Ako užívať probiotiká pri antibiotikách?


Antibiotiká zohrávajú dôležitú úlohu pri liečbe infekcií, ale môžu spôsobiť aj nepríjemné vedľajšie účinky na žalúdok

Antibiotiká zohrávajú rozhodujúcu úlohu pri ničení zlých baktérií. Pri ničení infekcií však môžu spôsobiť aj vedľajšie škody tým, že zabíjajú dobré baktérie v črevách. To môže mať za následok hnačku po začatí liečby, ktorá môže pokračovať aj niekoľko týždňov po ukončení užívania lieku.

Potrebujete zdravotné výhody liečby antibiotikami, ale, samozrejme, nechcete nepríjemné vedľajšie účinky na žalúdok. Odpoveď možno nájdete v probiotikách, čo sú živé mikroorganizmy, ktoré posilňujú zdravie čriev. Ak vás zaujíma, ako najlepšie užívať probiotiká s antibiotikami, čítajte ďalej.

 

V tomto článku sa dozviete:

Ako fungujú antibiotiká?

Prečo antibiotiká rozrušujú žalúdok?

Mali by ste užívať probiotiká s antibiotikami?

Kedy užívať probiotiká s antibiotikami?

Čo by ste mali jesť počas liečby antibiotikami?

 

Ako fungujú antibiotiká?

Antibiotiká sú typom liekov, ktoré bojujú proti bakteriálnym infekciám. Pôsobia jedným z dvoch spôsobov: buď ničia konkrétny typ baktérií, alebo zabraňujú ich rastu. Existuje niekoľko spôsobov, ako antibiotiká dosahujú tieto výsledky. Tieto lieky sa zvyčajne užívajú perorálne, ale môžu sa používať aj lokálne pri kožných infekciách alebo sa môžu podávať intravenózne pri závažnejších a systémových bakteriálnych infekciách.

Keďže bojujú proti baktériám, antibiotiká nebudú účinné pri vírusových infekciách. A mali by sa užívať len v nevyhnutných prípadoch, aby sa predišlo rezistencii na antibiotiká, ku ktorej dochádza, keď sa baktérie prispôsobia spôsobom, ktorý ich chráni pred zničením antibiotikami.

aaprobiotika

Prečo antibiotiká rozrušujú žalúdok?

Vedci identifikovali rozmanité spoločenstvo približne 100 biliónov mikroorganizmov a ich genetického materiálu, ktoré obývajú gastrointestinálny trakt (GIT). Toto je známe ako črevný mikrobióm alebo črevná flóra. Väčšinu týchto mikroorganizmov tvoria baktérie, ale patria sem aj huby, vírusy a prvoky (druh parazita). Spoločne zohrávajú dôležitú úlohu v ľudskom zdraví a ovplyvňujú mnohé telesné procesy vrátane trávenia, syntézy živín a regulácie metabolizmu, telesnej hmotnosti a imunitného systému. Ovplyvňujú aj funkciu mozgu a náladu.

Mikrobióm sa skladá z prospešných aj škodlivých mikróbov. Dobrí pracujú v symbióze s ľudským telom, zatiaľ čo zlé mikróby môžu podporovať choroby. Dobré a zlé mikróby tvoriace mikrobióm zvyčajne žijú v rovnováhe a dokážu spolu bez problémov koexistovať.

Používanie antibiotík mení rovnováhu v črevnom mikrobióme, čo môže mať za následok pokles zdravých baktérií a nárast škodlivých baktérií.

Užívanie antibiotík môže mať na mikrobióm negatívne účinky, ako je znížená druhová rozmanitosť a zmenená metabolická aktivita. Navyše užívanie antibiotík môže spôsobiť komplikácie súvisiace s antibiotikami, ako sú nevoľnosť, hnačka a infekcie spôsobené Clostridioides difficile (známe aj ako C. difficile alebo C. diff). V jednej štúdii sa zistilo, že súvislosť medzi antibiotikami a hnačkou má vplyv na 5 % až 39 % pacientov v závislosti od toho, ktoré antibiotiká užívajú.

