kapsuly s levanduľou sa často používajú pri liečbe úzkosti.

V malých množstvách, napríklad vo forme kapsúl, sa levanduľový olej považuje za bezpečný na požitie. Keďže levanduľové kapsuly sú bylinné doplnky, môžete si ich kúpiť bez lekárskeho predpisu.

Vždy sa riaďte pokynmi výrobcu na fľaši a uistite sa, že tieto kapsule sú vyrobené na požitie.

Čaje, tizány a nálevy

Levanduľový čaj, niekedy nazývaný tisane, sa bežne predáva v supermarketoch.

Môžete si ho pripraviť sami tak, že 1 polievkovú lyžicu sušených levanduľových pukov zalejte 2 šálkami vody.

Podobne môžete levanduľu vylúhovať v tekutom sladidle, napríklad v mede.

Krémy, pleťové vody a masti

Na aplikáciu na rany alebo extrémne suchú pokožku vyskúšajte levanduľovú masť. Masť sa zvyčajne vyrába z hustejších olejov, ako je kokosový olej, alebo vosku, ako je včelí vosk alebo sója. Môžete si ich kúpiť alebo si ich vyrobiť sami.

Kozmetické výrobky

Vďaka takej príťažlivej farbe a vôni, akú má levanduľa, nie je prekvapujúce, že sa v nespočetných kozmetických výrobkoch nachádza na popredných miestach, vrátane:

  • masky na tvár
  • čistiace prostriedky
  • telové tyčinky
  • šampóny

Rovnako ako pleťové vody a krémy, ani tieto výrobky nemusia mať veľký klinický prínos, ale môžu byť príjemnou súčasťou starostlivosti o krásu.

Bezpečnosť a vedľajšie účinky levandule

Podľa Národného centra pre komplementárne a integratívne zdravie je konzumácia levandule v množstve, ktoré sa zvyčajne používa v potravinách, pravdepodobne bezpečná. Takže si pokojne vychutnajte levanduľový čaj, muffiny alebo med!

Za bezpečné sa považuje aj krátkodobé užívanie orálnych doplnkov stravy, ako sú levanduľové kapsuly.

Na druhej strane prehltnutie levanduľového esenciálneho oleja nie je dobrý nápad. Esenciálne oleje môžu byť toxické a levanduľa môže spôsobiť črevné kŕče, nevoľnosť alebo iné nežiaduce príznaky. Nikdy nekonzumujte levanduľový olej priamo.

Bezpečné používanie levandule ako lokálneho oleja bude závisieť od citlivosti vašej pokožky. U niektorých ľudí sa po aplikácii levanduľového oleja vyskytne na pokožke alergická reakcia. Pred použitím levandule na pokožku vždy použite nosný olej a vykonajte náplasťový test.

Na určenie bezpečnosti levandule u tehotných alebo dojčiacich osôb je potrebný ďalší výskum. Ak sa vás tieto podmienky týkajú, pred začatím akejkoľvek liečby levanduľou sa poraďte so svojím lekárom.

Levanduľa a vy

Mnohí ľudia majú radi príjemnú, upokojujúcu vôňu levandule.

Početné štúdie ukázali, že táto fialová rastlina nie je len parfum, ale môže sa používať na liečbu príznakov rôznych zdravotných ťažkostí.

Aj keď nie každý údajný zdravotný prínos levandule je podložený dôkazmi, možno stojí za to vyskúšať levanduľu ako nízkorizikový liek na stavy, ako je nespavosť a úzkosť.

Späť do obchodu