Pomáha kolagén rastu vlasov?

Obsah:

  • Čo je kolagén?
  • Vedecké poznatky o kolagéne a raste vlasov
  • Ako kolagén pomáha rastu vlasov?
  • Ako začleniť kolagén do každodennej rutiny
  • Vitamíny a živiny, ktoré sú dôležité pre rast vlasov
  • Záver: Pomáha kolagén rastu vlasov?

kolagen a vlasy
Trh s kolagénom zaznamenal v posledných rokoch prudký rozvoj, najmä vďaka rastúcej popularite tohto proteínu ako domácej liečby na udržanie zdravej pokožky, vlasov a nechtov.

Hoci sa kolagén častejšie spája so zdravotnými stavmi, ako je artritída a osteoporóza, v posledných rokoch sa objavil aj ako potenciálne riešenie na rast vlasov.

V tomto článku sa podrobne pozrieme na to, ako môže kolagén podporiť rast vlasov, a poukážeme na niektoré vedecké poznatky o jeho používaní a na to, či sú jeho údajné výhody skutočne opodstatnené.

Čo je kolagén?

Aby sme pochopili potenciálny vplyv kolagénu na rast vlasov, je dôležité pozrieť sa na to, čo je kolagén a ako funguje v tele.

Kolagén je štrukturálny proteín, ktorý sa nachádza v koži, šľachách, kostiach, spojivových tkanivách a najmä vo vlasoch, je najrozšírenejším proteínom u cicavcov a tvorí 25 % až 35 % celkového obsahu bielkovín v tele.

Kolagén tiež nie je jediná látka - je to rôznorodá rodina bielkovín, zložená z rôznych typov, z ktorých každý zohráva v tele odlišnú úlohu.

Napríklad v súvislosti so zdravím vlasov zohráva kolagén kľúčovú úlohu ako štrukturálny prvok vlasových folikulov, ktorým poskytuje životne dôležitú podporu, pevnosť a pružnosť.

Vedecké poznatky o kolagéne a raste vlasov

Hoci sa kolagén často propaguje ako potenciálny liek proti vypadávaniu vlasov, existuje len málo štúdií, ktoré by dokazovali jeho prínos.

Navyše štúdie, ktoré dokazujú jeho prínos pre rast vlasov, boli financované najmä značkami kozmetického priemyslu a doplnkov výživy, čo predstavuje konflikt záujmov.

Niektoré štúdie však objasnili vzťah medzi vlasmi a kolagénom vo všeobecnosti.

Jeden z výskumov napríklad ukázal, že mladšie bunky na báze vlasových folikulov využívajú viac kolagénu, zatiaľ čo staršie bunky ho využívajú menej, čo naznačuje, že klesajúca hladina kolagénu by mohla prispievať k vypadávaniu vlasov.

V inej štúdii sa zistilo, že kolagén získaný z rýb by pri používaní ako potravinový doplnok mohol zabrániť vypadávaniu vlasov a vyvolať ich opätovný rast u ľudí s alopeciou.

Nedostatok špecifických typov kolagénu, ako sú kolagén VI a XVII, tiež súvisí s vypadávaním vlasov a predčasným šedivením.

Ako kolagén pomáha rastu vlasov?

Hoci na úplné pochopenie vzťahu medzi kolagénom a rastom vlasov je potrebné vykonať ďalší výskum, predpokladá sa, že jeho používanie zlepšuje zdravie vlasov tromi z nasledujúcich spôsobov:

  • Stimulovať antioxidačnú aktivitu organizmu - kolagén sa spája s antioxidačnými vlastnosťami, ktoré majú bojovať proti oxidačnému stresu, faktoru, ktorý sa podieľa na starnutí vlasov aj pokožky.
  • Oddialiť starnutie vlasov - keďže telo časom produkuje menej kolagénu, doplnenie hladiny kolagénu prostredníctvom doplnkov môže pôsobiť proti príznakom starnutia vlasov.
  • Zvýšenie syntézy kolagénu v pokožke hlavy - kolagénové doplnky môžu stimulovať syntézu kolagénu v pokožke hlavy, čím sa môže zlepšiť prekrvenie vlasových folikulov a zlepšiť ich rast.

V dôsledku týchto mechanizmov kolagénové peptidy údajne ponúkajú nasledujúce výhody:

  • Zníženie rednutia a vypadávania vlasov - kolagén môže zlepšiť stav pokožky hlavy a posilniť vlasové folikuly, čím sa potenciálne znižuje vypadávanie vlasov.
  • Zlepšenie hrúbky vlasov - aminokyseliny, ktoré kolagén obsahuje, môžu prispievať k budovaniu silnejších a hrubších vlasových vlákien.
  • Oneskorenie šedivenia - niektoré štúdie preukázali, že nedostatok určitých typov kolagénu môže oddialiť predčasné šedivenie.

