Probiotiká: jednoduchý sprievodca pre začiatočníkov

Obsah:

  • Čo sú to probiotiká?
  • Význam mikroorganizmov pre vaše črevá
  • Vplyv probiotik na zdravie tráviaceho traktu
  • Vplyv probiotik na chudnutie
  • Vzostup psychobiotík
  • Ďalšie prínosy probiotik pre zdravie
  • COVID-19 a probiotiká
  • Bezpečnosť a vedľajšie účinky probiotik
  • Výber probiotík
  • Záver

probiotika4
Baktérie vo vašom tele údajne prevyšujú počet buniek vášho tela v pomere 10:1. Nedávna štúdia však hovorí, že tento pomer je bližšie k 1:1 .

Podľa týchto odhadov vo vás žije 39-300 biliónov baktérií. Nech už je akýkoľvek odhad presnejší, je to určite veľké číslo.

Veľká časť týchto baktérií sa nachádza vo vašich črevách a väčšina z nich je celkom neškodná. Niektoré sú užitočné a malý počet môže spôsobiť ochorenie.

Správne zloženie črevných baktérií sa spája s mnohými zdravotnými výhodami vrátane nasledujúcich:

Probiotiká, ktoré sú určitým typom priateľských baktérií, sú pri konzumácii zdraviu prospešné.

Často sa užívajú ako doplnky stravy, ktoré majú pomôcť kolonizovať črevá dobrými mikroorganizmami.

Tento článok skúma zdravotné prínosy probiotík.

Čo sú to probiotiká?

Probiotiká sú živé mikroorganizmy, ktoré po požití prinášajú zdravotný úžitok.

Vedecká komunita sa však často nezhoduje na tom, aké sú ich prínosy, ako aj na tom, ktoré kmene baktérií sú za ne zodpovedné.

Probiotiká sú zvyčajne baktérie, ale ako probiotiká môžu fungovať aj niektoré druhy kvasiniek. V črevách sa skúmajú aj iné mikroorganizmy vrátane vírusov, húb, archeí a helmintov.

Probiotiká môžete získať z výživových doplnkov, ako aj z potravín pripravených bakteriálnou fermentáciou.

Medzi probiotické potraviny patria jogurt, kefír, kyslá kapusta, tempeh a kimči. Probiotiká by sa nemali zamieňať s prebiotikami, čo sú sacharidy - často vláknina -, ktoré pomáhajú vyživovať priateľské baktérie, ktoré sa už nachádzajú v črevách.

Výrobky, ktoré obsahujú prebiotiká aj probiotiká, sa označujú ako synbiotiká. Synbiotické výrobky zvyčajne kombinujú priateľské baktérie spolu s určitou potravou pre baktérie (prebiotiká), a to všetko v jednom doplnku.

Najbežnejšími probiotickými baktériami sú Lactobacillus a Bifidobacteria. Ďalšie bežné druhy sú Saccharomyces, Streptococcus, Enterococcus, Escherichia a Bacillus.

Každý rod zahŕňa rôzne druhy a každý druh má mnoho kmeňov. Na etiketách nájdete probiotiká označené konkrétnym kmeňom (ktorý zahŕňa rod), druhom, poddruhom, ak existuje, a písmenno-číselným kódom kmeňa.

Zistilo sa, že rôzne probiotiká riešia rôzne zdravotné ťažkosti. Preto je výber správneho typu - alebo typov - probiotík nevyhnutný.

Niektoré výživové doplnky, známe ako širokospektrálne probiotiká alebo multiprobiotiká, kombinujú rôzne druhy v jednom výrobku.

Hoci sú dôkazy sľubné, je potrebný ďalší výskum zdravotných prínosov probiotík. Niektorí výskumníci varujú pred možnými negatívnymi účinkami "temnej strany" probiotík a vyzývajú na opatrnosť a prísnu reguláciu.

ZHRNUTIE
Probiotiká sú živé mikroorganizmy, ktoré pri konzumácii v primeranom množstve posilňujú zdravie. Existuje mnoho rôznych druhov a môžete ich získať z potravín alebo doplnkov stravy.

