10 najbežnejších druhov probiotík

Obsah:

  • Pochopenie názvov druhov a kmeňov probiotík
  • Bežné kategórie probiotík
  • 10 bežných druhov probiotík
  • Kde získať probiotiká

probiotika_
Najbežnejšie druhy probiotík sú najmä z rodov Bifidobacteria a Lactobacilli. Mnohé známe probiotiká majú spoločné zdravotné účinky, ako je posilnenie imunity a boj proti infekciám. Niektoré benefity môžu byť špecifické pre určité probiotické druhy alebo kmene.

Probiotiká sú živé mikroorganizmy, ktoré majú preukázateľné zdravotné prínosy, ak sa užívajú v dostatočnom množstve. Pri takom množstve probiotík dostupných na súčasnom trhu môže byť výber najlepšieho probiotika pre vaše individuálne potreby neprehľadný. Môže vám pomôcť pochopiť najbežnejšie probiotiká a ich pôsobenie v organizme.

Pochopenie názvov druhov a kmeňov probiotík

Vysvetlenie rodu druhu kmeňa

Probiotiká sa delia do kategórií vrátane rodu, druhu a kmeňa. Rod je širšia kategória klasifikácie, zatiaľ čo druhy sú skupiny v rámci rodu, ktoré majú spoločné znaky.

Ak si predstavíme rod zahŕňajúci všetky domáce mačky a rod so všetkými domácimi psami, potom druhy v rámci rodu psov by boli skupiny psích plemien, ktoré majú spoločné znaky, napríklad retrieveri alebo španieli. Kmene by boli ekvivalentom jednotlivých psích plemien s vlastnými špecifickými znakmi, ako napríklad labradorský retriever a zlatý retriever v rámci skupiny retrieverov.

Tak ako sú retrievery známe určitými vlastnosťami, aj rôzne druhy probiotík v rámci jednotlivých rodov môžu mať v organizme rôzne účinky a vo všeobecnosti sa zoskupujú podľa vlastností s významnými účinkami na zdravie, ako je schopnosť bojovať proti určitým patogénom alebo produkovať vitamíny.

Každý organizmus vrátane probiotík má vedecký názov, ktorý obsahuje jeho rod (prvá, veľkým písmenom písaná časť názvu) a druh (druhá, malým písmenom písaná časť názvu), prípadne poddruh (skratka subsp.). Mikroorganizmy, ako sú probiotiká, sa môžu ďalej klasifikovať do kmeňov, vyjadrených alfanumericky, ktoré môžu mať jedinečné vlastnosti.

Bežné kategórie probiotík

Najbežnejšie rody probiotík sú Lactobacillus, Bifidobacterium, Saccharomyces, Streptococcus, Enterococcus, Escherichia a Bacillus, pričom najčastejšie sa používajú druhy Lactobacillus a Bifidobacterium.

Medzi spoločné výhody týchto dobrých baktérií patrí priaznivý vplyv na imunitný systém, vaginálne a močové infekcie, zubné kazy a ekzémy u detí. Ďalšie štúdie odhalili ďalšie rozsiahle účinky probiotík vrátane zníženia trvania a závažnosti infekcií horných dýchacích ciest a pozitívneho vplyvu na hladinu glukózy v krvi, hladinu lipidov a mieru telesného tuku.

Probiotiká sú pravdepodobne najznámejšie vďaka svojmu vplyvu na zdravie čriev. V gastrointestinálnom trakte (GI) ich účinky zahŕňajú zlepšenie trávenia, zvýšenie absorpcie niektorých mikroživín a zníženie výskytu a závažnosti hnačiek z rôznych príčin.

Zdravotné prínosy sa môžu líšiť v závislosti od rodu a druhu probiotika. Aj medzi jednotlivými druhmi môžu mať rôzne kmene rôzne účinky. Niektoré probiotiká dokážu zlepšiť zdravie mikroflóry, zlepšiť imunitu, znížiť zápal, posilniť črevnú bariéru a potlačiť zlé baktérie a iné patogény. Okrem toho sa niektoré probiotické kmene spájajú s pozitívnymi účinkami na mozog vrátane zlepšenia nálady, pozornosti a pamäti.

Bifidobaktérie

Bifidobaktérie sú rozšírené v životnom prostredí a v črevách mnohých zvierat vrátane ľudí. Sú prvými kolonizátormi detskej črevnej mikroflóry.

