Bolesť ucha

Obsah:

  • Čo je bolesť ucha?
  • Koho sa týka bolesť ucha?
  • Príznaky a príčiny bolesti ucha
  • Ako poskytovatelia zdravotnej starostlivosti diagnostikujú bolesti uší?
  • Ako poskytovatelia zdravotnej starostlivosti liečia bolesti uší?
  • Čo môžem urobiť pri bolesti ucha?
  • Dá sa bolestiam uší predchádzať?
  • Čo môžem očakávať, ak má moje dieťa bolesť ucha?
  • Ako sa mám starať o bolesť ucha?
  • Záver

bolest ucha

Bolesť ucha je jedným z najčastejších dôvodov, prečo berieme svoje deti k lekárovi alebo vyhľadávame pomoc pre vlastné boľavé uši. Bolesti uší môžu byť príznakom ušných infekcií alebo znakom základného ochorenia. Zriedkavo je bolesť ucha alebo uší príznakom vážneho ochorenia. Liečba závisí od príčiny.

Čo je bolesť ucha?

Bolesť uší (ušná bolesť) je jedným z najčastejších dôvodov, prečo berieme svoje deti k lekárovi alebo hľadáme pomoc pre vlastné boľavé uši. Bolesti uší môžu byť príznakom ušných infekcií alebo znakom základného ochorenia. Zriedkavo je bolesť ucha alebo uší príznakom závažného ochorenia. Liečba závisí od príčiny.

Koho sa týka bolesť ucha?

Bolesti uší sa môžu vyskytnúť takmer u každého. Malé deti však majú väčšiu pravdepodobnosť bolesti ucha ako staršie deti a dospelí. Jedna štúdia ukazuje, že do svojich tretích narodenín bude mať 80 % detí infekciu stredného ucha (akútny zápal stredného ucha).

Príznaky a príčiny bolesti ucha

Čo znamená, keď ma bolia uši?

Uši vás môžu bolieť z mnohých príčin. Zdravotníci zaraďujú bolesť ucha do dvoch kategórií: primárna a sekundárna.

Primárna bolesť ucha pochádza z vašich uší. Primárnu bolesť ucha spôsobujú napríklad infekcie ucha. Primárnu bolesť ucha má viac detí ako dospelých. Primárna bolesť ucha sa zvyčajne časom zhoršuje.
Sekundárna bolesť ucha vzniká vtedy, keď sa vaše uši stanú nevinnými svedkami zdravotných ťažkostí, ktoré postihujú iné časti vášho tela. Napríklad niekto, kto má narazený zub múdrosti, môže mať bolesť ucha. Ide o prenesenú bolesť. K prenesenej bolesti dochádza preto, lebo vaše uši a okolité časti tela majú spoločné nervy s mozgom.

Medzi bežné primárne príčiny bolesti ucha patria:

  • Barotrauma (spôsobená extrémnou zmenou tlaku). Uši vás začnú bolieť alebo ich máte pocit plnosti počas letu v lietadle alebo pri potápaní. Barotrauma môže spôsobiť prasknutie ušných bubienkov.
  • Cudzí predmet v uchu vášho dieťaťa. Ucho vás bolí a zle počujete. Malé deti, ktoré si cvičia svoju zvedavosť, si do uší často uložia malé predmety, ako sú potraviny, kamienky alebo korálky.
  • Porucha funkcie Eustachovej trubice. Uši vás bolia alebo máte pocit plného ucha. Môžete mať tinnitus (zvonenie v uchu) alebo počuť praskavé zvuky.
  • Plavecké ucho (otitis externa). K infekciám stredného ucha často dochádza, keď majú deti infekcie horných dýchacích ciest, ktoré spôsobujú prekrvenie a opuch Eustachovej trubice. Ak si veľmi malé dieťa ťahá za uši, môže to byť znakom toho, že má infekciu ucha.
  • Zápal stredného ucha (infekcia stredného ucha). K infekciám stredného ucha často dochádza, keď majú deti infekcie horných dýchacích ciest, ktoré spôsobujú prekrvenie a opuch Eustachovej trubice. Ak si veľmi malé dieťa ťahá za uši, môže to byť znakom toho, že má infekciu ucha.
  • Otitis interna (infekcia vnútorného ucha). Medzi príznaky patria závraty, strata sluchu, nevoľnosť a vracanie a rýchle mimovoľné pohyby očí.

Medzi bežné sekundárne príčiny bolesti ucha patria:

  • Bolesť hrdla (faryngitída) alebo angína. Vy alebo vaše dieťa máte bolestivé bolesti hrdla, ktoré buď rýchlo vymiznú, alebo pretrvávajú.
  • Zubné problémy. Vy alebo vaše dieťa máte zubné kazy alebo abscesy.
  • Gastroezofageálna refluxná choroba (GERD).
  • Ušné infekcie.
  • Syndróm temporomandibulárneho kĺbu. Vaše ucho (uši) vás bolí, keď otvárate ústa alebo keď žujete.

Ako zistím, či mám infekciu ucha alebo bolesť ucha?

