Mali by ste počas tehotenstva užívať probiotiká?

OBSAH:

  • Je užívanie probiotík počas tehotenstva bezpečné?
  • Výhody užívania probiotík počas tehotenstva
  • Mali by ste počas tehotenstva užívať probiotiká?
  • Záver

probiotika5
Tehotenstvo môže byť vzrušujúcim obdobím plným nových skúseností a poznatkov, najmä pokiaľ ide o stravu a výživové doplnky.

Ak ste však tehotná a cítite sa zahltená obrovským množstvom dostupných informácií, vedzte, že nie ste sama.

Pravdepodobne ste zistili, že na webových stránkach o zdraví a wellness je množstvo protichodných informácií. Navyše mnohí ľudia - priatelia, rodina, spolupracovníci alebo dokonca cudzí ľudia - sa môžu cítiť oprávnení poskytnúť vám svoj osobný názor na to, čo je bezpečné a čo nie, keď ste tehotná.

Je pochopiteľné, ak vás to núti k opatrnosti, pokiaľ ide o pridávanie nových potravín a doplnkov stravy vrátane probiotík.

Tento článok rozoberá najnovšie výskumy o bezpečnosti užívania probiotík počas tehotenstva, čo vám umožní urobiť informované rozhodnutie pri výbere tehotenských doplnkov.

Je užívanie probiotík počas tehotenstva bezpečné?

Probiotiká sú živé organizmy, ktoré sa nachádzajú v niektorých potravinách a nápojoch, ako sú jogurt, kefír, tempeh a kombucha. Môžete ich užívať aj vo forme výživových doplnkov.

Užívanie určitého množstva môže priniesť zdravotné výhody, ako je zlepšenie zdravia tráviaceho traktu a zníženie rizika srdcových ochorení .

Výskum ukázal, že väčšina kmeňov probiotík vrátane Lactobacillus a Bifidobacterium je bezpečná pri dlhodobom užívaní.

Niektorí vedci však skúmajú, či nadmerné užívanie probiotických doplnkov nemôže viesť k prenosu génov odolných voči infekčným patogénom, rezistencii voči antibiotikám a iným negatívnym zdravotným dôsledkom .

Bez ohľadu na to si môžete byť istí, že štúdie zistili, že užívanie probiotických doplnkov počas tehotenstva je bezpečné a nie je spojené s nepriaznivými následkami.

Po prvé, vo veľkom prehľade z roku 2018, ktorý zahŕňal 49 publikácií, sa zistilo, že užívanie probiotických doplnkov počas tehotenstva nebolo spojené so zvýšeným rizikom predčasného pôrodu ani iných nepriaznivých výsledkov tehotenstva u matiek alebo detí .

Podobne aj mnohé ďalšie štúdie ukazujú, že užívanie probiotík je dobre znášané, ak ste tehotná alebo dojčíte.

Prehľad z roku 2020, ktorý hodnotil bezpečnosť probiotík v tehotenstve a u novorodencov, zistil nežiaduce účinky v 3 z 21 zahrnutých štúdií. Pritom všetky 3 hlásené nežiaduce účinky boli spôsobené užívaním probiotík u dojčiat, nie počas tehotenstva.

Dva z týchto prípadov sa týkali bakteriálnej infekcie v krvnom obehu dojčiat s nízkou pôrodnou hmotnosťou, zatiaľ čo posledný prípad sa týkal použitia probiotík u dojčaťa s nízkou pôrodnou hmotnosťou po chirurgickom zákroku.

Preskúmanie nakoniec dospelo k záveru, že probiotiká sa zdajú byť bezpečné pre tehotné ženy a donosených novorodencov, ale upozornilo, že je potrebný ďalší výskum - najmä u najzraniteľnejších skupín obyvateľstva, ako sú deti s nízkou pôrodnou hmotnosťou.

Ak ste tehotná a zvažujete užívanie probiotík, odporúčame vám, aby ste sa najprv poradili so svojím zdravotníckym pracovníkom a uistili sa, že sú pre vás a vaše dieťa tou správnou voľbou.

