ZELENÝ ČAJ - 10 výhod

Zelený čaj môže pomáhať pri podpore poznávania, udržiavaní miernej hmotnosti a poskytovať určitú ochranu pred rakovinou.

Zelený čaj je označovaný za jeden z najzdravších nápojov na svete, ktorý môže mať mnoho potenciálnych zdravotných výhod.

OBSAH: 

aimunita

1. Zelený čaj obsahuje antioxidačné zlúčeniny rastlinného pôvodu

Zelený čaj obsahuje typ polyfenolu nazývaný katechín. Katechíny sú antioxidanty, ktoré pomáhajú predchádzať poškodeniu buniek a poskytujú ďalšie zdravotné výhody. 

Najznámejším a najhojnejším katechínom v zelenom čaji je epigalokatechín-3-gallát (EGCG), ktorý sa podľa výskumov môže podieľať na zlepšení rôznych zdravotných stavov alebo markerov ochorení.

2. Zelený čaj môže zlepšiť kognitívne funkcie

Vo výskumnej práci z roku 2017 sa zistilo, že pitie zeleného čaju môže prospievať poznávaniu, nálade a funkcii mozgu, pravdepodobne vďaka zlúčeninám v zelenom čaji, ako sú kofeín a L-theanín.

Štúdia z roku 2020 tiež naznačila, že zelený čaj je spojený s o 64 % nižšou pravdepodobnosťou zhoršenia kognitívnych funkcií u dospelých v strednom a vyššom veku. Na ďalšie preskúmanie tohto účinku sú potrebné ďalšie štúdie na ľuďoch.

3. Zelený čaj mohol by pomôcť pri spaľovaní tukov

V prehľade z roku 2022 sa zistilo, že schopnosť zeleného čaju pozitívne ovplyvňovať metabolizmus sa zvyšuje pri aeróbnom alebo odporovom cvičení.

To znamená, že Národný inštitút zdravia Úrad pre výživové doplnky naznačuje, že hoci niektoré štúdie ukazujú schopnosť zeleného čaju zlepšiť spôsob, akým vaše telo odbúrava tuk, jeho celkový vplyv na chudnutie bude pravdepodobne malý.

4. Zelený čaj môže znižovať riziko vzniku niektorých druhov rakoviny

Hoci dôkazy sú zmiešané a nekonzistentné, výskumy spája pitie zeleného čaju so zníženou pravdepodobnosťou vzniku niektorých typov rakoviny, napríklad rakoviny pľúc alebo vaječníkov.

Prehľad z roku 2020 zistil, že hoci experimentálny výskum ukazuje mierny priaznivý účinok, vedci nemohli dospieť k žiadnym konzistentným účinkom zeleného čaju na celkovú pravdepodobnosť vzniku rakoviny. Je potrebný ďalší kvalitný výskum.

5. Zelený čaj môže chrániť mozog pred starnutím

Štúdia z roku 2020 ukázala, že zelený čaj bol spojený s nižšími hladinami určitých markerov súvisiacich s Alzheimerovou chorobou u ľudí bez súčasných známych kognitívnych problémov. Môžu za to byť zodpovedné zlúčeniny ako EGCG a L-theanín.

V štúdii z roku 2023 sa však uvádza, že nadmerné pitie, 13 a viac šálok denne (všetky druhy čaju), môže zvýšiť pravdepodobnosť Alzheimerovej choroby. Klinické dôkazy o tom, ako presne zelený čaj ovplyvňuje ľudský mozog, chýbajú.

6. Zelený čaj mohol by pomôcť pri ochrane ústnej dutiny

Prehľad štúdií z roku 2021 zistil, že pitie zeleného čaju alebo používanie extraktu zo zeleného čaju by mohlo súvisieť s lepším zdravím ústnej dutiny.

Väčšina výskumov na túto tému však neskúmala ľudské subjekty. Hoci sú výsledky sľubné, je potrebný ďalší klinický výskum na ľuďoch.

7. Zelený čaj môže pomôcť pri riadení hladiny cukru v krvi

Prehľad z roku 2020 zistil, že zelený čaj môže krátkodobo pomôcť znížiť hladinu cukru v krvi počas hladovania, ale nezdá sa, že by mal vplyv na hladinu cukru v krvi alebo inzulínu z dlhodobého hľadiska.

Štúdia z roku 2021 na dospelých Číňanoch tiež naznačila o 10 % nižšiu šancu úmrtia na cukrovku 2. typu u tých, ktorí ho pijú denne.

Iné prehľady nezistili žiadny vplyv na žiadne markery riadenia hladiny cukru v krvi u ľudí s cukrovkou 2. typu, takže zistenia nie sú jednoznačné.

8. Zelený čaj môže pomôcť pri prevencii srdcových ochorení

Nedávny prehľad štúdií naznačuje, že pravidelné pitie zeleného čaju by mohlo znížiť mnohé rizikové faktory srdcových ochorení, napríklad krvný tlak alebo lipidy.

Napriek tomu stále chýbajú konzistentné, dlhodobé dôkazy v klinických štúdiách na ľuďoch, ktoré by dokázali preukázať príčinu a účinok.

9. Zelený čaj môže vám pomôcť schudnúť

Viaceré štúdie ukazujú, že zelený čaj môže pomôcť pri chudnutí.

V štúdii z roku 2022 sa zistilo, že pitie štyroch a viac šálok zeleného čaju denne súvisí so 44 % nižšou pravdepodobnosťou abdominálnej obezity, ale tento účinok bol významný len pre ženy.

Zdá sa však, že zelený čaj nespôsobuje žiadne zmeny hladiny hormónov hladu a sýtosti, ktoré pomáhajú regulovať chuť do jedla. Existujú tiež zmiešané dôkazy o chudnutí so zeleným čajom vo všeobecnosti.

10. Zelený čaj môže vám pomôcť žiť dlhšie

Zelený čaj môže mať ochranné zlúčeniny proti rakovine a srdcovým ochoreniam, čo vám môže pomôcť žiť dlhšie. Výskum z Japonska zistil, že tí, ktorí vypili päť a viac šálok denne, mali nižšiu pravdepodobnosť úmrtia zo všetkých príčin ako tí, ktorí vypili jednu šálku alebo menej.

Štúdia z roku 2021 zistila, že pitie siedmich šálok zeleného čaju denne znižuje riziko úmrtia zo všetkých príčin o 62 % a to aj u ľudí, ktorí prekonali infarkt.

zelený čaj 2

Záver

Zelený čaj má celý rad možných zdravotných prínosov.

Možno budete chcieť zvážiť zaradenie zeleného čaju do svojho životného štýlu spôsobom, ktorý zodpovedá vašim osobným zdravotným cieľom a chuťovým preferenciám.

Späť do obchodu