10 spôsobov, ako milovať svoje oči

Obsah:

  • Predchádzajte ochoreniam očí zdravým životným štýlom
  • Uprednostnite svoje oči

ocii



Máte radi svoje oči? Vážite si svoju schopnosť vidieť, ľahko sa orientovať a komunikovať so svetom, učiť sa, pracovať, komunikovať a hrať sa bez zrakových bariér? Premietate svoju vďačnosť do činov, ktoré ochránia vaše oči a zrak na ďalšie roky?

Ochrana našich očí a zraku by mala byť prioritou pre každého, či už vidíme 20/20, alebo máme zhoršený zrak.

Možno to nie je najjednoduchšia alebo najprirodzenejšia vec, ktorú robíme, ale investícia do zdravia nášho zraku je jedným z najväčších darov, ktoré si môžeme dať. Tu je desať spôsobov, ako môžete mať svoje oči viac radi už teraz.

Predchádzajte ochoreniam očí zdravým životným štýlom

Osvojením si zdravého životného štýlu môžete predísť mnohým očným ochoreniam alebo zmierniť ich následky, keď už je ochorenie diagnostikované. Zdravý životný štýl zahŕňa vyváženú stravu, pravidelný pohyb a vyhýbanie sa tabaku a pasívnemu fajčeniu.

Zdravý životný štýl je obzvlášť dôležitý pre rastúce deti. Problémy s očami a zrakom v detstve môžu významne ovplyvniť celkový vývoj, vzdelanie a kvalitu života dieťaťa.

1. Stravujte sa pre zdravie očí

Vyvážená strava nám pomáha dosiahnuť a udržať si zdravú hmotnosť a celkovú pohodu. Okrem mnohých výhod pre fyzické a duševné zdravie zdravá strava predchádza alebo pomáha kontrolovať ochorenia, ako je cukrovka a hypertenzia, ktoré môžu negatívne ovplyvniť zdravie očí a zraku. Zdravé fungovanie oka a zraku pomáha udržiavať aj celý rad mikroživín.

Čo najviac obmedzte konzumáciu cukrov a tukov v nezdravých potravinách a spracovaných potravinách. Doprajte si ich s mierou, ale dodržiavajte vyváženú stravu, ktorá obsahuje dostatok ovocia, zeleniny, strukovín a celozrnných výrobkov. Tu sú niektoré z najdôležitejších mikroživín pre vaše oči a najlepšie zdroje potravín pre každú z nich.

Keď je stres vysoký a rutina je narušená veľkými životnými udalosťami, chuť do jedla sa môže zmeniť alebo požiadavky môžu obmedziť čas na organizované stravovanie. Je obzvlášť dôležité plánovať vopred, aby ste ochránili svoje fyzické a duševné zdravie vrátane očí.

Pripravte si niekoľko zdravých jedál a občerstvení v predstihu pred náročným obdobím. Ak sa sústreďujete na starostlivosť o chorého príbuzného alebo o seba, je to čas požiadať príbuzných a priateľov, aby vám darovali zdravé domáce, v obchode zakúpené alebo v reštaurácii dodané jedlá a zabezpečili vám a vašej rodine dobrú stravu.

2. Pite vodu na suché oči

Pitie veľkého množstva vody je dôležité aj pre zdravie očí, ako aj pre celkové fyzické a duševné zdravie. Väčšina dospelých a detí je však chronicky nedostatočne hydratovaná. Nepijeme dosť a kvalitné tekutiny, ktoré pijeme, nekonzumujeme dostatočne rovnomerne počas dňa, aby mali skutočnú hodnotu. Mnohé z našich obľúbených nápojov obsahujú aj kofeín, diuretikum, ktoré vyplavuje vodu z nášho organizmu.

Oko potrebuje vodu na to, aby si udržalo lubrikáciu, pohodlie a efektívne fungovanie. Suché oko vzniká, keď oko neprodukuje dostatok sĺz alebo správny druh sĺz na lubrikáciu, čo spôsobuje podráždenie, zápal a bolesť. Suché oko je obzvlášť rizikové pre ľudí, ktorí sa liečili na retinoblastóm.

Snažte sa denne vypiť aspoň 2 litre (8 pohárov) vody. Nápoje s kofeínom (káva, čaj, športové nápoje, limonády atď.) sú dehydratačné a nemali by sa do tohto celkového množstva započítavať. Najlepšia je obyčajná alebo ochutená voda. Ak je vaša strava veľmi bohatá na ovocie, zeleninu, polievky a smoothies, možno budete chcieť svoj celkový denný cieľ pre vodu trochu znížiť. Majte však na pamäti, že ovocné smoothies môžu byť vysokokalorické kvôli prírodným cukrom v ovocí a hustote ovocia v smoothie.

