Vaginálna kvasinková infekcia

Premnoženie huby candida spôsobuje vaginálnu kvasinkovú infekciu. Vaginálna kvasinková infekcia spôsobuje pálenie a svrbenie kože v okolí pošvy a môže zmeniť konzistenciu vaginálneho výtoku. Liečba zahŕňa antimykotiká.

OBSAH:

  • Prehľad
  • Candida a vaginálne kvasinkové infekcie
  • Ako vyzerá vaginálna kvasinková infekcia?
  • Kto dostáva vaginálne kvasinkové infekcie?
  • Ako časté sú vaginálne kvasinkové infekcie?
  • Čo zvyšuje riziko vzniku kvasinkovej infekcie?
  • Príznaky a príčiny
  • Diagnostika a testy
  • Manažment a liečba
  • Prevencia

Prehľad

Schéma štyroch faktorov, ktoré zvyšujú riziko vzniku vaginálnej kvasinkovej infekcie.
Niektoré faktory zvyšujú pravdepodobnosť, že dostanete vaginálnu kvasinkovú infekciu.

kvasinkova infekcia (1)

Čo je vaginálna kvasinková infekcia?

Vaginálna kvasinková infekcia je typ plesňovej infekcie. Vaše telo obsahuje druh kvasiniek nazývaný candida, ktorý spôsobuje vaginálne kvasinkové infekcie. Kvasinky sú typom huby a kandida je špecifický typ kvasiniek. Keď sú tieto kvasinky vo vašom tele v rovnováhe, nevznikajú žiadne problémy. Keď však kvasinky nie sú v rovnováhe, rýchlo rastú a môžete dostať kvasinkovú infekciu. Kvasinková infekcia spôsobuje pálenie, svrbenie, začervenanie vulvy (vonkajších častí pošvy) a zmeny vaginálneho výtoku. Kvasinková infekcia nie je sexuálne prenosná infekcia (STI).

Iné názvy pre vaginálnu kvasinkovú infekciu zahŕňajú vulvovaginálnu kandidózu alebo vaginálnu kandidózu. Vaginálna kvasinková infekcia je typom vaginitídy, stavu, keď je pošva opuchnutá, bolestivá a prípadne infikovaná. Existuje niekoľko typov vaginitídy - každý s podobnými príznakmi - ale vaginálne kvasinkové infekcie patria medzi najčastejšie.

Candida a vaginálne kvasinkové infekcie

Možno je to zvláštne, ale plesne žijú na viacerých miestach vo vašom tele. Kvasinky, ktoré vám žijú v ústach, tráviacom trakte a vagíne, sú kandidy. Za normálnych okolností kandida nespôsobuje problémy. Má byť vo vašom tele a ostatné baktérie pomáhajú udržiavať jej rast pod kontrolou. Určité faktory však sťažujú boj "dobrých" baktérií proti "zlým" baktériám. Niekedy "zlé" baktérie zvíťazia a vy skončíte s ochorením. 

abalicky

Ako vyzerá vaginálna kvasinková infekcia?

Ak máte kvasinkovú infekciu, môže sa zmeniť vzhľad a pocit vašej vulvy a typ výtoku, ktorý vychádza z vašej pošvy. Oblasť kože tesne pred vaginálnym otvorom vás môže svrbieť a páliť. Svrbenie a pálenie môžete pociťovať horšie, keď močíte alebo máte sex. Váš vaginálny výtok môže byť hustejší a hrudkovitejší, ale nemal by inak zapáchať. Nie každý pociťuje príznaky alebo má rovnaké príznaky.

Kto dostáva vaginálne kvasinkové infekcie?

Kvasinkovú infekciu môže dostať každý, kto má vagínu. Najčastejšie sa vyskytujú po puberte a pred menopauzou. Určité faktory vás môžu vystaviť vyššiemu riziku vzniku kvasinkovej infekcie, ale kvasinkové infekcie sú veľmi časté a veľmi dobre liečiteľné.

