Čo by ste mali vedieť o šedivých alebo bielych vlasoch

Je normálne, že farba vlasov sa s vekom mení. Sivé alebo biele vlasy sa však môžu objaviť takmer kedykoľvek v živote. Môžu k tomu prispieť genetické faktory, stres, farby na vlasy a iné faktory.

Ľudské telo má milióny vlasových folikulov alebo malých vrecúšok vystieľajúcich pokožku. Folikuly vytvárajú vlasy a farebné alebo pigmentové bunky, ktoré obsahujú melanín. Časom vlasové folikuly strácajú pigmentové bunky, čo vedie k bielej farbe vlasov.

V tomto článku sa pozrieme na niektoré bežné príčiny predčasne bielych vlasov spolu so spôsobmi, ako proces šedivenia spomaliť alebo mu v niektorých prípadoch zabrániť.

 OBSAH:

Rýchle fakty o bielych vlasoch

Príčiny bielych vlasov

Prevencia a zvrátenie predčasného zbeľovania vlasov

Riešenie nedostatkov

Prírodné prostriedky

Záver

sivé vlasy (2)_1

 

Rýchle fakty o bielych vlasoch:

  • Nedostatok vitamínov môže spôsobiť predčasné zbeľovanie vlasov.
  • Fajčenie sa už dlho spája s predčasným šedivením.
  • Predchádzanie vzniku bielych vlasov závisí od ich príčiny.

Príčiny bielych vlasov

Okrem veku môže byť mnoho príčin, ktoré vedú k tomu, že vlasy človeka zbelejú.

Nedostatok vitamínov
Biele a šedivé vlasy môžu začať rásť v akomkoľvek veku a ich príčinou môže byť celý rad rôznych faktorov.
K predčasnému šediveniu môže prispieť akýkoľvek nedostatok vitamínu B-6, B-12, biotínu, vitamínu D alebo vitamínu E.

Genetika
Svoju úlohu zohráva aj rasa a etnický pôvod. Podľa tej istej štúdie z roku 2013 sa predčasné šedivenie u belochov môže začať už vo veku 20 rokov, zatiaľ čo u Ázijcov môže mať človek už 25 rokov a u afroamerickej populácie 30 rokov.

Oxidačný stres
Hoci je šedivenie väčšinou genetické, pri predčasnom procese môže zohrávať úlohu oxidačný stres v organizme.

Oxidačný stres spôsobuje nerovnováhu, keď antioxidanty nie sú dostatočné na to, aby pôsobili proti škodlivým účinkom voľných radikálov. Voľné radikály sú nestabilné molekuly, ktoré poškodzujú bunky a prispievajú k starnutiu a chorobám.

Príliš veľký oxidačný stres môže podporovať vznik ochorení vrátane kožného pigmentového ochorenia vitiligo. Vitiligo môže tiež spôsobiť, že vlasy budú biele v dôsledku odumierania melanínových buniek alebo straty ich funkcie.

Niektoré zdravotné stavy
Niektoré zdravotné stavy vrátane autoimunitných ochorení môžu u človeka zvýšiť riziko skorého šedivenia. V skutočnosti výskum uverejnený v roku 2008 ukázal súvislosť medzi abnormalitami vlasov a poruchou funkcie štítnej žľazy.

Biele vlasy sú bežné aj pri alopécii areata, autoimunitnom ochorení kože, ktoré spôsobuje vypadávanie vlasov na pokožke hlavy, tvári a iných častiach tela. Keď vlasy dorastú, bývajú biele v dôsledku nedostatku melanínu.

aacoloxiogold

 

Stresové faktory v reálnom živote
Všeobecne sa predpokladá, že stres môže viesť k predčasnému zbeľovaniu vlasov. Štúdie to však jednoznačne nepreukázali.
Existujú protichodné výskumné štúdie o tom, že stres v reálnom živote, napríklad spôsobený úrazom, vedie k predčasnému šediveniu.

V jednej štúdii sa uvádzalo, že bunky zodpovedné za farbu vlasov sa môžu vyčerpať, keď je telo vystavené stresu.

Iné štúdie naznačujú, že hoci stres môže zohrávať určitú úlohu, je len malou súčasťou väčšieho celku, na ktorom sa podieľajú choroby a iné faktory.

Fajčenie
Štúdia z roku 2013 ukazuje, že fajčiari majú dvaapolkrát vyššiu pravdepodobnosť, že začnú šedivieť pred 30. rokom života ako nefajčiari. 

