PROBIOTIKÁ: 10 najväčších mýtov

OBSAH:

  • Mýtus č. 1: Probiotiká skutočne nemajú vplyv na zdravie a pohodu
  • Mýtus č. 2: Zdravý človek nepotrebuje užívať probiotiká
  • Mýtus č. 3: Jogurt, kyslá kapusta a kombucha mi poskytujú dostatok probiotík
  • Mýtus č. 4: Všetky probiotiká sú rovnaké
  • Mýtus č. 5: Na podporu zdravia čriev stačí užívať prebiotiká
  • Mýtus č. 6: Probiotiká potrebujem len vtedy, ak užívam antibiotiká
  • Mýtus č. 7: Probiotiká mi spôsobujú tráviace ťažkosti
  • Mýtus č. 8: Všetky dobré probiotiká musia byť v chladničke
  • Mýtus č. 9: Probiotiká s vyšším počtom CFU sú lepšie
  • Mýtus č. 10: Ak budem probiotiká užívať príliš dlho, moje telo si na ne zvykne

probiotika

Probiotiká sa stali jednými z najčastejšie konzumovaných výživových doplnkov. Pravdepodobne ste ich už videli vo svojej lekárni, v obchode s potravinami a na internete. A možno ste počuli rôzne príbehy a údajné fakty o probiotikách.

Ktoré z nich sú však pravdivé a ktoré nepravdivé?

Poďme preskúmať 10 najčastejších mýtov o probiotikách.

Mýtus č. 1: Probiotiká skutočne nemajú vplyv na zdravie a pohodu

Naše tenké a hrubé črevo (naše črevá) obsahujú miliardy dobrých baktérií, ktoré sú známe aj ako "probiotiká". Je vedecky dokázané, že tieto dobré baktérie podporujú mnohé dôležité funkcie v tele vrátane zdravého trávenia, vstrebávania živín, imunitného systému, zdravia pokožky a dokonca aj kognitívnych funkcií.

Keď je zdravá rovnováha črevných baktérií narušená, pociťujete to predovšetkým ako tráviace problémy vrátane plynatosti, nadúvania, hnačky alebo zápchy. Ak sa táto nerovnováha črevných baktérií nevyrieši, môže časom viesť k potravinovej intolerancii, kožným problémom, ako sú akné a ekzémy, a dokonca k poruchám nálady, ako sú depresia a bipolárna porucha.

Vo svete existuje množstvo klinických štúdií publikovaných v renomovaných vedeckých časopisoch, ktoré poukazujú na dôležitosť zdravého a vyváženého črevného mikrobiómu a na to, ako ho možno dosiahnuť probiotickým doplnkom.

Mýtus č. 2: Zdravý človek nepotrebuje užívať probiotiká

Keby sme všetci ešte stále žili na farmách, pestovali si vlastné plodiny v organickej pôde, ďaleko od znečisteného ovzdušia, spracovaných potravín, chemických prísad, pesticídov a všetkých ostatných toxínov, ktorým sme denne vystavení, mohlo by to byť pravdivé. Moderný život nás však vystavuje faktorom, ktoré poškodzujú črevný mikrobióm.

Máme tendenciu jesť príliš spracovanú stravu plnú cukru, jednoduchých sacharidov a prídavných látok v potravinách. Často sme vystavení stresu, pravidelne užívame antibiotiká a nevedome prijímame toxíny s vodou, ktorú pijeme, a vzduchom, ktorý dýchame.

Všetky tieto faktory ničia dobré baktérie žijúce v našich črevách a vytvárajú priestor pre rast potenciálne škodlivých baktérií, vírusov a plesní. Užívanie kvalitného probiotického doplnku nám umožňuje obnoviť dobré baktérie v črevách, aby sme obnovili črevnú flóru, ak je už poškodená, a následne udržali zdravú črevnú flóru.

Mýtus č. 3: Jogurt, kyslá kapusta a kombucha mi poskytujú dostatok probiotík

V dnešnom svete je široko dostupné množstvo probiotických potravín a nápojov. Príkladom je jogurt, kvasená zelenina, ako je kyslá kapusta, jogurtové alternatívy, kefír a kombucha. Všetky tieto produkty sa vyrábajú fermentačným procesom s použitím živých aktívnych baktérií. V súvislosti s probiotickými potravinami a nápojmi však existuje niekoľko problémov.

Po prvé, baktérie používané na proces fermentácie zvyčajne nie sú ľudské baktérie. Napríklad v jogurte sú to zvyčajne kravské baktérie. To znamená, že sa neusadzujú v črevách a odchádzajú z tela prostredníctvom stolice.

Okrem toho fermentované potraviny a nápoje často dlho ležia na pultoch, než ich skonzumujete. V dôsledku toho môžu byť baktérie vo výrobku už mŕtve alebo v takom štádiu života, keď už nemôžu poskytovať všetky svoje prospešné látky.