Je dôležité poznamenať, že všetky tieto mechanizmy sú prevažne teoretické. Preto ak máte ochorenie, ako je plešatosť mužského typu, je nepravdepodobné, že kolagén prinesie výrazný rast vlasov rovnakým spôsobom ako iné nechirurgické možnosti liečby, ako je finasterid alebo minoxidil.

Ako začleniť kolagén do každodennej rutiny

Hoci výskum účinnosti kolagénu ako samostatného lieku na vypadávanie vlasov ešte stále prebieha, kolagén sa často odporúča popri iných typoch liečby vypadávania vlasov na podporu opätovného rastu vlasov.

Ak ho chcete zaradiť do svojho každodenného režimu, môžete zvážiť niekoľko rôznych možností:

  • Jedzte potraviny bohaté na kolagén - mnohé potraviny obsahujú prírodný kolagén, napríklad vývar z kostí, vaječné bielka, kuracia koža a ryby, ako je tuniak, losos a treska.
  • Používajte kolagénové doplnky - sú dostupné v práškovej, kapsulovej a tekutej forme, pridanie kolagénového doplnku do vašej každodennej rutiny vám umožní ľahko dosiahnuť odporúčanú dennú dávku.
  • Dodržiavajte vyváženú stravu - keďže telo využíva na produkciu kolagénu aj vitamín C, konzumácia veľkého množstva potravín bohatých na živiny, ako je ovocie, zelenina a celozrnné výrobky, môže pomôcť podporiť rast vlasov.
  • Udržujte hydratáciu - kolagén je závislý od správnej hydratácie, aby správne fungoval. Pitie veľkého množstva vody je nevyhnutné na udržanie zdravých vlasov.

Vitamíny a živiny, ktoré sú dôležité pre rast vlasov

Lesklé a silné vlasy sú znakom zdravia. Vlasy potrebujú rôzne živiny, aby vyzerali zdravo . Rast a kvalitu vlasov ovplyvňujú faktory, ako je vek, genetika a hormóny. Optimálny príjem živín je však nevyhnutnou podmienkou ich správneho rastu, zdravia a krásy.

Nižšie sú uvedené vitamíny a ďalšie živiny, ktoré sú dôležité pre rast vlasov:

Vitamín A
Vlasy potrebujú vitamín A na udržanie hydratácie a podporu rastu. Medzi dobré zdroje patria napríklad sladké zemiaky, mrkva, špenát, kel.

Vitamíny skupiny B
Vitamíny skupiny B pomáhajú prenášať kyslík a živiny do pokožky hlavy, čím podporujú rast vlasov. Dobrým zdrojom vitamínov skupiny B sú napr. obilniny, mäso, morské plody a tmavozelené listy.

Vitamín C
Vitamín C je potrebný na tvorbu kolagénu a môže spomaliť starnutie vlasov. Medzi jeho dobré zdroje patrí paprika, citrusové plody a jahody.

Vitamín D
Úloha vitamínu D pri raste vlasov nie je zrejmá, ale jeho nedostatok spôsobuje vypadávanie vlasov. Hladinu vitamínu D možno zvýšiť dostatočným vystavovaním sa slnečnému žiareniu alebo konzumáciou potravín, ktoré ho obsahujú.

Vitamín E
Vitamín E pomáha predchádzať oxidačnému stresu a podporuje rast vlasov. Medzi dobré zdroje patria napríklad slnečnicové semienka, mandle, špenát a avokádo.

Zinok
Zinok môže zlepšiť rast vlasov u ľudí, ktorí ho majú nedostatok. Medzi dobré zdroje patria napríklad ustrice, hovädzie mäso a tekvicové semená.

Bielkoviny
Dostatok bielkovín je dôležitý pre rast vlasov. Dnes však platí, že nedostatok bielkovín je v západných krajinách zriedkavý.

Záver: Pomáha kolagén rastu vlasov?

Napriek výsledkom predchádzajúcich štúdií, ktoré ukazujú istý prísľub, by sa k užívaniu kolagénu ako doplnku malo pristupovať s opatrným optimizmom.

Hoci niektorí ľudia môžu ručiť za jeho použitie pri obnove vypadávania vlasov, zahusťovaní vlasov a odďaľovaní šedivenia, nedostatok vedeckých dôkazov, ktoré sú v súčasnosti k dispozícii, znamená, že by sa mali uprednostniť iné možnosti liečby vypadávania vlasov, ako je finasterid, minoxidil alebo chirurgická transplantácia vlasov.

Chápeme, ako veľmi môže vypadávanie vlasov ovplyvniť vaše sebavedomie a spôsob života.

Ak sa chcete dozvedieť viac o škále liečby vypadávania vlasov prečítajte si viac na našom blogu TU.

Späť do obchodu