11 potravín, ktoré sú dobré pre vašu pečeň

Obsah:

  • Aké potraviny sú najlepšie pre vašu pečeň?
  • Vďaka čomu sú potraviny dobré pre vašu pečeň?
  • Čo ešte môžete urobiť, aby ste si udržali zdravú pečeň?
  • Často kladené otázky 
  • Záver

pecen
Strava zohráva kľúčovú úlohu pri udržiavaní zdravia pečene. Mnohé potraviny obsahujú zlúčeniny, ktoré preukázateľne pomáhajú zlepšovať pečeňové enzýmy, chránia pred hromadením tukov a znižujú zápal a oxidačný stres.

Pečeň je zodpovedná za telesné procesy od produkcie bielkovín, cholesterolu a žlče až po ukladanie vitamínov, minerálov a dokonca aj sacharidov.

Odstraňuje aj toxíny, ako je alkohol, lieky a prirodzené vedľajšie produkty metabolizmu. Udržiavanie pečene v dobrej kondícii je dôležité pre zachovanie zdravia.

V tomto článku je uvedených 11 najlepších potravín, ktoré môžete jesť, aby ste si udržali zdravú pečeň.

Aké potraviny sú najlepšie pre vašu pečeň?

1. Káva

Káva je jedným z najlepších nápojov, ktoré môžete piť na podporu zdravia pečene.

Štúdie preukázali, že pitie kávy chráni pečeň pred ochorením, a to aj u tých, ktorí už majú zdravotné problémy súvisiace s týmto orgánom.

Napríklad štúdie v prehľade výskumov z roku 2016 ukázali, že pitie kávy pomáha znižovať riziko cirhózy alebo trvalého poškodenia pečene u ľudí s chronickým ochorením pečene.

Pitie kávy môže tiež pomôcť znížiť riziko vzniku bežného typu rakoviny pečene, uvádza sa v prehľade výskumuz roku 2016. Má tiež pozitívne účinky na ochorenia pečene a zápaly.

Vedci zistili, že je dokonca spojená s nižším rizikom úmrtia u ľudí s chronickým ochorením pečene. Najväčší prínos sa prejavuje u ľudí, ktorí denne vypijú aspoň 3 šálky kávy.

Zdá sa, že tieto výhody vyplývajú z jej schopnosti predchádzať hromadeniu tuku a kolagénu, vyplýva z prehľadu z roku 2016. Tuk a kolagén sú dva hlavné markery ochorenia pečene.

Káva tiež zvyšuje hladinu antioxidantu glutatiónu. Antioxidanty neutralizujú škodlivé voľné radikály, ktoré prirodzene vznikajú v tele a môžu poškodiť bunky.

2. Čaj

Čaj sa všeobecne považuje za zdraviu prospešný, ale dôkazy ukázali, že môže mať osobitný prínos pre pečeň.

V roku 2020 sa v prehľade 15 štúdií zistilo, že zelený čaj znižuje hladinu pečeňových enzýmov u ľudí s nealkoholovou tukovou chorobou pečene (NAFLD).

Podobné zistenia mala aj ďalšia štúdia, ktorá uvádzala, že dopĺňanie extraktu zo zeleného čaju počas 12 týždňov významne znížilo hladinu pečeňových enzýmov alanínaminotransferázy (ALT) a aspartátaminotransferázy (AST) u ľudí s NAFLD.

Navyše, v prehľade z roku 2017 sa zistilo, že ľudia, ktorí pili zelený čaj, mali menšiu pravdepodobnosť vzniku rakoviny pečene. Najnižšie riziko bolo zaznamenané u ľudí, ktorí denne vypili štyri a viac šálok.

Napriek tomu by niektorí ľudia, najmä tí, ktorí majú problémy s pečeňou, mali byť opatrní a pred konzumáciou zeleného čaju ako doplnku stravy sa poradiť s lekárom.

Bolo zaznamenaných niekoľko hlásení poškodenia pečene v dôsledku užívania doplnkov obsahujúcich extrakt zo zeleného čaju.

