21 zdravotných prínosov probiotík

Obsah:

  • Prečo sú probiotiká pre vás dobré?
  • Výhody probiotík pre zdravie čriev
  • Výhody probiotík pre myseľ a mozog
  • Výhody pre imunitný systém
  • Ďalšie výhody užívania probiotík
  • Sú probiotiká bezpečné?
  • Je bezpečné užívať probiotiká denne?

probiotikaa
Medzi zdravotné prínosy probiotík patrí zlepšenie zdravia čriev, imunitného systému a funkcie mozgu. Štúdie ukázali, že môžu pomôcť aj pri zápche, krvnom tlaku, zdraví pokožky a ďalších.

Prečo sú probiotiká pre vás dobré?

Pravdepodobne ste už počuli o probiotikách a o tom, že sú dobré pre vaše zdravie, konkrétne pre zdravie tráviaceho traktu, ale čo presne sú?

Probiotiká sú prospešné mikroorganizmy, ktoré sa prirodzene nachádzajú v celom vašom tele a najmä v tráviacom systéme. Niekedy sa nazývajú živé kultúry alebo "dobré" baktérie, pretože pomáhajú udržiavať rovnováhu črevných baktérií. Jedným zo spôsobov je ochrana pred inými typmi baktérií, ktoré spôsobujú ochorenia alebo choroby. Keď je v črevách príliš veľa "zlých" baktérií, probiotiká môžu pomôcť bojovať proti nim a obnoviť rovnováhu v črevách.

Existujú tisíce druhov baktérií, ktoré pôsobia ako probiotiká.

Jedným z najbežnejších je Lactobacillus, ktorý môže pomôcť podporiť imunitný systém, zdravú hladinu cukru v krvi, trávenie a môže pomôcť predchádzať kvasinkovým infekciám.

Ďalší druh, Bifidobacterium, sa často používa na zvládnutie príznakov syndrómu dráždivého čreva (IBS), pričom je prospešný aj pre duševné zdravie a riešenie ekzémov u dojčiat.

Výhody probiotík pre zdravie čriev

Tráviaci systém je domovom mnohých rôznych druhov mikroorganizmov vrátane baktérií, húb, vírusov a ďalších.

Probiotiká môžu pomôcť stimulovať rast dobrých baktérií a zároveň chrániť pred baktériami spôsobujúcimi choroby. Táto zmes mikroorganizmov sa spoločne nazýva črevná mikroflóra alebo črevný mikrobióm a zohráva kľúčovú úlohu v zdraví ľudského tela.

1. Optimalizujte funkciu čriev vyvážením baktérií v tráviacom systéme

Udržiavanie vyváženého črevného mikrobiómu umožňuje normálnu funkciu čriev, zatiaľ čo niektoré zmeny črevných baktérií môžu viesť k problémom. Probiotiká môžu pomôcť udržať zdravú rovnováhu baktérií v črevách a pomôcť pri opätovnom osídlení zdravými baktériami po stavoch, ktoré narušili mikrobióm.

Napríklad užívanie antibiotík zabíja mnohé dobré črevné baktérie. To ponecháva priestor pre premnoženie zlých baktérií, vírusov a plesní. Užívanie probiotík počas užívania antibiotík a po ňom je pre udržanie zdravia nevyhnutné.

2. Zmierňuje príznaky niektorých porúch trávenia

Tráviace poruchy, ako je syndróm dráždivého čreva (IBS), môžu byť čiastočne spôsobené zmenami normálnych baktérií nachádzajúcich sa v čreve. Niektoré výskumy naznačujú, že probiotiká môžu znížiť závažnosť príznakov IBS vrátane hnačky, zápchy, nadúvania, bolesti brucha a plynatosti.

3. Zníženie frekvencie hnačiek

Hoci existuje mnoho príčin hnačky, zmena črevných baktérií môže viesť k riedkej stolici. Antibiotiká často narúšajú rovnováhu črevného mikrobiómu, čo vedie k hnačke spojenej s antibiotikami a spôsobuje úbytok dobrých baktérií.

