Oči: 5 dôvodov, prečo by ste mali častejšie nosiť slnečné okuliare

Obsah:

  • Chráňte oči pred poškodením slnkom
  • Rakovina kože očných viečok
  • Snežná slepota očí
  • Sivý zákal očí
  • S vekom súvisiaca makulárna degenerácia očí
  • Pterygium alebo surferské oko
  • Chráňte svoje oči pred počasím
  • Užívajte si pobyt vonku bez potreby žmurkania očí
  • Predchádzajte bolestiam hlavy a migrénam
  • Bezpečnejšia jazda vďaka zníženiu oslnenia
  • Na čo sa zameriať pri výbere slnečných okuliarí na oči

Slnečné okuliare sú skvelým spôsobom ochrany očí pred slnkom, ktorý pomáha predchádzať vzniku viacerých očných ochorení.

Je rozumné nosiť slnečné okuliare, keď ste vonku na slnku, ale mali by ste ich nosiť dôslednejšie?

Čítajte ďalej a dozviete sa viac o slnečných okuliaroch vrátane 5 dôvodov, prečo by ste ich mali nosiť častejšie.

oči10

 

Slnečné okuliare majú síce mnoho výhod, ale ich nosenie všade so sebou môže byť otravné. Mnoho ľudí si možno myslí, že slnečné okuliare sú potrebné len na leto a jar, ale majú celoročné výhody.

Okrem toho, že vás slnečné okuliare chránia pred slnkom, môžu zabrániť podráždeniu a prípadnému poškodeniu vplyvom počasia, zabrániť bolestiam hlavy a pomôcť vám viac si užiť pobyt vonku.

Tu je 5 dôvodov, prečo by ste mali viac nosiť slnečné okuliare.

Chráňte oči pred poškodením slnkom

Slnečné okuliare blokujúce UV žiarenie vás môžu ochrániť pred viacerými zdravotnými problémami, ako je napríklad šedý zákal, rakovina kože a vekom podmienená makulárna degenerácia.

Rakovina kože očných viečok

Rakovina očných viečok je všeobecný termín na označenie niekoľkých typov rakoviny, ktoré sa vyskytujú na očnom viečku alebo v jeho vnútri.

Rakovina sa zvyčajne objavuje vo forme nádoru na vonkajšom povrchu viečka, ktorý sa vyvíja z tukových a potných žliaz.

Medzi typy rakoviny kože očného viečka patrí bazocelulárny karcinóm, karcinóm mazových buniek, spinocelulárny karcinóm a melanóm.

Riziko vzniku rakoviny očných viečok zvyšujete vždy, keď sa vystavujete slnku bez účinnej ochrany očí.

 

Snežná slepota očí

Snežná slepota alebo fotokeratitída môže vzniknúť, keď sa UV žiarenie odráža od snehu, ľadu, vody alebo vyžaruje zo zdrojov svetla, ako sú napríklad lampy v soláriu.

Ak nenosíte vhodné slnečné okuliare, vystavujete sa riziku tohto stavu. V niektorých štatoch by ste nemali prijímať preventívne opatrenia len pri zimných aktivitách - každý, kto žije v zasneženom podnebí, by mal nosiť ochranu proti UV žiareniu.

Fotokeratitída môže viesť k viacerým nepríjemným príznakom vrátane:

Sivý zákal očí

Sivý zákal je zakalenie očnej šošovky, ku ktorému zvyčajne dochádza v dôsledku veku.

Hoci katarakta nemusí spočiatku ovplyvniť vaše videnie, môže vám spôsobiť ťažkosti pri čítaní, riadení vozidla a iných každodenných úlohách.

Tento stav sa časom vyskytne takmer u každého, ale vystavenie UV žiareniu môže urýchliť vznik sivého zákalu.

Keď katarakta začne ovplyvňovať váš zrak, operácia je často jedinou možnosťou, ako obnoviť videnie. Hoci sa sivému zákalu nedá predísť, jeho rast môžete spomaliť ochranou očí pred UV žiarením.

S vekom súvisiaca makulárna degenerácia očí

S vekom súvisiaca makulárna degenerácia (AMD) je ochorenie, ktoré spôsobuje postupný rozpad makuly, časti oka zodpovednej za centrálne videnie.

