Ako dlho trvá, kým probiotiká začnú pôsobiť?

Obsah:

  • Čo sú probiotiká?
  • Čo hovorí výskum o probiotikách
  • Prečo vaše probiotiká nemusia účinkovať alebo ich účinok môže trvať dlhšie
  • Ako si vybrať správne probiotikum pre vás
  • Ako sa uistiť, že vaše probiotikum bude fungovať
  • TIPY NA ÚČINNÉ POUŽÍVANIE PROBIOTÍK
  • Záver


Probiotiká sa môžu používať na pomoc pri zvládaní rôznych ochorení a príznakov. V závislosti od toho, na čo užívate probiotiká, môžete zaznamenať zlepšenie príznakov v rozmedzí od niekoľkých dní do niekoľkých mesiacov.

Probiotiká sú dnes také populárne, že ich celosvetový predaj predstavuje viac ako 40 miliárd eur a predpokladá sa, že bude len rásť.

Možno ste už v minulosti vyskúšali probiotiká. Rozmýšľali ste, ako dlho ho musíte užívať? Alebo či vôbec fungovalo? Pri takom množstve produktov, z ktorých si môžete vybrať, môže byť hľadanie toho správneho ohromujúce.

Ako dlho by malo probiotikum pôsobiť? Odpoveď závisí od toho, prečo ho užívate, aký typ užívate a koľko ho užívate.

probiotikaII

Čo sú probiotiká?

Probiotiká sú živé mikróby (kvasinky alebo baktérie), ktoré poskytujú zdraviu prospešné účinky, ak sa užívajú v správnom množstve.

Podľa panelu odborníkov Medzinárodnej vedeckej asociácie pre probiotiká a prebiotiká musia výrobcovia používať viac štúdií založených na dôkazoch, aby mohli tvrdiť, že sú prospešné pre zdravie.

Bohužiaľ, v súčasnosti je na trhu množstvo výrobkov, ktoré uvádzajú tvrdenia bez dôkazov o tom, že fungujú.

Úrad pre kontrolu potravín a liečiv  neskúma kvalitu probiotík, pretože sa predávajú buď ako výživové doplnky, fermentované potraviny, alebo v prídavných látkach do potravín.

Pozrime sa bližšie na to, ako si vybrať správne probiotiká a pochopiť, ako fungujú, aby ste si nabudúce, keď budete chcieť nejaké vyskúšať, vybrali to najlepšie pre vás.

Čo hovorí výskum o probiotikách

Dávky probiotík sa uvádzajú ako jednotky tvoriace kolónie, čo znamená počet živých kmeňov v každej dávke.

Rôzne značky budú mať rôzne navrhované dávky a použitie, preto je dôležité porozumieť uvedeným informáciám.

Nedávny výskum zistil, že pre účinnosť je dôležitý typ kmeňa mikróbov, zdravotný stav, zloženie výrobku, dávka a kvalita výrobku.

Stav alebo príznak, ktorý sa snažíte liečiť, môže ovplyvniť to, ako probiotikum funguje a kedy sa dostavia výsledky. Ak užívate probiotikum na všeobecné zdravie čriev alebo imunitného systému, budete ho musieť užívať nejaký čas, aby ste videli výsledky.

Na druhej strane, ak užívate probiotikum na úľavu od hnačky, môžete vidieť rýchlejšie výsledky.

Napríklad výskum z roku 2010 ukázal, že pri použití v kombinácii s rehydratačnou liečbou môže liečba probiotikami znížiť trvanie a frekvenciu infekčnej hnačky už za 2 dni.

Iná štúdia preukázala, že u ľudí, ktorí 12 týždňov konzumovali probiotický nápoj s vysokými dávkami obsahujúcimi Lactobacillus paracasei, Lactobacillus casei a Lactobacillus fermentium, sa v porovnaní so skupinou užívajúcou placebo vyskytlo výrazne menej infekcií horných dýchacích ciest a príznakov podobných chrípke.

Navyše sa ukázalo, že probiotický nápoj po 12 týždňoch posilnil imunitný systém účastníkov tým, že zvýšil hladinu protilátok vrátane sIgA v čreve.

V ďalšej štúdii z roku 2011 sa zistilo, že u ľudí so syndrómom dráždivého čreva, ktorí 4 týždne užívali Saccharomyces boulardii, došlo k výraznému zlepšeniu príznakov súvisiacich s IBS v porovnaní s kontrolnou skupinou.

V závislosti od toho, na čo užívate probiotiká, môžete zaznamenať zlepšenie príznakov v rozmedzí od niekoľkých dní do niekoľkých mesiacov.

probiotika99

Prečo vaše probiotiká nemusia účinkovať alebo ich účinok môže trvať dlhšie

Probiotiká nefungujú u každého. Vaša jedinečná génová výbava, vek, zdravotný stav, baktérie, ktoré už máte v tele, a strava - to všetko ovplyvňuje fungovanie probiotík.

Tu je niekoľko ďalších dôvodov, prečo probiotikum nemusí fungovať:

PREČO PROBIOTIKÁ NIE VŽDY FUNGUJÚ:

  • Dávka nie je správna (príliš málo CFU).
  • Neužívate ho správne (s jedlom oproti užívaniu nalačno). Prečítajte si etiketu a postupujte podľa pokynov na výrobku, ako ho užívať.
  • Je to nesprávny kmeň. Nie všetky kmene fungujú na každý príznak. Nájdite si ten správny na základe overených štúdií.
  • Kvalita výrobku je nízka (živé kultúry). Jedným z najväčších problémov pri probiotikách je ich krehká povaha. Musia prežiť proces výroby, skladovania a vaše žalúdočné kyseliny, aby boli účinné vo vašich črevách.
  • Boli nesprávne skladované. Vlhkosť, teplo a svetlo môžu tiež negatívne ovplyvniť probiotiká. Niektoré z nich môže byť potrebné uchovávať v chladničke.