Užívanie probiotík pri hnačke môže znížiť riziko vzniku hnačky spojenej s antibiotikami u dospelých vo veku 18 až 64 rokov.

4. Udržiavanie a zlepšovanie integrity čreva

Tráviaci trakt je chránený tenkou (ale pevnou) stenou buniek nazývanou črevná bariéra. Táto stena umožňuje prestup prospešných častíc (ako sú elektrolyty a voda) z čriev do krvného obehu a zároveň zabraňuje preklznutiu čiastočne strávenej potravy alebo častíc spôsobujúcich ochorenia.

Keď je črevná bariéra poškodená alebo zapálená, môžu cez ňu presakovať bielkoviny a iné baktérie. Tento jav je známy ako zvýšená črevná priepustnosť alebo syndróm deravého čreva.

5. Zníženie plynatosti a nadúvania

Plynatosť a nadúvanie sú bežné tráviace problémy. Medzi možné príčiny plynatosti a nadúvania patrí nerovnováha v črevnom mikrobióme, premnoženie kvasiniek a potravinová intolerancia. Môže to byť aj príznak vážnejšieho ochorenia, napríklad IBS. Probiotické doplnky môžu pomôcť obnoviť rovnováhu črevného mikrobiómu a dokonca pomôcť vytlačiť zlé baktérie.

Niektoré dôkazy naznačujú, že probiotiká môžu pomôcť zmierniť tieto príznaky, najmä u ľudí s poruchami trávenia, ako je IBS.

Výhody probiotík pre myseľ a mozog

Zdravie čriev sa netýka len trávenia. Vedecké dôkazy ukazujú, že črevá a mozog spolu neustále komunikujú. Možno ste si toto spojenie všimli, keď vám klesol žalúdok alebo ste mali pocit, že máte vnútornosti. Táto "os črevo-mozog" ovplyvňuje mnohé duševné stavy.

Ďalšie výskumy ukazujú dôležitú úlohu, ktorú zdravie tráviaceho traktu zohráva pri zlepšovaní nálady a podpore sústredenia a pamäti.

6. Zlepšenie nálady a zníženie stresu

Baktérie v črevách produkujú neurotransmitery, ktoré sú poslami vášho tela. Neurotransmitery pomáhajú so spánkom, náladou, ako aj s ovládaním funkcie močového mechúra a srdca. Je známe, že stres narúša črevné baktérie, čo môže ovplyvniť množstvo a funkciu neurotransmiterov.

Probiotické doplnky môžu pomôcť obnoviť črevné baktérie počas a po období stresu a preukázalo sa, že zlepšujú náladu, spánok a kognitívne funkcie.

7. Pomoc pri niektorých duševných stavoch

Zmeny zloženia mikrobioty súvisia s depresiou a úzkosťou. Môže to byť preto, že 95 % neurotransmitera serotonínu, hormónu "dobrej nálady", produkujú baktérie v črevách.

Jedna štúdia zistila, že po 30 dňoch užívania probiotických kmeňov Lactobacillus helveticus a Bifidobacteria longum mali zdraví účastníci menej úzkosti a depresie.

Výhody pre imunitný systém

Až 70 % imunitných buniek tela sa nachádza v črevách. Udržiavanie zdravých čriev je kľúčom k normálnemu fungovaniu imunitného systému.

Bolo preukázané, že špecifické probiotiká zlepšujú imunitnú odpoveď. Napríklad sa ukázalo, že probiotický kmeň Bifidobacteria infantis zvyšuje počet T regulačných buniek. Tieto bunky pomáhajú predchádzať autoimunitným ochoreniam a môžu pomôcť obmedziť chronické zápalové ochorenia.

8. Posilňujú imunitný systém a urýchľujú zotavenie z ochorenia

Počas choroby sú baktérie v črevách často nevyvážené, najmä ak trpíte žalúdočným vírusom, otravou jedlom alebo ste museli užívať antibiotiká. Probiotiká doplnia vašu črevnú flóru dobrými baktériami a môžu pomôcť vyrovnať imunitný systém.