3. Grapefruit

Grapefruit obsahuje antioxidanty, ktoré prirodzene chránia pečeň. Dva hlavné antioxidanty, ktoré sa nachádzajú v grapefruite, sú naringenín a naringín.

Je známe, že ochranné účinky grapefruitu sa prejavujú dvoma spôsobmi - znížením zápalu a ochranou buniek.

Podľa analýzy z roku 2023 štúdie tiež ukázali, že tieto antioxidanty môžu pomôcť znížiť rozvoj fibrózy pečene. Pečeňová fibróza je škodlivý stav, pri ktorom sa v pečeni vytvára nadmerné spojivové tkanivo. Zvyčajne je to dôsledok chronického zápalu.

Účinky samotného grapefruitu alebo grapefruitovej šťavy, a nie jej zložiek, neboli skúmané. Okrem toho takmer všetky štúdie zaoberajúce sa antioxidantmi v grapefruite boli podľa analýzy 2023 vykonané na zvieratách.

Napriek tomu súčasné dôkazy naznačujú, že grapefruit môže prospievať zdraviu pečene tým, že pomáha predchádzať jej poškodeniu a zápalom.

4. Čučoriedky a brusnice

Čučoriedky a brusnice obsahujú antokyány, čo sú antioxidanty, ktoré dodávajú bobuľovitým plodom ich charakteristické farby. Sú tiež spájané s mnohými zdraviu prospešnými účinkami.

Jedna štúdia z roku 2021 zistila, že užívanie brusnicového doplnku počas šiestich mesiacov zlepšilo pečeňovú steatózu alebo stukovatenie pečene u ľudí s NAFLD.

Navyše sa ukázalo, že extrakt z čučoriedok v štúdiách na skúmavkách inhibuje rast ľudských buniek rakoviny pečene. Je však potrebné vykonať ďalšie štúdie, aby sa zistilo, či sa tento účinok dá zopakovať aj u ľudí.

Pravidelné zaradenie týchto plodov do vášho jedálnička je dobrým spôsobom, ako zabezpečiť, aby vaša pečeň mala dostatok antioxidantov, ktoré potrebuje na udržanie zdravia.

5. Hrozno

Hrozno, najmä červené a fialové hrozno, obsahuje rôzne prospešné rastlinné zlúčeniny, ktoré môžu prospievať zdraviu pečene.

Štúdia z roku 2020 na potkanoch naznačuje, že hrozno a hroznová šťava môžu mať rôzne pozitívne účinky, hoci nie je jasné, či výsledky štúdií na zvieratách znamenajú to isté aj u ľudí.

Medzi prospešné účinky môže patriť napr:

  • zníženie zápalu
  • prevencia poškodenia buniek
  • zvýšenie hladiny antioxidantov

Napriek tomu štúdia z roku 2022 naznačuje, že konzumácia výrobkov z hrozna nemá významný vplyv na pečeňové enzýmy a nemusí pomôcť zlepšiť funkciu pečene.

Pred odporúčaním užívania výťažku z hroznových jadierok na podporu zdravia pečene sú potrebné ďalšie štúdie.

6. Opuncia

Opuncia (Opuntia ficus-indica) je populárny druh jedlého kaktusu. Ľudia bežne konzumujú plody a ich šťavu.

Už dlho sa používa v tradičnej medicíne ako liečba nasledujúcich stavov:

Štúdia z roku 2016 zistila, že extrakt z tejto rastliny môže pomôcť zvládnuť príznaky kocoviny.

Opuncia by tiež mohla chrániť pečeň pred toxicitou alkoholu vďaka svojim protizápalovým a antioxidačným vlastnostiam.

Je potrebných viac štúdií na ľuďoch, najmä s použitím plodov a šťavy z opuncie namiesto extraktu. Doterajšie štúdie však preukázali, že opuncia pozitívne ovplyvňuje pečeň.

7. Šťava z červenej repy

Šťava z červenej repy je zdrojom dusičnanov a antioxidantov nazývaných betalaíny.

Štúdie na zvieratách ukázali, že šťava z červenej repy môže pomôcť znížiť oxidačné poškodenie a zápal pečene.