Význam mikroorganizmov pre vaše črevá

Komplexné spoločenstvo mikroorganizmov vo vašich črevách sa nazýva črevná flóra, črevná mikroflóra alebo črevný mikrobióm.

Črevná mikroflóra zahŕňa baktérie, vírusy, huby, archeá a helminty - pričom prevažnú väčšinu tvoria baktérie. Vaše črevá sú domovom zložitého ekosystému 300 až 500 druhov baktérií.

Väčšina črevnej flóry sa nachádza v hrubom čreve, ktoré je poslednou časťou tráviaceho traktu.

Prekvapivo sa metabolické aktivity vašej črevnej flóry podobajú aktivitám orgánu. Z tohto dôvodu niektorí vedci označujú črevnú flóru ako "zabudnutý orgán" .

Vaša črevná flóra plní mnohé dôležité zdravotné funkcie. Vyrába vitamíny vrátane vitamínu K a niektorých vitamínov skupiny B.

Tiež premieňa vlákniny na tuky s krátkym reťazcom, ako sú butyrát, propionát a acetát, ktoré vyživujú črevnú stenu a vykonávajú mnohé metabolické funkcie.

Tieto tuky tiež stimulujú váš imunitný systém a posilňujú črevnú stenu. To môže pomôcť zabrániť prenikaniu nežiaducich látok do vášho tela a vyvolaniu imunitnej reakcie .

Vaša črevná flóra je veľmi citlivá na vašu stravu a štúdie ukazujú, že nevyvážená črevná flóra je spojená s mnohými ochoreniami.

Predpokladá sa, že medzi tieto ochorenia patrí obezita, cukrovka 2. typu, metabolický syndróm, ochorenia srdca, rakovina hrubého čreva a konečníka, Alzheimerova choroba a depresia .

Probiotiká a prebiotické vlákniny môžu pomôcť napraviť túto rovnováhu a zabezpečiť optimálne fungovanie vášho "zabudnutého orgánu".

ZHRNUTIE
Vaša črevná flóra sa skladá zo stoviek druhov mikroorganizmov. Tieto mikroorganizmy vykonávajú množstvo dôležitých telesných funkcií.

Vplyv probiotik na zdravie tráviaceho traktu

Probiotiká sú široko skúmané z hľadiska ich vplyvu na zdravie tráviaceho traktu.

Dôkazy naznačujú, že probiotické doplnky môžu pomôcť liečiť hnačku spojenú s antibiotikami .

Keď ľudia užívajú antibiotiká, najmä dlhodobo, často pociťujú hnačku - dokonca aj dlho po odstránení infekcie.

Dôvodom je, že antibiotiká zabíjajú mnohé prirodzené baktérie v črevách, čím sa mení rovnováha v črevách a škodlivé baktérie sa môžu rozvíjať.

Probiotiká môžu tiež pomôcť v boji proti syndrómu dráždivého čreva (IBS), bežnej poruche trávenia, a to znížením plynatosti, nadúvania, zápchy, hnačky a ďalších príznakov.

Výskumy týkajúce sa účinnosti doplnkovej výživy probiotikami pri liečbe IBS sa rôznia. V nedávnom prehľade sa uvádza, že sedem štúdií poukázalo na zlepšenie IBS pri užívaní probiotických doplnkov, ale štyri nie.

Výskum naznačuje, že probiotické doplnky s viacerými kmeňmi zrejme prinášajú najväčšie zlepšenie IBS, najmä ak sa užívajú dlhšie ako 8 týždňov.

O probiotickej liečbe IBS však stále nie je veľa známe. Na otázky, ako sú tieto, ešte treba nájsť odpovede:

  • Ktoré príznaky IBS sa zlepšia pri užívaní probiotík?
  • Ktoré probiotiká alebo probiotické zmesi sú najúčinnejšie?
  • Aké dávky a trvanie probiotickej liečby sú najlepšie?
  • Vyžadujú si rôzne typy IBS rôznu probiotickú liečbu?

