8 najčastejších potravinových alergií

Obsah:

  • Čo je potravinová alergia?
  • Príznaky potravinovej alergie
  • Typy potravinových alergií
  • Osem najčastejších potravinových alergií
  • Myslíte si, že máte potravinovú alergiu?
  • Ako liečiť potravinové alergie
  • Záver

potravinovealergie


Medzi bežné potravinové alergie patria okrem iného mliečne výrobky, arašidy a orechy. Je pravdepodobné, že z niektorých alergií vyrastiete skôr ako z iných.

Potravinové alergie sú veľmi časté. V skutočnosti postihujú približne 6 % dospelých a 8 % detí - a tieto percentá sa zvyšujú.

Jedna štúdia naznačuje, že takmer 11 % dospelých ľudí má potravinovú alergiu.

Hoci alergiu môže spôsobiť akákoľvek potravina, väčšinu potravinových alergií spôsobuje len osem potravín. Podľa Úradu pre potraviny a liečivá (FDA) týchto 8 potravín spôsobuje 90 % potravinových alergických reakcií.

Čo je potravinová alergia?

Alergia na potraviny je stav, pri ktorom určité potraviny vyvolávajú abnormálnu imunitnú reakciu.

Je spôsobená tým, že váš imunitný systém nesprávne rozpozná niektoré bielkoviny v potravinách ako škodlivé. Vaše telo potom spustí celý rad ochranných opatrení vrátane uvoľňovania chemických látok, ako je histamín, ktorý spôsobuje zápal.

U ľudí s potravinovou alergiou môže alergickú reakciu vyvolať aj vystavenie sa veľmi malému množstvu problematickej potraviny.

Príznaky potravinovej alergie

Príznaky sa môžu objaviť od niekoľkých minút po vystavení sa potravinovej reakcii až po niekoľko hodín alebo dokonca niekoľko dní v závislosti od typu alergie. Môžu zahŕňať niektoré z nasledujúcich príznakov:

  • opuch jazyka, úst alebo tváre
  • ťažkosti s dýchaním
  • nízky krvný tlak
  • zvracanie
  • hnačka
  • žihľavka
  • svrbivá vyrážka

V závažnejších prípadoch môže potravinová alergia spôsobiť anafylaxiu. Medzi príznaky, ktoré môžu nastať veľmi rýchlo, patrí svrbivá vyrážka, opuch hrdla alebo jazyka, dýchavičnosť a nízky krvný tlak. Niektoré prípady môžu byť smrteľné.

Mnohé potravinové intolerancie sa často mylne považujú za potravinové alergie.

Potravinová intolerancia však nikdy nezahŕňa imunitný systém. To znamená, že hoci môžu vážne ovplyvniť kvalitu vášho života, nie sú život ohrozujúce.

Typy potravinových alergií

Skutočné potravinové alergie možno rozdeliť na dva hlavné typy:

  • Imunoglobulínom E (IgE) sprostredkované. Pri tomto type potravinovej alergie imunitný systém vášho tela vytvára protilátky IgE, ktoré reagujú s určitými potravinami. Protilátky sú typom krvných bielkovín, ktoré váš imunitný systém používa na rozpoznanie a boj proti infekcii. Alergická reakcia sprostredkovaná IgE sa zvyčajne objaví do niekoľkých hodín po konzumácii potravinového alergénu a môže zahŕňať mierne až závažné príznaky vrátane anafylaxie.
  • Reakcia nesprostredkovaná IgE. Pri ne-IgE potravinovej alergii váš imunitný systém nevytvára IgE protilátky, ale do vytvárania reakcie proti vnímanej hrozbe sú zapojené iné časti imunitného systému. Alergická reakcia nesprostredkovaná IgE často zahŕňa kožné alebo tráviace príznaky alebo kombináciu týchto príznakov vrátane vracania a hnačky a môže sa objaviť až 3 dni po konzumácii potravinového alergénu .

potravinove alergie

Osem najčastejších potravinových alergií

1. Kravské mlieko

Alergia na kravské mlieko sa najčastejšie vyskytuje u dojčiat a malých detí.