Hoci však štúdie na zvieratách vyzerajú sľubne, na potvrdenie prínosu šťavy z červenej repy na zdravie ľudskej pečene sú potrebné ďalšie štúdie.

8. Krížovitá zelenina

Krížovitá zelenina je známa svojím vysokým obsahom vlákniny a výraznou chuťou. Sú tiež bohaté na prospešné rastlinné zlúčeniny.

Medzi príklady krížovitej zeleniny patria napr:

  • brokolica
  • ružičkový kel
  • kapusta
  • kapusta
  • karfiol

Štúdie naznačujú, že krížovitá zelenina obsahuje určité zlúčeniny, ktoré menia proces detoxikácie a chránia pred škodlivými zlúčeninami.

V štúdii z roku 2016 sa u myší, ktoré boli kŕmené brokolicou, vyvinulo menej nádorov alebo tukových ochorení pečene ako u myší v kontrolnej skupine.

Hoci štúdie na ľuďoch sú obmedzené, krížovitá zelenina vyzerá sľubne ako prospešná potravina pre zdravie pečene.

9. Orechy

Orechy sú bohaté na niekoľko kľúčových živínTruststed Source, vrátane:

  • zdravé tuky
  • antioxidanty
  • vitamín E
  • prospešné rastlinné zlúčeniny

Tieto živiny sú zodpovedné za viaceré zdravotné výhody.

Štúdia z roku 2019 zistila, že strava s vyšším obsahom orechov je spojená so zníženým rizikom NAFLD.

Hoci je potrebných viac kvalitných štúdií, predbežné údaje poukazujú na to, že orechy sú dôležitou skupinou potravín pre zdravie pečene.

10. Mastné ryby

Mastné ryby obsahujú omega-3 mastné kyseliny, čo sú zdravé tuky, ktoré pomáhajú znižovať zápal a sú spojené s nižším rizikom srdcových ochorení.

Analýza z roku 2016 zistil, že omega-3 mastné kyseliny pomáhajú znižovať pečeňový tuk a triglyceridy u osôb s NAFLD alebo nealkoholovou steatohepatitídou.

Hoci sa zdá, že konzumácia mastných rýb bohatých na omega-3 je pre pečeň prospešná, pridanie väčšieho množstva omega-3 tukov do stravy nie je jedinou vecou, ktorú treba zvážiť.

Dôležitý je aj pomer tukov omega-3 k tukom omega-6.

Väčšina ľudí prekračuje odporúčania pre príjem omega-6 tukov, ktoré sa nachádzajú v mnohých rastlinných olejoch a masle.

Podľa jednej štúdie na zvieratách môže príliš vysoký pomer omega-6 a omega-3 podporovať vznik ochorenia pečene.

Okrem toho, že do svojho jedálnička pridáte viac srdcu prospešných omega-3 tukov, je vhodné znížiť aj príjem omega-6 tukov, ktoré podporujú zápaly.

11. Olivový olej

Olivový olej sa považuje za zdravý tuk vďaka mnohým zdravotným výhodám vrátane pozitívnych účinkov na srdce a zdravie metabolizmu.

Pozitívne vplýva aj na pečeň.

Podľa štúdie z roku 2018 by sa dodržiavanie stredomorskej stravy bohatej na olivový olej mohlo spájať so zníženým rizikom stukovatenia pečene u starších dospelých.

Niekoľko ďalších štúdií zistilo podobné účinky konzumácie olivového oleja u ľudí, vrátane menšieho hromadenia tuku v pečeni a zlepšenia hladiny pečeňových enzýmov v krvi.

Hromadenie tuku v pečeni je súčasťou prvého štádia ochorenia pečene. Preto sú pozitívne účinky olivového oleja na pečeňový tuk, ako aj na iné aspekty zdravia, cennou súčasťou zdravej stravy.

Vďaka čomu sú potraviny dobré pre vašu pečeň?

Zaradenie väčšieho množstva potravín bohatých na živiny do vášho jedálnička je jednoduchý, ale účinný spôsob, ako zlepšiť zdravie vašej pečene.

