Probiotiká a dôvody prečo ich užívať - PharmDr. Martina Milčáková, MPH

Aktuálna téma – Probiotiká a dôvody prečo ich užívať

 

Probiotiká sú podľa definície WHO „živé mikroorganizmy, ktoré, ak sú hostiteľským organizmom prijímané v primeranom množstve, prispievajú k zlepšeniu jeho zdravia.“

Sú to baktérie, dobré baktérie s pozitívnym vplyvom na naše zdravie. Zohrávajú hlavnú úlohu pri podpore trávenia, ochrane pred škodlivými baktériami a neposlednom rade pri správnom fungovaní imunitného systému. Pomáhajú v boji proti infekciám.

Podávanie probiotík je spojené s množstvom zdravotných výhod, pričom najviac výskumu je venovaného tráveniu a imunite. Približne 70% imunitného systému sa nachádza v čreve. Asi 35 až 50% črevného obsahu tvorí bakteriálna flóra. Bolo preukázané, že probiotická suplementácia podporuje fyziologické funkcie tráviaceho systému a zdravú imunitnú odpoveď..

 

Hlavné účinky probiotík:

  • Pomáhajú regulovať pohyb čriev, zmierňujú plynatosť a žalúdočné ťažkosti.
  • Prospešné sú aj u ľudí s Crohnovou chorobou a ulceróznou kolitídou, kedy môžu zmierniť symptómy týchto ochorení.
  • Podporujú vstrebávanie živín a minerálov ako je vápnik, železo a horčík.
  • Chránia organizmus pred choroboplodnými baktériami, kvasinkami, plesňami.
  • Podieľajú sa na tvorbe vitamínov skupiny B - B12 a B7 a vitamínu K2.
  • Znižujú riziko vzniku alergie a ekzému.
  • Zmierňujú prejavy laktózovej intolerancie ako sú hnačky, nadúvanie a bolesti brucha.
  • Majú úlohu pri prevencii atopickej dermatitídy.
  • Chránia pred vaginálnou mykózou.

 

Na zloženie črevnej mikroflóry negatívne vplýva konzumácia alkoholu, stres, nadmerný príjem bielkovín (mäso, vajcia, údeniny), konzumácia jedál s obsahom rafinovaného cukru, hygienické návyky a užívanie niektorých liekov (antibiotiká, antacidá).

Probiotiká sa najčastejšie spájajú s užívaním antibiotík. Úlohou antibiotík je likvidovať baktérie a to bez rozdielu, čiže okrem nežiadúcich zničia aj prospešné baktérie v našom čreve. Oslabenie črevnej mikroflóry má za následok oslabenie imunitného systému a tým paradoxne môže dôjsť k rozvoju ďalších infekcií a symptómov ako sú hnačky, žalúdočné problémy či narušenie vaginálnej mikroflóry s následnou kvasinkovou infekciou. Súčasné užívanie probiotík  pomáha predísť týmto ťažkostiam.

V posledných rokoch sa zmenil spôsob stravovania. Dnešná strava obsahuje málo vlákniny, ktorá je nevyhnutná pre život probiotík. Vláknina je prebiotikum – potrava pre probiotiká. Viaceré štúdie potvrdili, že súčasné podávanie probiotík a prebiotík má oveľa lepšie výsledky v prevencii a liečbe viacerých ochorení.

Taktiež príliš prehnaná hygiena, časté používanie mydiel telo zbaví nielen choroboplodných baktérií, ale i potrebných baktérií, ktoré máme na celom povrchu tela. Keď sa z kože „umyjú“ probiotiká, stáva sa pokožka nechránená a môžu sa na ňu usadiť škodlivé baktérie čo má za následok rozvoj alergií a kožných ochorení.

Probiotiká dostupné v lekárni by mali obsahovať kmene baktérií, ktoré sú schopné priľnúť na bunky črevnej sliznice, kde vytvárajú kolónie. Ideálna je kombinácia viacerých kmeňov. Najviac používané sú Lactobacillus, Bifidobacterium, Escherichia, Enterococcus, Saccharomyces.

probiotika 1

 

Výživový doplnok Hisbiotix obsahuje 10 miliárd živých baktérií. Ide o kombináciu kmeňov Bifidobacterium infantis, Lactobacillus paracasei, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus reuteri a Bifidobacterium lactis.

 

 

 

Odporúčané dávkovanie je jedna kapsula denne s jedlom alebo po jedle zapiť čistou vodou.

Probiotiká Hisbiotix sú vhodné aj pre osoby s histamínovou a laktózovou intoleranciou. 

Sú vhodné pre osoby staršie ako 11 rokov.

 

 

 

Autor: PharmDr. Martina Milčáková, MPH

 

Späť do obchodu