Medzi bežné druhy patria napr:

  • B. bifidum
  • B. animalis
  • B. breve
  • B. longum
  • B. adolescentis

Bifidobaktérie sa spájajú s pozitívnym vplyvom na zdravie v tráviacom trakte vrátane zlepšenia trávenia laktózy. Toto probiotikum môže tiež zabrániť hnačke alebo ju zmierniť a mohlo by zmierniť príznaky syndrómu dráždivého čreva (IBS). Sú tiež spájané so zlepšením hladiny lipidov.

B. breve, B. longum subsp. infantis, B. bifidum a B. longum subsp. longum sú najbežnejšie bifidobaktérie u ľudských detí. Novorodenci, ktorí dostávajú materské mlieko, majú v črevách vyššie hladiny týchto užitočných baktérií. Tieto probiotiká sa spájajú so silnejšou črevnou bariérou a ochranou pred infekciami a môžu ovplyvňovať metabolizmus.

Niektoré druhy bifidobaktérií vrátane B. bifidum, B. infantis, B. breve a B. longum sú schopné syntetizovať vitamíny skupiny B a vitamíny C a K. Tradične sa používajú pri spracovaní potravín, najmä na kultiváciu fermentovaných mliečnych výrobkov. Môžu tiež napomáhať vstrebávaniu minerálnych látok znižovaním kyslosti v žalúdku.

Laktobacily

Baktérie Lactobacillus sú známe produkciou kyseliny mliečnej a už stáročia sa používajú pri spracovaní potravín, najmä na kultiváciu mliečnych výrobkov. Produkcia kyseliny mliečnej a ďalších metabolitov súvisí s pozitívnymi účinkami Lactobacillus na zdravie.

Medzi bežné druhy patria napr:

  • L. acidophilus
  • L. plantarum
  • L. rhamnosus
  • L. reuteri
  • L. casei
  • L. delbrueckii subsp. Bulgaricus
  • L. gasseri
  • L. fermentum
  • L. johnsonii
  • L. paracasei
  • L. salivarius

Laktobacily sú dôležitými kolonizátormi tráviaceho traktu, úst a pošvy. Niektoré druhy sa spájajú s lepším trávením laktózy a mikroživín. Sú tiež spájané so zníženým rizikom hnačky spojenej s antibiotikami a vaginálnymi infekciami.

Medzi ďalšie potenciálne zdravotné účinky druhov Lactobacillus patrí prevencia alebo zlepšenie ekzémov u detí, zníženie hladiny cholesterolu a zlepšenie úbytku hmotnosti pri obezite.

Saccharomyces

Rod Saccharomyces zahŕňa niekoľko druhov kvasiniek. Niektoré druhy sa nachádzajú v pôde alebo rastlinnom materiáli, zatiaľ čo iné boli hybridizované na priemyselné účely, ako je napríklad pivovarníctvo. Nachádzajú sa aj v tráviacom trakte človeka.

Kvasinkové probiotikum Saccharomyces boulardii je jedným z najlepšie preskúmaných probiotík, najmä pre jeho použitie pri poruchách tráviaceho traktu. Je to odolný druh, ktorý má lepšiu schopnosť prežiť vysoké teploty a nízke pH, ktoré sa vyskytujú v gastrointestinálnom trakte, ako iné druhy.

Blízko príbuzná kvasinka Saccharomyces cerevisiae má dlhú históriu používania pri pečení a varení piva, ale zdá sa, že nemá rovnaké zdravotné výhody a môže pôsobiť ako patogén u pacientov so zníženou imunitou. Z tohto dôvodu by sa probiotiká na báze kvasiniek nemali používať u kriticky chorých alebo imunokompromitovaných pacientov.

Probiotiká na báze pôdy

Primárne mikróby v životnom prostredí, druhy rodu Bacillus, sa zvyčajne nachádzajú v pôde, hoci sa nachádzajú aj vo vzduchu a vode, v niektorých fermentovaných potravinách a v tráviacom trakte zvierat a ľudí.

Zmeny životného štýlu v rozvinutých oblastiach vrátane zvýšenej hygieny a konzumácie spracovaných potravín znížili expozíciu týmto baktériám. Bacily, známe aj ako spórotvorné probiotiká, sú známe svojou schopnosťou prežiť drsné podmienky.