9. Chránia pred prechladnutím a chrípkou

Výskum ukazuje, že určité kmene laktobacilov a bifidobaktérií môžu pomôcť skrátiť dobu trvania príznakov bežného prechladnutia a závažnosť príznakov.

10. Zabíjajú infekcie tráviaceho traktu

Keď máte infekciu, napríklad premnoženie kvasiniek Candida, patogénne alebo "zlé" mikroorganizmy môžu v tráviacom trakte prevyšovať počet dobrých baktérií. Probiotiká môžu pomôcť bojovať proti týmto choroboplodným časticiam a obnoviť rovnováhu mikrobiómu s dobrými baktériami.

11. Ochrana pred rezistenciou na antibiotiká

Antibiotiká môžu byť potrebné na pomoc telu v boji proti infekciám, ale môžu narušiť črevné prostredie. Antibiotiká často znižujú rozmanitosť dobrých baktérií v črevách, čo môže znížiť ich schopnosť bojovať proti iným mikróbom spôsobujúcim choroby.

Niekedy sa škodlivé baktérie môžu stať odolnými voči antibiotikám, čo predstavuje reálnu hrozbu pre liečbu. Ukázalo sa, že niektoré kmene baktérií Lactobacillus chránia pred meticilín-rezistentným zlatým stafylokokom (MRSA), infekciou odolnou voči viacerým bežným antibiotikám.

12. Znižujú závažnosť niektorých alergií a ekzémov

V črevách sa nachádza väčšina imunitného systému, ktorý priamo súvisí s alergiami. Udržiavanie zdravého tráviaceho traktu je zaujímavé tým, že pomáha zmierňovať alergie a kožné ochorenia, ako je ekzém.

V mnohých štúdiách, ktoré používali probiotické kmene Lactobacillus alebo Bifidobacterium u dospelých, sa preukázali pozitívne účinky vrátane zníženia príznakov a výskytu ekzémov.

Ďalšie výhody užívania probiotík

Výskum pokračuje aj v oblasti ďalších prínosov užívania probiotík, vrátane zlepšenia vstrebávania niektorých živín, pomoci pri chudnutí a podpory zdravia pokožky.

13. Zlepšenie vstrebávania živín

Probiotiká pomáhajú udržiavať v črevách prospešné mikróby, ktoré pomáhajú pri vstrebávaní živín v potrave. Najmä niektoré kmene Lactobacillus a Bifidobacterium môžu pomôcť zlepšiť vstrebávanie železa, dôležitej mikroživiny pre tvorbu krvi a prenos kyslíka v tele.

14. Pomáha pri chudnutí

Črevná mikroflóra zohráva dôležitú úlohu v tom, ako telo získava energiu (alebo kalórie) z potravy, takže črevá môžu byť zásadným faktorom pri chudnutí. Niektoré výskumy ukazujú, že suplementácia probiotikami môže viesť k úbytku hmotnosti.

V hre je pravdepodobne niekoľko faktorov vrátane konkrétneho kmeňa probiotík, dĺžky suplementácie, veku, pohlavia a východiskovej hmotnosti. Je potrebný ďalší výskum, aby sme pochopili, akú úlohu probiotiká zohrávajú pri chudnutí.

15. Os črevo - pečeň

Okrem prepojenia medzi črevom a mozgom je črevo prepojené aj s pečeňou. Poruchy v črevnej stene alebo v rozmanitosti baktérií v čreve môžu viesť k nadmernému zaťaženiu pečene a časom môžu prispieť k ochoreniam pečene, ako je nealkoholová tuková choroba pečene (NAFLD).

16. Pomôžte si udržať zdravé srdce

Jedným z faktorov optimálneho zdravia srdca je hladina cholesterolu. Niektoré výskumy ukazujú, že suplementácia viacerých kmeňov probiotík môže pomôcť znížiť celkový cholesterol a cholesterol v lipoproteínoch s nízkou hustotou (LDL), často známy ako "zlý" cholesterol.

