Oči: Čo hovoria vaše oči o vašom zdraví

Obsah:

  • Ako sa môže prejaviť na očiach diabetes
  • Ako sa môže prejaviť v očiach vysoký cholesterol
  • Ako sa môže prejaviť v očiach ochorenie pečene
  • Ako sa môže prejaviť v očiach cievna mozgová príhoda
  • Ako sa môže prejaviť v očiach nedostatok vitamínu A
  • Potraviny šetrné k očiam
  • Iridológia očí - môže dúhovka skutočne ukázať naše zdravie?


Všetci vieme, že oči sú oknami do duše. Ale vedeli ste, že problémy s očami môžu byť aj prvým príznakom zdravotných problémov? Naše oči sú užitočnou kontrolou niektorých zdravotných ťažkostí. Tu je ich prehľad.

 

oci7

Ako sa môže prejaviť na očiach diabetes

  • Rozmazané videnie, zlé nočné videnie

Diabetická retinopatia je stav, keď drobné cievy v sietnici v zadnej časti oka prepúšťajú krv a iné tekutiny, čo spôsobuje problémy s videním. Ak sa nelieči, môže postupovať a spôsobiť slepotu. Najmenej tretina ľudí s cukrovkou má retinopatiu.

Liečba

Ak sa retinopatia zistí včas, dá sa liečiť a strata zraku sa dá spomaliť alebo zastaviť. Niekedy sa používa laserová operácia.

Prevencia

Pre ľudí s cukrovkou je dôležité, aby mali dobrú kontrolu hladiny glukózy v krvi. Pomôže udržiavanie krvného tlaku a cholesterolu pod kontrolou, rovnako ako pri iných aspektoch cukrovky, preto je kľúčová zdravá strava. Dôležité sú aj pravidelné očné kontroly diabetikov (aj keď vidia normálne), pretože retinopatia môže byť prítomná aj bez príznakov.

aoci

Ako sa môže prejaviť v očiach vysoký cholesterol

  • Sivý alebo biely prstenec okolo rohovky, čírej plochy na prednej strane oka

Tento stav sa nazýva arcus senilis a prejavuje sa ako sivobiela línia tukových usadenín okolo vonkajšej časti rohovky. Niekedy tieto usadeniny vytvárajú úplný prstenec. Arcus senilis je bežný stav súvisiaci s vekom u starších ľudí a pre nich nie je príznakom ničoho nebezpečného.

Ak však máte menej ako 40 rokov, môže byť príznakom nebezpečne vysokej hladiny cholesterolu, ktorá je príznakom familiárnej hyperlipidémie, dedičného genetického ochorenia spôsobujúceho vysokú hladinu cholesterolu a triglyceridov. Na viečkach sa môžu objaviť aj tukové usadeniny, známe ako xantelámy.

Liečba

Ak máte tento príznak a ste mladší ako 40 rokov, je dôležité, aby ste si dali urobiť krvný test na kontrolu hladiny cholesterolu. U ľudí s familiárnou hyperlipidémiou nemajú bežné rady o diéte na zníženie cholesterolu vždy účinok, preto sa zvyčajne predpisujú lieky na zníženie cholesterolu.

Prevencia

Je možné, že zmena stravy pomôže udržať familiárnu hyperlipidémiu pod kontrolou. To znamená udržiavať nízky príjem nasýtených tukov a jesť zdravú rastlinnú stravu, ktorá obsahuje veľa zeleniny a zdravých tukov z rýb, orechov a semien.

Ako sa môže prejaviť v očiach ochorenie pečene

  • Žlté očné bielka

Biela časť oka sa nazýva skléra. Zdravé očné tkanivo by malo byť biele. Zožltnutie očí sa nazýva žltačka a môže byť príznakom závažného ochorenia pečene.

Žltačka je znakom vysokej hladiny bilirubínu, ktorý pečeň vytvára pri zápale alebo poškodení. Žlté oči môžu byť príznakom alkoholizmu, rakoviny alebo infekcie a sú častým znakom cirhózy. Môžu tiež poukazovať na nealkoholové ochorenie tukovej pečene alebo hepatitídu typu B alebo C. Žlté oči môžu byť aj príznakom ochorení žlčníka alebo pankreasu.

Spolu so žltými očami sa môžu vyskytnúť aj iné problémy, napríklad tmavý moč a svrbenie kože.

Liečba

Ak máte tento príznak, je dôležité nechať sa vyšetriť. Váš všeobecný lekár vám bude chcieť skontrolovať funkciu pečene a liečba bude závisieť od výsledkov týchto testov.

