Makulárna degenerácia očí

OBSAH:

  • Dva typy makulárej degenerácií očí
  • Kto je ohrozený makulárnou degeneráciou očí
  • Diagnostika vekom podmienenej makulárnej degenerácie
  • Liečba vekom podmienenej makulárnej degenerácie
  • Ako čo najlepšie využiť zrak, ktorý máte
  • Otestujte si svoj zrak pomocou Amslerovej mriežky

Makulárna degenerácia očí2
S vekom súvisiaca makulárna degenerácia (AMD) je problém so sietnicou. Dochádza k nej vtedy, keď je poškodená časť sietnice nazývaná makula.

Pri AMD strácate centrálne videnie. Nevidíte jemné detaily, či už sa pozeráte na niečo blízko alebo ďaleko. Vaše periférne (bočné) videnie však bude stále normálne. Predstavte si napríklad, že sa pozeráte na hodiny s ručičkami. Pri ochorení AMD môžete vidieť čísla hodín, ale nie ručičky.

AMD je veľmi časté. Je hlavnou príčinou straty zraku u ľudí vo veku 50 rokov a viac.

Dva typy makulárej degenerácií očí

Suché AMD

Táto forma je pomerne častá. Približne 80 % (8 z 10) ľudí, ktorí majú AMD, má suchú formu. Suché AMD vzniká vtedy, keď sa časti makuly vekom stenčujú a rastú v nich drobné zhluky bielkovín nazývané drúzy. Ľudia so suchým AMD môžu mať drúzy, pigmentové abnormality alebo geografickú atrofiu (oblasť úbytku buniek v sietnici). Pomaly strácate centrálne videnie.

Vlhká AMD

Táto forma je menej častá, ale oveľa závažnejšia. Mokrá AMD vzniká, keď pod sietnicou rastú nové, abnormálne cievy. Tieto cievy môžu prepúšťať krv alebo iné tekutiny, čo spôsobuje zjazvenie makuly. Pri vlhkej AMD strácate zrak rýchlejšie ako pri suchej AMD.

Mnohí ľudia si neuvedomujú, že majú AMD, až kým ich videnie nie je veľmi rozmazané. Preto je dôležité pravidelne navštevovať oftalmológa. Ten môže hľadať včasné príznaky AMD skôr, ako sa u vás objavia problémy so zrakom.

Kto je ohrozený makulárnou degeneráciou očí

Pravdepodobnosť vzniku AMD je vyššia, ak:

  • jete stravu s vysokým obsahom nasýtených tukov (nachádzajú sa v potravinách, ako je mäso, maslo a syr)
  • máte nadváhu
  • fajčíte cigarety
  • máte viac ako 50 rokov
  • máte hypertenziu (vysoký krvný tlak)
  • majú v rodine výskyt AMD

Ďalším rizikovým faktorom pre vznik AMD je ochorenie srdca, ako aj vysoká hladina cholesterolu. Zvýšené riziko vzniku AMD majú aj belosi.

Diagnostika vekom podmienenej makulárnej degenerácie

Počas očnej prehliadky vás oftalmológ môže požiadať, aby ste sa pozreli na Amslerovu mriežku. Táto mriežka vám pomôže všimnúť si akékoľvek rozmazané, skreslené alebo prázdne miesta vo vašom zornom poli. Oftalmológ sa tiež pozrie do vnútra vášho oka cez špeciálnu šošovku. Môže zistiť, či sa na sietnici a žltej škvrne nachádzajú zmeny.

Oftalmológ vám do oka vloží rozširujúce očné kvapky, aby sa vám rozšírila zrenička. To mu umožní pozrieť sa cez špeciálnu šošovku na vnútro vášho oka.

Optická koherentná tomografia (OCT) je ďalší spôsob, ako sa bližšie pozrieť na sietnicu. Prístroj skenuje sietnicu a poskytuje veľmi podrobné snímky sietnice a makuly.

Váš lekár môže urobiť fluoresceínovú angiografiu, aby zistil, čo sa deje s vašou sietnicou. Žlté farbivo (nazývané fluoresceín) sa vstrekne do žily, zvyčajne do ramena. Farbivo putuje vašimi cievami. Špeciálna kamera odfotografuje sietnicu, ako farbivo putuje po jej cievach. Tým sa ukáže, či pod sietnicou rastú abnormálne nové cievy.

Optická koherentná tomografia (OCTA) je ďalší spôsob, ako sa bližšie pozrieť na cievy v sietnici a pod ňou. Je to podobné ako fluoresceínová angiografia, ale nepoužíva sa pri nej farbivo.

