Ako vám probiotiká môžu pomôcť schudnúť a zbaviť sa brušného tuku

Obsah:

  • Probiotiká môžu ovplyvňovať reguláciu telesnej hmotnosti
  • Ako probiotiká ovplyvňujú telesnú hmotnosť
  • Probiotiká vám môžu pomôcť schudnúť a znížiť množstvo brušného tuku
  • Probiotiká-Lactobacillus gasseri
  • Niektoré probiotiká môžu zabrániť priberaniu na váhe
  • Niektoré probiotické kmene môžu zvyšovať riziko priberania na váhe a obezity
  • Záver


Niektoré probiotiká môžu pomôcť podporiť chudnutie a poskytnúť ďalšie zdravotné výhody vrátane prínosu pre srdce, imunitný systém a tráviaci systém.

Probiotiká sú živé mikroorganizmy, ktoré majú pri konzumácii priaznivé účinky na zdravie.

Nachádzajú sa v doplnkoch stravy aj vo fermentovaných potravinách.

Probiotiká môžu okrem iných prínosov zlepšiť funkciu vášho imunitného systému a zdravie tráviaceho traktu a srdca.

Niekoľko štúdií tiež naznačuje, že probiotiká vám môžu pomôcť schudnúť a zbaviť sa brušného tuku.

probiotikaIII

Probiotiká môžu ovplyvňovať reguláciu telesnej hmotnosti

Vo vašom tráviacom systéme žijú stovky mikroorganizmov.

Väčšina z nich sú priateľské baktérie, ktoré produkujú niekoľko dôležitých živín vrátane vitamínu K a niektorých vitamínov skupiny B.

Pomáhajú tiež rozkladať vlákninu, ktorú vaše telo nedokáže stráviť, a premieňajú ju na prospešné mastné kyseliny s krátkym reťazcom, ako je butyrát.

V črevách sa nachádzajú dve hlavné skupiny dobrých baktérií: bakteroidéty a firmikuty. Zdá sa, že telesná hmotnosť súvisí s rovnováhou týchto dvoch rodín baktérií.

Štúdie na ľuďoch aj na zvieratách zistili, že ľudia s miernou hmotnosťou majú iné črevné baktérie ako ľudia s nadváhou alebo obezitou.

Vo väčšine týchto štúdií mali ľudia s obezitou viac firmicutov a menej bakteroidét v porovnaní s ľuďmi so strednou hmotnosťou.

Niekoľko štúdií však nezistilo súvislosť medzi pomerom firmikúl a bakteroidét a obezitou.

Ľudia s obezitou majú tendenciu mať menej rozmanité črevné baktérie ako štíhli ľudia. Navyše ľudia s obezitou, ktorí majú menej rozmanité črevné baktérie, majú tendenciu priberať viac ako ľudia s obezitou, ktorí majú rozmanitejšie črevné baktérie.

Niektoré štúdie na zvieratách tiež ukazujú, že keď sa črevné baktérie myší s obezitou transplantovali do čriev chudých myší, u chudých myší sa vyvinula obezita.

ZHRNUTIE
Štúdie naznačujú, že črevné baktérie môžu zohrávať významnú úlohu pri regulácii telesnej hmotnosti.

probiotikaachudnutie

Ako probiotiká ovplyvňujú telesnú hmotnosť

Metódy, ktorými probiotiká ovplyvňujú telesnú hmotnosť a brušný tuk, zatiaľ nie sú dobre známe.

Zdá sa, že probiotiká ovplyvňujú chuť do jedla a spotrebu energie prostredníctvom produkcie acetátu, propionátu a butyrátu, čo sú mastné kyseliny s krátkym reťazcom.

Predpokladá sa, že niektoré probiotiká môžu inhibovať vstrebávanie tukov zo stravy, čím sa zvyšuje množstvo tukov vylučovaných so stolicou .

Inými slovami, spôsobujú, že vaše telo "zbiera" menej kalórií z potravín, ktoré konzumujete.