Položte si pohár alebo fľašu s vodou vedľa postele, aby ste ju mohli vypiť hneď ráno, ešte pred tým, ako vstanete. Venujte niekoľko tichých chvíľ pomalému pitiu, aby mal váš mozog čas spojiť si, že pijete, a využiť všetky výhody. Venujte tomu pozornosť a stanovte si zámer piť pravidelne počas celého dňa. V nasledujúcich rušných hodinách si budete viac uvedomovať potrebu piť vodu a reagovať na ňu.

Ak zistíte, že máte chuť na občerstvenie, spojte sa so svojím telom a zistite, či nepotrebujete napiť. Dehydratáciu môžete pociťovať ako návaly hladu a pohár vody môže často vyriešiť nepríjemné pocity nekonečných chutí.

3. Milujte svoje oči cvičením

Cvičenie nám môže pomôcť sústrediť sa, schudnúť a spevniť svaly a môže tiež pomôcť chrániť drahocenné oči. Za posledné desaťročie sa vo viacerých štúdiách zistila súvislosť medzi pravidelným cvičením a zníženým rizikom bežných očných ochorení, ako je sivý zákal, vlhká vekom podmienená makulárna degenerácia (VPMD) a glaukóm.

Sivý zákal je zakalenie šošovky, ktorá sústreďuje svetlo do sietnice. Rozmazané videnie sa časom zhoršuje, ako keď sa pozeráte cez špinavé okno. Bez operácie môže sivý zákal spôsobiť vážnu stratu zraku.

Vekom podmienená makulárna degenerácia (VPMD) postihuje makulu, časť sietnice, ktorá kontroluje centrálne videnie a umožňuje oku vidieť jasne. Centrálne videnie je nevyhnutné pre činnosti, ako je čítanie, šoférovanie, zaostrovanie na predmety a rozpoznávanie tvárí. AMD je progresívne ochorenie a možnosti liečby sú obmedzené.

Glaukóm spôsobuje hromadenie tekutiny a zvýšený tlak v oku, ktorý poškodzuje zrakový nerv, čo vedie k zhoršeniu videnia a možnej slepote.

Konkrétne sa ukázalo, že kardiovaskulárne cvičenie znižuje vnútroočný tlak a zvyšuje prietok krvi do zrakového nervu a sietnice. Cvičenie môže tiež zabrániť alebo pomôcť kontrolovať iné zdravotné ťažkosti, ako je cukrovka a vysoký krvný tlak, ktoré majú komplikácie ohrozujúce zrak.

Výskum tiež poukazuje na alarmujúci nárast krátkozrakosti u detí, ktorá si vyžaduje korekčné okuliare. Trend naznačuje, že do roku 2050 bude takmer 50 % svetovej populácie krátkozrakých. Hra vonku je jedným z najlepších spôsobov, ako znížiť riziko, že vaše deti budú potrebovať okuliare na predpis, a tiež spomaliť zvyšujúcu sa mieru krátkozrakosti u detí.

Hra na prirodzenom slnečnom svetle pomáha deťom používať oči iným spôsobom a sústrediť sa skôr na vzdialenosť ako na predmety zblízka, napríklad na obrazovku, umelecký projekt, knihu alebo hru. Odborníci odporúčajú 1 - 2 hodiny hry vonku denne na prirodzenom slnečnom svetle na podporu zdravia očí, rozvoja zraku a celkového zdravia.

Cvičenie pre oči si nevyžaduje veľkú časovú ani finančnú investíciu. Svižná 30-minútová prechádzka vám rozprúdi krv. Ak to budete robiť päť dní v týždni, ľahko dosiahnete 150 minút pohybu týždenne, ktoré odporúča Svetová zdravotnícka organizácia.

Čo tak bicyklovanie, plávanie, beh, tanec. Dokonca aj aktívne záhradnícke alebo domáce práce sú kvalitným cvičením. Pustite si preto obľúbenú hudbu alebo pútavú knihu a vyčistite pavučiny s vedomím, že sa pritom staráte sami o seba.