Druhy bacilov sa nachádzajú vo fermentovaných potravinách kimči, natto a niektorých rybích omáčkach, ako aj v šťavách a surovom ovocí a zelenine.

Medzi bežné druhy bacilov patria B. subtilis, B. clausii a B. coagulans. Komerčne dostupné kmene pochádzajú najmä z dobre preskúmaného druhu subtilis. K dispozícii sú aj domáce chemikálie s probiotikami Bacilli vďaka ich antimikrobiálnym účinkom.

Medzi výhody Bacilov patrí obnova črevnej mikroflóry, antipatogénne, protizápalové účinky, produkcia vitamínov vrátane vitamínov skupiny B, karotenoidov a vitamínu K a vylučovanie tráviacich enzýmov. Bolo tiež preukázané, že bojujú proti infekciám v tráviacom a močovom trakte. V jednej štúdii sa zistilo, že kmeň B. coagulans viedol k významnému zvýšeniu iného kmeňa prospešných baktérií a zvýšeniu imunitných funkcií u starších dospelých.

Hoci druhy Bacillus majú dlhú históriu konzumácie, pri ich používaní existujú určité potenciálne obavy. Niektoré druhy produkujú toxíny a pôsobia ako patogény alebo nesú gény pre rezistenciu voči antibiotikám. Zistilo sa, že niektoré prípravky sú kontaminované patogénnymi mikróbmi, preto je dôležité vybrať si výrobok od výrobcu s dobrou kontrolou kvality.

10 bežných druhov probiotík

Spomedzi bežných rodov probiotík sa niektoré druhy skúmali intenzívnejšie ako iné, pokiaľ ide o ich potenciálne prínosy pre zdravie. Nasledujúce druhy patria medzi najlepšie preskúmané:

1. Bifidobacterium animalis

Tento druh sa bežne vyskytuje v životnom prostredí a v tráviacom trakte cicavcov vrátane človeka. Niektoré štúdie s B. animalis poddruhom B. lactis, známym aj ako B. lactis, (alebo zmesami, ktoré ho obsahujú) zaznamenali významné zníženie hladiny celkového a LDL (zlého) cholesterolu. B. lactis môže tiež zlepšiť zápchu.

Bežný kmeň B. animalis subsp. lactis HN019 bol pôvodne izolovaný z jogurtu na doplnkové použitie a skúmal sa najmä z hľadiska prínosu pre tráviaci systém. Zistilo sa, že tento kmeň podporuje črevnú bariéru, znižuje počet patogénov tráviaceho traktu a znižuje výskyt infekčných hnačiek. Môže tiež zvýšiť pohyb čriev u pacientov so zápchou.

2. Bifidobacterium bifidum

Tento probiotický druh, ktorý sa najčastejšie používa na kultiváciu fermentovaných mliečnych výrobkov, sa nachádza v tráviacom trakte, kde poskytuje prospešné účinky. Doplnenie dojčenskej výživy o B. bifidum spolu s druhom Streptococcus thermophilus sa spája s nižším výskytom infekčných hnačiek.

Niektoré štúdie zistili, že B. bifidum môže zohrávať úlohu v prevencii rakoviny hrubého čreva, hoci je potrebný ďalší výskum.

V klinickej štúdii sa zistilo, že kmeň B. bifidum MIMBb75 výrazne znižuje príznaky IBS.

3. Bifidobacterium longum

Jeden z najbežnejších druhov bifidobaktérií používaných na kultiváciu fermentovaných mliečnych výrobkov, tento druh sa nachádza v ľudskom čreve. Spolu s B. breve produkuje vitamíny vrátane vitamínu C a vitamínov B1, B6 a B12. Môže tiež pomáhať posilňovať črevnú bariéru a chrániť pred infekciami.

V niektorých štúdiách sa zistilo, že B. longum subsp. infantis, známa aj ako B. infantis, zlepšuje príznaky IBS. Je tiež dôležitým kolonizátorom črevného mikrobiómu novorodencov.

V jednej štúdii sa zistilo, že kmeň B. infantis EVC001 znižuje počet patogénnych baktérií a črevných zápalov u dojčených detí.

4. Lactobacillus acidophilus

Toto známe probiotikum sa už mnoho desaťročí skúma pre svoje zdravotné prínosy a bežne sa používa vo fermentovaných mliečnych výrobkoch. Nachádza sa v tráviacom trakte, ústach a vagíne človeka.