Je to jedna z najčastejších detských alergií, ktorá postihuje 2 - 3 % dojčiat a batoliat .

Približne 90 % detí však z tohto ochorenia vyrastie do veku 3 rokov, takže u dospelých je oveľa menej častá.

Alergia na kravské mlieko sa môže vyskytovať vo forme IgE aj non-IgE, ale IgE alergia na kravské mlieko je najčastejšia a potenciálne najzávažnejšia.

Deti alebo dospelí s IgE alergiou majú tendenciu reagovať do 5-30 minút po požití kravského mlieka. Objavujú sa u nich príznaky ako opuch, vyrážky, žihľavka, vracanie a v zriedkavých prípadoch anafylaxia.

Pri ne-IgE alergii sa zvyčajne vyskytujú skôr črevné príznaky, ako je vracanie, zápcha alebo hnačka, ako aj zápal črevnej steny.

NeIgE alergiu na mlieko môže byť pomerne ťažké diagnostikovať. Je to preto, že niekedy môžu príznaky naznačovať neznášanlivosť a neexistuje na to žiadny krvný test.

Ak sa diagnostikuje alergia na kravské mlieko, jedinou liečbou je vyhýbať sa kravskému mlieku a potravinám, ktoré ho obsahujú. To zahŕňa všetky potraviny alebo nápoje, ktoré obsahujú:

  • mlieko
  • sušené mlieko
  • syr
  • maslo
  • margarín
  • jogurt
  • smotana
  • zmrzlina

Dojčiace matky detí s alergiou budú musieť zo svojej stravy vylúčiť kravské mlieko a potraviny, ktoré ho obsahujú.

Pokiaľ ide o bábätká, ktoré nie sú dojčené, zdravotnícky pracovník im odporučí vhodnú alternatívu prípravku na báze kravského mlieka.

ZHRNUTIE
Alergia na kravské mlieko väčšinou postihuje deti do 3 rokov. Diagnóza alergie na kravské mlieko znamená, že je potrebné vyhýbať sa všetkému mlieku a mliečnym výrobkom.

2. Vajcia

Alergia na vajcia je druhou najčastejšou príčinou potravinovej alergie u detí.

Avšak 68 % detí, ktoré sú alergické na vajcia, vyrastie zo svojej alergie do 16 rokov.

Medzi príznaky patria: - ochorenie na vajíčka:

  • tráviace ťažkosti, ako je bolesť žalúdka
  • kožné reakcie, ako je žihľavka alebo vyrážka
  • dýchacie problémy
  • anafylaxia (ktorá je zriedkavá)

Je možné byť alergický na vaječný bielok, ale nie na žĺtok, a naopak. Je to preto, že bielkoviny vo vaječných bielkoch a žĺtkoch sa mierne líšia.

Napriek tomu sa väčšina bielkovín, ktoré vyvolávajú alergiu, nachádza vo vaječných bielkoch, takže alergia na vaječný bielok je častejšia .

Podobne ako pri iných alergiách je liečbou alergie na vajcia bezvaječná diéta.

Nemusíte sa však vyhýbať všetkým potravinám súvisiacim s vajcami, pretože zahrievaním vajec sa môže zmeniť tvar bielkovín spôsobujúcich alergiu. To môže zabrániť tomu, aby ich vaše telo vnímalo ako škodlivé, čo znamená, že je menej pravdepodobné, že spôsobia reakciu.

V skutočnosti sa v jednej štúdii zistilo, že takmer 67 % detí s alergiou na vajcia môže tolerovať konzumáciu muffinov obsahujúcich varenú vaječnú zložku.

Niektoré štúdie tiež ukázali, že zavedenie pečiva pre deti s alergiou na vajcia môže skrátiť čas, ktorý potrebujú na to, aby z tohto ochorenia vyrástli; výsledky sú však protichodné a na potvrdenie tejto skutočnosti je potrebných viac údajov .

Následky požitia vajec pri alergii na ne môžu byť vážne. Z tohto dôvodu by ste sa mali pred opätovným zavedením akýchkoľvek potravín obsahujúcich vajcia poradiť so svojím lekárom.