Zistilo sa, že niektoré baktérie, ako napríklad baktérie zo skupiny Lactobacillus, fungujú týmto spôsobom.

Probiotiká môžu bojovať proti obezite aj inými spôsobmi, vrátane:

  • Uvoľňovanie hormónov regulujúcich chuť do jedla: Probiotiká môžu pomáhať uvoľňovať hormóny znižujúce chuť do jedla: glukagónu podobný peptid-1 (GLP-1) a peptid YY (PYY). Zvýšená hladina týchto hormónov môže pomôcť spaľovať kalórie a tuk .
  • Zvýšenie hladiny bielkovín regulujúcich tvorbu tukov: Probiotiká môžu zvýšiť hladinu bielkoviny angiopoetínu podobnej 4 (ANGPTL4). To môže viesť k zníženiu ukladania tukov.

Presvedčivé dôkazy spájajú obezitu so zápalom v celom tele. Zlepšením zdravia črevnej sliznice môžu probiotiká znížiť systémový zápal a chrániť pred obezitou a inými chorobami.

Na úplné pochopenie týchto mechanizmov je potrebný ďalší výskum.

ZHRNUTIE
Probiotiká môžu znížiť počet kalórií, ktoré prijímate z potravy. Ovplyvňujú aj hladiny hormónov a bielkovín súvisiacich s chuťou do jedla a ukladaním tukov, ako aj potenciálne znižujú zápal, ktorý môže byť príčinou obezity.

Probiotiká vám môžu pomôcť schudnúť a znížiť množstvo brušného tuku

Nedávny prehľad dobre navrhnutých štúdií o probiotikách a chudnutí u ľudí s nadváhou a obezitou naznačuje, že probiotiká vám môžu pomôcť schudnúť a znížiť percento telesného tuku.

Štúdie zistili najmä to, že niektoré kmene z čeľade Lactobacillus vám môžu pomôcť schudnúť a znížiť množstvo brušného tuku.

V jednej štúdii sa konzumáciou jogurtov s obsahom Lactobacillus fermentum alebo Lactobacillus amylovorus znížilo množstvo telesného tuku o 3 - 4 % počas 6 týždňov.

Ďalšia štúdia na 125 ľuďoch s nadváhou skúmala účinky doplnkov stravy s obsahom Lactobacillus rhamnosus na chudnutie a udržanie hmotnosti.

Ženy užívajúce probiotiká schudli za 3 mesiace o 50 % viac v porovnaní s tými, ktoré užívali placebo tablety. V chudnutí pokračovali aj počas fázy štúdie zameranej na udržanie hmotnosti.

V jednej dobre navrhnutej štúdii dostávalo 114 dospelých ľudí s obezitou buď probiotikum Lactobacillus sakei, alebo placebo počas 12 týždňov. U tých, ktorí užívali probiotikum, došlo k významnému zníženiu hmotnosti telesného tuku aj obvodu pása.

Probiotiká-Lactobacillus gasseri

Zo všetkých doteraz skúmaných probiotických baktérií vykazuje Lactobacillus gasseri jedny z najsľubnejších účinkov na chudnutie. Početné štúdie na hlodavcoch zistili, že má protiobezitné účinky.

Okrem toho štúdie u dospelých ukázali sľubné výsledky.

Jedna štúdia, ktorá sledovala 210 ľudí s výrazným množstvom brušného tuku, zistila, že užívanie Lactobacillus gasseri počas 12 týždňov znížilo telesnú hmotnosť, množstvo tuku okolo orgánov, index telesnej hmotnosti (BMI), veľkosť pása a obvod bokov.

Navyše sa množstvo brušného tuku znížilo o 8,5 %. Keď však účastníci prestali probiotikum užívať, do 1 mesiaca získali všetok brušný tuk späť.

Iné kmene

Aj iné kmene probiotík môžu pomôcť znížiť hmotnosť a množstvo brušného tuku.