Ako si vybrať správne probiotikum pre vás

Výber správneho probiotika závisí od toho, prečo ho užívate. Účinnosť je špecifická pre daný kmeň a ochorenie.

Probiotiká sa nachádzajú v potravinách, ako je napríklad jogurt, alebo v potravinových doplnkoch s rôznymi populárnymi kmeňmi.

Hoci sa o probiotických produktoch uvádza mnoho tvrdení, v súčasnosti existuje spoľahlivá, na dôkazoch založená podpora, že niektoré probiotiká - ako Lactobacillus, Bifidobacterium (baktérie) a Saccharomyces boulardii (kvasinky) - sú vo všeobecnosti bezpečné a užitočné pri špecifických stavoch.

PROBIOTIKÁ MÔŽU BYŤ NAJÚČINNEJŠIE PRI TÝCHTO STAVOCH

  • prevencia a liečba cestovateľskej hnačky
  • IBS
  • hnačky spôsobenej antibiotikami
  • ulcerózna kolitída
  • ekzém

Nový prehľad tiež zistil, že probiotiká sú užitočné u zdravých ľudí na udržanie zdravia čriev, pošvy a imunitného systému.

Najväčšie body, ktoré treba mať na pamäti, aby ste dosiahli úspech, sú:

  • Správny stav. Probiotiká neúčinkujú pri každom ochorení, preto je dôležité prispôsobiť symptóm kmeňu.
  • Správny mikrób. Na kmeni záleží. (Napríklad Lactobacillus acidophilus verzus Bifidobacterium longum) Na dosiahnutie najlepších výsledkov si vyberte na základe dôkazov podporujúci symptóm. Pred začatím užívania doplnku sa poraďte s lekárom.
  • Správna dávka (CFU). Dávka závisí od zdravotného stavu alebo príznaku, ktorý sa snažíte zvládnuť. V priemere sa zistilo, že dávka 5 miliárd CFU alebo vyššia je pri liečbe gastrointestinálnych ťažkostí účinnejšia ako nižšie dávky. Dávky sa líšia podľa značky. Mnohé značky majú viacero kmeňov, preto si pozorne prečítajte etiketu. Dávky sa tiež líšia pre deti a dospelých.

Ako sa uistiť, že vaše probiotikum bude fungovať

Najdôležitejším spôsobom, ako sa uistiť, že probiotikum, ktoré ste si vybrali, bude fungovať, je nájsť renomovanú značku a dodržiavať pokyny na etikete navrhnuté, ako ho užívať. Každá značka bude mať špecifické informácie na základe výrobku.

Výrobcovia sa neustále snažia zlepšiť účinnosť probiotík používaním rôznych metód, ako je napríklad mikrokapsulácia, ktorá chráni probiotiká pred prostredím, čím sa zvyšuje šanca na prežitie a účinnosť.

TIPY NA ÚČINNÉ POUŽÍVANIE PROBIOTÍK

Aby vám probiotikum prospelo, malo by byť:

  • Kvalitné (živé kultúry). Vyberte si také, ktoré preukázalo svoju účinnosť.
  • Správne skladované. Čítajte etikety a skladujte ich tak, ako je uvedené na etikete (v chlade, pri izbovej teplote atď.).
  • Užívať podľa pokynov. Čítajte etikety a užívajte podľa odporúčania (pred jedlom, pred spaním atď.).
  • Schopné prežiť v tele. Probiotikum musí byť schopné prežiť cestu cez žalúdočnú kyselinu a žlč a kolonizovať vaše črevá.
  • Bezpečné pre vás. Prečítajte si etiketu a všímajte si pridané zložky. Dávajte si pozor na pridané plnidlá a spojivá, ktoré môžu spôsobiť reakcie.
    Na typickej etikete nájdete názov konkrétneho probiotika (napríklad Lactobacillus acidophilus), dávku v CFU, dátum spotreby a návod na použitie a skladovanie.

Dátum exspirácie je dôležitý, pretože by mal obsahovať "dátum spotreby", čo znamená, ako dlho budú vo výrobku živé kultúry.

Vyhnite sa výrobkom, ktoré uvádzajú dobu spotreby ako "čas výroby". Kultúry nemusia byť v čase nákupu aktívne alebo ich môže byť menej, ako je uvedené.

Záver

V súčasnosti je na trhu toľko probiotických produktov, že môže byť mätúce vybrať si ten najlepší.

Svetová gastroenterologická organizácia (World Gastroenterology Organization Global Guidelines) zostavila komplexný zoznam ochorení, pri ktorých môžu probiotiká pomôcť, založený na dôkazoch. Zoznam obsahuje konkrétne kmene probiotík a odporúčané dávky.

Pozorne si prečítajte etiketu, aby ste našli správny kmeň, dávku, spôsob užívania, dátum exspirácie a spôsob skladovania. 

Pre niektorých ľudí probiotiká nie sú tou správnou voľbou. Nezabudnite sa o užívaní akýchkoľvek výživových doplnkov najprv poradiť so svojím lekárom. Mali by ste tiež prediskutovať obavy z vedľajších účinkov alebo interakcií s inými liekmi, ktoré v súčasnosti užívate.

Späť do obchodu