Makula sa časom začne stenčovať, čo spôsobuje stratu centrálneho videnia. Periférne (bočné) videnie však zostáva nedotknuté. Existujú 2 formy tohto ochorenia: vlhké a suché AMD.

Riziko vzniku AMD sa bežne zvyšuje s vekom. Vyššie riziko má však ten, kto je vystavený rozsiahlemu UV žiareniu. Ochrana očí slnečnými okuliarmi blokujúcimi UV žiarenie môže znížiť riziko vzniku tohto ochorenia.

Pterygium alebo surferské oko

Pterygium alebo surferské oko je výrastok tkaniva na spojovke, priehľadnom tkanive vystielajúcom očné viečka. Hoci tento stav nie je zvyčajne závažný, môže vás dráždiť a znižovať kvalitu života.

Pterygium zvyčajne vzniká v dôsledku rozsiahleho vystavenia UV žiareniu.

Chráňte svoje oči pred počasím

Hoci slnko môže spôsobiť značné poškodenie vašich očí, nie je to jediná vec, ktorej sa musíte obávať. Sneh, piesok, vietor a prach môžu podráždiť a poškodiť vaše oči. Častou obavou pri pobyte na snehu bez ochrany pred slnkom je snehová slepota.

Počas veterného dňa sa vám do očí môže dostať piesok, ktorý podráždi alebo poškodí rohovku. Vietor a prach môžu podráždiť alebo vysušiť vaše oči. Najlepším spôsobom ochrany očí pred nepriaznivými vplyvmi je časté nosenie slnečných okuliarov.

Užívajte si pobyt vonku bez potreby žmurkania očí

Ak radi trávite čas vonku, mali by ste investovať do kvalitných slnečných okuliarov. Môžete tak nielen chrániť svoje oči pred slnkom, ale aj viac si užívať okolie.

Rôzne druhy slnečných okuliarov môžu pomôcť znížiť oslnenie alebo poskytnúť väčší kontrast, čo vám pomôže vidieť jasnejšie.

Predchádzajte bolestiam hlavy a migrénam

Možno si to neuvedomujete, ale jasné slnečné svetlo môže vyvolať migrény a bolesti hlavy. Táto reakcia vzniká v dôsledku citlivosti na svetlo, ktorá spôsobuje bolesť alebo podráždenie.

Nosenie slnečných okuliarov môže pomôcť predísť častejším bolestiam hlavy. Rozhovor s optometristom vám pomôže určiť najlepšie typy slnečných okuliarov pre vaše potreby.

Bezpečnejšia jazda vďaka zníženiu oslnenia

Keď na diaľnicu dopadá dážď alebo sneh, svetlo sa môže od týchto povrchov odrážať a posielať svetelné lúče do vašich očí. Keď sa svetlo odráža priamo do očí, je to známe ako oslnenie, ktoré môže spôsobiť únavu očí a sťažovať videnie pri šoférovaní.

Pár polarizačných slnečných okuliarov môže pomôcť znížiť oslnenie pri jazde, vďaka čomu ľahšie uvidíte, čo je pred vami.

Existuje mnoho dôvodov, prečo nosiť slnečné okuliare častejšie. Okrem estetických vlastností, ktoré slnečné okuliare ponúkajú, môžete chrániť svoje oči pred slnkom a prírodnými živlami, predchádzať bolestiam hlavy a migrénam a zvýšiť svoju bezpečnosť pri šoférovaní.

Ak máte záujem o kvalitné slnečné okuliare, na čo by ste sa mali zamerať?

Na čo sa zameriať pri výbere slnečných okuliarí na oči

Pri výbere slnečných okuliarov zvážte hľadanie takých, ktoré poskytujú nasledujúce vlastnosti:

  • 99-100 % blokovanie UV žiarenia
  • Šošovky s rovnakou úrovňou tmavosti
  • Šošovky, ktoré poskytujú správne vyváženie farieb
  • rám, ktorý sa dobre prispôsobí tvaru vašej tváre

Hľadanie dokonalých slnečných okuliarov sa môže zdať komplikované vzhľadom na množstvo možností. Váš tím optometristov má však odborné znalosti, ktoré vám pomôžu nájsť slnečné okuliare, ktoré spĺňajú vaše zrakové potreby.

Ak hľadáte kvalitné slnečné okuliare, obráťte sa na svojho optometristu.

 

Späť do obchodu