Ako na zdravé hrubé črevo?

Obsah:

  • Výhody stravy s vysokým obsahom vlákniny zahŕňajú prevenciu rakoviny hrubého čreva
  • Výhody probiotík
  • Voda
  • Naplánujte si kolonoskopiu

Zdravé hrubé črevo je nevyhnutné pre celkovú pohodu a vy môžete svoje črevá ošetrovať niekoľkými zmenami vo výžive.

Hrubé črevo alebo hrubé črevo je zodpovedné za trávenie potravy, spracovanie odpadu a podporu imunity. Dobre vyvážená strava a správna hydratácia pomôžu udržať funkciu hrubého čreva a predchádzať ochoreniam tráviaceho traktu. Rakovina hrubého čreva je častou príčinou úmrtí na rakovinu, ale väčšine prípadov rakoviny hrubého čreva sa dá predísť pozitívnymi zmenami životného štýlu a pravidelnými kolonoskopiami.

Môžete si chrániť zdravie hrubého čreva tým, že budete konzumovať viac vlákniny, probiotík a vody.

 

Výhody stravy s vysokým obsahom vlákniny zahŕňajú prevenciu rakoviny hrubého čreva

Vláknina je nestráviteľný rastlinný materiál, ktorý sa nachádza v šupkách a šupkách ovocia, zeleniny a celozrnných výrobkov. Konzumácia piatich až deviatich porcií čerstvého ovocia a zeleniny a troch až štyroch porcií celozrnných výrobkov poskytuje dostatok vlákniny na splnenie dennej odporúčanej dávky. Muži by mali denne skonzumovať aspoň 38 gramov vlákniny a ženy 25 gramov denne.

Medzi dobré zdroje vlákniny patrí čierna fazuľa, delený hrach, hnedá ryža, ovsené vločky, pšeničné klíčky, ovsené otruby, pečené zemiaky, ľanové semienka, chia semienka, avokádo, hrušky a jablká.

 

Výhody probiotík

Probiotiká sú živé kmene baktérií a kvasiniek, ktoré regulujú trávenie, funkciu imunitného systému a tvorbu hormónov. Zdravé hrubé črevo obsahuje 100 miliárd až 100 biliónov prospešných baktérií na mililiter, ale pokročilý vek, choroby, zlá strava a užívanie antibiotík môžu zničiť zdravú črevnú flóru.

Konzumácia potravín, ktoré obsahujú probiotiká, môže posilniť črevný mikrobióm novými kolóniami prospešných baktérií. Medzi dobré zdroje probiotík patrí kombucha, kimči, kyslá kapusta, kefír, miso, tempeh, uhorky a niektoré jogurty. Mnohé jogurty predávané v komerčných obchodoch s potravinami boli pasterizované, čím sa probiotické kultúry zničili. Pri hodnotení etikiet potravín hľadajte jogurty a fermentované výrobky, ktoré obsahujú Lactobacillus a Bifidobacteria. Prípadne výživové probiotické doplnky.

aaprobiotika

 

Voda

Správna hydratácia je pre zdravie hrubého čreva nevyhnutná. Voda je potrebná na vstrebávanie vitamínov a minerálov a odstraňovanie toxínov z pečene a obličiek. Voda sa tiež viaže s vlákninou, čím vytvára objem stolice a pomáha presúvať tuhý odpad tráviacim traktom.

Dobré všeobecné pravidlo je vypiť polovicu svojej telesnej hmotnosti v tekutých unciach. Vyhýbajte sa nápojom s obsahom kofeínu, ako sú limonády, káva a čierny čaj, ktoré sú diuretikami a spôsobujú dehydratáciu a zápchu.

 

Naplánujte si kolonoskopiu

K zdravému životnému štýlu v oblasti hrubého čreva napokon patrí aj rutinná kolonoskopia v pravidelných intervaloch podľa odporúčania gastroenterológa. Americká onkologická spoločnosť odporúča, aby ľudia so stredným rizikom rakoviny hrubého čreva začali s vyšetreniami vo veku 45 rokov. Hoci existujú aj iné metódy skríningu rakoviny hrubého čreva, kolonoskopia je zlatým štandardom, pretože umožňuje gastroenterológovi vyšetriť celé hrubé črevo na predrakovinové polypy. Všetky podozrivé polypy, ktoré sa počas zákroku nájdu, sa môžu odstrániť, aby sa nerozvinuli do rakoviny hrubého čreva.

Zavolajte svojmu gastroenterológovi a poraďte sa o svojom zdraví tráviaceho traktu a naplánujte si kolonoskopiu. Zdravé hrubé črevo robí zdravším VÁS.

Späť do obchodu