6 vitamínov a doplnkov pri refluxe

Obsah:

  • 6 doplnkov, ktoré môžu byť prospešné pri liečbe refluxu.
  • Záver

reflux

Niektoré doplnky stravy vrátane zázvoru a probiotík môžu pomôcť zmierniť príznaky refluxu.

Kyslý reflux, známy aj ako gastroezofageálna refluxná choroba (GERD), je bežným problémom tráviaceho traktu.

Spája sa s celým radom vedľajších účinkov vrátane pálenia záhy, nevoľnosti, grgania a bolesti žalúdka.

Okrem liekov, ako sú antacidá a inhibítory protónovej pumpy, väčšina liečby refluxu zahŕňa zmenu stravy alebo životného štýlu.

Mnohé vitamíny, bylinky a doplnky stravy môžu tiež pomôcť zmierniť príznaky.

6 doplnkov, ktoré môžu byť prospešné pri liečbe refluxu

1. Betaín HCl s pepsínom

Betaín hydrochlorid (HCl) je zlúčenina používaná na zvýšenie žalúdočnej kyseliny.

Nízka hladina žalúdočnej kyseliny môže spomaliť trávenie a vstrebávanie živín, ako aj spôsobiť celý rad vedľajších účinkov vrátane pálenia záhy, bolesti žalúdka a refluxu kyseliny.

Jedna štúdia na 6 ľuďoch s nízkou hladinou žalúdočnej kyseliny ukázala, že užívanie 1500 mg betaín HCl zvýšilo kyslosť žalúdka .

Betaín hydrochlorid sa tiež spája s pepsínom v mnohých doplnkoch stravy. Pepsín je tráviaci enzým v žalúdočnej kyseline, ktorý štiepi bielkoviny na menšie jednotky.

Jedna 6-týždňová štúdia na 97 ľuďoch s tráviacimi ťažkosťami zistila, že užívanie pepsínu v kombinácii s hydrochloridom aminokyselín výrazne znížilo príznaky, ako je bolesť a pálenie žalúdka.

Napriek tomu Úrad pre kontrolu potravín a liečiv dospel k záveru, že v súčasnosti nie je dostatok dôkazov na zabezpečenie účinnosti betaín HCl alebo pepsínu pri zvyšovaní kyslosti žalúdka.

Preto je potrebný ďalší výskum o tom, či betaín HCl s pepsínom môžu byť prospešné pri liečbe refluxu kyseliny.

ZHRNUTIE
Niektoré štúdie naznačujú, že betaín HCl môže zvýšiť kyslosť žalúdka u ľudí s nízkou hladinou žalúdočnej kyseliny, a tým znížiť príznaky refluxu. Pepsín môže tiež zmierniť príznaky tráviacich ťažkostí, ale je potrebný ďalší výskum.

2. Vitamíny skupiny B

Niektoré výskumy naznačujú, že vitamíny skupiny B vrátane folátu, riboflavínu a vitamínu B6 môžu pomôcť pri liečbe refluxu.

V jednej štúdii sa totiž zistilo, že zvýšený príjem viacerých vitamínov skupiny B súvisí s nižším rizikom refluxnej ezofagitídy, čo je stav charakterizovaný zápalom pažeráka často spôsobeným refluxom kyseliny.

Navyše vyšší príjem kyseliny listovej a vitamínu B6 bol spojený s nižším rizikom rakoviny pažeráka a Barrettovho pažeráka, ktoré sú možnými komplikáciami dlhodobej GERD .

V inej staršej štúdii sa porovnávala účinnosť doplnku stravy s obsahom vitamínu B6, kyseliny listovej, vitamínu B12, L-tryptofánu, melatonínu, betaínu a metionínu s voľnopredajnou liečbou pálenia záhy.

Po 40 dňoch liečby 100 % tých, ktorí užívali doplnok, pocítilo úplnú úľavu od príznakov pálenia záhy v porovnaní s iba 65 % tých, ktorí užívali voľnopredajnú liečbu.

Majte však na pamäti, že vitamíny skupiny B boli len jednou zložkou tohto doplnku, takže nie je jasné, aký veľký účinok mohli mať konkrétne vitamíny skupiny B.

Je potrebný ďalší výskum, aby sa vyhodnotilo, ako môžu vitamíny skupiny B ovplyvniť príznaky refluxu kyseliny, keď sa používajú samostatne.

ZHRNUTIE
Vitamíny skupiny B môžu súvisieť s nižším rizikom komplikácií spôsobených refluxom kyseliny. Môžu tiež zmierniť príznaky pálenia záhy, keď sa kombinujú s inými zlúčeninami, ale je potrebný ďalší výskum.

3. Melatonín

Melatonín je hormón, ktorý je primárne zodpovedný za reguláciu cyklu spánok-bdenie.

Hoci sa zvyčajne používa na liečbu nespavosti a zlepšenie kvality spánku, niektoré štúdie zistili, že melatonín môže pomôcť aj pri liečbe refluxu.

Podľa jednej štúdie na 36 osobách sa užívaním melatonínu, buď samostatne, alebo s liekmi proti páleniu záhy počas 4 až 8 týždňov, znížili príznaky GERD.

Iné výskumy zistili, že nízka hladina melatonínu môže byť spojená aj s vyšším rizikom tráviacich porúch vrátane žalúdočných vredov a refluxu.