Ako časté sú vaginálne kvasinkové infekcie?

Až 75 % žien alebo osôb, ktorým bola pri narodení priradená ženská pohlavná príslušnosť, bude mať počas života aspoň jednu vaginálnu kvasinkovú infekciu a viac ako polovica z nich dostane počas života dve alebo viac. Kvasinkové infekcie sú druhou najčastejšou príčinou zápalu pošvy (najčastejšia je bakteriálna vaginóza).

 

Zbavte sa nepohodlia spojeného s infekciami močových ciest raz a navždy! Vyskúšajte náš účinný produkt s brusnicami, D-manozou a kurkumínom ešte dnes. Zadajte zľavový kód "URO10" v košíku. Objednajte si a zažite úľavu

Čo zvyšuje riziko vzniku kvasinkovej infekcie?

Určité faktory môžu zvýšiť riziko vzniku vaginálnej kvasinkovej infekcie. Niektoré z nich sú:

Riziko vaginálnej kvasinkovej infekcie zvyšujú aj niektoré rizikové faktory životného štýlu, ako napr:

  • sedenie v mokrých plavkách.
  • Neprezliekanie sa zo spoteného oblečenia.
  • Nosenie voňavých tampónov alebo používanie vaginálneho dezodorantu.

Príznaky a príčiny

Aké sú príznaky vaginálnej kvasinkovej infekcie?
Existuje niekoľko varovných príznakov vaginálnej kvasinkovej infekcie.
Tieto príznaky môžu zahŕňať:

  • Svedivý alebo pálivý pocit v pošve a vulve.
  • Hustý, biely vaginálny výtok s konzistenciou tvarohu.
  • Začervenanie a opuch pošvy a vulvy.
  • Malé ranky alebo drobné praskliny v koži vašej vulvy z dôvodu krehkej kože v tejto oblasti.
  • Pocit pálenia pri močení.

V niektorých prípadoch môže byť ďalším príznakom vaginálnej kvasinkovej infekcie bolesť počas sexu.

Príznaky kvasinkovej infekcie sú podobné príznakom, ktoré ľudia pociťujú, keď majú pohlavne prenosnú infekciu alebo inú vaginálnu infekciu. Ak máte niektorý z týchto príznakov, obráťte sa na svojho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, aby vás mohol vyšetriť.

Diagnostika a testy

Ako sa diagnostikuje kvasinková infekcia?
Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti diagnostikuje vaginálnu kvasinkovú infekciu. Budete musieť ísť na vyšetrenie a prediskutovať svoje príznaky. Váš poskytovateľ možno bude musieť odobrať vzorku výtoku z vašej pošvy, aby potvrdil kvasinkovú infekciu. Kombinácia vašich príznakov a vzorky výtoku povie poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti, aký typ kvasinkovej infekcie máte a ako ju liečiť.

kvasinkova infekcia (2)

Manažment a liečba

Ako by ste mali liečiť vaginálnu kvasinkovú infekciu.
Antimykotiká liečia väčšinu vaginálnych kvasinkových infekcií. Konkrétny liek závisí od závažnosti infekcie. Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám predpíše najlepšiu liečbu na základe vašich príznakov a stavu.

Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám poskytne informácie o jednotlivých formách liekov a pokyny, ako ich správne používať. Pri používaní týchto liekov je dôležité vždy dodržiavať pokyny poskytovateľa, aby ste sa uistili, že infekcia je úplne vyriešená a nevráti sa.

Ak užívate lieky na kvasinkovú infekciu, nemali by ste mať pohlavný styk, kým neukončíte liečbu. Sex môže spôsobiť väčšie podráždenie a niektoré antimykotiká môžu oslabiť materiály používané v kondómoch a diafragmách.

