Ako dosiahnuť rýchlejší a silnejší rast vlasov

Obsah:

  • Tipy na rast vlasov a prevenciu ich lámania
  • Často kladené otázky ohľadom vlasov
  • Záver

Medzi spôsoby, ako podporiť zdravší a rýchlejší rast vlasov, môže okrem iného patriť konzumácia väčšieho množstva bielkovín, používanie výrobkov s obsahom kofeínu, vyhýbanie sa trvalému farbeniu a zníženie stresu.

Narodíte sa so všetkými vlasovými folikulmi, ktoré kedy budete mať, vrátane približne 80 000 - 120 000 na pokožke hlavy.

Vlasy vyrastajú z korienka v spodnej časti folikulu pod vašou pokožkou. Krv v pokožke hlavy sa dostáva do folikulu a zásobuje vlasový korienok kyslíkom a živinami, čo pomáha vlasom rásť.

Ako vlasy rastú, pretláčajú sa cez pokožku a prechádzajú okolo olejovej žľazy. Vďaka oleju z tejto žľazy sú vlasy lesklé a jemné.

S pribúdajúcim vekom je prirodzené, že denne strácate približne 100 vlasov. Niektoré faktory, ako napríklad genetika, však môžu tento počet zvýšiť.

Čítajte ďalej a dozviete sa 14 spôsobov, ako môžete pomôcť svojim vlasom rásť a zabrániť ich lámaniu.

vlasy5

Tipy na rast vlasov a prevenciu ich lámania

Vyhnite sa obmedzujúcej diéte

Podľa dermatologičky a docentky dermatológie, nemôžeme kontrolovať všetko, čo ovplyvňuje rast našich vlasov. Existujú však veci, ktorým sa môžeme vyhnúť a ktoré môžu spôsobiť zhoršený rast a zvýšené vypadávanie.

Reštriktívna diéta môže znížiť zdroje a živiny potrebné na rast vlasov.

A keďže rast vlasov má v porovnaní s inými telesnými funkciami relatívne nízku prioritu, rast vlasov sa rýchlo zastaví, keď je vaše telo vystavené stresu v dôsledku obmedzujúcej diéty.

Aj po obnovení zdravej stravy vypadávanie vlasov zvyčajne trvá niekoľko mesiacov.

Náhly úbytok hmotnosti môže tiež spôsobiť dočasné vypadávanie vlasov, známe ako telogen effluvium (TE) alebo difúzna alopécia. Môže to byť spôsobené nedostatkom niacínu.

Zhodnoťte svoj príjem bielkovín

Ak je vaša strava výrazne obmedzujúca, vlasy nebudú optimálne rásť a môže dôjsť k ich vypadávaniu.

Pre optimálny rast vlasov je dôležitá vyvážená strava s dostatočným príjmom bielkovín. Vo všeobecnosti odporúčame 50 g alebo viac bielkovín denne.

aavlasy

Vyskúšajte výrobky s obsahom kofeínu

Kofeín môže mať lokálne využitie, ktoré by mohlo pomôcť podporiť rast vlasov.

Prehľad z roku 2020 naznačuje, že kofeín v lokálnych produktoch, ako sú šampóny a kondicionéry, by mohol zabrániť vypadávaniu vlasov rovnako účinne ako liečba liekmi. Kofeín môže podporovať rast vlasov stimuláciou metabolizmu a proliferácie buniek.

Esenciálne oleje

Esenciálne oleje nielen príjemne voňajú, ale môžu tiež pomôcť podporiť rast vlasov.

Štúdia z roku 2021 zistila, že po 3 mesiacoch lokálne aplikovaný tekvicový olej výrazne zvýšil rast vlasov u účastníkov s plešatosťou ženského typu. Na ďalšie potvrdenie tohto výsledku sú však potrebné rozsiahlejšie štúdie.

Medzi ďalšie esenciálne oleje, ktoré môžu pomôcť predchádzať vypadávaniu vlasov a podporovať ich rast, patrí:

  • rozmarínový olej
  • mätový olej
  • jojobový olej
  • levanduľový olej

Zvýšte svoj nutričný profil

Autori prehľadu z roku 2017 naznačujú, že nedostatok kľúčových živín môže ovplyvniť štruktúru vašich vlasov aj ich rast.