ZHRNUTIE
Zdá sa, že užívanie probiotických doplnkov je bezpečné, ak ste tehotná alebo dojčíte, hoci vedci sa zhodujú, že na potvrdenie tejto skutočnosti sú potrebné väčšie a kvalitné štúdie.

Výhody užívania probiotík počas tehotenstva

Možno ste našli tento článok, pretože ste počuli, že užívanie probiotík počas tehotenstva sa spája so zdravotnými výhodami.

Je to podložené výskumom. V skutočnosti sa predpokladá, že tieto doplnky stravy môžu zlepšiť určité aspekty zdravia matky, znížiť riziko komplikácií v tehotenstve a prospieť novorodencom.

Môžu byť prospešné pre zdravie čriev

Udržiavanie zdravých črevných baktérií je vždy dôležité, a to aj v tehotenstve. Niektoré dôkazy naznačujú, že užívanie probiotík počas tehotenstva môže byť jedným zo spôsobov, ako zlepšiť zloženie črevných baktérií a zdravie tráviaceho traktu.

V jednej štúdii z roku 2020 na 49 tehotných ženách s obezitou sa zistilo, že u tých, ktoré užívali probiotický doplnok s viacerými kmeňmi v priemere od 17. týždňa tehotenstva až do pôrodu, sa zvýšila rozmanitosť črevných baktérií v porovnaní s tými, ktoré užívali placebo.

Presnejšie, v probiotickej skupine bolo viac prospešných baktérií laktobacilov, bifidobaktérií a S. salivarius.

Vysoká bakteriálna diverzita je znakom zdravého čreva, zatiaľ čo nízka bakteriálna diverzita sa spája s negatívnymi zdravotnými následkami, ako sú metabolické poruchy. Napriek tomu je v tejto oblasti potrebný ďalší výskum.

Môže znížiť riziko predčasného pôrodu a iných komplikácií v tehotenstve

Je sľubné, že užívanie probiotických doplnkov môže pomôcť chrániť pred predčasným pôrodom a inými tehotenskými komplikáciami.

V prehľade z roku 2020, ktorý zahŕňal 18 randomizovaných kontrolných štúdií, sa zistilo, že dĺžka tehotenstva bola významne dlhšia u tých, ktoré užívali probiotické doplnky, v porovnaní s tými, ktoré dostávali placebo.

V prehľade sa tiež zistilo, že u tých, ktoré užívali probiotiká, sa výrazne znížilo riziko úmrtia a nekrotizujúcej fasciitídy, zriedkavej, ale život ohrozujúcej infekcie, ktorá sa môže vyskytnúť počas tehotenstva.

Môže znížiť riziko vzniku ekzému u dojčiat

Ak ste tehotná, užívanie probiotík môže pomôcť znížiť riziko vzniku ekzému - ochorenia, ktoré sa vyznačuje červenou a svrbiacou pokožkou - u vás a vášho dieťaťa.

Napríklad prehľad z roku 2020 spája probiotické doplnky s významne zníženým rizikom vzniku ekzému počas tehotenstva.

Navyše, prehľad 28 štúdií z roku 2019 spájal užívanie probiotík počas tehotenstva a po ňom s významne zníženým rizikom ekzému u dojčiat a detí.

V súlade s tým Svetová alergologická organizácia odporúča užívanie probiotík u tehotných a dojčiat s alergickým ochorením v rodinnej anamnéze.

V kombinácii to naznačuje, že užívanie probiotických doplnkov môže pomôcť predchádzať ekzémom u tehotných osôb a detí. Napriek tomu sa dostupné dôkazy považujú za nekvalitné a na potvrdenie týchto potenciálnych prínosov je potrebný ďalší výskum.

Môže znížiť depresiu a úzkosť

Možno skúmate probiotické doplnky, pretože ste počuli, že môžu znížiť riziko alebo liečiť príznaky depresie a úzkosti počas tehotenstva a po ňom.

Žiaľ, aj keď sa predpokladá, že niektoré kmene probiotík môžu mať tieto účinky, nie všetky štúdie sa na tom zhodujú.