Urobte si z pohybu prioritu pre svoje oči a celkovú pohodu. Mnohí ľudia hovoria, že nemajú čas na cvičenie, ale starostlivosť o oči, telo a myseľ by mala byť jednou z našich každodenných priorít. Naplánujte si čas na pravidelné každodenné cvičenie, ktoré vás bude baviť. Nájdite si najvhodnejšiu aktivitu a najlepší čas pre svoj rozvrh a zaviažte sa, že budete cvičiť aspoň 3 až 5-krát týždenne.

4. Prestaňte fajčiť pre svoj zrak

Negatívne vplyvy fajčenia tabaku na zdravie sú dobre zdokumentované. Rakovina, ochorenia srdca a pľúc sú všeobecne známe účinky, ale fajčenie poškodzuje tkanivá v celom tele vrátane očí. Fajčiari sú vystavení výrazne zvýšenému riziku vážnej straty zraku alebo slepoty.

Fajčenie môže zhoršiť účinky ochorení, ako je diabetická retinopatia, Gravesova choroba a suché oko, a zvyšuje riziko vzniku ochorení ohrozujúcich zrak. Dve z najčastejších príčin slepoty, sivý zákal a vekom podmienená makulárna degenerácia (VPMD), sa častejšie vyskytujú u ľudí, ktorí v minulosti fajčili. V porovnaní s nefajčiarmi je u fajčiarov dvakrát vyššia pravdepodobnosť vzniku AMD a je pravdepodobnejšie, že sa u nich rozvinie v mladšom veku.

Fajčenie tiež mení schopnosť tela získavať alebo absorbovať mikroživiny z potravy. Takže fajčiar alebo pasívny fajčiar bude mať pravdepodobne nižšie množstvo vitamínov a minerálov potrebných na udržanie celkového zdravia očí a celkového zdravia.

Fajčenie ohrozuje aj zrak vášho dieťaťa. Deti narodené ženám, ktoré fajčia počas tehotenstva, majú vyššiu pravdepodobnosť:

  • narodia sa predčasne, čo zvyšuje riziko retinopatie nedonosených, vážneho očného ochorenia, ktoré môže spôsobiť trvalú slepotu alebo stratu zraku.
  • V detstve sa u nich vyvinie bakteriálna meningitída. Meningitída je opuch tkanív okolo mozgu, ktorý môže spôsobiť očné infekcie a iné komplikácie ohrozujúce zrak.
  • Pasívne fajčenie tiež ohrozuje zrak detí. Výskumy naznačujú, že u detí sa poškodenie očí spôsobené pasívnym fajčením môže prejaviť do 6 rokov.

Vyhýbanie sa tabakovému dymu všetkých druhov vrátane pasívneho fajčenia je jedným z najlepších spôsobov, ako chrániť svoje oči a celkové zdravie. Ak už fajčíte, prestať fajčiť je jeden z najlepších spôsobov, ako investovať do svojho dlhodobého zdravia a zdravia svojich blízkych vo vašom okolí.

Chráňte svoje oči

Zdravý životný štýl môže pomôcť predchádzať niektorým očným ochoreniam a udržiavať celkovo dobrý zdravotný stav, ale dôležité je aj chrániť naše oči. Slnečné žiarenie, infekcie a dlhodobé vystavenie obrazovkám majú kumulatívny účinok a nehody môžu oko nečakane poškodiť. Prijmite každodenné opatrenia na minimalizáciu týchto vplyvov a milujte svoje oči.

5. Dbajte na hygienu odličovania očí

Ak nosíte make-up, je nevyhnutné udržiavať správnu hygienu a bezpečnosť. Nedostatočne udržiavané výrobky alebo nesprávne používanie očnej kozmetiky môže spôsobiť problémy, ako je vysušovanie povrchu oka a alergické reakcie. Dajte svojim očiam prestávku od kozmetiky vždy, keď sa cítia alebo vyzerajú podráždené, a vždy vyhľadajte radu očného lekára. Tu je niekoľko kľúčových tipov pre bezpečnosť a hygienu líčenia.

Vyberte si správne produkty:

  • Vyhnite sa púdrovým očným tieňom, ktoré sa s väčšou pravdepodobnosťou dostanú do oka a spôsobia podráždenie. Namiesto toho používajte krémové očné tiene a pravidelne starostlivo čistite aplikátory.
  • Vyhnite sa ceruzkám na oči, pretože môžu poškriabať okraj oka, čo môže viesť k infekcii. Namiesto toho si vyberte jemné tekuté očné linky.
  • Vyhnite sa riasenke s vláknami, pretože drobné vlákna môžu podráždiť oči.
  • Nikdy nepoužívajte testery v obchode, pretože zvyšujú riziko infekcie, a nikdy sa o make-up z rovnakého dôvodu nedelte, ani so sestrou alebo najlepšou kamarátkou. Baktérie sa môžu nepozorovane preniesť na štetce a aplikátory a na samotný výrobok.
  • Očný make-up nepoužívajte po uplynutí dátumu spotreby, pretože konzervačné látky strácajú účinnosť a baktérie sa môžu začať množiť. Je to dôležité najmä pri výrobkoch s krémovým zložením, ako je korektor, maskara a očné tiene.
  • Pravidelne a dôkladne čistite štetce na líčenie: k dispozícii je mnoho produktov, ale jednoduchým a lacným prístupom je dezinfikovať štetce 99 % izopropylalkoholom a utrieť ich papierovou utierkou.
  • Pred nanesením make-upu si nasaďte kontaktné šošovky, aby ste sa uistili, že čiastočky make-upu neznečistia váš slzný film - zvyšuje to riziko infekcie.
  • Nenanášajte make-up v línii rias: nanášanie make-upu pozdĺž vnútorného viečka alebo "vodnej línie" blokuje olejové žľazy, ktoré vylučujú tekutinu na ochranu rohovky - priehľadnej prednej časti oka. Okrem toho riskujete, že sa baktérie dostanú priamo do oka.
  • Nikdy sa nelíčte počas pohybu, či už pri chôdzi, ako pasažier vo vozidle alebo pri šoférovaní - dokonca ani keď sedíte v dopravnej zápche. Riziko náhodného poranenia oka je vysoké a pri šoférovaní je vysoké aj riziko, že rozptýlením spôsobíte zranenie iným osobám.
  • Pred spaním si odstráňte všetok make-up, najmä make-up očí. Make-up sa môže počas spánku preniesť do očí a spôsobiť podráždenie a infekciu.
  • Pred odstránením make-upu si vyberte kontaktné šošovky, aby ste predišli ich poškodeniu a zbytočnému nepohodliu.

6. Noste slnečné okuliare

Intenzívne ultrafialové slnečné lúče môžu časom poškodiť oči a viesť k ochoreniam, ako je sivý zákal a glaukóm. Ak chcete chrániť oči pred týmto škodlivým slnečným žiarením, noste slnečné okuliare so 100 % ochranou proti UVA a UVB žiareniu a/alebo klobúk so širokou strieškou. Neriaďte sa len jasom slnka alebo tým, ako štýlovo vyzerá ochrana pred slnkom vo vašom oblečení. Tu je niekoľko bodov, ktoré treba zvážiť:

  • Oči každého človeka potrebujú ochranu pred slnkom bez ohľadu na vek. Deti sú najviac ohrozené, pretože trávia viac času vonku, ale len málo z nich nosí slnečné okuliare a škodlivé účinky slnečného žiarenia sa kumulujú.
  • UV lúče môžu prenikať cez mraky a mraky môžu spôsobovať aj oslnenie, čo zvyšuje únavu očí. Preto naše oči potrebujú ochranu pred slnkom počas zamračených dní rovnako ako počas jasnej oblohy.
  • UV lúče sa môžu odrážať od snehu, piesku a vody, preto sú slnečné okuliare v týchto prostrediach obzvlášť dôležité.
  • Väčšie šošovky a zavinovacie okuliare poskytujú lepšiu ochranu ako menšie šošovky a otvorené rámy.
  • Nie všetky slnečné okuliare poskytujú 100 % ochranu pred UVA a UVB žiarením - pred kúpou si pozorne skontrolujte označenie a ak si nie ste istí, opýtajte sa predajcu.
  • Ak si nie ste istí, aké slnečné okuliare sú pre vás vhodné alebo kedy by ste ich mali nosiť na ochranu očí, požiadajte o radu svojho očného lekára.
  • Investujte do dobrých slnečných okuliarov, majte ich poruke v taške alebo pri kľúčoch od vchodových dverí a noste ich s hrdosťou každý deň. Pomôžu vám ochrániť oči pred záťažou a škodlivými účinkami UV žiarenia a znížia riziko vzniku ochorení poškodzujúcich zrak v neskoršom veku.

7. Vyhnite sa poraneniam očí

Poranenia očí sú hlavnou príčinou straty zraku, ktorej sa dá predísť, na celom svete, najmä u detí. Ochrana zraku je obzvlášť dôležitá, keď už došlo k strate zraku v dôsledku retinoblastómu alebo iného očného ochorenia.