Medzi nedostatky vo výžive, ktoré môžu ovplyvniť vaše vlasy, patria:

Štúdia z roku 2015 zistila, že užívanie omega-3 a omega-6 doplnkov počas 6 mesiacov pomáha chrániť pred vypadávaním vlasov u ľudí s plešatosťou ženského typu.

Doprajte si masáž pokožky hlavy

Masáž pokožky hlavy môže pomôcť podporiť relaxáciu, zmierniť stres a podporiť zdravie vašich vlasov.

Štúdia z roku 2016 skúmala účinnosť každodenných 4-minútových masáží pokožky hlavy. Po 24 týždňoch malo deväť účastníkov hustejšie vlasy ako na začiatku štúdie. Na potvrdenie týchto výsledkov sú ešte potrebné rozsiahlejšie štúdie.

Štúdia nepreukázala žiadny výrazný rozdiel v raste vlasov. Masáž pokožky hlavy však môže pomôcť rozšíriť krvné cievy pod kožou. To by mohlo viesť k hustejším a silnejším vlasom, ktoré sa menej lámu alebo poškodzujú.

Môžete si dať urobiť profesionálnu masáž pokožky hlavy alebo si ju môžete dopriať doma.

Pozrite sa na liečbu plazmou bohatou na krvné doštičky (PRP)

Štúdia z roku 2015 zistila, že terapia PRP môže slúžiť ako účinná možnosť liečby vypadávania vlasov.

Podľa certifikovanej dermatologičky je prelomová liečba, ktorá využíva injekcie koncentrácie vlastných krvných doštičiek pacienta na obnovu a urýchlenie rastu vlasov. Trombocyty sú bielkoviny získané z vlastného krvného obehu a DNA, ktoré sa po opätovnom vložení do tela môžu správať ako kmeňové bunky.

Vedci z uvedenej štúdie navrhujú, že liečba môže byť raz mesačne, počas 3 mesiacov, a potom každých 6 mesiacov na udržiavanie.

Podržte teplo

Teplo z kulmy, fénu a žehličky na vlasy by mohlo poškodiť vaše vlasy a spôsobiť ich lámanie. Ak chcete znížiť poškodenie vlasov, skúste obmedziť frekvenciu používania týchto nástrojov a znížiť teplotu pri ich používaní.

Okrem toho, podľa prehľadu výskumov z roku 2019 môže použitie prípravku na ochranu pred teplom pred použitím vyhrievaného stylingového nástroja výrazne znížiť lámavosť vlasov.

Tepelné prípravky fungujú tak, že vytvárajú ochrannú bariéru, ktorá pomáha zabrániť strate vlhkosti pri používaní vyhrievaných nástrojov.

Poraďte sa s lekárom o minoxidile

Minoxidil je liek, ktorý môže pomôcť zabrániť vypadávaniu vlasov a podporiť ich rast. Zvyčajne sa predáva bez lekárskeho predpisu.

Tento liek nemusí fungovať u každého a môže trvať až 12 mesiacov, kým uvidíte výsledky. Najlepšie je používať ho ako súčasť plánu liečby vypadávania vlasov, a nie samostatne.

Zmiernite farbenie vlasov

Používanie farieb na vlasy by mohlo ovplyvniť pevnosť a hrúbku vašich vlasov, čo by mohlo viesť k ich poškodeniu.

Autori recenzie 2021 naznačujú, že trvalé farby na vlasy môžu odstrániť prirodzené mastné kyseliny, ktoré tvoria vlasy. Tieto farby môžu spôsobiť väčšie poškodenie ako nepermanentné možnosti.

Aplikujte antioxidanty na pokožku hlavy

Aplikácia antioxidantov na pokožku hlavy môže pomôcť znížiť vypadávanie vlasov a zlepšiť stav pokožky hlavy.

V 24-týždňovej štúdii sa u účastníkov, ktorí používali buď šampón, alebo bezoplachovú kúru na pokožku hlavy obsahujúcu antioxidant piroktón olamín, výrazne zvýšilo množstvo vlasov a zlepšil stav pokožky hlavy v porovnaní s tými, ktorí používali placebo prípravky.

