Je kofeín dobrý alebo škodlivý pre vaše oči?

Obsah:

  • 1. Suché oko: Kofeín môže pomôcť
  • 2. Glaukóm: Kofeín môže zvýšiť riziko - ak ste geneticky náchylní
  • 3. Trhanie očných viečok: Kofeín ho zhoršuje
  • 4. Sivý zákal: Kofeín môže pomôcť
  • 5. Ochorenie sietnice: Kofeín/káva môže pomôcť spomaliť progresiu

kofein

Najnovší výskum o vplyve kofeínu na päť rôznych očných ochorení.

V posledných rokoch boli titulky o kofeíne a zdraví očí prinajmenšom mätúce: "Príliš veľa kofeínu môže zvýšiť riziko oslepujúcich očných ochorení," hlásal jeden z titulkov. Iný titulok sa pýtal: "Môže káva chrániť náš zrak?"

Niet divu, že bežní ľudia sú zmätení.

Túto otázku o kofeíne dostávame stále dokola.

Približne 90 percentľudí denne konzumuje kofeín, či už z limonád, čaju, energetických nápojov alebo kávy. V skutočnosti je spotreba kávy na 20-ročnom maxime, pričom podľa Národnej kávovej asociácie si dvaja z troch ľudí denne doprajú šálku kávy. Zároveň sa zvyšuje počet ľudí s vážnymi očnými ochoreniami, čo je z veľkej časti spôsobené starnutím populácie.

Bez ohľadu na to, či už trpíte nejakým očným ochorením, alebo mu chcete jednoducho predísť, je dôležité vedieť, ako váš návyk na kávu ovplyvňuje zdravie vašich očí - a čo môžete urobiť, aby ste znížili svoje riziko.

Dobrou správou je, že hoci sa výskumy rôznia, zdá sa, že mierne množstvo kofeínu nezvyšuje riziko očných ochorení u väčšiny ľudí.

Skutočné riziko však závisí od viacerých faktorov vrátane toho, koľko kofeínu vypijete, či už trpíte očnými problémami alebo či ste na ne náchylní.

Odborníci vo všeobecnosti tvrdia, že ich rady týkajúce sa kofeínu sú rovnaké ako v prípade iných aspektov vášho zdravia: všetko s mierou.

Úrad pre kontrolu potravín a liečiv odporúča pre zdravých dospelých maximálne 400 miligramov kofeínu denne, čo sú približne štyri šálky kávy.

Prečítajte si ďalšie podrobnosti o výskume vplyvu kofeínu na rôzne očné ochorenia:

1. Suché oko: Kofeín môže pomôcť

Ak sa u vás vyskytlo suché oko - bežné ochorenie charakterizované svrbením a podráždením očí - možno sa obávate, že váš každodenný povzbudzujúci nápoj by mohol situáciu ešte zhoršiť. Predpokladá sa totiž, že kofeín je mierne diuretikum, čo znamená, že z vášho tela vytláča viac vody.

Štúdia z roku 2022, ktorej sa zúčastnilo 85 000 ľudí a ktorá bola uverejnená v časopise Cornea, však zistila, že konzumácia kofeínu nezvyšuje riziko suchého oka ani ho nezhoršuje.

V skutočnosti najnovší výskum odhaľuje, že kofeín môže v skutočnosti zlepšiť tento stav stimuláciou žľazy, ktorá produkuje slzy.

Dve placebom kontrolované štúdie preukázali, že účastníci, ktorým bol podávaný kofeín, vyprodukovali viac sĺz ako tí, ktorým bola podávaná len voda alebo iné placebo.

2. Glaukóm: Kofeín môže zvýšiť riziko - ak ste geneticky náchylní

Hoci je známe, že kofeín dočasne zvyšuje očný tlak, najnovšie štúdie naznačujú, že väčšina ľudí, ktorí konzumujú kofeín, nemá zvýšené riziko glaukómu, oslepujúceho ochorenia spôsobeného príliš vysokým tlakom v oku.

Štúdia z roku 2021 uverejnená v časopise Ophthalmology však odhalila, že kofeín zvyšuje riziko u tých, ktorí majú glaukóm v rodinnej anamnéze alebo genetickú predispozíciu na toto ochorenie.

Zo štúdie vyplýva, že u týchto pacientov sa riziko zvyšuje až trojnásobne, ak konzumujú kofeín.

"Ak máte vysoké genetické riziko, môže sa stať, že obmedzenie konzumácie kofeínu vás pomôže ochrániť," povedal Khawaja. "A to je naozaj zaujímavé, pretože sa presúvame do sveta, v ktorom teraz čoraz viac zisťujeme svoj genetický kód."