Výskumníci považujú prvé výsledky probiotickej liečby IBS za sľubné, ale tvrdia, že sú potrebné ďalšie rozsiahle štúdie, aby mohli poskytovatelia zdravotnej starostlivosti s istotou dôsledne predpisovať probiotickú liečbu IBS.

Niektoré štúdie zaznamenali aj prínos probiotickej suplementácie proti zápalovým ochoreniam čriev, ako je Crohnova choroba a ulcerózna kolitída. Aj v tomto prípade vedci tvrdia, že je potrebný ďalší výskum, kým sa potvrdí účinnosť tejto liečby .

Probiotiká môžu tiež pomôcť v boji proti infekciám vyvolaným baktériou Helicobacter pylori, ktorá je jedným z hlavných faktorov vzniku vredov a rakoviny žalúdka.

Ak máte v súčasnosti problémy s trávením, ktoré sa vám nedarí poraziť, možno by ste mali zvážiť probiotický doplnok. Nezabudnite sa však najprv poradiť so svojím lekárom.

ZHRNUTIE
Probiotiká môžu byť účinné proti rôznym tráviacim problémom vrátane hnačky spojenej s antibiotikami a IBS.

Vplyv probiotik na chudnutie

Niektoré výskumy naznačujú, že ľudia s obezitou majú iné črevné baktérie ako tí, ktorí sú štíhli .

Výskum poukazuje na súvislosť medzi črevnými mikróbmi a obezitou u dojčiat aj dospelých. Ukazuje tiež, že mikrobiálne zmeny v črevách sú faktorom vzniku obezity v dospelosti.

Mnohí vedci sa preto domnievajú, že vaše črevné baktérie sú dôležité pri určovaní telesnej hmotnosti .

Hoci je potrebný ďalší výskum, zdá sa, že niektoré probiotické kmene pomáhajú pri chudnutí.

Napriek tomu vedci odporúčajú opatrnosť pri unáhlených záveroch s tým, že stále existuje veľa neznámych.

Medzi tieto neznáme patria:

  • konkrétne kmene probiotík, ktoré sa majú používať
  • dávkovanie a trvanie liečby
  • dlhodobé účinky liečby
  • vzájomné pôsobenie veku, pohlavia, zdravotného stavu a životného štýlu

V jednej štúdii 210 ľudí s centrálnou obezitou, ktorá je charakterizovaná nadbytkom brušného tuku, denne užívalo probiotikum Lactobacillus gasseri. Účastníci v priebehu 12 týždňov stratili v priemere približne 8,5 % brušného tuku.

Keď účastníci prestali probiotikum užívať, v priebehu 4 týždňov získali brušný tuk späť.

Dôkazy tiež naznačujú, že Lactobacillus rhamnosus a Bifidobacterium lactis môžu pomôcť pri chudnutí a prevencii obezity - hoci je potrebný ďalší výskum .

ZHRNUTIE
Hoci je potrebný ďalší výskum, niektoré dôkazy naznačujú, že niektoré probiotické kmene môžu pomôcť pri chudnutí.

Vzostup psychobiotík

V poslednom desaťročí výskum ukázal, že črevá a mozog sú prepojené v systéme nazývanom os črevo-mozog. Táto os spája centrálny a črevný nervový systém tela, pričom ten druhý riadi trávenie.

Niektoré výskumy ukazujú, že určité mikróby v črevách môžu prostredníctvom tejto osi ovplyvňovať mozog v zdraví aj v chorobe. Tieto baktérie sú súčasťou novovznikajúcej oblasti nazývanej "psychobiotika" .

Výskum naznačuje, že psychobiotiká môžu pomôcť pri liečbe kognitívnych a neurologických porúch, ako sú autizmus, Alzheimerova choroba a Parkinsonova choroba.

Ktoré mikróby to sú a ako interagujú s mozgom, je predmetom mnohých súčasných výskumov.

Niektorí výskumníci naznačujú, že pre niektorých ľudí môže byť doplnenie určitých kmeňov probiotík vhodnejšie ako užívanie psychotropných liekov na zvládnutie psychického stresu, osamelosti a smútku, ktoré sprevádzajú súčasnú pandémiu COVID-19.