Ako sa môže prejaviť v očiach cievna mozgová príhoda

  • Dočasná strata zraku, dvojité videnie

Náhla, dočasná strata videnia, ako keď sa cez jedno oko zatiahne záclona, môže byť niekedy spôsobená prechodným ischemickým záchvatom (TIA), krátkou stratou kyslíka v jednej konkrétnej časti mozgu.

Medzi ďalšie zrakové príznaky TIA patrí strata časti zraku na oboch očiach alebo dvojité videnie. TIA sú známe aj ako miniinzult a môžu byť život ohrozujúce.

Čo robiť

Ak máte tieto zrakové príznaky, najmä spolu s ďalšími príznakmi, ako je slabosť, necitlivosť alebo mravčenie na jednej strane tváre alebo tela, ťažkosti s jasným rozprávaním alebo závraty a strata rovnováhy, mali by ste okamžite vyhľadať naliehavú lekársku pomoc.

Prevencia

Riziko mozgovej príhody môžeme znížiť udržiavaním krvného tlaku pod kontrolou, znížením hmotnosti, ak máme nadváhu, pravidelným cvičením a ukončením fajčenia. Kľúčom k úspechu je opäť zdravá strava.

Ako sa môže prejaviť v očiach nedostatok vitamínu A

  • Nočná slepota

Nedostatok vitamínu A môže spôsobiť problémy s videním pri slabom osvetlení alebo v noci. Tento jav sa nazýva nyktalopia alebo nočná slepota.

Nočná slepota môže byť spôsobená aj inými očnými ochoreniami, ako je krátkozrakosť alebo šedý zákal.

Liečba

Ak nočná slepota súvisí s nedostatkom vitamínu A, predpíšu sa doplnky stravy. V prípade iných príčin by sa liečil základný problém.

Prevencia

V potravinách máme prístup k veľkému množstvu vitamínu A. Pečeň má vysoký obsah vitamínu A a môžete si dopriať aj farebnú zeleninu a ovocie, ako je tekvica, mrkva, mango a sladké zemiaky.

Ďalšie ochorenia súvisiace s očami

Mnohé ochorenia môžu mať sekundárne príznaky súvisiace s očami. Patria medzi ne:

  • Artritída ktorá môže spôsobiť celý rad očných problémov vrátane šedého zákalu a glaukómu
  • skleróza multiplex
  • Problémy so zrakom môžu byť jedným z prvých príznakov recidivujúcej SM
  • HIV/AIDS. Ľudia s HIV/AIDS môžu mať celý rad očných problémov.

Potraviny šetrné k očiam

Farebná zelenina je plná antioxidantov, ako sú vitamíny C a A. Doprajte svojim očiam žiarivo zelenú, oranžovú a žltú zeleninu a ovocie, ako je špenát, strieborná repa, brokolica, mrkva, tekvica, paprika, kukurica, kivi, mango a melón.

Omega-3 tuky obsiahnuté v mastných rybách, vlašských orechoch a ľanových semienkach sú dôležité pre zdravie očí, najmä s pribúdajúcim vekom.

Tmavozelená listová zelenina je plná luteínu a zeaxantínu, ktoré sú dôležité pre zdravie očí. Vyberte si špenát, kel, červenú repu, ružičkový kel a brokolicu.

Potraviny s vysokým obsahom zinku môžu byť pre naše oči prospešné. Oriešky, strukoviny a ustrice obsahujú dobré množstvo zinku.

Iridológia očí - môže dúhovka skutočne ukázať naše zdravie?

Iridológia je alternatívny zdravotný postup, pri ktorom sa lekár pozerá na dúhovku oka, aby diagnostikoval zdravotné ťažkosti. Iridológovia používajú očné "mapy", v ktorých časti dúhovky zodpovedajú častiam tela.

Iridológia sa skúmala v mnohých štúdiách s cieľom určiť jej hodnotu ako diagnostického nástroja. Doterajšie dôkazy ukazujú, že ide pravdepodobne o pseudovedu a pri diagnostikovaní zdravotných problémov nie je účinnejšia ako náhodná skúsenosť.

Vedeli ste, že?

Vyšetrenie očí môže odhaliť iné skryté zdravotné ťažkosti vrátane rakoviny.

Keď sa optik pozrie do vnútra našich očí, je možné vidieť melanóm, ktorý sa môže vyskytovať v rôznych častiach oka. Metastatická rakovina - rakovina z iných častí tela, ktorá sa rozšírila - sa niekedy môže prejaviť najprv v očiach.

Späť do obchodu