Kmene L. acidophilus preukázali účinnosť proti bakteriálnym infekciám v pošve. L. acidophilus v laboratórnych štúdiách potláčal aj rast rakoviny hrubého čreva, ale je potrebný ďalší výskum. Niektoré štúdie preukázali, že L. acidophilus alebo produkty s viacerými kmeňmi, ktoré ho obsahujú, znižujú hladinu celkového a LDL cholesterolu.

L. acidophilus NCFM je bežný kmeň. Spája sa so znížením nadúvania u jedincov s IBS.

5. Lactobacillus casei

Toto probiotikum, ktoré sa nachádza v ústach, vagíne a gastrointestinálnom trakte človeka, sa používa aj na fermentáciu potravín. Niektoré výskumy naznačujú, že tento druh znižuje riziko hnačky spojenej s antibiotikami a akútnej infekčnej hnačky. V niektorých štúdiách tiež potláča rast rakoviny hrubého čreva, ale je potrebný ďalší výskum.

Zistilo sa, že kmeň L. casei DN-11401 významne znižuje výskyt hnačky spojenej s antibiotikami.

6. Lactobacillus paracasei

Blízko príbuzný druh L. paracasei sa tiež používa pri výrobe fermentovaných potravín. Spolu s L. rhamnosus bol tento druh spojený s nižším výskytom ekzémov u detí.

Kmeň L. paracasei poddruh paracasei F19 znižoval nadúvanie u pacientov liečených na divertikulárnu chorobu.

7. Lactobacillus plantarum

Toto probiotikum kolonizuje ľudské ústa, tráviaci trakt a vagínu. Nachádza sa aj v širokej škále fermentovaných potravín. V niektorých štúdiách sa zistilo, že L. plantarum znižuje hladinu celkového a LDL cholesterolu.

Dobre preskúmaný kmeň L. plantarum 299v preukázateľne znižuje príznaky IBS. Zistilo sa tiež, že zvyšuje vstrebávanie železa a môže zabrániť jeho nedostatku u rizikových osôb.

8. Lactobacillus reuteri

L. reuteri bol nájdený v tráviacom trakte a močovom systéme človeka, v koži a materskom mlieku a zdá sa, že má rôzne zdravotné výhody. Sú známe jeho antibakteriálne účinky a zistilo sa, že niektoré kmene chránia pred vaginálnymi infekciami spôsobenými kandidou.

Zistilo sa tiež, že L. reuteri pomáha pri rôznych tráviacich ťažkostiach vrátane akútnej hnačky a zlepšenia príznakov dojčenskej koliky a IBS a môže znižovať hladinu cholesterolu.

Zistilo sa, že kmeň L. reuteri RC-14 blokuje druhy kandidy, ktoré sa podieľajú na vaginálnych kvasinkových infekciách.

Zistilo sa, že kmeň L. reuteri DSM 17938 skracuje trvanie infekčnej hnačky.

V jednej štúdii sa zistilo, že kmeň L. reuteri NCIMB 30242 znižuje hladinu celkového a LDL cholesterolu u dospelých so zvýšenou hladinou. Ukázalo sa tiež, že tento kmeň zvyšuje hladinu vitamínu D. Výskumníci naznačili, že zmeny črevného mikrobiómu môžu zmeniť stav vitamínu D.

9. Lactobacillus rhamnosus

Tento probiotický druh je úzko príbuzný s L. casei aj L. paracasei a používa sa aj na fermentáciu mliečnych výrobkov. Toto dobre preskúmané probiotikum sa nachádza v tráviacom trakte a vo vagíne.

Zdá sa, že má širokú škálu účinkov. Jeho kmene preukázali antimykotický aj antibakteriálny účinok vo vagíne a v niektorých štúdiách sa ukázalo, že znižujú riziko hnačiek spojených s antibiotikami a akútnych infekčných hnačiek.

Tento druh sa spája aj s nižším výskytom ekzémov u detí. V jednej štúdii sa zistilo, že suplementácia kmeňa L. rhamnosus viedla k významnému zníženiu hmotnosti u žien (ale nie u mužov) s obezitou.

