Melatonín

Obsah:

  • Čo je melatonín?
  • Ako melatonín ovplyvňuje môj organizmus?
  • Aký test meria hladinu melatonínu?
  • Aké sú normálne hladiny melatonínu?
  • Mal by som užívať melatonín ako doplnok stravy?
  • Melatonínové doplnky a tehotenstvo
  • Záver

melatonin

Čo je melatonín?

Melatonín je prírodný hormón, ktorý produkuje najmä vaša epifýza, čo je malá žľaza v mozgu. Epifýza je súčasťou vášho endokrinného systému.

Úplný vplyv melatonínu u ľudí nie je úplne jasný, ale väčšina výskumov ukazuje, že pomáha synchronizovať cirkadiánne rytmy v rôznych častiach vášho tela.

Cirkadiánne rytmy sú fyzické, duševné a behaviorálne zmeny, ktoré sa riadia 24-hodinovým cyklom. Najdôležitejším a najznámejším z týchto cirkadiánnych rytmov je cyklus spánku a bdenia.

Tieto prirodzené procesy reagujú predovšetkým na svetlo a tmu. Vaša epifýza vylučuje najvyššie množstvo melatonínu počas noci a minimálne množstvo počas dňa.

Melatonín sa môže vyrábať aj synteticky v laboratóriu a predávať ako doplnok stravy.

Ako melatonín ovplyvňuje môj organizmus?

Výskumníci a vedci sa o melatoníne a všetkých jeho účinkoch na ľudský organizmus musia ešte veľa naučiť.

Hlavný spôsob, akým melatonín ovplyvňuje vaše telo, je ten, že zohráva úlohu v cirkadiánnom rytme vášho tela a v cykle spánok-bdenie.

Vplyv melatonínu na spánok

Vaša epifýza uvoľňuje najvyššie hladiny melatonínu, keď je tma, a znižuje produkciu melatonínu, keď ste vystavení svetlu.

Inými slovami, počas denného svetla máte v krvi nízke hladiny melatonínu a počas noci jeho najvyššie hladiny.

Čím dlhšia je noc, tým dlhšie vaša epifýza vylučuje melatonín.

Z tohto dôvodu sa melatonín často označuje ako "hormón spánku". Hoci melatonín nie je nevyhnutný na spánok, lepšie sa vám spí, keď máte v tele najvyššiu hladinu melatonínu.

K schopnosti vášho tela spať a kvalite spánku však prispieva niekoľko ďalších faktorov.

Keďže vaša epifýza dostáva informácie o dennom cykle svetla a tmy (deň-noc) zo sietníc vo vašich očiach a podľa toho potom uvoľňuje melatonín, ľudia so slepotou, ktorí nedokážu vnímať svetlo, majú zvyčajne nepravidelne synchronizované cykly melatonínu, čo vedie k poruchám cirkadiánneho rytmu.

aaspanok

Ďalšie účinky prírodného melatonínu

Melatonín tiež interaguje s biologicky ženskými hormónmi. Výskum ukázal, že pomáha pri regulácii menštruačných cyklov.

Epifýzový melatonín môže tiež chrániť pred neurodegeneráciou, čo je postupná strata funkcie neurónov. Neurodegenerácia je prítomná pri ochoreniach, ako je Alzheimerova choroba a Parkinsonova choroba.

Vedci zistili, že u ľudí, ktorým bola chirurgicky odstránená epifýza (pinealektómia), došlo k urýchleniu procesu starnutia. Z tohto dôvodu sa niektorí vedci domnievajú, že prírodný melatonín môže mať vlastnosti proti starnutiu.

Aký test meria hladinu melatonínu?

Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti môže skontrolovať hladinu melatonínu pomocou krvného testu, testu moču alebo testu slín, ale nie je to bežný test.

Aké sú normálne hladiny melatonínu?

Hladiny melatonínu v epifýze sa výrazne líšia v závislosti od vášho veku a pohlavia.

Novorodenci neprodukujú vlastný melatonín. Pred narodením dostávajú melatonín z placenty a po narodení ho môžu prijímať prostredníctvom materského mlieka. Melatonínový cyklus sa u nich objaví, keď majú 2 až 3 mesiace.

Hladina melatonínu sa potom s vekom dieťaťa naďalej zvyšuje a vrchol dosiahne tesne pred pubertou.

Po nástupe puberty dochádza k trvalému poklesu hladiny melatonínu, až kým sa v neskorej puberte nevyrovná.

Vo všetkých vekových obdobiach po puberte je hladina melatonínu vyššia u žien a ľudí, ktorým bola pri narodení priradená ženská pohlavná kategória, ako u mužov a ľudí, ktorým bol pri narodení priradený mužský pohlavný orgán.