17. Podpora zdravia pokožky

Atopická dermatitída je typ ekzému, ktorý sa najčastejšie vyskytuje u dojčiat a detí a vyznačuje sa svrbiacou, šupinatou pokožkou. Niektoré dôkazy ukazujú, že u malých detí a batoliat môžu probiotiká obsahujúce Lactobacillus pomôcť znížiť príznaky a riziko vzniku tohto ochorenia, ako aj iných alergií.

18. Výhody pre ženy

Počas tehotenstva je suplementácia probiotikami vo všeobecnosti bezpečná a prospešná. Probiotiká sa často používajú na podporu zdravia matky aj dieťaťa.

Probiotiká môžu pomôcť zmierniť niektoré tráviace problémy, s ktorými sa ženy stretávajú počas tehotenstva, ako je napríklad zápcha, a môžu tiež znížiť riziko vzniku atopickej dermatitídy u detí v neskoršom veku.

19. Výhody pre mužov

Existuje mnoho rôznych kmeňov probiotík a muži môžu mať prospech z iných probiotických kmeňov ako ženy. Ukázalo sa, že kombinácia probiotík a prebiotík pomáha zlepšiť hladinu testosterónu a kvalitu spermií u mužov, ktorí bojujú s neplodnosťou.

Probiotiká môžu tiež pomôcť mužom zmierniť tráviace príznaky, ako je hnačka a chronické tráviace problémy, ako je IBS.

20. Výhody pre deti

Bolo preukázané, že niektoré bakteriálne kmene liečia akútnu gastroenteritídu (riedku stolicu) a zabraňujú hnačkám spojeným s antibiotikami. U detí sa preukázalo, že užívanie probiotík skracuje dĺžku trvania príznakov hnačky o viac ako 24 hodín.

Ukázalo sa tiež, že kmene Lactobacillus pomáhajú predchádzať infekciám dýchacích ciest v centrách dennej starostlivosti.

21. Výhody pre seniorov

S pribúdajúcim vekom sa rozmanitosť črevnej mikroflóry zvyčajne znižuje v dôsledku faktorov, ako sú pohlavie, strava, fyzická aktivita, užívanie liekov a funkcia imunitného systému.

Ukázalo sa, že suplementácia probiotikami u starších ľudí zvyšuje množstvo prospešných črevných baktérií a protizápalových proteínov nazývaných cytokíny. Posilnenie osi črevo-mozog prostredníctvom cielenej probiotickej suplementácie môže pomôcť aj pri pamäti a sústredení, ktoré sa s vekom zvyčajne zhoršujú.

Sú probiotiká bezpečné?

Užívanie probiotík je vo všeobecnosti bezpečné. Mnohé dostupné probiotiká využívajú kmene baktérií, ktoré sa už nachádzajú v zdravom tráviacom systéme alebo sa preukázalo, že sú bezpečné v potravinách, takže je nepravdepodobné, že by škodili.

Probiotiká však často obsahujú mnoho kmeňov probiotických baktérií, z ktorých každý môže v organizme spôsobiť iné účinky. Preto je najlepším riešením výber prípravku, ktorý zodpovedá vašim zdravotným potrebám.

Chcete sa tiež uistiť, že výrobok, ktorý si vyberáte, je podložený rozsiahlym výskumom, ako aj vedeckým a klinickým testovaním.

Tak ako pri väčšine doplnkov stravy, aj tu platí, že pred zavedením niečoho nového do svojho wellness režimu sa radšej poraďte so svojím lekárom.

Je bezpečné užívať probiotiká denne?

U zdravých jedincov sa probiotiká dlhodobo považujú za bezpečné a prospešné pri každodennom užívaní. Je to preto, že väčšina probiotických doplnkov zvyčajne využíva rovnaké mikróby, ktoré sa už prirodzene vyskytujú v ľudských črevách.

Riziko je väčšie pre ľudí so závažnými zdravotnými ťažkosťami alebo pre ľudí s oslabenou imunitou, pretože suplementácia. Ak máte závažný zdravotný stav alebo ste imunokompromitovaní, poraďte sa so svojím lekárom skôr, ako začnete používať probiotický doplnok.

 

 

Späť do obchodu