Okrem toho baktérie musia prejsť cez kyslé prostredie v žalúdku. Žalúdočná kyselina mnohé z týchto dobrých baktérií zabíja, najmä ak sú už v staršom štádiu, pretože ležali na poličke niekoľko dní alebo týždňov.

Niektoré z týchto živých baktérií sa dostanú aj do vášho čreva, kde môžu mať určitý pozitívny účinok. Užívanie kvalitného probiotického doplnku sa však nedá porovnať s pridávaním niektorých fermentovaných potravín a nápojov do stravy.

Mýtus č. 4: Všetky probiotiká sú rovnaké

Možno vám zdravotnícky pracovník povedal, aby ste si zaobstarali probiotiká na vaše tráviace problémy. Stojíte pred regálom s probiotickými doplnkami v obchode s potravinami alebo v lekárni - čo teraz? Možno si zoberiete ten, ktorý vyzerá najlákavejšie, a skončíte. Uplynulo niekoľko týždňov, probiotikum užívate nábožne každý deň, ale vaše príznaky pretrvávajú... čo sa deje?

Namiesto toho, aby sme všetky probiotiká odpísali ako "zbytočné", zvážme skutočnosť, že nie všetky probiotiká sú rovnaké!

Každý probiotický kmeň je živá baktéria s inou, vedecky dokázanou funkciou, ktorú v tele vykonáva. A rovnako ako v živote, najlepšie funguje tím zložený z rôznych druhov so vzájomne sa dopĺňajúcimi schopnosťami. Štúdie nad štúdiami ukázali, že takzvané probiotické produkty s viacerými kmeňmi sú podstatne účinnejšie ako produkty s jedným kmeňom.

Je mimoriadne dôležité, aby boli bakteriálne kmene v probiotickom doplnku kombinované premysleným, vedecky podloženým spôsobom. Potom sa musí kombinácia kmeňov testovať ako celok, aby sa zabezpečilo, že tieto kmene spolu dobre fungujú a zabezpečujú účinnosť výrobku.

Ak chcete dosiahnuť optimálne výsledky, hľadajte vysokokvalitné probiotikum je probiotikum s viacerými kmeňmi a druhmi, podporené klinickými štúdiami, ktoré preukazujú účinnosť, a prispôsobené konkrétnym zdravotným potrebám.

probiotika 1

Mýtus č. 5: Na podporu zdravia čriev stačí užívať prebiotiká

Prebiotiká sú osobitnou formou vlákniny. Je to potrava pre naše črevné baktérie. Medzi zdroje vlákniny patria zelené listy, celozrnné výrobky, sladké zemiaky a strukoviny. Bohužiaľ, štandardná americká strava má neuveriteľný nedostatok vlákniny. Len približne päť percent ľudí v súčasnosti spĺňa odporúčaný denný príjem vlákniny.

Naše prospešné črevné baktérie v podstate strádajú, pretože im chýbajú potraviny, ktoré potrebujú na svoj život! Zvýšenie príjmu vlákniny je teda rozhodujúcim krokom k dobrému zdraviu čriev.

Ak ste však svoje črevné baktérie celé mesiace alebo dokonca roky nahlodávali a zaťažovali ich vonkajšími faktormi životného štýlu, je dosť pravdepodobné, že nemáte zdravú rovnováhu črevných baktérií.

V skutočnosti vám v črevách pravdepodobne dokonca rastú zlé baktérie alebo plesne. Na obnovenie zdravého črevného mikrobiómu potrebujete predovšetkým kvalitné probiotikum s viacerými druhmi a kmeňmi.

V ďalšom kroku nezabudnite zvýšiť príjem vlákniny prostredníctvom zdravej, vyváženej stravy alebo prebiotického doplnku.

Mýtus č. 6: Probiotiká potrebujem len vtedy, ak užívam antibiotiká

Užívanie probiotík, keď užívate antibiotiká, je nevyhnutné! Antibiotiká zabíjajú zlé baktérie, ktoré nám spôsobujú choroby, ako aj mnohé dobré baktérie, ktoré žijú v našich črevách a podporujú mnohé dôležité funkcie organizmu. Užívaním probiotického doplnku pri liečbe antibiotikami dopĺňate tieto dôležité dobré baktérie v črevách, a tým znižujete riziko hnačky spojenej s antibiotikami, ako aj sekundárnej infekcie a dlhodobejších zdravotných problémov.

Antibiotiká však nie sú jedinou vecou, ktorá narušuje dobré baktérie v črevách. Medzi ďalšie faktory patrí napríklad stres, nezdravá strava a alkohol. Moderný životný štýl predstavuje pre naše dobré črevné baktérie mnohé hrozby. Preto je užívanie kvalitného probiotického doplnku dobrým nápadom, aby ste vždy podporili svoje celkové zdravie a pohodu.

Mýtus č. 7: Probiotiká mi spôsobujú tráviace ťažkosti

Vysokokvalitné probiotiká vám majú pomôcť optimalizovať trávenie, a nie vytvárať tráviace ťažkosti. Probiotické baktérie sa prirodzene vyskytujú v zdravom ľudskom čreve a nemali by ste na ne mať negatívnu reakciu. Jediné, čo užívaním probiotického doplnku robíte, je, že do svojich čriev pridávate viac dobrých baktérií.