L. rhamnosus GG, jeden z najpoužívanejších probiotických kmeňov, dokáže bojovať proti patogénom tráviaceho traktu a kandidám a preukázalo sa, že zabraňuje hnačkám z rôznych príčin. Zistilo sa, že kmeň L. rhamnosus GR-1 blokuje druhy kandidy, ktoré sa podieľajú na vaginálnych infekciách.

10. Saccharomyces boulardii

Saccharomyces boulardii má antipatogénne účinky a zistilo sa, že znižuje riziko akútnej hnačky vrátane hnačky spojenej s antibiotikami u detí a dospelých a bojuje proti infekciám spôsobeným H. Pylori. Môže tiež zmierniť príznaky IBS. Je odolný voči väčšine antibiotík.

Konkrétne sa ukázalo, že kmeň Saccharomyces boulardii CNCM I-745 zabraňuje gastroenteritíde a hnačkám spojeným s antibiotikami.

Sila viackmeňových prípravkov

Rôzne kmene baktérií plnia v tele rôzne funkcie. Ešte zaujímavejšie je, že štúdie ukázali, že probiotické kmene pracujú v tímoch, aby navzájom posilnili svoje funkcie. Niekedy môžu tieto tímy dokonca spoločne vykonávať funkcie, ktoré každý kmeň nedokáže vykonávať samostatne.

Predstavte si športový tím: Aby ste dosiahli víťazstvo, starostlivo vyvažujete útok a obranu a prideľujete hráčom rôzne pozície a úlohy. Nenapadlo by vás vybrať pre celý tím len hráčov do útoku alebo len do obrany, pretože by tým utrpel výkon tímu.

Rovnako je to aj s probiotikami. Namiesto užívania probiotík, ktoré obsahujú veľmi vysoký počet CFU jedného probiotického kmeňa, je v mnohých prípadoch prospešnejšie dodať vašej črevnej flóre rôzne kmene a druhy, ktoré pomôžu obnoviť a udržať optimálnu rovnováhu.

Kde získať probiotiká

Medzi probiotické potraviny patria jogurt, kefír, kimči, natto, miso, kyslá kapusta a kombucha.

Väčšina z nich obsahuje druhy Lactobacillus alebo Bifidobacterium, prípadne Bacillus.

Niektoré z týchto potravín však nemusia obsahovať dostatočné množstvo probiotických baktérií, aby prežili prechod tráviacim traktom. Aby potraviny poskytovali probiotické účinky, mali by obsahovať 106 jednotiek tvoriacich kolónie (CFU) na gram životaschopných živých baktérií. Výrobcovia potravín však túto informáciu často neuvádzajú.

Môže byť vhodnejšie vybrať si cielený probiotický doplnok so známym množstvom probiotík. Probiotické druhy a kmene si môžete vybrať na základe preukázaných zdravotných prínosov. Mnohé probiotické výrobky obsahujú viacero kmeňov.

Okrem rodu, druhu a kmeňa probiotík by mal byť na etikete výrobku uvedený aj počet CFU, odporúčaná dávka a pokyny na skladovanie. Probiotické doplnky by mali mať 107 až 1011 CFU/g životaschopných aktívnych mikroorganizmov a CFU by mali byť uvedené do konca doby skladovania výrobku.

V mnohých štúdiách, ktoré preukázali rôzne zdravotné prínosy probiotík, sa použili výrobky s viacerými kmeňmi. V štúdiách zameraných na prevenciu hnačky spojenej s antibiotikami a hnačky spôsobenej C. difficile sa používali najmä viackmeňové produkty, ako aj produkty s pozitívnym účinkom na príznaky IBS a ulceróznej kolitídy.

V jednom prehľade o hladinách lipidov sa zistilo významné zníženie hladín celkového a LDL cholesterolu len v štúdiách, v ktorých sa používali probiotiká s viacerými kmeňmi.

Probiotiká s viacerými druhmi Lactobacillus a Bifidobacterium podávané počas dvanástich týždňov významne zlepšili ukazovatele inzulínovej rezistencie a tiež znížili pomer pásu k bokom u osôb s cukrovkou 2. typu. Probiotiká s viacerými kmeňmi tiež preukázali prínos v oblasti hladiny glukózy a lipidov v krvi u pacientok s gestačným diabetom.

Pred začatím užívania nových výživových doplnkov vrátane probiotík sa určite poraďte so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti o všetkých chronických zdravotných ťažkostiach.

 

Späť do obchodu