ZHRNUTIE
Najčastejším typom alergie na vajcia je alergia na vaječný bielok. Liečbou je bezvaječná diéta. Niektorí ľudia však môžu byť schopní znovu zaviesť do stravy niektoré potraviny obsahujúce varené vajcia.

3. Stromové orechy

Alergia na stromové orechy je alergia na niektoré orechy a semená, ktoré pochádzajú zo stromov.

Ide o veľmi častú potravinovú alergiu, o ktorej sa predpokladá, že postihuje približne 1 % populácie Slovenska a možno až 3 % ľudí na celom svete .

Medzi príklady orechov stromov patria napr:

  • brazílske orechy
  • mandle
  • kešu orechy
  • makadamové orechy
  • pistácie
  • píniové oriešky
  • vlašské orechy

Ľudia s alergiou na orechy budú alergickí aj na potraviny vyrobené z týchto orechov, ako sú orechové maslá a oleje.

Odporúča sa, aby sa vyhýbali všetkým druhom stromových orechov, aj keď sú alergickí len na jeden alebo dva druhy.

Alergia na jeden druh stromových orechov totiž zvyšuje riziko vzniku alergie na iné druhy stromových orechov.

Okrem toho je jednoduchšie vyhýbať sa všetkým orechom, než len jednému alebo dvom druhom. A na rozdiel od niektorých iných alergií je alergia na stromové orechy zvyčajne celoživotným ochorením.

Alergia môže byť aj veľmi závažná a alergia na stromové orechy je zodpovedná za približne 50 % úmrtí súvisiacich s anafylaxiou.

Z tohto dôvodu sa ľuďom s alergiou na orechy (ako aj s inými potenciálne život ohrozujúcimi alergiami) odporúča, aby pri sebe vždy nosili autoinjektor s adrenalínom, napríklad EpiPen.

Adrenalínový autoinjektor je potenciálne život zachraňujúce zariadenie, ktoré umožňuje alergikom aplikovať si injekciu adrenalínu, ak začnú mať závažnú alergickú reakciu. Adrenalín, známy aj ako epinefrín, je prirodzene sa vyskytujúci hormón, ktorý stimuluje reakciu vášho tela "bojuj alebo utekaj", keď ste v strese.

Keď sa podá vo forme injekcie ľuďom, ktorí majú ťažkú alergickú reakciu, môže zvrátiť účinky alergie a zachrániť človeku život.

ZHRNUTIE
Alergia na stromové orechy je jednou z najčastejších potravinových alergií. Často sa spája so závažnými alergickými reakciami a liečba zvyčajne spočíva v celoživotnom vyhýbaní sa všetkým orechom a výrobkom z nich.

4. Arašidy

Podobne ako alergia na stromové orechy, aj alergia na arašidy je veľmi častá a môže spôsobiť závažné a potenciálne smrteľné alergické reakcie.

Tieto dva stavy sa však považujú za odlišné, pretože arašid je strukovina. Napriek tomu sú osoby s alergiou na arašidy často alergické aj na stromové orechy.

Hoci nie je známy dôvod, prečo sa u ľudí alergia na arašidy vyvinie, predpokladá sa, že najviac sú ohrození ľudia s alergiou na arašidy v rodinnej anamnéze.

Z tohto dôvodu sa predtým predpokladalo, že zavedenie arašidov prostredníctvom stravy dojčiacej matky alebo počas odstavovania môže vyvolať alergiu na arašidy.

Odvtedy však štúdie ukázali, že skoré zavedenie arašidov môže byť ochranné .

Alergia na arašidy postihuje približne 1 - 3 % detí a až 2 % dospelých .

Približne u 15 až 22 % detí, u ktorých sa alergia na arašidy vyvinie, sa však alergia v období dospievania zmierni.

Podobne ako iné alergie, aj alergia na arašidy sa diagnostikuje pomocou kombinácie:

  • zdravotnej anamnézy
  • kožných testov
  • krvných testov
  • potravinových testov

V súčasnosti je jedinou účinnou liečbou vyhýbanie sa všetkým arašidom a výrobkom obsahujúcim arašidy.