Tieto zložky môžu zlepšiť a chrániť bariéru pokožky hlavy, čo vedie k zníženiu rednutia vlasov.

Pravidelne si zastrihávajte vlasy

Zastrihávanie vlasov každých niekoľko mesiacov môže podporiť rast zdravých vlasov. Odstraňuje rozštiepené končeky, čím zabraňuje ich šíreniu ďalej po prameňoch a spôsobuje lámanie vlasov.

Pravidelné zastrihávanie však nezabezpečí rýchlejší rast vlasov. Vaše vlasy rastú približne o pol centimetra za mesiac, bez ohľadu na to, ako často ich striháte.

Chráňte svoje vlasy počas spánku

Ak chcete podporiť zdravé vlasy počas spánku, vyskúšajte nasledujúce postupy:

  • Uistite sa, že každú noc spíte 7 až 9 hodín. Nedostatok spánku znižuje produkciu melatonínu, hormónu, ktorý zohráva úlohu pri regulácii rastu vlasov.
  • Používajte hodvábnu alebo saténovú obliečku na vankúš, aby ste zabránili treniu, ťahaniu a zamotávaniu, ktoré môže spôsobiť lámanie vlasov.
  • Nechoďte spať s mokrými vlasmi. Ležanie na mokrých vlasoch môže pramene oslabiť a môže viesť k ich lámaniu alebo matovaniu.

Znížte stres

Chronický stres môže viesť k vypadávaniu vlasov. Stres môže spôsobiť, že vaše folikuly prejdú do pokojovej fázy, počas ktorej vlasy vypadávajú namiesto toho, aby im rástli nové pramene.

Niektoré tipy, ktoré vám pomôžu zmierniť stres, môžu zahŕňať:

  • cvičenie
  • meditovať
  • písať si denník
  • jesť vyváženú a výživnú stravu

Často kladené otázky ohľadom vlasov

Ako môžem prirodzene zvýšiť rast vlasov?

Počet vlasových folikulov nemôžete zmeniť. Nasledujúce tipy vám však môžu pomôcť prirodzene zvýšiť rast vlasov:

  • jesť vyváženú a výživnú stravu
  • užívajte doplnky stravy, napríklad biotín, probiotiká a železo
  • vyhýbajte sa používaniu farieb na vlasy
  • vyskúšajte akupunktúru
  • vyskúšajte aromaterapiu
  • minimalizujte teplo z nástrojov na úpravu vlasov

Je dôležité poznamenať, že tieto prírodné spôsoby liečby podporuje len málo výskumov.

Ak nefungujú, poraďte sa so zdravotníckym pracovníkom o ďalších možnostiach. Tie môžu zahŕňať lokálne krémy a šampóny, perorálne lieky alebo transplantáciu vlasov, napríklad transplantáciu folikulárnej jednotky a extrakciu folikulárnej jednotky.

Ktoré účesy podporujú zdravý rast vlasov?

Žiadny účes nemôže priamo podporiť zdravý rast vlasov.

Prirodzené štýly, ktoré nepotrebujú veľa údržby, však môžu zabrániť poškodeniu vašich folikulov. Niektoré účesy by mohli vaše vlasy poškodiť, napríklad chvosty, drdoly a kučery.

Vyhnite sa pevnému stiahnutiu vlasov gumičkami, sponkami, gumičkami do vlasov alebo akýmikoľvek inými doplnkami, ktoré by mohli zaťažovať korienky.

Záver

Neexistuje žiadny zázračný recept na okamžitý rast vlasov. Niektoré kroky však môžu pomôcť zlepšiť zdravie a rast vašich vlasov.

Kľúčom k úspechu je zdravá strava bohatá na živiny, ktorá obsahuje dostatok bielkovín. Pomôcť môže aj používanie určitých produktov a prípravkov, pričom môže pomôcť aj obmedzenie tepelných úprav a chemického spracovania.

Ak vás trápi vypadávanie vlasov alebo máte problémy s ich rastom, poraďte sa s lekárom, aby ste zistili, prečo k tomu môže dochádzať.

Späť do obchodu