V štúdii z roku 2017 na 380 ženách viedlo užívanie probiotika s názvom Lactobacillus rhamnosus HN001 (HN001) od 14. - 16. týždňa tehotenstva až do 6 mesiacov po pôrode k významne nižším hodnotám depresie a úzkosti v porovnaní s placebom.

Napriek tomu štúdiu financoval výrobca výživového doplnku, čo mohlo ovplyvniť výsledky .

Zaujímavé je, že v štúdii z roku 2021 na 40 tehotných ženách sa zistilo, že užívanie probiotického doplnku s viacerými druhmi od 26. - 30. týždňa tehotenstva až do pôrodu nemalo žiadny vplyv na príznaky depresie alebo úzkosti.

Štúdia z roku 2020 tiež ukázala, že probiotická liečba Lactobacillus rhamnosus GG a Bifidobacterium lactis BB12 nemala žiadny vplyv na výsledky duševného zdravia u tehotných žien.

Záverom možno konštatovať, že existujú len obmedzené dôkazy o tom, že probiotiká môžu znížiť depresiu a úzkosť počas tehotenstva alebo po ňom.

Prežívanie depresie alebo úzkosti počas tehotenstva alebo po ňom nie je nič nezvyčajné a vy nemusíte toto náročné obdobie prekonávať sami. Porozprávajte sa s dôveryhodným zdravotníckym pracovníkom, ktorý vám pomôže a čo najskôr vám poskytne správnu starostlivosť.

Môže zlepšiť metabolické zdravie matky

Ak ste tehotná, zachovanie zdravia je nevyhnutné na zníženie rizika komplikácií a vzniku určitých zdravotných ťažkostí po pôrode.

Našťastie probiotické doplnky môžu pomôcť znížiť hladinu cukru a inzulínu v krvi v tehotenstve, čo by mohlo zlepšiť zdravie a znížiť riziko komplikácií.

V prehľade z roku 2018, ktorý zahŕňal 12 randomizovaných kontrolovaných štúdií, sa zistilo, že užívanie probiotík počas tehotenstva znižuje hladinu cukru a inzulínu v krvi .

V prehľade 4 randomizovaných kontrolovaných štúdií z roku 2017 na 288 ženách s gestačným diabetom - charakterizovaným zvýšenou hladinou cukru v krvi počas tehotenstva - probiotiká významne znížili inzulínovú rezistenciu, hoci neznížili hladinu cukru v krvi.

Výskumníci naznačili, že by to mohlo pomôcť osobám s gestačnou cukrovkou znížiť potrebu užívania liekov na zníženie hladiny cukru v krvi v neskoršom období tehotenstva .

Mnohé ďalšie štúdie tiež ukázali, ako môžu probiotické doplnky prospievať hladine inzulínu a cukru v krvi, ak sa užívajú počas tehotenstva.

Štúdia z roku 2017 navyše naznačila, že liečba HN001 počas tehotenstva môže znížiť riziko vzniku tehotenskej cukrovky, najmä u žien vo veku nad 35 rokov a u tých, ktoré už predtým mali toto ochorenie.

Tieto zistenia sú sľubné, ale majte na pamäti, že výskum v tejto oblasti pokračuje.

Je pochopiteľné, ak máte záujem o užívanie probiotických doplnkov, ktoré pomáhajú znižovať hladinu cukru v krvi alebo inzulínu, ale je dôležité, aby ste sa najprv poradili so svojím zdravotníckym pracovníkom a overili si, či je to ten najlepší prístup.

ZHRNUTIE
Užívanie probiotických doplnkov počas tehotenstva sa spája s viacerými výhodami vrátane zníženia rizika tehotenských komplikácií a zníženia hladiny cukru a inzulínu v krvi.

Mali by ste počas tehotenstva užívať probiotiká?

Takže teraz, keď viete, že probiotiká sú vo všeobecnosti bezpečné na užívanie počas tehotenstva a môžu mať určité zdravotné výhody, pravdepodobne sa pýtate, či by ste ich mali užívať. Odpoveď znie: záleží na tom.

Pre niektorých môžu byť doplnky stravy počas tehotenstva prospešné.

