Prečo je dôležité udržiavať si zdravé telo?

 

Dôležitosť udržiavania dobrého zdravia sa nedá dostatočne zdôrazniť. Zdravé telo vytvára predpoklady pre vašu každodennú pohodu a určuje, ako dobre budete starnúť. Umožňuje vám tiež žiť aktívny a plnohodnotnejší život, čo znamená, že s pribúdajúcim vekom budete mať lepšiu kvalitu života.
Zdravé telo si vyžaduje kombináciu vyváženej stravy, pravidelného pohybu, kvalitného spánku, pozornosti a, samozrejme, zdravého životného štýlu.

 

1. Význam zdravého životného štýlu

2. Menej dní práceneschopnosti

3. Zdravšia hmotnosť

4. Zlepšenie duševného zdravia


1. Význam zdravého životného štýlu


Keď ste mladí, je ľahké považovať svoje telo a zdravie za samozrejmosť. S pribúdajúcim vekom si však dôležitosť udržiavania dobrého zdravia uvedomujeme čoraz viac. Keď udržiavate svoje telo v dobrej kondícii, tešíte sa väčšej energii a menším bolestiam.
Aby ste pochopili dôležitosť udržiavania dobrého zdravia, je užitočné oceniť rôzne veci, ktoré prispievajú k zdravému životnému štýlu.

Patrí medzi ne :

  • výživa,
  • fyzická aktivita,
  • spánok
  • zvládanie stresu.

Ak sú tieto časti vášho životného štýlu v nerovnováhe, vaše zdravie na to často dopláca.
Zdravá strava, ktorá obsahuje dostatok vitamínov, minerálov, vlákniny, bielkovín, sacharidov a zdravých tukov, umožňuje vášmu telu dobre fungovať. Pravidelné cvičenie posilňuje vaše kosti, svaly, pľúca a kardiovaskulárny systém.
Sedem až osem hodín kvalitného spánku každú noc umožňuje vášmu telu obnovovať bunky a vykonávať ďalšie udržiavacie činnosti. Zvládanie stresu je ďalšou kľúčovou súčasťou dôležitosti zdravého životného štýlu.

Podľa Národného inštitútu zdravia stres zaťažuje vaše telo a zvyšuje riziko srdcových ochorení, vysokého krvného tlaku, cukrovky a duševných porúch.
Keď ste chronicky vystresovaní, je tiež pravdepodobnejšie, že sa budete venovať nezdravému životnému štýlu, ako je pitie alkoholu, fajčenie alebo nezdravá strava.


2. Menej dní práceneschopnosti


Keď pracujete na udržiavaní zdravého tela, môžete stráviť viac času tým, čo máte radi, a menej času v posteli s pocitom, že ste pod vplyvom počasia. Zdravá strava podporuje váš imunitný systém, takže sa ľahšie bráni prechladnutiu, chrípke alebo iným infekciám. Kvalitný spánok má tiež pozitívny vplyv na vaše zdravie.
V štúdii z mája 2017 uverejnenej v časopise Nature and Science of Sleep sa zistilo, že narušený spánok zvyšuje riziko hypertenzie, vysokej hladiny cholesterolu, kardiovaskulárnych ochorení, problémov súvisiacich s hmotnosťou, metabolického syndrómu, cukrovky a rakoviny hrubého čreva. Okrem toho je u mužov s poruchami spánku zvýšené riziko úmrtia zo všetkých príčin.
Prečítajte si viac: Päť tipov pre dobrý spánok alebo 8 zdravotných výhod spánku a čo je dobré pre spánok

Prečo je dôležité udržiavať si zdravé telo


3. Zdravšia hmotnosť


Zdravá strava a dostatok spánku znamenajú, že budete mať viac energie na fyzickú aktivitu, čo vám pomôže udržať si hmotnosť.
Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb odporúča všetkým dospelým, aby každý týždeň absolvovali aspoň 150 minút aeróbneho cvičenia strednej intenzity a dva dni silového tréningu na udržanie dobrého zdravia a zdravej hmotnosti.
Zdôrazňujú tiež, že vďaka fyzickej aktivite sa aj lepšie cítite, lepšie spíte a lepšie fungujete. Pokiaľ ide o dôležitosť zdravého životného štýlu, pravidelné cvičenie je jednou z najlepších vecí, ktoré pre seba môžete urobiť.

acoloxio


4. Zlepšenie duševného zdravia


Udržiavanie zdravého tela a zdravého životného štýlu vás môže udržať šťastnejšími a vyrovnanejšími aj po psychickej stránke.
Ak bojujete s depresiou, úzkosťou alebo duševnou chorobou, alebo si len chcete udržať zdravý mozog v staršom veku, Národná aliancia pre duševné choroby odporúča stravu, cvičenie, pravidelný spánok a zdravý životný štýl ako najlepšiu stratégiu na zlepšenie duševného zdravia.

Späť do obchodu