Hladina melatonínu je potom stabilná približne do 40. roku života, potom s pribúdajúcim vekom klesá. U ľudí, ktorí majú viac ako 90 rokov, je hladina melatonínu nižšia ako 20 % hladiny u mladých dospelých.

Pokles produkcie melatonínu súvisiaci s vekom spôsobujú rôzne faktory vrátane kalcifikácie epifýzy, ktorá je veľmi častá, a problémov s detekciou svetla v dôsledku očných ochorení, ako je napríklad šedý zákal.

Ak podstúpite test, ktorý meria hladinu melatonínu, váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám oznámi, či je vaša hladina v normálnom rozmedzí na základe vášho veku a pohlavia.

Aké stavy súvisia s problémami s melatonínom?

Dva hlavné stavy, ktoré sa týkajú problémov s melatonínom, sú hypomelatoninémia (nižšia hladina melatonínu ako je normálna) a hypermelatoninémia (vyššia hladina melatonínu ako je normálna). Každý z týchto stavov spôsobuje niekoľko faktorov, ktoré sú spojené s inými zdravotnými stavmi.

Hypomelatoninémia

Hypomelatoninémia nastáva, keď máte nižšie ako normálne maximálne hladiny nočného melatonínu alebo nižšie ako normálne celkové hladiny produkcie melatonínu v porovnaní s tým, čo sa očakáva pre váš vek a pohlavie.

Hypomelatoninémia môže zohrávať úlohu pri poruchách cirkadiánneho rytmu spánku, čo je skupina porúch spánku, ktorých spoločným znakom je narušenie načasovania spánku. Medzi poruchy cirkadiánneho rytmu spánku patria:

  • Porucha oneskorenej spánkovej fázy: Pri tejto poruche spánku idete spať a prebúdzate sa o viac ako dve hodiny neskôr, ako sa zvyčajne považuje za normálny cyklus spánku a bdenia.
  • Porucha rozšírenej spánkovej fázy: Pri tejto poruche spánku zaspávate v skorých večerných hodinách (od 18.00 do 21.00 hod.) a prebúdzate sa skoro ráno (od 2.00 do 5.00 hod.).
  • Nepravidelný rytmus spánku a bdenia: Táto porucha spánku má neurčitý cyklus spánku a bdenia. Počas 24 hodín si môžete niekoľkokrát zdriemnuť.
  • Syndróm iného ako 24-hodinového spánku a bdenia: Pri tejto poruche spánku si zachovávate rovnakú dĺžku spánku a bdenia, ale vaše "vnútorné hodiny" sú dlhšie ako 24 hodín. V takomto prípade sa skutočný cyklus spánok-bdenie mení každý deň, pričom čas sa každý deň oneskorí o jednu až dve hodiny.

Tieto poruchy spánku môžu spôsobiť nedostatok spánku a narušiť jeho kvalitu, čo môže prispieť k vzniku nasledujúcich zdravotných ťažkostí:

  • Vysoký krvný tlak (hypertenzia).
  • Inzulínová rezistencia.
  • Obezita.
  • Metabolický syndróm.
  • Zvýšené riziko rakoviny prsníka a rakoviny prostaty.
  • Zvýšené riziko cukrovky 2. typu.

Príčiny hypomelatoninémie môžu byť primárne alebo sekundárne. Primárne príčiny sú faktory, ktoré priamo ovplyvňujú epifýzu, napríklad poškodenie epifýzy alebo nádor epifýzy.

Sekundárne príčiny hypomelatoninémie sú spôsobené faktormi prostredia a/alebo liekmi, vrátane:

  • Práca na zmeny.
  • Starnutie.
  • Neurodegeneratívne ochorenia, ako je Alzheimerova choroba a Parkinsonova choroba.
  • Beta-blokátory.
  • Blokátory kalciových kanálov.
  • Inhibítory ACE.

Hypermelatoninémia

K hypermelatoninémii dochádza vtedy, keď máte vyššie ako normálne maximálne hladiny melatonínu v noci, zvyčajne s dlhším trvaním do rána (denného svetla), v porovnaní s tým, čo sa očakáva pre váš vek a pohlavie.