Liečba vekom podmienenej makulárnej degenerácie

Liečba suchej formy AMD

V súčasnosti sa dá liečiť len suchá AMD s geografickou atrofiou. K dispozícii sú dva nové lieky: pegcetakoplan a avacincaptad pegol. Jeden z nich sa vám vstrekne do oka, aby sa spomalila atrofia. Dúfajme, že sa tým oddiali strata zraku.

Na drúzy neexistuje žiadna liečba. Ľuďom s veľkým množstvom drúz alebo vážnou stratou zraku však môže pomôcť užívanie určitej kombinácie výživových doplnkov. Veľká štúdia  ukázala, že ľudia s určitými drúzami môžu spomaliť suchú AMD, ak budú denne užívať tieto vitamíny a minerály:

  • vitamín C
  • vitamín E 
  • luteín 
  • Zeaxantín 
  • Zinok 
  • Meď 

Váš oftalmológ vám môže povedať, či sa vitamíny a minerály odporúčajú pre vašu suchú formu AMD, pretože nie všetky formy budú mať prospech z doplnkov. Beta-karotén by nemali užívať fajčiari, pretože zvyšuje riziko vzniku rakoviny pľúc.

Potraviny prospešné pre oči

Ukázalo sa, že pre ľudí s AMD je prospešná tmavá listová zelenina, žlté ovocie a zelenina, ryby a vyvážená strava bohatá na živiny.

Liečba vlhkej formy AMD

Na pomoc pri liečbe vlhkej AMD existujú lieky nazývané anti-VEGF lieky. Anti-VEGF liečba pomáha znížiť počet abnormálnych krvných ciev v sietnici. Spomaľuje tiež akékoľvek presakovanie z ciev. Tento liek sa do vášho oka podáva veľmi tenkou ihlou.

Na liečbu niektorých typov vlhkého AMD sa môže použiť aj laserová operácia. Váš očný chirurg zasvieti na abnormálne krvné cievy laserovým lúčom. Tým sa zníži počet ciev a spomalí sa ich únik.

O spôsoboch liečby AMD sa poraďte so svojím očným lekárom.

Ako čo najlepšie využiť zrak, ktorý máte

Ak máte AMD, môžete sa naučiť, ako čo najlepšie využiť svoj zrak. Často môžete stále robiť mnohé zo svojich obľúbených činností pomocou špeciálnych pomôcok pre slabozrakých. Medzi ne môžu patriť rôzne druhy zväčšovacích nástrojov, ručné počítače, elektronické predmety a ďalšie.

Taktiež sa môžete naučiť, ako používať bočné videnie, ktoré vám pomôže pri vykonávaní činností. Odborník na rehabilitáciu zraku vás môže naučiť, ako to funguje. Môže vám tiež pomôcť nájsť mnohé služby a nástroje na podporu slabozrakosti.

Požiadajte svojho očného lekára, aby vám pomohol nájsť špecialistu na rehabilitáciu zraku vo vašom okolí. Cieľom je naučiť sa nové spôsoby, ako byť čo najviac nezávislý.

Otestujte si svoj zrak pomocou Amslerovej mriežky

AMD spôsobuje, že vaše videnie sa časom mení. Tieto zmeny si nemusíte všimnúť, keď k nim dôjde. Zmeny videnia však musíte zachytiť čo najskôr. Ich včasná liečba môže pomôcť spomaliť alebo zastaviť ďalšiu stratu zraku.

Na sledovanie svojho videnia by ste mali každý deň používať Amslerovu mriežku. Jednu z nich môžete použiť nižšie.

Makulárna degenerácia očí

Tu nájdete návod na používanie Amslerovej mriežky:

  • Amslerovu mriežku majte na mieste, kde ju budete vidieť každý deň. Mnohí ľudia majú Amslerovu mriežku na dverách chladničky alebo na zrkadle v kúpeľni.
  • Pri dobrom svetle sa na mriežku pozerajte zo vzdialenosti asi 12 až 15 cm. Nezabudnite si nasadiť okuliare na čítanie, ak ich bežne používate.
  • Zakryte si jedno oko. Nezakrytým okom sa pozerajte priamo na bod v strede mriežky. Všimnite si, či niektorá z čiar nevyzerá ohnutá alebo zvlnená. Zistite, či niektorá časť mriežky nevyzerá rozmazane, nejasne alebo neforemne.
  • Teraz si zakryte druhé oko a opäť si rovnakým spôsobom vyskúšajte videnie.
  • Ak si všimnete, že niektoré čiary alebo časti mriežky vyzerajú zvlnené, rozmazané alebo nejasné, ihneď zavolajte svojho očného lekára.

Makulárna degenerácia očí1

Takto môže vyzerať Amslerova mriežka s rozmazanými, zvlnenými čiarami alebo nejasnými oblasťami.

Späť do obchodu