ZHRNUTIE
Prvé výskumy sú prísľubom, že určité črevné baktérie nazývané psychobiotiká môžu pomôcť pri liečbe kognitívnych a neurologických porúch, ako sú autizmus, Alzheimerova choroba a Parkinsonova choroba.

Ďalšie prínosy probiotik pre zdravie

Existuje mnoho ďalších výhod probiotík. Môžu pomôcť pri nasledujúcich ochoreniach:

  • Zápal: Probiotiká znižujú systémový zápal, ktorý je hlavnou príčinou mnohých ochorení.
  • Depresia a úzkosť: Ukázalo sa, že probiotické kmene Lactobacillus helveticus a Bifidobacterium longum znižujú príznaky úzkosti a depresie u ľudí s klinickou depresiou.
  • Cholesterol v krvi: Ukázalo sa, že viaceré probiotiká znižujú hladinu celkového a LDL (zlého) cholesterolu, hoci výskum zostáva kontroverzný.
  • Krvný tlak: Probiotiká môžu tiež spôsobiť mierne zníženie krvného tlaku.
  • Imunitné funkcie: Niektoré probiotické kmene môžu zlepšiť imunitné funkcie, čo môže viesť k zníženiu rizika infekcií vrátane tých, ktoré spôsobujú prechladnutie .
  • Zdravie pokožky: Existujú dôkazy, že probiotiká môžu byť užitočné pri akné, rosacei a ekzémoch, ako aj pri iných kožných ochoreniach.
  • Proti starnutiu. Aj keď je výskum veľmi obmedzený, existujú dôkazy, že probiotiká majú potenciál predĺžiť život tým, že zvyšujú schopnosť buniek replikovať sa.

Toto je len malý výsek prínosu probiotík, pretože prebiehajúce štúdie naznačujú širokú škálu potenciálnych účinkov na zdravie.

ZHRNUTIE
Okrem potenciálnych účinkov na chudnutie, trávenie a neurologické poruchy môžu probiotiká zlepšiť zdravie srdca, funkciu imunitného systému a príznaky depresie a úzkosti.

COVID-19 a probiotiká

Niektorí vedci navrhujú, že zlepšenie črevného mikrobiómu prostredníctvom probiotických doplnkov a stravy môže byť stratégiou boja a liečby infekcie novým koronavírusom SARS-CoV-2. Táto infekcia môže spôsobiť COVID-19, čo je skratka pre koronavírusové ochorenie 2019.

Je známe, že COVID-19 poškodzuje imunitnú obranu organizmu prostredníctvom "cytokínovej búrky" nadmerného množstva zápalových cytokínov. Predpokladá sa, že je to hlavná príčina zhoršenia zdravotného stavu a dokonca smrti.

Keďže sa ukázalo, že črevná flóra posilňuje imunitný systém a bojuje proti zápalom, vedci sa domnievajú, že probiotické doplnky môžu pomôcť urýchliť zotavenie z koronavírusu tým, že potlačia alebo obmedzia túto "cytokínovú búrku".

Aj ľudia s COVID-19 hlásili gastrointestinálne príznaky, ako sú hnačka, nevoľnosť, vracanie, bolesti brucha a strata chuti do jedla.

Niektorí vedci vyslovujú teóriu, že probiotiká by mohli pomôcť zabrániť koronavírusu tým, že blokujú receptor angiotenzín konvertujúceho enzýmu (ACE), cez ktorý sa patogén SARS-CoV-2 dostáva do tela, aby napadol gastrointestinálne bunky.

Ďalšia navrhovaná súvislosť medzi COVID-19 a probiotikami zahŕňa tzv. os "črevo-pľúca". Ide o systém komunikácie a interakcie medzi črevným a pľúcnym tkanivom, ku ktorej dochádza prostredníctvom mikroorganizmov ľudského mikrobiómu.

Je známe, že nerovnováha črevnej flóry súvisí s ochoreniami pľúc a infekciami dýchacích ciest. Vedci naznačujú, že náprava týchto nerovnováh môže podporiť optimálne zdravie pľúc, čo by mohlo pomôcť chrániť pred patogénmi, ako je SARS-CoV-2.