Pre deti s alergiou na arašidy sa však vyvíjajú nové liečebné postupy. Tie zahŕňajú podávanie presných a malých množstiev arašidov alebo prášku s arašidovým alergénom pod prísnym lekárskym dohľadom v snahe desenzibilizovať ich na alergiu.

ZHRNUTIE
Alergia na arašidy je závažné ochorenie, ktoré môže spôsobiť závažnú alergickú reakciu. Liečba spočíva v celoživotnom vyhýbaní sa arašidom a výrobkom obsahujúcim arašidy.

5. Kôrovce

Alergia na mäkkýše je spôsobená tým, že vaše telo napáda bielkoviny z čeľade kôrovcov a mäkkýšov, ktoré sú známe ako kôrovce.

Medzi príklady mäkkýšov patria napr:

  • krevety
  • krevety
  • raky
  • homáre
  • kalamáre
  • hrebenatky

Najčastejším spúšťačom alergie na morské plody je bielkovina nazývaná tropomyozín. Ďalšie bielkoviny, ktoré môžu zohrávať úlohu pri spúšťaní imunitnej reakcie, sú arginínkináza a parvalbumín.

Príznaky alergie na kôrovce sa zvyčajne dostavia rýchlo a sú podobné iným potravinovým alergiám IgE.

Skutočnú alergiu na morské plody však môže byť niekedy ťažké odlíšiť od nežiaducej reakcie na kontaminanty morských plodov, ako sú baktérie, vírusy alebo parazity.

Príznaky totiž môžu byť podobné, keďže obidva môžu spôsobovať tráviace problémy, ako je vracanie, hnačka a bolesť žalúdka.

Alergia na mäkkýše nemá tendenciu časom ustúpiť, takže väčšina ľudí s týmto ochorením musí zo svojej stravy vylúčiť všetky mäkkýše, aby sa vyhli alergickej reakcii.

Zaujímavé je, že dokonca aj výpary z varenia mäkkýšov môžu u alergikov vyvolať alergiu na mäkkýše. To znamená, že mnohým ľuďom sa tiež odporúča, aby sa vyhýbali prítomnosti morských plodov, keď sa varia .

ZHRNUTIE
Najčastejším spúšťačom alergie na mäkkýše je bielkovina nazývaná tropomyozín. Jedinou liečbou alergie na mäkkýše je odstránenie všetkých mäkkýšov zo stravy.

6. Pšenica

Alergia na pšenicu je alergická reakcia na jeden z proteínov, ktoré sa nachádzajú v pšenici.

Zvyčajne postihuje najviac deti. Hoci deti s alergiou na pšenicu z nej často vyrastú do 10 rokov.

Podobne ako iné alergie, aj alergia na pšenicu môže mať za následok tráviace ťažkosti, žihľavku, zvracanie, vyrážky, opuchy a v závažných prípadoch anafylaxiu.

Často sa zamieňa s celiakiou a neceliakálnou citlivosťou na lepok, ktoré môžu mať podobné tráviace príznaky.

Skutočnú alergiu na pšenicu však spôsobuje imunitná reakcia na jeden zo stoviek proteínov, ktoré sa nachádzajú v pšenici. Táto reakcia môže byť závažná a niekedy dokonca smrteľná.

Celiakia a neceliakálna citlivosť na lepok sú spôsobené abnormálnou imunitnou reakciou na jeden špecifický proteín - lepok - ktorý sa tiež nachádza v pšenici.

Celiakia môže byť u 10 až 30 % ľudí aj smrteľná, hoci je to zriedkavé, pretože väčšina sa dokáže lepku úspešne vyhnúť.

Ľudia s celiakiou alebo neceliakálnou citlivosťou na lepok sa musia vyhýbať pšenici a iným obilninám, ktoré obsahujú bielkovinu lepok.

Osoby s alergiou na pšenicu sa musia vyhýbať len pšenici a môžu tolerovať lepok z obilnín, ktoré pšenicu neobsahujú.

Alergia na pšenicu sa často diagnostikuje pomocou kožných testov.