Ak máte rodinnú anamnézu a chcete vedieť, či máte zvýšené riziko glaukómu, môžete sa svojho lekára opýtať na genetické testovanie.

3. Trhanie očných viečok: Kofeín ho zhoršuje

Väčšina ľudí občas zažila chvíle, keď sa im nedobrovoľne chveli alebo šklbali viečka. Niekedy môže tento stav - nazývaný myokymia - trvať hodiny alebo dni.

Príliš veľa kofeínu je častou príčinou myokymie, najmä ak ste zároveň unavení alebo pod veľkým stresom. Koľko je príliš veľa? Ako všeobecné vodítko použite maximálnu odporúčanú dávku 400 miligramov denne, ktorú odporúča FDA. Pri tomto stave však zohráva úlohu únava aj stres, takže množstvo sa môže u každého človeka líšiť.

Dobrou správou je, že tento stav zvyčajne zmizne sám, ak znížite spotrebu kofeínu a obmedzíte stres. Ak nie, môžu pomôcť lieky a botoxové injekcie.

4. Sivý zákal: Kofeín môže pomôcť

Vaša každodenná šálka kávy nemusí len zlikvidovať rannú ospalosť; čoraz viac dôkazov naznačuje, že môže pomôcť aj pri prevencii sivého zákalu.

Veľká štúdia publikovaná v časopise Clinical Ophthalmology v roku 2016 zistila, že u tých, ktorí pili viac kávy, bola výrazne nižšia pravdepodobnosť vzniku sivého zákalu v porovnaní s tými, ktorí pili menej.

Vedci sa domnievajú, že kofeín pomáha pôsobiť proti účinkom UV žiarenia na oči. Pomáha pri oxidačnom strese, a práve ten spôsobuje sivý zákal.

5. Ochorenie sietnice: Kofeín/káva môže pomôcť spomaliť progresiu

Výskum ukazuje, že silné antioxidanty v káve môžu tiež pomôcť predchádzať alebo spomaliť poškodenie sietnice spôsobené starnutím a niektorými chorobami.

Jedna štúdia, publikovaná v roku 2022 v časopise Frontiers in Pharmacology, zistila, že kofeín by mohol potenciálne potlačiť zápalovú reakciu, ktorá spôsobuje poškodenie sietnice v dôsledku vekom podmienenej makulárnej degenerácie a diabetickej retinopatie.

V inej štúdii kórejskí vedci zistili, že tí, ktorí vypili viac ako dve šálky kávy denne, mali nižšiu pravdepodobnosť vzniku diabetickej retinopatie a diabetickej retinopatie ohrozujúcej zrak.

Predpokladá sa, že tie isté protizápalové vlastnosti sú dôvodom, prečo sa ukázalo, že káva znižuje riziko ďalších ochorení vrátane Parkinsonovej choroby, cukrovky a Alzheimerovej choroby.

Záver

Ak denne konzumujete príliš veľa kávy alebo si doprajete energetické nápoje s obsahom kofeínu, môže dôjsť k náhlemu zvýšeniu hladiny cukru v krvi.

To okrem iného spôsobuje rozmazané videnie, ktoré sprevádza nevoľnosť, zmeny chuti do jedla a zrýchlený tep. Nadbytok kofeínu sa spája aj so zášklbmi očí alebo očných viečok. Hoci to nie je bolestivé ani nebezpečné, môže vám to primerane znepríjemniť každodenné činnosti.

Nie je tajomstvom, že mnohí ľudia sa ráno nezaobídu bez šálky voňavej kávy. Niektorí dokonca tvrdia, že sa nedokážu poriadne prebudiť, kým si nedajú prvý dúšok.

Pri konzumácii veľkého množstva kofeínu však môžu nastať problémy. Jeho nadbytok totiž môže negatívne ovplyvniť váš zrak. Existuje možnosť, že časom môže spôsobiť vážnejšie poškodenie. Ak sa teda chcete o svoje oči správne starať, je dôležité udržiavať príjem kofeínu na nízkej úrovni.

Okrem krátkodobých účinkov môže mať zneužívanie kofeínu aj trvalé následky. Jedna štúdia napríklad zistila, že pitie troch a viac šálok kávy denne zvyšuje riziko vzniku glaukómu, degeneratívneho ochorenia očí. To spôsobuje postupné poškodenie zrakového nervu, pretože zvyšuje tlak tekutiny vo vnútri oka. Toto ochorenie je však veľmi nebezpečné, a preto by sa konzumácia kofeínu mala obmedziť.

Späť do obchodu