Mnohé potraviny totiž obsahujú zlúčeniny, ako sú antioxidanty, ktoré môžu podporiť zdravie pečene tým, že znižujú zápal, zmierňujú oxidačný stres a zabraňujú poškodeniu buniek.

Niektoré potraviny majú tiež vysoký obsah vlákniny, ktorá môže pomôcť podporiť reguláciu hmotnosti a zabezpečiť správne fungovanie vašej pečene.

Okrem toho môžu iné potraviny obsahovať živiny, ako sú bielkoviny alebo zdravšie tuky, ktoré by mohli byť prospešné pri liečbe alebo prevencii iných ochorení spojených s ochorením pečene, ako je napríklad cukrovka.

Čo ešte môžete urobiť, aby ste si udržali zdravú pečeň?

Okrem zmien v jedálničku môžete podniknúť niekoľko ďalších, aby ste si udržali zdravú pečeň.

Medzi niekoľko príkladov patrí napr:

  • Dosiahnite a udržujte si primeranú hmotnosť: Nadváha alebo obezita môžu zvýšiť riziko NAFLD. Udržiavanie miernej hmotnosti môže pomôcť podporiť funkciu pečene.
  • Zostaňte aktívni: Pravidelné cvičenie môže pomôcť znížiť triglyceridy a znížiť množstvo tuku v pečeni.
  • Zmiernite príjem alkoholu: Konzumácia veľkého množstva alkoholu môže negatívne ovplyvniť funkciu pečene a spôsobiť jej poškodenie. Centrá pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC)  odporúčajú obmedziť príjem alkoholu na jeden nápoj denne pre ženy a dva nápoje denne pre mužov.
  • Dodržiavajte správnu hygienu: Umývanie rúk po použití toalety a pred jedlom alebo prípravou jedla môže pomôcť predchádzať určitým infekciám, ktoré môžu poškodiť pečeň, vrátane hepatitídy.
  • Používajte bariérové metódy: Pohlavný styk bez kondómu alebo iných bariér môže zvýšiť riziko hepatitídy B alebo hepatitídy C.

Často kladené otázky 

Aké potraviny by som mal jesť pri problémoch s pečeňou?

Mnohé potraviny obsahujú špecifické zlúčeniny alebo antioxidanty, ktoré preukázateľne podporujú funkciu pečene. Medzi niekoľko príkladov patrí grapefruit, čučoriedky, brusnice, tučné ryby, olivový olej a krížovité zeleniny, ako je brokolica alebo ružičkový kel.

Aké potraviny by som nemal jesť, ak mám problémy s pečeňou?

Konzumácia niektorých potravín v nadmernom množstve sa spájaDôveryhodný zdroj so zvýšeným rizikom vzniku NAFLD. Mali by ste sa snažiť obmedziť príjem nasledujúcich potravín, aby ste si pomohli udržať zdravú pečeň:

  • červené mäso
  • spracované mäso
  • nealkoholické nápoje a limonády
  • potraviny s vysokým obsahom nasýtených tukov, transmastných kyselín a jednoduchých cukrov, ako sú jedlá rýchleho občerstvenia
  • plnotučné mliečne výrobky

Čo môžem piť na prepláchnutie pečene?

Hoci nie je možné "prepláchnuť" alebo detoxikovať pečeň, existuje mnoho nápojov bohatých na antioxidanty, ktoré môžu pomôcť podporiť zdravie pečene. Niektoré štúdie na ľuďoch a zvieratách naznačujú, že najmä zelený čaj, káva a šťava z červenej repy môžu pomôcť podporiť funkciu pečene.

Záver

Vaša pečeň je dôležitý orgán s mnohými základnými funkciami a odporúča sa, aby ste urobili všetko pre jej ochranu.

Vyššie uvedených 11 potravín preukázalo priaznivé účinky na pečeň. Medzi tieto prospešné účinky patria nasledujúce:

  • znížené riziko ochorení pečene a rakoviny
  • vyššia hladina antioxidantov a detoxikačných enzýmov
  • ochrana pred škodlivými toxínmi

Zaradenie týchto potravín do svojho jedálnička je prirodzený a zdravý spôsob, ako pomôcť udržať pečeň v čo najlepšom stave.

Späť do obchodu