Zábavné fakty o imunitnom systéme

Obsah:

  • Zábavné fakty o imunitnom systéme
  • Udržiavanie silného imunitného systému

imunitny systemm

Imunitný systém je verzia armády vo vašom tele: prísaha brániť sa proti všetkým, ktorí ho ohrozujú, a to tak cudzím, ako aj domácim. Má niekoľko naozaj zaujímavých vojakov, ktorí mu to pomáhajú umožniť.

Váš imunitný systém chráni pred chorobami, infekciami a pomáha vám zotaviť sa po zranení.

Zábavné fakty o imunitnom systéme

Rieka krvi a lymfy

Imunitný systém je zložitý bojový systém poháňaný piatimi litrami krvi a lymfy. Lymfa je číra a bezfarebná tekutina, ktorá prechádza všetkými tkanivami tela.

Tieto dve tekutiny spoločne prepravujú všetky prvky imunitného systému, aby mohli vykonávať svoju prácu.

Biele (rytierske) bunky

Biele krvinky, podobne ako bieli rytieri zabíjajúci draka, vyrážajú do boja pri akomkoľvek náznaku problémov. Existujú dva rôzne typy bielych krviniek: fagocyty a lymfocyty.

Fagocyty sa môžu pohybovať krvnými cievami a tkanivami, aby pohltili alebo absorbovali útočníkov. Fagocyty sa zameriavajú na organizmy, ktoré spôsobujú choroby (alebo patogény) a toxíny. Toxíny sú prirodzené jedy, ktoré produkujú niektoré organizmy ako formu ochrany. Niekedy, keď fagocyt pohltí patogén, vyšle chemickú látku, ktorá pomáha lymfocytom identifikovať, o aký druh patogénu ide.

Každý patogén nesie špecifický typ antigénu a každý lymfocyt vo vašom tele nesie protilátky určené na boj proti antigénom, ktoré patogény nesú. V tele existujú tri hlavné typy lymfocytov: B-bunky, T-bunky a prirodzené zabíjačské bunky.

Bunky B vytvárajú protilátky, ktoré útočia na baktérie, vírusy a toxíny, ktoré sa dostanú do tela. T-bunky zabíjajú bunky v tele, ktoré boli napadnuté vírusmi alebo ktoré sa stali rakovinovými. Podobne ako T-lymfocyty, aj prirodzené zabíjacie bunky zabíjajú infikované alebo rakovinové bunky. Namiesto tvorby protilátok však vytvárajú špeciálny enzým alebo chemickú látku, ktorá bunky zabíja.

Vaše telo vytvára nové protilátky vždy, keď je infikované novým antigénom. Ak vás ten istý antigén infikuje druhýkrát, vaše telo môže rýchlo vytvoriť kópie príslušnej protilátky, aby ho zničilo.

Títo odvážni vojaci žijú len do niekoľkých týždňov, takže je dobré, že ich je veľa - jedna kvapka krvi môže obsahovať až 25 000 bielych krviniek.

Horúčka a zápal sú dobrým znakom

Horúčka a zápal môžu byť nepríjemné, ale sú to znaky toho, že vaše telo robí svoju prácu. Horúčka uvoľňuje biele krvinky, zvyšuje metabolizmus a zastavuje rozmnožovanie niektorých organizmov.

Zápal vzniká, keď každá poškodená bunka uvoľňuje histamíny. Histamíny spôsobujú rozšírenie bunkových stien. Tým vzniká začervenanie, teplo, bolesť a opuch, ktoré sú súčasťou zápalu. Výsledkom je, že vaše telo obmedzí účinky dráždivej látky.

Spite teraz, alebo navždy zachovajte pokoj

Behali ste ako blázni a zrazu ste zistili, že ste chorí? To sa váš imunitný systém pomstí.

Ak nespíte viac ako päť hodín denne, váš imunitný systém sa môže dostať do depresie, rovnako ako vy. To vás necháva otvorených voči prechladnutiu, chrípke a infekciám.

Trochu slnka je dobré

Vystavením sa slnečnému žiareniu si vaše telo prirodzene vytvára vitamín D. Ten pomáha odvrátiť celý rad zlých vecí, ako je depresia, srdcové choroby a niektoré druhy rakoviny. Dokonca je dobré aj pre ľudí s autoimunitnými poruchami.

Človeku so svetlou pleťou stačí asi 10 minút slnečného dňa, aby získal všetok potrebný vitamín D. Príliš veľa slnka však môže spôsobiť dočasné poškodenie imunitného systému a nakoniec viesť k rakovine kože. Pamätajte, že trochu slnka je dobré, ale keď plánujete tráviť čas vonku, musíte si chrániť pokožku.