V 8-týždňovej štúdii ženy s nadváhou alebo obezitou užívali buď probiotiká, ktoré obsahovali kmene Lactobacillus aj Bifidobacterium, alebo placebo, pričom zároveň dodržiavali diétny režim.

Tí, ktorí užívali probiotiká, stratili podstatne viac brušného tuku ako tí, ktorí užívali placebo.

V ďalšej štúdii na 135 ľuďoch s výrazným množstvom brušného tuku sa zistilo, že tí, ktorí užívali Bifidobacterium animalis subsp. lactis denne počas 3 mesiacov, stratili výrazne viac brušného tuku a znížili si BMI a obvod pása v porovnaní s tými, ktorí užívali placebo.

Tieto výsledky boli obzvlášť výrazné u žien.

ZHRNUTIE
Ukázalo sa, že niekoľko kmeňov probiotík zo skupiny Lactobacillus aj Bifidobacterium znižuje hmotnosť a množstvo brušného tuku. Lactobacillus gasseri sa zdá byť jedným z najúčinnejších.

Niektoré probiotiká môžu zabrániť priberaniu na váhe

Chudnutie nie je jediným spôsobom boja proti obezite. Ešte cennejšia pri predchádzaní obezite môže byť prevencia nežiaduceho priberania na váhe.

V jednej štvortýždňovej štúdii sa užívaním probiotického prípravku s názvom VSL#3 znížil prírastok hmotnosti a tuku u ľudí, ktorí dodržiavali diétu, ktorá im poskytovala o 1 000 kalórií denne viac, ako potrebovali.

Osoby v probiotickej skupine pribrali menej tuku, hoci u nich nedošlo k žiadnym významným zmenám v citlivosti na inzulín alebo metabolizme.

To naznačuje, že niektoré probiotické kmene by mohli zabrániť priberaniu v súvislosti s vysokokalorickou diétou. Je to však potrebné ďalej skúmať.

ZHRNUTIE
Niektoré probiotické kmene môžu byť schopné znížiť prírastok hmotnosti u ľudí, ktorí dodržiavajú vysokokalorickú diétu.

Niektoré probiotické kmene môžu zvyšovať riziko priberania na váhe a obezity

Nie všetky štúdie zistili, že probiotiká pomáhajú pri chudnutí.

Niektoré štúdie zistili, že niektoré probiotické kmene môžu viesť k nárastu hmotnosti - nie k jej zníženiu.

V jednom z nedávnych prehľadov sa zistilo, že vplyv probiotík na telesnú hmotnosť závisí od toho, ktoré druhy a kmene sa používajú. Napríklad, zatiaľ čo jeden kmeň Lactobacillus gasseri znížil prírastok hmotnosti v porovnaní s kontrolnou skupinou, iný kmeň podporil prírastok hmotnosti .

ZHRNUTIE
Nie všetky probiotiká napomáhajú chudnutiu a niektoré môžu dokonca spôsobiť nárast hmotnosti. Účinky závisia od probiotického kmeňa a môžu sa líšiť v závislosti od jednotlivca.

Záver

Probiotiká ponúkajú širokú škálu zdravotných výhod.

Ich vplyv na hmotnosť je však rôznorodý a zdá sa, že závisí od typu probiotika.

Dôkazy naznačujú, že Lactobacillus gasseri môže pomôcť ľuďom s obezitou schudnúť a znížiť množstvo brušného tuku. Okrem toho zmes probiotických doplnkov s názvom VSL#3 môže znížiť prírastok hmotnosti u osôb s vysokokalorickou diétou.

V konečnom dôsledku môžu mať niektoré typy probiotík mierny vplyv na vašu hmotnosť, najmä v kombinácii so zdravou, plnohodnotnou stravou.

Napriek tomu existuje mnoho ďalších dôvodov, prečo užívať probiotický doplnok.

Môžu zlepšiť vaše tráviace zdravie a kardiovaskulárne rizikové faktory, znížiť zápal a dokonca pomôcť v boji proti depresii a úzkosti.

Späť do obchodu