Intolerancia alebo alergia?

Obsah:

  • Príznaky intolerancie laktózy
  • Príznaky alergie na mlieko
  • Intolerancia laktózy alebo alergia na mlieko - môžem si vychutnať výrobky LactoFREE?
  • ČASTO KLADENÉ OTÁZKY

Ľudia s intoleranciou laktózy často tolerujú malé množstvá laktózy. Pri alergii na kravské mlieko však už aj veľmi malé množstvá môžu spôsobiť závažné reakcie.

O chutných mliečnych výrobkoch bez laktózy vieme veľa, nie sme odborníci na príznaky a nebudeme predstierať, že vieme čo i len najmenšie percento toho, čo o tejto problematike vie autorizovaný lekár alebo dietológ.

Ak teda pociťujete akékoľvek ťažkosti, určite sa poraďte a konzultujte s autorizovanými lekárskymi orgánmi.

Jediný spôsob, ako vám môžeme pomôcť, je uľahčiť vám hľadanie informácií. Preto sme sa tu pokúsili zhromaždiť niektoré z najvyhľadávanejších informácií o alergii a intolerancii, aby ste sa v tejto problematike zorientovali. Konkrétnejšie informácie určite konzultujte s lekármi.

Zdá sa, že alergia na kravské mlieko sa niekedy zamieňa s intoleranciou laktózy a naopak. Hoci príznaky intolerancie laktózy a alergie na kravské mlieko môžu byť podobné, je medzi nimi veľký rozdiel. Pozrime sa na to bližšie!

Intolerancia laktózy sa líši od alergie na kravské mlieko. Pri intolerancii laktózy ste citliví na mliečne cukry vo výrobku. Pri alergii na kravské mlieko reaguje telo alergicky na bielkoviny v kravskom mlieku.

Ako už názov napovedá, cukor z kravského mlieka (laktóza) teda nie je to isté ako bielkovina kravského mlieka. Prvý je cukor (sacharid) z kravského mlieka a druhý je bielkovina z kravského mlieka.

Ak si myslíte, že máte intoleranciu laktózy alebo alergiu na kravské mlieko, nepýtajte sa nás na to. Opýtajte sa svojho lekára alebo dietológa. Sú v tejto veci oveľa múdrejší ako my.

Intolerancia alebo alergia

Príznaky intolerancie laktózy

Pokiaľ vieme, príznaky intolerancie laktózy sa môžu čas od času meniť a môžu byť mierne až závažné. Rýchlym vyhľadávaním na Googli získame tento zoznam - ale to sme už povedali a radi to zopakujeme: Preto sa o všetkých príznakoch, ktoré môžete pociťovať, poraďte so svojím lekárom alebo dietológom. Toto je len náš zámer zhromaždiť niektoré z už dostupných informácií na túto tému. Pokiaľ vieme z vlastného pátrania, ak máte intoleranciu na laktózu, môžete pociťovať príznaky ako napr:

Neznášanlivosť laktózy nie je to isté ako alergia na mlieko a vo väčšine prípadov nie je potrebné vyradiť mlieko zo stravy.

Váš lekár vám môže povedať, koľko mlieka môžete piť a ktoré mliečne výrobky môžete jesť bez toho, aby ste dostali akékoľvek príznaky.

Ak trpíte intoleranciou laktózy, môžete znížiť spotrebu mlieka a mliečnych výrobkov na množstvo, ktoré môžete tolerovať. A samozrejme, môžete sa cítiť pokojne a vybrať si varianty výrobkov bez laktózy. 

laktoza33

Príznaky alergie na mlieko

Ak pociťujete nepríjemné pocity, mali by ste sa vždy poradiť so svojím lekárom alebo dietológom. Oni to vedia najlepšie a môžu vám pomôcť určiť vaše zdravotné problémy. Pri alergii na kravské mlieko sú príznaky odlišné od príznakov neznášanlivosti laktózy a zvyčajne sa neobmedzujú len na brucho a črevá.

Ak máte alergiu na mlieko, musíte prejsť na bezmliečnu diétu, pretože aj malé množstvo mliečnej bielkoviny môže spôsobiť závažné príznaky.

Rýchle vyhľadávanie niektorých príznakov alergie na mlieko nám poskytuje tento (neúplný) zoznam - vedzte, že nie sme lekárski poradcovia, len sa snažíme pre vás zhromaždiť informácie. Zoznam vôbec nie je úplný, len vám poskytuje niekoľko prvých náznakov toho, čo by mohlo byť príznakmi alergie na mlieko. Podrobnejší zoznam konzultujte so svojím lekárom alebo dietológom, a to v prípade, že pociťujete akékoľvek ťažkosti.

  • Ekzém alebo svrbivá vyrážka
  • Opuch pier, úst a okolia očí
  • Bolesť žalúdka
  • Hnačka
  • Zvracanie
  • Zápcha
  • Príznaky podobné sennej nádche, ako je upchatý alebo tečúci nos

Z nášho nevedeckého výskumu vyplýva, že v niektorých prípadoch sa môžu objaviť závažné alergické príznaky. Napríklad:

  • opuch hrdla alebo úst
  • Sipot
  • sťažené dýchanie alebo dýchavičnosť

Ani tento zoznam nie je úplný. V prípade akýchkoľvek závažných alergických príznakov zavolajte záchranku alebo okamžite choďte do miestnej nemocnice.