Iné výskumy naznačujú, že suplementácia probiotikami môže podporovať antivírusovú aktivitu vo všeobecnosti s cieľom zlepšiť imunitnú, pľúcnu a protizápalovú reakciu, ktorá by mohla pomôcť odstrániť infekciu SARS-CoV-2.

Všetky tieto hypotézy sú v teoretickej fáze. Výskumníci tvrdia, že na ich potvrdenie sú potrebné ďalšie štúdie.

Jedna štúdia odporúča opatrnosť a naznačuje, že nie všetky probiotické kmene budú mať rovnaké účinky. Kladie si otázku, či suplementácia probiotikami dokáže zmeniť obsah črevného mikrobiómu natoľko, aby dokázal bojovať proti COVID-19.

ZHRNUTIE
Niektoré súčasné výskumy navrhujú, že zlepšenie črevného mikrobiómu prostredníctvom probiotických doplnkov a stravy môže pomôcť pri liečbe infekcie SARS-CoV-2, ktorá spôsobuje COVID-19. Výskum je predbežný a je potrebných oveľa viac údajov a klinických štúdií.

Bezpečnosť a vedľajšie účinky probiotik

Probiotiká sú vo všeobecnosti dobre znášané a považujú sa za bezpečné pre väčšinu ľudí. Predpisy sa však medzi jednotlivými probiotikami líšia, preto musíte byť pri výbere výrobku opatrní.

Výber probiotík

Keď sa stretnete s veľkým výberom teraz dostupných probiotík, môžete sa cítiť ohromení. Nie ste v tom sami. Výber môže byť náročný.

Vo svete sa probiotiká vo všeobecnosti predávajú ako zložky potravín, lieky alebo výživové doplnky. Hoci Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) reguluje každý z nich iným spôsobom, väčšina potravín a výživových doplnkov nevyžaduje pred uvedením na trh schválenie.

V dôsledku toho niektoré spoločnosti využívajú rozruch okolo probiotík na predaj doplnkov, ktoré označujú ako probiotické, a uvádzajú tvrdenia, ktoré nie sú podložené dôkazmi.

Predpisy týkajúce sa probiotík sa vo svete veľmi líšia, preto je objednávanie online z iných krajín riskantné. Neregulované potraviny, kozmetika a výživové doplnky sa v zahraničí dajú ľahko nájsť, ale ich bezpečnosť nie je potvrdená.

Hľadanie spoločností, ktoré dodržiavajú osvedčené postupy, napríklad testovanie treťou stranou, vám môže pomôcť nájsť vysokokvalitné doplnky stravy.

Najlepšou voľbou je overiť si výber u svojho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti alebo požiadať o návrhy. Možno vám budú môcť odporučiť výrobky, o ktorých vedia, že sú bezpečné a účinné.

Záver

Udržiavanie zdravých čriev je viac než len užívanie probiotických doplnkov.

Každodenná strava a pohyb sú rovnako dôležité, pretože mnohé faktory životného štýlu ovplyvňujú črevné baktérie.

Probiotické doplnky však môžu ponúknuť širokú škálu výhod s malými vedľajšími účinkami. Ak máte záujem zlepšiť zdravie svojich čriev, možno by stálo za to ich vyskúšať.

Nezabudnite sa však najprv poradiť so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, aby ste sa uistili, že skúšate správne kmene v správnom množstve a vyhli sa akýmkoľvek vedľajším účinkom.

Možno vás zaujíma, či by probiotiká mohli prospieť konkrétnemu ochoreniu, ktorým trpíte. Ak áno, možno si budete chcieť prečítať Globálne usmernenia Svetovej gastroenterologickej organizácie. Sú v ňom uvedené probiotiká, stavy a odporúčané dávkovanie.

Pri začatí užívania probiotík sa vždy odporúča opatrnosť. Uistite sa, že používate renomovaný produkt, začínate pomaly a získate dobrú radu od dôveryhodného lekára.

Späť do obchodu