Existuje mnoho jednoduchých vecí, ktoré môžete urobiť, aby ste predišli poraneniam očí a ochránili oči svojich detí aj svoje vlastné. Dodržiavajte tieto praktické tipy na ochranu očí a zraku pri každodenných a sviatočných aktivitách.

8. Vedieť, ako ošetriť poranenia očí

Oko je veľmi citlivý orgán a vyžaduje si osobitnú starostlivosť. K nehodám môže dôjsť nečakane, a to aj vtedy, keď sa usilovne snažíme im predchádzať. Buďte pripravení na neočakávané situácie, aby ste znížili riziko trvalého poškodenia zraku - naučte sa správne a s istotou ošetrovať poranenia očí a vždy vyhľadajte rýchlu odbornú lekársku starostlivosť.

9. Zníženie digitálneho namáhania očí

Obrazovky sú v súčasnosti všadeprítomné v našom živote, ale je dôležité, aby sme znížili denný čas strávený pri obrazovke a robili pravidelné prestávky, aby sme sa vyhli syndrómu počítačového videnia. Medzi príznaky patrí únava očí, bolesť hlavy, rozmazané videnie, suché oči a bolesť krku a ramien.

Ukázalo sa, že nadmerné používanie gadgetov a práca zblízka zvyšujú riziko krátkozrakosti (krátkozrakosti), najmä u detí. Preto je obzvlášť dôležité zvyšovať povedomie o správnej zrakovej hygiene u detí, pracovať s nimi na tom, aby čo najviac obmedzili čas strávený pri obrazovke, a poskytnúť im zaujímavé alternatívy, ktoré podporujú používanie očí na diaľku, napríklad nápadité a objavné hry vonku a šport.

Efektívne pracovať a minimalizovať príznaky:

  • Pravidelne si robte prestávky na odpočinok a preorientovanie očí.
  • Uplatňujte pravidlo 20-20-20: za každých 20 minút strávených používaním obrazovky sa na 20 sekúnd zamerajte na niečo vzdialené 20 metrov.
  • Vytvorte ergonomické prostredie na udržanie správneho držania tela a zníženie muskuloskeletálnych symptómov. Venujte pozornosť polohe obrazovky vo vzťahu k vášmu sedeniu, aby ste mohli pohodlne pracovať bez namáhania očí alebo krku a chrbta.
  • Upravte nastavenia jasu obrazovky, kontrastu a veľkosti textu, aby ste obsah videli jasnejšie a pohodlnejšie a znížili únavu očí.
  • Starostlivo vyberte a umiestnite osvetlenie, aby ste znížili oslnenie obrazovky.
  • Zmiernite príznaky suchého oka častejším žmurkaním a v prípade potreby používaním doplnkových lubrikačných kvapiek.
  • Používajte cvičenia na zníženie únavy očí. 

10. Objednajte sa na vyšetrenie zraku

Naplánujte si pravidelné vyšetrenie zraku a komplexné očné vyšetrenie a pochopte rozdiel medzi nimi.

Skríning zraku je relatívne krátky proces, ktorý môže poukázať na problém so zrakom alebo potenciálny problém, ktorý si vyžaduje ďalšie vyšetrenie očným lekárom alebo optometristom. Skríning zraku nemôže diagnostikovať konkrétne ochorenia.

Komplexné vyšetrenie zraku zahŕňa podrobnú anamnézu vášho zdravotného stavu a rodinnej anamnézy, aby ste pochopili svoje rizikové faktory, po ktorej nasleduje kontrola vášho zraku, sily oka a zdravia očí. Použijú sa rozširujúce očné kvapky, aby mal odborník jasný pohľad na vaše oko.

Komplexné očné vyšetrenia sa netýkajú len zdravia očí a zraku. Očný špecialista môže odhaliť včasné príznaky potenciálne závažných problémov, ktoré sa skrývajú hlboko v tele. 

Zabezpečte, aby očné vyšetrenia boli súčasťou bežnej lekárskej prehliadky vašej a vašich blízkych. Každý by mal počas celého života pravidelne absolvovať očné vyšetrenia. Vzhľadom na zmeny v životnom štýle a nárast práce v blízkosti dnešných detí je dôležité, aby aj deti a dospievajúci absolvovali pravidelné rutinné očné prehliadky. 

Uprednostnite svoje oči

Dúfame, že vás tieto tipy inšpirujú k tomu, aby ste dnes a každý deň podnikli kroky na lásku k svojim očiam. Pri príležitosti tohtoročného Svetového dňa zraku sa zaviažte, že si necháte vyšetriť zrak!

Späť do obchodu