Napríklad, ak ste pred tehotenstvom užívali probiotiká na zlepšenie príznakov gastrointestinálnych ochorení, ako je syndróm dráždivého čreva (IBS) alebo Crohnova choroba, je pravdepodobne vhodné pokračovať v ich užívaní.

Okrem toho môžu byť tieto doplnky užitočné, ak máte vysokú hladinu cukru v krvi a inzulínovú rezistenciu alebo ak máte v rodine alergické ochorenia.

Napriek tomu, že niektoré štúdie naznačujú, že probiotiká môžu znížiť niektoré tehotenské komplikácie, dôkazy nie sú dostatočne silné na to, aby sme ich odporúčali všetkým tehotným.

Pre väčšinu ľudí nie sú potrebné

Aj keď niektorým ľuďom môže užívanie týchto doplnkov počas tehotenstva prospieť, pre väčšinu nie sú potrebné.

Na podporu zdravia matky a plodu sú dôležitejšie iné doplnky - vrátane kvalitných prenatálnych doplnkov a doplnkov s obsahom omega-3 mastných kyselín.

Najdôležitejšie však naďalej zostáva užívanie výživovo bohatej a plnohodnotnej stravy a zdravý životný štýl.

Dbajte napríklad na to, aby ste jedli dostatok potravín bohatých na bielkoviny, ako sú vajcia, kuracie mäso, ryby, šošovica, zelenina a ovocie, a zdravé zdroje tukov, ako sú plnotučné mliečne výrobky, avokádo, orechy a semienka, ktoré vášmu telu dodajú potrebné živiny.

Okrem toho, aj keď väčšina ľudí nemusí počas tehotenstva užívať probiotické doplnky, pravdepodobne budete mať stále prospech z konzumácie potravín prirodzene bohatých na probiotiká, ako sú kimči, kefír, miso a kyslá kapusta.

Okrem toho pridanie potravín bohatých na prebiotiká - vlákniny, ktoré pomáhajú vyživovať dobré baktérie v črevách - ako sú artičoky, cesnak, cibuľa a špargľa, do vášho jedálnička môže podporiť celkové zdravie vášho tráviaceho systému. Keďže sú tieto potraviny bohaté na vlákninu, môžu tiež pomôcť predchádzať zápche.

Ak ste tehotná alebo sa snažíte otehotnieť a máte otázky o tom, aké doplnky stravy môžete užívať, odporúčame vám poradiť sa so skúseným zdravotníckym pracovníkom, napríklad s vaším gynekológom alebo registrovaným dietológom, ktorý sa špecializuje na výživu počas tehotenstva.

Môžu vám poskytnúť odporúčania na mieru a pomôcť vám zistiť, ktoré doplnky zodpovedajú vašej strave, životnému štýlu a celkovému zdravotnému stavu. Navyše, ak vám odporučia probiotický doplnok, môžu vám poradiť, ktoré konkrétne kmene môžu byť najúčinnejšie.

ZHRNUTIE
Probiotiká môžu počas tehotenstva priniesť určité výhody, ale nie vždy sú potrebné. Často postačí dobre zostavená strava a zdravý životný štýl, ale nezabudnite upozorniť na akékoľvek obavy svojho zdravotníckeho pracovníka.

Záver

Probiotiká sú obľúbené výživové doplnky, ktoré je bezpečné užívať, ak ste tehotná alebo dojčíte.

Ich užívanie počas tehotenstva je v skutočnosti spojené s výhodami, ako je menej tehotenských komplikácií, znížené riziko ekzémov u detí a zlepšenie markerov metabolického zdravia u nastávajúcich matiek.

Napriek tomu probiotiká nie sú potrebné alebo vhodné pre všetky tehotné ženy. Preto odporúčame, aby ste sa v prípade záujmu o vyskúšanie probiotických doplnkov počas tehotenstva obrátili na svojho zdravotníckeho pracovníka.

Len jedna vec: Ak by ste chceli do svojho jedálnička zaradiť viac probiotík bez toho, aby ste museli užívať doplnky stravy, zastavte sa pri tomto článku, kde sa dozviete viac o tom, ktoré potraviny majú ich prirodzený vysoký obsah.

Späť do obchodu