Niektoré štúdie navyše naznačujú, že melatonín môže pomôcť chrániť pred zápalom pažeráka, čo by mohlo zabrániť dlhodobým zdravotným problémom spojeným s GERD, ako je napríklad Barrettov pažerák.

ZHRNUTIE
Niektoré výskumy naznačujú, že melatonín môže znížiť reflux kyseliny a chrániť pred dlhodobými zdravotnými problémami spôsobenými GERD.

4. Iberogast

Iberogast je voľnopredajný výživový doplnok, ktorý sa bežne používa na liečbu refluxu kyseliny a syndrómu dráždivého čreva (IBS).

Je vyrobený zo zmesi bylinných extraktov vrátane mäty piepornej, koreňa sladkého drievka a plodov pestreca mariánskeho.

Jeden prehľad 12 štúdií ukázal, že Iberogast je vo všeobecnosti dobre znášaný a môže pomôcť zmierniť príznaky tráviacich ťažkostí účinnejšie ako placebo.

Ďalšia štúdia na 272 ľuďoch ukázala, že Iberogast významne zlepšil tráviace príznaky, ako sú bolesť v hornej časti žalúdka, pálenie záhy a strata chuti do jedla, do 15 minút po prvej dávke.

Okrem toho sa v jednej štúdii na zvieratách zistilo, že Iberogast je pri znižovaní kyslosti žalúdka rovnako účinný ako tradičné antacidum. Zabraňoval aj opätovnému prekysleniu, čo je zvýšenie žalúdočnej kyseliny po vysadení liekov.

ZHRNUTIE
Iberogast je bylinný doplnok, ktorý môže pomôcť znížiť žalúdočnú kyselinu a zmierniť príznaky refluxu.

5. Probiotiká

Probiotiká sú typom prospešných baktérií, ktoré sa nachádzajú v tráviacom trakte. Zohrávajú kľúčovú úlohu v zdraví čriev a funkcii imunitného systému.

Niektoré výskumy zistili, že dopĺňanie probiotík môže pomôcť znížiť príznaky refluxu kyseliny.

Napríklad v jednom prehľade 13 štúdií sa zistilo, že 79 % z nich pozorovalo priaznivé účinky probiotík na príznaky GERD vrátane zníženia regurgitácie, zníženia pálenia záhy a menšej bolesti žalúdka a nevoľnosti.

V inej 12-týždňovej štúdii sa kombináciou liekov proti páleniu záhy s probiotikami znížilo riziko relapsu liečby v porovnaní s kontrolnou skupinou, ktorá dostávala len lieky proti páleniu záhy.

Okrem toho sa v jednej nedávnej štúdii zistilo, že užívanie probiotík môže znížiť riziko zmien črevnej flóry spôsobených dlhodobým užívaním inhibítorov protónovej pumpy (PPI) používaných na liečbu GERD.

ZHRNUTIE
Probiotiká môžu pomôcť zlepšiť príznaky refluxu a znížiť riziko relapsu liečby, ak sa používajú spolu s liekmi proti páleniu záhy. Probiotiká môžu tiež pomôcť zabrániť zmenám v črevnej flóre spôsobeným PPIs.

6. Zázvor

Zázvor, ktorý je vedecky známy ako Zingiber officinale, je rastlina, ktorá sa používa ako korenie aj bylinný doplnok.

Často sa používa na upokojenie žalúdočných ťažkostí a liečbu problémov, ako je nevoľnosť a poruchy trávenia.

Jedna malá štúdia zistila, že užívanie 3 gramov zázvorového prášku denne počas 4 týždňov zlepšilo viaceré príznaky tráviacich ťažkostí vrátane bolesti žalúdka, grgania a pocitu plnosti.

Ďalšia štúdia zistila, že zázvor môže urýchliť vyprázdňovanie žalúdka. Oneskorené vyprázdňovanie žalúdka môže prispievať k príznakom refluxu kyseliny, ako je pálenie záhy a regurgitácia.

Iné výskumy naznačujú, že kombinácia zázvoru s inými bylinnými extraktmi, ako je perila a list artičoku, môže tiež priniesť úľavu pri refluxe kyseliny.

Konzumácia veľkého množstva zázvoru však môže spôsobiť nežiaduce vedľajšie účinky a zhoršiť problémy, ako je pálenie záhy a žalúdočné ťažkosti, preto ho určite užívajte len podľa pokynov .

ZHRNUTIE
Zázvor môže zlepšiť príznaky tráviacich ťažkostí a pomôcť urýchliť vyprázdňovanie žalúdka. V kombinácii s ďalšími zložkami, ako je perila a list artičoku, môže tiež znížiť reflux kyseliny.

Záver

Pri liečbe refluxu môžu pomôcť rôzne prírodné prostriedky vrátane mnohých vitamínov a doplnkov stravy.

Ukázalo sa, že najmä doplnky ako betaín HCl s pepsínom, vitamíny skupiny B, melatonín, iberogast, probiotiká a zázvor pomáhajú zmierniť príznaky refluxu kyseliny.

Aby ste dosiahli čo najlepšie výsledky, nezabudnite tieto doplnky kombinovať s ďalšími zdravými zmenami v stravovaní a životnom štýle, ktoré pomáhajú znižovať reflux kyseliny.

Späť do obchodu