Clostridioides difficile je zlá baktéria, ktorej je umožnené rásť, keď antibiotiká zabijú dobré baktérie. Infekcia C diff spôsobuje všetko od chronickej hnačky až po život ohrozujúcu kolitídu so sepsou. Diagnostikuje sa testom stolice a lieči sa perorálnymi antibiotikami vankomycínom alebo fidaxomicínom.

Mali by ste užívať probiotiká s antibiotikami?

Ak vás teda pri užívaní antibiotík trápia žalúdočné ťažkosti, väčšina ľudí chce nájsť spôsob, ako sa cítiť lepšie. A odpoveďou by mohli byť probiotiká.

Výskum ukazuje, že užívanie probiotík môže obmedziť tráviace problémy. Užívanie probiotík počas celej liečby antibiotikami je účinný spôsob, ako znížiť vedľajšie účinky, ako je hnačka spojená s antibiotikami (AAD). Metaanalýza 34 štúdií ukázala, že probiotiká znižujú výskyt AAD o 52 %. Probiotiká dopĺňajú prospešné baktérie v čreve, aby sa zabránilo narušeniu rovnováhy mikrobiómu.

Okrem zníženia vedľajších účinkov antibiotík na trávenie môže používanie probiotík zvýšiť účinnosť antibiotík. V jednej štúdii sa zistilo, že medzi 6 000 ľuďmi s infekciou H. pylori sa doplnením antibiotickej liečby probiotikami zvýšila miera eradikácie približne o 10 %, čo je účinok, ktorý potvrdzuje aj novší výskum.

Preto lekári často odporúčajú užívať probiotiká, keď vám boli predpísané antibiotiká - len nezabudnite rozdeliť čas, kedy ich užívate, aby ste neužívali dávku antibiotík v rovnakom čase ako probiotický doplnok.

Kedy užívať probiotiká s antibiotikami?

Probiotiká začnite užívať denne v ten istý deň, ako začnete užívať antibiotiká, s odstupom aspoň dvoch hodín. Tým, že počkáte dve hodiny, je hladina probiotík alebo antibiotík v črevách nízka. Nie je rozdiel v tom, čo sa užije skôr, pokiaľ to od seba delia dve hodiny.

 V užívaní probiotík pokračujte aspoň týždeň po ukončení liečby antibiotikami.

 

Čo by ste mali jesť počas liečby antibiotikami?

Nezostávajte len pri doplnkoch stravy - konzumácia potravín bohatých na probiotiká a prebiotiká môže pomôcť vášmu žalúdku zostať silný a je alternatívnym prístupom k probiotickým doplnkom. Prebiotiká sú potraviny s vysokým obsahom vlákniny, ktoré vaše telo nedokáže stráviť. Keď prechádzajú vaším tráviacim traktom, vyživujú probiotiká, ktoré tam žijú, a stimulujú ich rast. Inými slovami, pomáhajú dobrým baktériám (probiotikám) vo vašom čreve prosperovať a zvyšujú ich účinnosť.

Keď užívate antibiotiká, je dobré jesť stravu bohatú na prebiotiká aj probiotiká.

probiotiká pri antibiotikách

Skúste jesť potraviny bohaté na prebiotiká, ktoré môžu pomôcť zvýšiť počet prospešných baktérií, ako sú bifidobaktérie a laktobacily, napr:

  • Listová horká zelenina, ako je púpava, morské riasy a špenát
  • Cibuľa, cesnak a pór
  • Špargľa
  • Banány
  • Jablká
  • Jačmeň
  • Ovos
  • Kakao
  • Ľanové semienka
  • Korene, ako napríklad koreň čakanky a koreň jicamy
  • Topinambur


Potom do svojho jedálnička pridajte potraviny bohaté na probiotiká, ako napríklad:

  • Fermentované potraviny, ako je surová, nepasterizovaná kyslá kapusta (pasterizácia zabíja živé a aktívne baktérie), tempeh a kimči
  • Jogurt (so živými a aktívnymi kultúrami), kefír a cmar (tradičný, nekultivovaný)
  • Kombucha
  • Nakladané uhorky (uhorky naložené v slanej vode a fermentované; uhorky vyrobené s octom nemajú probiotické účinky)

probiotika 1

Späť do obchodu