Štúdia z roku 2015 tiež preukázala, že fajčenie súvisí s predčasným šedivením vlasov u mladých mužov

Chemické farby na vlasy a výrobky na vlasy
Chemické farby na vlasy a výrobky na vlasy, dokonca aj šampóny, môžu prispievať k predčasnému šediveniu vlasov. Mnohé z týchto výrobkov obsahujú škodlivé zložky, ktoré znižujú obsah melanínu. 

Peroxid vodíka, ktorý sa nachádza v mnohých farbách na vlasy, je jednou z takýchto škodlivých chemických látok. Nadmerné používanie výrobkov, ktoré vlasy odfarbujú, tiež nakoniec spôsobí ich zbeľovanie.

Prevencia a zvrátenie predčasného zbeľovania vlasov

Ak je príčinou genetika alebo starnutie, tomuto procesu nemožno zabrániť ani ho zvrátiť. Liečba šedivých vlasov by však mohla umožniť návrat farebného pigmentu, ak je strata spôsobená zdravotným stavom.

Ak je príčinou predčasne bielych vlasov strava a nedostatok vitamínov, ich odstránenie môže problém zvrátiť alebo zastaviť jeho zhoršovanie.

Konzumácia väčšieho množstva antioxidantov

Strava obsahujúca veľa potravín bohatých na antioxidanty vrátane zeleniny a ovocia môže pomôcť zabrániť šediveniu vlasov.
Strava človeka zohráva úlohu pri prevencii bielych vlasov. Strava bohatá na antioxidanty môže znížiť oxidačný stres.

Medzi potraviny bohaté na antioxidanty patria:

Riešenie nedostatkov

Každý, kto má biele vlasy v dôsledku nedostatku vitamínov, by mal konzumovať viac potravín s obsahom týchto vitamínov.

Napríklad morské plody, vajcia a mäso sú dobrými zdrojmi vitamínu B-12 a mlieko, losos a syr sú vynikajúcimi zdrojmi vitamínu D.

Nedostatok môžu odstrániť aj vitamínové doplnky, ktoré sú dostupné bez lekárskeho predpisu.

Prestať fajčiť - Fajčenie má nepriaznivé účinky na organizmus a prispieva k vzniku bielych vlasov. A vedci zistili súvislosť medzi týmto zlozvykom a stratou pigmentácie vlasov.



Prírodné prostriedky

Na trhu je množstvo farieb na vlasy, ktoré zakrývajú biele vlasy, ale mnohé z nich prispievajú k predčasnému šediveniu a môžu spôsobovať alergické a nežiaduce reakcie.

Prírodné prostriedky ponúkajú alternatívu, ktorá spomalí bielenie vlasov bez toho, aby poškodila telo alebo spôsobila ďalšie poškodenie vlasového pigmentu.

  • Listy karí - Liečebné využitie listov karí siaha niekoľko storočí dozadu. V kombinácii s vlasovým olejom a pri aplikácii na pokožku hlavy môžu listy karí spomaliť predčasné šedivenie -  tradičné používanie listov karí na udržanie čiernej farby vlasov a dokonca na prevenciu predčasného šedivenia. Listy karí sa dajú kúpiť v indických supermarketoch, ako aj v tradičných obchodoch s potravinami.
  • Falošná sedmokráska alebo bhringaraj podľa niektorých správ stmaví vlasy a zabráni ich predčasnému zbeľovaniu. Šťava z listov sa varí v kokosovom alebo sezamovom oleji a vmasíruje sa do vlasov.
  • Indický egreš - Nazýva sa aj amla a je to bylinný doplnok uznávaný na zvrátenie predčasného šedivenia podporou pigmentácie. Predpokladá sa, že jeho účinnosť je spôsobená tým, že egreš je bohatý na antioxidanty a vlastnosti proti starnutiu.
  • Čierny čaj -  Čierny čaj môže vlasy urobiť tmavšími, lesklejšími a jemnejšími. Môžete ho použiť tak, že 3 až 5 čajových vrecúšok namočíte do 2 šálok vriacej vody, necháte vychladnúť a pridáte do čistých, vlhkých vlasov. Čaj možno tiež zmiešať s kondicionérom, nechať ho vo vlasoch 1 hodinu a potom opláchnuť.

Záver

Správnou diagnostikou a liečbou možno zastaviť postup bielych vlasov a v niektorých prípadoch ho zvrátiť. Pomôcť môže aj vyvážená strava a správna starostlivosť o vlasy. V niektorých prípadoch je však tento proces nezvratný.

Pravidelné používanie prírodných prostriedkov môže spomaliť a prípadne zvrátiť postup bielych vlasov. Každému však nakoniec začnú vlasy bieliť a človek sa musí rozhodnúť, či mu biela farba vyhovuje, alebo sa radšej pokúsi zastaviť prirodzený proces starnutia

 

sedive vlasy

 

Späť do obchodu