Jedinou liečbou je vyhýbať sa pšenici a výrobkom obsahujúcim pšenicu. To znamená vyhýbať sa potravinám, ako aj kozmetickým a kozmetickým výrobkom, ktoré obsahujú pšenicu.

ZHRNUTIE
Alergia na pšenicu môže byť spôsobená citlivosťou na niektorý zo stoviek proteínov v pšenici. Jedinou liečbou je diéta bez pšenice, ale mnohí ľudia z nej vyrastú skôr, ako dosiahnu školský vek.

7. Sója

Alergia na sóju postihuje až 0,5 % detí a najčastejšie sa vyskytuje u dojčiat a detí do 3 rokov.

Vyvoláva ich bielkovina v sóji alebo vo výrobkoch obsahujúcich sóju. Približne 70 % detí alergických na sóju však z alergie vyrastie.

Príznaky môžu byť rôzne, od svrbenia, mravčenia v ústach a nádchy až po vyrážku a astmu alebo dýchacie ťažkosti. V zriedkavých prípadoch môže alergia na sóju spôsobiť aj anafylaxiu.

Malý počet detí, ktoré sú alergické na kravské mlieko, je alergických aj na sóju.

Medzi bežné potravinové spúšťače alergie na sóju patria sójové bôby a sójové výrobky, ako je sójové mlieko alebo sójová omáčka. Keďže sója sa nachádza v mnohých potravinách, je dôležité čítať etikety potravín.

Podobne ako pri iných alergiách, jedinou liečbou alergie na sóju je vyhýbanie sa sóji.

ZHRNUTIE
Alergiu na sóju vyvolávajú bielkoviny v sóji a sójových výrobkoch. Ak máte alergiu na sóju, jedinou liečbou je odstránenie sóje z vašej stravy.

8. Ryby

Alergia na ryby je bežná a postihuje až približne 7 % dospelých.

Podobne ako pri iných alergiách, aj pri alergiách na ryby sa u ľudí často vyvinie alergia už v detstve. Nie je však nezvyčajné, že sa alergia na ryby objaví aj neskôr v živote.

Podobne ako alergia na mäkkýše, aj alergia na ryby môže spôsobiť závažnú a potenciálne smrteľnú alergickú reakciu. Hlavnými príznakmi sú vracanie a hnačka, ale v zriedkavých prípadoch sa môže vyskytnúť aj anafylaxia.

To znamená, že tí, ktorí sú alergickí na ryby, zvyčajne dostanú adrenalínový autoinjektor, ktorý majú pri sebe pre prípad, že by náhodou zjedli rybu.

Keďže príznaky môžu byť podobné, alergia na ryby sa niekedy zamieňa za reakciu na kontaminanty v rybách, ako sú baktérie, vírusy alebo toxíny.

Navyše, keďže kôrovce a ryby s plutvami nenesú rovnaké bielkoviny, ľudia alergickí na kôrovce nemusia byť alergickí na ryby.

Mnohí ľudia s alergiou na ryby sú však alergickí na jeden alebo viac druhov rýb.

ZHRNUTIE
Alergie na ryby sú bežné, ale môžu byť zamenené s nežiaducou reakciou na kontaminované ryby.

Iné potraviny

Vyššie uvedených 8 potravinových alergií je najčastejších.

Existuje ich však oveľa viac.

Menej časté potravinové alergie môžu spôsobiť celý rad príznakov, od mierneho svrbenia pier a úst (tzv. orálny alergický syndróm) až po život ohrozujúcu anafylaxiu.

Medzi menej časté potravinové alergie patria:

  • ľanové semienko
  • sezamové semienko
  • broskyňa
  • banán
  • avokádo
  • kiwi
  • mučenka
  • zeler
  • cesnak
  • horčičné semienka
  • aníz
  • harmanček

ZHRNUTIE
Alergiu môže spôsobiť akákoľvek potravina. Medzi ďalšie potraviny, na ktoré môžu byť ľudia alergickí, patrí ovocie, zelenina a semená, ako sú ľanové semienka alebo sezam.

Myslíte si, že máte potravinovú alergiu?

Niekedy môže byť ťažké rozlíšiť potravinovú alergiu od potravinovej intolerancie.