Odborníci na starostlivosť o pokožku odporúčajú všetkým ľuďom používať opaľovací krém so širokým spektrom ochrany UVA a UVB, ochranným faktorom proti slnečnému žiareniu (SPF) 30 alebo vyšším a odolnosťou voči vode. Keď je slnko veľmi silné, mali by ste nosiť aj ochranné oblečenie, ako napr:

  • tričká s dlhými rukávmi
  • dlhé nohavice
  • klobúky so širokou strieškou
  • slnečné okuliare

V čase, keď sú slnečné lúče najsilnejšie, teda medzi 10. a 14. hodinou, sa zdržiavajte väčšinou v tieni.

Stres poškodzuje váš imunitný systém

Váš imunitný systém je pripravený na všetko, čo naň môžete hodiť. Dokáže však zvládnuť len toľko.

Stres má výrazný vplyv na váš imunitný systém. Počas stresu sa v dôsledku série udalostí uvoľňuje kortizol, adrenalín a ďalšie stresové hormóny z nadobličiek. Spoločne pomáhajú vášmu telu vyrovnať sa so stresom. Za normálnych okolností je kortizol užitočný, pretože znižuje zápal v tele, ktorý je výsledkom imunitných reakcií spôsobených stresom.

Ak je však človek chronicky vystavený stresu, stresové hormóny môžu časom ovplyvniť fungovanie organizmu. Tým sa zvyšuje riziko zdravotných problémov vrátane:

  • úzkosť
  • depresie
  • tráviace problémy
  • ochorenia srdca
  • poruchy spánku
  • priberanie na váhe
  • problémy s pamäťou a koncentráciou

Je dôležité nájsť zdravé spôsoby, ako sa vyrovnať so stresom. Znížite tak riziko dlhodobého stresu a s ním súvisiacich zdravotných problémov. Medzi dobré spôsoby, ako znížiť stres, patria napr:

  • meditácia
  • joga
  • akupunktúra
  • terapia rozhovorom
  • arteterapia
  • cvičenie
  • zdravé stravovanie

Smiech pomáha imunitnému systému

Hovorí sa, že smiech je najlepší liek, a je to pravda. Smiech uvoľňuje v mozgu dopamín a ďalšie chemické látky, ktoré zlepšujú náladu a pomáhajú znižovať stres.

Dvadsať minút smiechu denne síce neochráni lekára, ale môže pomôcť udržať váš imunitný systém v správnom stave.

Mikróby vás udržiavajú zdravé

Vaše črevá sú plné množstva baktérií a ďalších vecí, ktoré vám pomáhajú tráviť potravu. Ale baktérie mimo vášho tela sa zvyčajne považujú za odporné a nechutné. Aj keď to môže byť čiastočne pravda, tieto baktérie potrebujete, aby ste zostali zdraví.

Váš imunitný systém sa dokáže prispôsobiť, čo je dôvod, prečo ľudia existujú už tak dlho. Keď sa vaše telo dostane do kontaktu s cudzorodou látkou, zaútočí na ňu a zapamätá si ju. Ak sa vráti, vaše telo vie, čo má robiť. Najviditeľnejšie je to pri osýpkach: jedna infekcia zvyčajne stačí na to, aby vás ochránila na celý život.

Alergie

Každý, kto trpí sezónnou alergiou alebo sennou nádchou, chce pravdepodobne prekliatať každú molekulu peľu alebo lupiny vo svojom okolí. Tieto mikroskopické častice spôsobujú uvoľňovanie histamínov, ktoré vytvárajú niektoré z nepríjemných príznakov alergií.

Alergie nepostihujú každého. Vznikajú vtedy, keď si vaše telo pomýli niečo neškodné, napríklad peľ alebo druh potraviny, s patogénom. Vaše telo proti nemu spustí imunitnú reakciu, čo spôsobí, že sa u vás objavia príznaky alergie.

Autoimunitné poruchy

Niekedy váš imunitný systém napadne tkanivá v tele, čo spôsobí ochorenie. Toto sa nazýva autoimunita.

Imunitný systém väčšiny ľudí si zvykne na vlastné tkanivo ešte pred narodením. Robia to tak, že vypínajú bunky, ktoré by ich napadli. O autoimunitných poruchách hovoríme vtedy, keď telo omylom napadne zdravé tkanivo. K tomu dochádza u ľudí s autoimunitnými ochoreniami, ako napr:

  • skleróza multiplex
  • lupus
  • reumatoidná artritída
  • psoriáza

Tieto ochorenia sa liečia liekmi, ktoré potláčajú imunitný systém.

Udržiavanie silného imunitného systému

Váš imunitný systém každý deň tvrdo pracuje na vašej ochrane, ale existujú veci, ktoré môžete urobiť, aby ste mu pomohli:

  • Dobre sa vyspite. Vaše telo nemôže
  • správne fungovať, ak sa dobre nevyspíte.
  • Dodržiavajte správnu hygienu. Umývajte si ruky
  • pravidelne predchádzať infekciám.
  • Jedzte vyváženú stravu a veľa sa hýbte. Stravovanie
  • výživných potravín a pohyb pomáhajú vášmu telu bojovať proti infekciám.
Späť do obchodu