Intolerancia laktózy alebo alergia na mlieko - môžem si vychutnať výrobky LactoFREE?

LactoFREE je vhodný pre ľudí s intoleranciou laktózy. Mliečne cukry boli patentovanou metódou premenené na iné cukry, takže výrobky môžete používať aj v prípade, že ste citliví na laktózu. 

Ak trpíte intoleranciou laktózy, vaša schopnosť tráviť prirodzený cukor v mlieku je nižšia, pretože vaše telo neprodukuje dostatočné množstvo enzýmu laktázy. Môžete pociťovať nepríjemné pocity, ak požijete viac mlieka, než na koľko máte laktázu. Ďalšie informácie o tejto záležitosti získate od svojho lekára.

Vo výrobkoch LactoFREE je odstránený prirodzený cukor jednoduchou dvojstupňovou metódou: najprv je mlieko prefiltrované a potom pridáný prírodný enzým laktáza, ktorý rozloží zvyšné cukry.

LactoFREE sú skutočné mliečne výrobky bez laktózy. Preto vám poskytuje aj všetky výhody mlieka, ako sú bielkoviny, vápnik a vitamíny skupiny B. Inými slovami: jednoduchá dobrota, ktorá vám spríjemní deň.

Výrobky  LactoFREE nie sú vhodné pre ľudí s alergiou na kravské mlieko alebo pre ľudí so zriedkavým ochorením galaktozémiou.

Stručne povedané: ak máte alergiu na mlieko, nemôžete stráviť mliečnu bielkovinu, a ak máte intoleranciu laktózy, nemôžete stráviť mliečny cukor, známy aj ako laktóza.

ČASTO KLADENÉ OTÁZKY

Poďme si v krátkosti odpovedať na otázky a odpovede týkajúce sa neznášanlivosti laktózy a alergie na mlieko. A nezabudnite sa vždy poradiť so svojím lekárom, ak máte akékoľvek pochybnosti.

Aké sú príznaky neznášanlivosti laktózy?

Ak pociťujete akékoľvek ťažkosti, poraďte sa so svojím lekárom. Môže určiť, ktoré príznaky môžete mať a prečo.

Z rýchleho nevedeckého vyhľadávania vyplýva, že niektorými z najčastejších príznakov intolerancie laktózy by mohli byť nadúvanie, plynatosť a hnačka.

Aké sú príznaky alergie na bielkovinu kravského mlieka?

Ak pociťujete akékoľvek ťažkosti, vždy sa poraďte so svojím lekárom. Lekár môže určiť, ktoré príznaky môžete mať a prečo.

Niektoré závažné príznaky sú opuchnuté hrdlo, dýchavičnosť a anafylaxia. Tie si vyžadujú okamžitú lekársku starostlivosť.

Ako dlho trvajú príznaky intolerancie laktózy?

Vždy sa poraďte so svojím lekárom, ak pociťujete akékoľvek ťažkosti. Lekár môže určiť, ktoré príznaky môžete mať a prečo. 

Je intolerancia laktózy alergia?

Intolerancia laktózy sa niekedy zamieňa s alergiou na mlieko, ale nie je to to isté.

Neznášanlivosť znamená, že neznášate určité množstvo mliečneho cukru, ale znížený príjem môže stačiť na to, aby ste sa vyhli akýmkoľvek príznakom.

Na druhej strane alergia na mlieko znamená, že by ste mali zo stravy odstrániť všetky mliečne bielkoviny, pretože aj malé množstvo môže spôsobiť závažné príznaky.

Aký je rozdiel medzi alergiou a intoleranciou?

Hlavný rozdiel je vidieť v tom, ako príznaky ovplyvňujú vaše telo.

Alergia spôsobuje reakcie v imunitnom systéme a v niektorých prípadoch môžu byť príznaky závažné alebo život ohrozujúce.

Príznaky intolerancie sa vo väčšine prípadov obmedzujú na tráviaci systém a hoci sú nepríjemné, málokedy sú také závažné, ako môžu byť príznaky alergie.

Ako liečiť príznaky intolerancie laktózy?

Nezabudnite sa vždy poradiť so svojím lekárom alebo dietológom, ak máte podozrenie, že trpíte intoleranciou laktózy alebo alergiou na kravské mlieko, alebo ak máte akékoľvek otázky týkajúce sa tejto záležitosti Aby ste sa vyhli príznakom intolerancie laktózy, mali by ste znížiť príjem laktózy na úroveň, ktorú môžete tolerovať.

Niektorým osobám s intoleranciou laktózy pomáha rozložiť príjem laktózy počas dňa. Niektorí užívajú aj tabletky laktázy pred jedlom s veľkým množstvom laktózy, aby sa uistili, že telo dokáže laktózu stráviť.

Samozrejmým riešením sú aj bezlaktózové výrobky, ktoré vám poskytnú rovnakú lahodnosť a výhody ako bežné mliečne výrobky, ale bez laktózy.

 

Späť do obchodu