Ak pri začatí užívania nového probiotika pociťujete tráviace ťažkosti, zvážte dve veci:

Po prvé, neobsahuje probiotikum nejaké prídavné látky, napríklad lepok alebo mliečne výrobky (laktózu), na ktoré by ste mohli reagovať? Až 65 % dospelých na celom svete trpí intoleranciou laktózy. Ak vaše probiotikum obsahuje laktózu, môžete na ňu reagovať skôr plynatosťou a nadúvaním ako na probiotické baktérie.

Po druhé, tráviace ťažkosti sa môžu objaviť, keď probiotické baktérie bojujú proti všetkým zlým, potenciálne škodlivým baktériám a iným patogénom v črevách a vyplavujú ich z vášho systému. V takom prípade by sa tráviace ťažkosti mali zlepšiť a zmiznúť v priebehu niekoľkých dní.

Mýtus č. 8: Všetky dobré probiotiká musia byť v chladničke

Probiotiká nie sú potravinami, pri ktorých chladenie často signalizuje čerstvosť. Probiotiká sú živé baktérie, ktoré sú citlivé na teplotu, svetlo a vlhkosť a na svoje prežitie potrebujú potravu.

Chladené probiotikum nie je vždy probiotikum najvyššej kvality.

Jednoduché vloženie probiotických baktérií do kapsuly a ich uskladnenie v chladničke ich neudrží príliš pri živote, pretože im rýchlo chýba potrava. Našťastie existujú novšie technológie, ako napríklad "lyofilizácia" baktérií, ktoré ich pomáhajú uchovávať dlhý čas bez potreby chladenia.

Keď ich chcete opäť priviesť k životu, jednoducho rozpustíte lyofilizovaný prášok vo vode. V ideálnom prípade prášok obsahuje aj niektoré prebiotické živiny, ktoré slúžia ako okamžitý zdroj potravy pre probiotické baktérie. Takto majú lyofilizované baktérie možnosť rehydratovať sa vodou a doplniť "potravu", bezpečne prejsť kyslým prostredím žalúdka a dostať sa silné a životaschopné do vášho čreva.

Mýtus č. 9: Probiotiká s vyšším počtom CFU sú lepšie

CFU je skratka pre "jednotky tvoriace kolónie". Je to miera pre to, koľko životaschopných baktérií sa nachádza vo vašom probiotiku. Vyšší počet CFU však neznamená, že ide o lepšie probiotikum.

Ako už bolo popísané v časti Mýtus č. 4, oveľa dôležitejšia je kombinácia bakteriálnych kmeňov vo výrobku. Majte na pamäti, že správna kombinácia rôznych kmeňov im umožňuje dobre spolupracovať ako tím. A chceli by ste pre to nejaký dôkaz v podobe výsledkov štúdií testujúcich konkrétnu kombináciu spoločne. Nie je pre vás vôbec užitočné, ak prijímate miliardy jedného bakteriálneho kmeňa, ktorý nepôsobí smerom k vášmu zdravotnému cieľu, alebo niekoľko kmeňov, ktoré spolu dobre nefungujú.

Ďalším dôležitým faktorom je mechanizmus podávania! Probiotické baktérie musia prežiť cestu od výrobcu, do obchodu, k vám domov a nakoniec do vášho hrubého čreva. To predstavuje mnoho výziev vrátane zmien teploty a vlhkosti a pôsobenia žalúdočných kyselín.

Bohužiaľ, v mnohých probiotických doplnkoch baktérie zomierajú ešte predtým, ako ich stihnete prehltnúť. Aj keď sa dostanú do úst, probiotiká v kapsulách a žuvacích prípravkoch často neprežijú prechod cez kyslé prostredie žalúdka. Opäť zomrú skôr, ako vám môžu priniesť úžitok.

Namiesto zamerania sa na CFU sa sústreďte na účinnosť mechanizmu podávania probiotického doplnku a na to, či existujú klinické štúdie podporujúce tento výrobok.

Mýtus č. 10: Ak budem probiotiká užívať príliš dlho, moje telo si na ne zvykne

Je síce pravda, že telo si môže zvyknúť na niektoré lieky alebo hormóny (napr. hormóny štítnej žľazy), ale v prípade probiotík to neplatí. Pamätajte si, že probiotiká sú dobré baktérie, ktoré sa prirodzene vyskytujú v zdravom ľudskom čreve.

Žiaľ, mnohí z nás nemajú zdravý črevný trakt a potrebujú týchto malých probiotických pomocníkov, aby podporili naše telo z jeho podstaty. Vaše telo probiotické baktérie neprodukuje, preto je najlepším prístupom pravidelné dopĺňanie probiotika, ktoré je určené na riešenie vašich osobných zdravotných cieľov.

Späť do obchodu