Väčšina prípadov hypermelatoninémie je spôsobená užívaním príliš veľkého množstva doplnkového melatonínu alebo liekov na spanie súvisiacich s melatonínom. Prirodzene sa vyskytujúca hypermelatoninémia je zriedkavá. Medzi zdravotné stavy s ňou spojené patria:

  • Hypogonadotropný hypogonadizmus: Hypogonadizmus je stav, pri ktorom vaše semenníky alebo vaječníky produkujú málo alebo žiadne pohlavné hormóny. Hypogonadotropný hypogonadizmus je forma hypogonadizmu, ktorá je spôsobená problémom s vašou hypofýzou alebo hypotalamom.
  • Nervová anorexia: Anorexia je porucha príjmu potravy, ktorá zahŕňa obmedzenie počtu kalórií a druhov jedla z dôvodu intenzívneho strachu z priberania.
  • Syndróm polycystických vaječníkov (PCOS): PCOS je hormonálna nerovnováha spôsobená tým, že vaše vaječníky vytvárajú nadbytok mužských hormónov.
  • Spontánna hypotermická hyperhidróza: Ide o zriedkavý stav, pri ktorom sa u človeka náhle - a bez známej príčiny - vyvinie nízka telesná teplota (hypotermia) bez toho, aby sa nachádzal v chladnom prostredí, a nadmerne sa potí (hyperhidróza).
  • Rabsonov-Mendenhallov syndróm: Ide o zriedkavé genetické ochorenie charakterizované závažnou inzulínovou rezistenciou, ktorá spôsobuje vysokú hladinu cukru v krvi (hyperglykémiu), ktorá môže viesť k cukrovke. Rabsonov-Mendenhallov syndróm môže spôsobiť zväčšenie epifýzy (hyperpláziu).

Medzi príznaky hypermelatoninémie patria:

Mal by som užívať melatonín ako doplnok stravy?

Štúdie odhalili, že doplnkový melatonín môže v určitých prípadoch zlepšiť spánok, ale nie je pre každého.

Je dôležité, aby ste sa o doplnkoch stravy s melatonínom pred ich užívaním najprv poradili so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti a aby ste si boli vedomí problémov súvisiacich s vedľajšími účinkami a správnym dávkovaním.

Okrem toho, keďže FDA nereguluje výživové doplnky, mali by ste si byť vedomí možných rozdielov v kvalite jednotlivých značiek. Štúdie ukazujú, že to znamená, že skutočný obsah melatonínu môže byť nižší, ako výrobok uvádza.

Znamená to tiež, že by mohol byť oveľa vyšší, ako uvádza etiketa, čo by mohlo viesť k vedľajším účinkom.

Jedna štúdia ukázala, že obsah melatonínu zistený v 31 doplnkoch stravy sa pohyboval od 83 % menej, ako sa uvádza, až po 478 % viac, ako sa uvádza.

U dospelých sa v štúdiách zistilo, že doplnkový melatonín môže mať najväčší potenciálny prínos pre ľudí, ktorí trpia poruchou nazývanou porucha oneskorenej fázy spánku a bdenia  a poruchou spánku bez 24-hodinového bdenia.

Hoci prirodzený melatonín zohráva úlohu v cykle spánok-bdenie, na kvalite spánku sa podieľa viacero faktorov, ako napríklad užívanie kofeínu alebo alkoholu, niektoré lieky, poruchy nálady, ako je úzkosť alebo depresia, pohodlie postele a rušenie hlukom.

Je dôležité vedieť, že melatonínové doplnky nie sú "zázračnou pilulkou", ktorá vyrieši vaše problémy so spánkom. Opäť platí, že váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám pomôže určiť, či sú doplnky melatonínu pre vás vhodné.

 

Melatonínové doplnky a tehotenstvo

Melatonínové doplnky sú pravdepodobne nebezpečné pre ľudí, ak sa užívajú často alebo vo vysokých dávkach pri snahe otehotnieť.

Nie je dostatok spoľahlivých informácií na to, aby sme vedeli, či je melatonín bezpečný v nižších dávkach pri snahe otehotnieť.

Vedci nemajú dostatok informácií o bezpečnosti melatonínu pri jeho užívaní počas tehotenstva. Kým neurobia ďalšie výskumy, je lepšie neužívať melatonínové doplnky počas tehotenstva alebo pri snahe otehotnieť.

Okrem toho vedci nevedia dosť o bezpečnosti používania doplnkov melatonínu pri dojčení (dojčení na prsiach). Najlepšie je ho nepoužívať.

Záver

Prírodný melatonín je dôležitý hormón na reguláciu cyklu spánku a bdenia. Hoci na to, ako dlho a ako dobre spíte, môže mať negatívny vplyv niekoľko faktorov, množstvo melatonínu, ktoré vaša epifýza vytvára, môže byť jedným z nich. Ak máte problémy so spánkom, určite sa poraďte so svojím lekárom. Kvalitný spánok je veľmi dôležitý a nevyhnutný pre zdravie.

 

www.tozax.cz

Späť do obchodu