Môžem použiť voľnopredajnú liečbu vaginálnej kvasinkovej infekcie?
Niekedy môžete vaginálnu kvasinkovú infekciu liečiť voľnopredajnými liekmi. Možno sa tomu však budete chcieť vyhnúť, ak si nie ste úplne istá, že máte kvasinkovú infekciu. Zvyčajne je najlepšie poradiť sa so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, aby ste sa uistili, že si kupujete správnu liečbu.

Ako dlho trvajú kvasinkové infekcie?
Väčšina kvasinkových infekcií sa pomocou liekov vylieči po niekoľkých dňoch, ale môže to trvať aj celý týždeň. Závažnejšie prípady môžu trvať dlhšie a ich liečba môže trvať dlhšie. Uistite sa, že lieky používate podľa pokynov a neprestanete ich užívať príliš skoro, inak sa infekcia môže vrátiť. 

Zmizne moja kvasinková infekcia sama od seba?

Nie, kvasinková infekcia nemôže zmiznúť sama od seba. Vaginálnu kvasinkovú infekciu vylieči iba liek, ktorý ničí huby (kvasinky).

Prevencia

Ako môžem znížiť riziko vzniku kvasinkovej infekcie?

Vaginálnym kvasinkovým infekciám môžete často predchádzať niekoľkými zmenami životného štýlu. 

Tieto zmeny môžu zahŕňať:

  • Nepoužívanie sprchovania - sprchovanie môže zabiť baktérie, ktoré v skutočnosti kontrolujú plesne.
  • Vyhýbanie sa používaniu ženských dezodorantov.
  • Nepoužívanie parfumovaných tampónov alebo vložiek.
  • Výmena mokrého oblečenia, ako sú plavky alebo športové oblečenie, čo najskôr.
  • Nosenie bavlnenej spodnej bielizne a voľného oblečenia.
  • Používanie sexuálnych lubrikantov na báze vody.
  • Udržiavanie hladiny cukru v krvi v normálnom rozmedzí, ak máte cukrovku.

Príznaky vaginálnej kvasinkovej infekcie sú podobné ako pri iných ochoreniach. Ak máte akékoľvek otázky, pomôže vám lekárske vyšetrenie u vášho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti.

Čo mám robiť, ak mám časté kvasinkové infekcie?

Ak máte viac ako štyri vaginálne kvasinkové infekcie ročne, poraďte sa so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti.

Váš poskytovateľ môže:

  • Vykonať test, aby potvrdil, že máte vaginálnu kvasinkovú infekciu.
  • Nariadiť vyšetrenie hladiny cukru v krvi na cukrovku.
  • Vyšetriť sa na HIV/AIDS.
  • Prediskutovať prípadné hormonálne zmeny (antikoncepcia alebo tehotenstvo).

Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti použije výsledky testov, aby sa uistil, že dostanete správnu liečbu. Počas liečby kvasinkovej infekcie môže byť dôležité liečiť základnú príčinu. Zvládnutie príčiny infekcie môže pomôcť predísť budúcim vaginálnym kvasinkovým infekciám.

Musí byť môj sexuálny partner liečený, ak mám vaginálnu kvasinkovú infekciu?

Je možné preniesť kvasinkovú infekciu na svojho partnera. Ak má váš partner vagínu, je ohrozený a mal by sledovať príznaky. Ak váš partner nemá vagínu alebo má penis, pravdepodobnosť prenosu kvasinkovej infekcie na neho je pomerne nízka.

RADA TOZAX: 

Kvasinkové infekcie sú veľmi častou plesňovou infekciou, ktorú počas svojho života prekoná väčšina žien. Je veľmi dobre liečiteľná liekmi, z ktorých niektoré sú k dispozícii na zakúpenie v miestnej lekárni bez lekárskeho predpisu. Aj keď príznaky vaginálnej kvasinkovej infekcie poznáte, je dôležité, aby vás vyšetril váš lekár. Ten vám môže odporučiť najlepšiu liečbu na základe typu kvasinkovej infekcie, ktorú máte, a jej závažnosti.

aaurohelpforte

Späť do obchodu