Ak máte podozrenie, že máte potravinovú alergiu, je dôležité poradiť sa s lekárom.

Aby lekár zistil, či máte alergiu alebo intoleranciu, pravdepodobne vám nariadi niekoľko diagnostických testov.

Medzi ne patrí napr:

  • Preskúmanie stravy. Ide o podrobný prehľad konzumovaných potravín vrátane času a príznakov.
  • Kožný test. Pri tomto teste sa malé množstvo potraviny "vpichne" do kože pomocou malej ihly. Potom sa sleduje, či koža nereaguje.
  • Perorálne potravinové výzvy. Pri tomto teste sa problémová potravina konzumuje v kontrolovanom prostredí pod lekárskym dohľadom v postupne sa zvyšujúcich množstvách.
  • Krvné testy. Za určitých okolností sa odoberie krv a zmeria sa hladina IgE protilátok.
    Ak ste alergický na nejakú potravinu, lekár vám poradí, ako to zvládnuť. Lekár vás tiež môže odporučiť k registrovanému dietológovi, ktorý vám pomôže s riadením stravy.

Ako liečiť potravinové alergie

V súčasnosti sa potravinové alergie nedajú liečiť .

Vedci skúmajú nové spôsoby, ako pomôcť ľuďom zvládnuť potravinové alergie a prípadne ich desenzibilizovať na alergény, ale tie sa stále vyvíjajú .

Bez ohľadu na to, či máte potravinovú alergiu sprostredkovanú IgE alebo nie, najlepší spôsob, ako sa vyhnúť alergickej reakcii, je identifikovať potraviny, na ktoré ste alergickí, a striktne sa im vyhýbať.

V závislosti od závažnosti vašej potravinovej alergie vám zdravotnícky pracovník môže predpísať lieky vrátane adrenalínových autoinjektorov, ktoré budete mať vždy pri sebe pre prípad, že by ste náhodou požili potravinu, na ktorú ste alergickí, a mali by ste na ňu reakciu .

Medzi tieto lieky môžu patriť napr:

  • Epinefrín. Tento liek pomáha zvrátiť príznaky závažného typu alergickej reakcie nazývanej anafylaxia. Medzi značkové adrenalínové autoinjektory patria EpiPen a Auvi-Q.
  • Antihistaminiká. Tieto lieky môžu pomôcť znížiť svrbenie a prekrvenie pri menej závažných alergických reakciách.
  • Kortikosteroidy. Tieto lieky môžu byť predpísané na zníženie opuchu pri závažnejších alergických reakciách.

Je dôležité brať všetky príznaky potravinovej alergie vážne. Mierne aj závažné príznaky alergickej reakcie sprostredkovanej IgE môžu viesť k anafylaxii, čo je lekárska pohotovosť.

Hoci je menej pravdepodobné, že potravinové alergie nesprostredkované IgE povedú k anafylaxii, môžu výrazne ovplyvniť kvalitu života a mali by sa riešiť.

Ak máte podozrenie na potravinovú alergiu, poraďte sa s lekárom alebo alergológom, aby ste zistili, na ktoré potraviny ste alergickí a mali by ste sa im vyhýbať.

Užitočné môže byť aj stretnutie s registrovaným dietológom, ktorý vám pomôže bezpečne sa vyhnúť potravinám, na ktoré ste alergický, a zároveň zabezpečí, aby ste jedli pestrú, vyváženú stravu, ktorá spĺňa vaše nutričné potreby.

Záver

Väčšinu potravinových alergií spôsobuje osem potravín: kravské mlieko, vajcia, orechy, arašidy, mäkkýše, ryby, sója a pšenica.

Na rozdiel od potravinovej intolerancie sú potravinové alergie spôsobené tým, že váš imunitný systém nesprávne identifikuje niektoré bielkoviny v potravinách ako škodlivé.

To môže spôsobiť potenciálne život ohrozujúce reakcie. Jedinou liečbou je vyradenie potraviny z vášho jedálnička.

Ak máte podozrenie na potravinovú alergiu, poraďte sa o tom s lekárom.

Späť do obchodu