Ľudia často predpokladajú, že bolesť ucha znamená, že majú infekciu ucha. Tu sú informácie, ktoré vám pomôžu pochopiť rozdiel:

  • Bolesť ucha môžete pociťovať, akoby ste mali v uchu tlak. Niektoré bolesti ucha sa začnú náhle, ale časom sa môžu zhoršovať.
  • Infekcia ucha sa zvyčajne vyskytuje po tom, čo ste prekonali infekciu horných dýchacích ciest. Medzi príznaky patrí horúčka a pocit vyčerpanosti alebo nevoľnosti. Infekcie ucha sú častejšie u detí ako u dospelých.

Ako poskytovatelia zdravotnej starostlivosti diagnostikujú bolesti uší?

Váš poskytovateľ sa vás opýta na vaše príznaky. Vyšetrí vám uši.

Čo sa stane, ak poskytovatelia zdravotnej starostlivosti nezistia nič zlé s ušami môjho dieťaťa?

Ak uši vášho dieťaťa vyzerajú zdravo, poskytovateľ zdravotnej starostlivosti môže pátrať po základných ochoreniach, ktoré môžu spôsobovať sekundárnu bolesť ucha. V závislosti od toho, čo zistí, vám môže odporučiť, aby ste sa obrátili na poskytovateľa ušného, nosného a krčného lekárstva (ORL).

Ako poskytovatelia zdravotnej starostlivosti liečia bolesti uší?

Poskytovatelia sa zameriavajú na hľadanie a liečbu príčiny bolesti ucha. Ak má vaše dieťa napríklad infekciu ucha, poskytovateľ vám môže odporučiť voľnopredajný liek proti bolesti na zmiernenie bolesti ucha. Môže tiež predpísať antibiotiká. Podobne, ak bolesť hrdla spôsobuje vášmu dieťaťu bolesť ucha, váš poskytovateľ bude liečiť bolesť hrdla vášho dieťaťa.

Čo môžem urobiť pri bolesti ucha?

Na zmiernenie bolesti ucha môžete vyskúšať niektoré domáce prostriedky. Pomôcť môžu voľnopredajné lieky proti bolesti. Niektorým ľuďom pomáha prikladanie teplých alebo studených obkladov na boľavé uši. Majte na pamäti, že bolesť ucha môže byť príznakom infekcie alebo iného problému. Ak bolesť ucha pretrváva dlhšie ako dva alebo tri dni alebo sa zhoršuje, obráťte sa na svojho lekára.

Dá sa bolestiam uší predchádzať?

Bolesti uší sa vyskytujú z mnohých dôvodov. Našťastie existujú kroky, ktoré môžete podniknúť na zníženie rizika vzniku bolesti ucha:

  • Chráňte si uši, keď letíte lietadlom, aby ste nemali barotraumu.
  • Starostlivo si čistite uši. Na čistenie vonkajšieho ucha používajte tampón a vyhýbajte sa rýpaniu do zvukovodu.
  • Infekcie horných dýchacích ciest môžu spôsobiť bolesť uší a môžu spôsobiť bolestivý zápal ucha. Znížte riziko vzniku infekcií umývaním rúk, najmä ak máte vo zvyku dotýkať sa nosa, očí a úst. Mali by ste sa tiež vyhýbať chorým ľuďom.

Čo môžem očakávať, ak má moje dieťa bolesť ucha?

Existuje niekoľko dôvodov, prečo vaše dieťa môže mať bolesť ucha. Niektoré bolesti ucha zmiznú samé. Ak bolesť ucha vášho dieťaťa trvá dlhšie ako dva dni alebo spozorujete iné príznaky, ako je horúčka, zimnica alebo prekrvenie, obráťte sa na poskytovateľa zdravotnej starostlivosti.

Ako sa mám starať o bolesť ucha?

Bolesti uší môže spôsobovať mnoho vecí, od infekcií cez zmeny tlaku vzduchu až po základné ochorenia, ktoré ovplyvňujú vaše uši. Keď viete, čo spôsobilo bolesť ucha, opýtajte sa svojho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti na kroky, ktoré môžete podniknúť na zníženie rizika opakovania problémov s uchom.

Záver

Väčšinu z nás niekedy v živote zabolí ucho (bolesť ucha).

Bolesti ucha a infekcie ucha sú najčastejším dôvodom návštev detí u poskytovateľov zdravotnej starostlivosti.

U dospelých sa bolesti uší vyskytujú z každodenných dôvodov, ako je napríklad barotrauma z letu v lietadle alebo syndróm temporomandibulárneho kĺbu. Možno ste v pokušení ignorovať bolesti uší len preto, že bolesti uší sú bežným problémom.

Neliečené bolesti uší však môžu byť čoraz bolestivejšie. Bolesti uší môžu byť navyše príznakom skrytých zdravotných ťažkostí, ktoré môžu byť vážne. Kedykoľvek vás bolesti uší znepokojujú, poraďte sa so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti o zdraví vašich uší.

Späť do obchodu