Ako užívať kolagénové doplnky

Obsah:

  • Čo je kolagén a mal by som ho užívať?
  • Podporujú kolagénové doplnky pružnosť pokožky?
  • Ako užívať kolagénové doplnky?
  • Oplatí sa užívať kolagénové doplnky?
  • Niečo málo o naších kolagénových doplnkoch

kolagen111
Predpokladá sa, že kolagénové doplnky prospievajú pokožke, vlasom, nechtom, kostiam a ďalším štruktúram. Na trhu sú stovky kolagénových doplnkov vo forme práškov, kapsúl a nápojov, ktoré sa zvyčajne získavajú z hovädzieho dobytka a morských zdrojov, avšak rady, kedy a ako užívať kolagénové doplnky, sa líšia. Nie je prekvapujúce, že ľudia sú zmätení, preto nižšie uvádzame stručný návod, ako užívať kolagénové doplnky.

Čo je kolagén a mal by som ho užívať?

Toto je najčastejšia otázka. Kolagén je najrozšírenejšia bielkovina v našom tele. Nachádza sa v koži, svaloch, cievach a iných tkanivách a štruktúrach a jeho hlavnou úlohou je dodávať týmto systémom pevnosť. Produkcia kolagénu s vekom klesá, a keďže na udržanie našich kĺbov a pokožky je potrebný dostatok kolagénu, mnohí spotrebitelia sa rozhodnú zaviesť do svojho režimu kolagénový doplnok.

Podporujú kolagénové doplnky pružnosť pokožky?

Okrem straty kolagénu v dôsledku starnutia pokožka začína strácať aj elastín, čo je bielkovina, ktorá umožňuje, aby sa pokožka natiahla a vrátila do pôvodného tvaru. Výsledkom tejto straty pružnosti je ovisnutá, zvrásnená alebo zvetraná pokožka.

Jedna malá štúdia v priebehu troch mesiacov ukázala, že užívanie kolagénu, presnejšie kolagénových peptidov, viedlo k výraznému zlepšeniu pružnosti a pevnosti pokožky už od štvrtého týždňa. V samostatnej štúdii sa zistilo, že užívanie kolagénu spolu s ďalšími zložkami, ako je kyselina hyalurónová, výrazne zvýšilo pružnosť, hydratáciu a hladkosť pokožky.

Ako užívať kolagénové doplnky?

Existujú rôzne názory na to, ako užívať kolagénové doplnky, a nižšie uvádzam svoje odporúčania:

Kolagén na lačný žalúdok?

Ak ste sa rozhodli pre zavedenie kolagénového doplnku, kedy by ste ho mali užívať? Kolagénové doplnky môžete užívať kedykoľvek počas dňa s jedlom alebo bez jedla. Na dosiahnutie najlepších výsledkov je určite lepšie užívať kolagénové doplnky nalačno, pretože žalúdočná kyselina môže denaturovať kolagén, čím sa časť z neho stane nepoužiteľnou. Potrebujeme, aby bol kolagén chránený pred žalúdočnou kyselinou, ale aby bol v črevách rozložený enzýmami tráviacimi bielkoviny na menšie častice, ktoré sa potom môžu vstrebať do krvného obehu.

Užívať kolagén ráno alebo večer?

Neexistujú žiadne dôkazy, ktoré by naznačovali, že užívanie kolagénu v určitom dennom čase má nejaký význam. Keďže však regeneračné procesy v tele, vrátane pokožky, sú najintenzívnejšie v skorých ranných hodinách, nebolo by na škodu užívať kolagén v noci, ale ak sa to ukáže ako ťažké, netrápte sa a jednoducho ho užívajte kedykoľvek môžete.

Kolagén s vitamínom C?

Často počujete, že kolagén by sa mal užívať s vitamínom C, aby sa maximalizovali jeho účinky, a to je do istej miery pravda. Vitamín C telo rozhodne potrebuje na výrobu kolagénu. Väčšina z nás sa domnieva, že vitamín C dostávame v dostatočnom množstve v rámci stravy, ale štúdie naznačujú opak jednoducho preto, že vitamín C sa podieľa na mnohých procesoch v našom tele a ľahko sa vylučuje, čo vedie k jeho neoptimálnemu množstvu v krvnom obehu.

Moje odporúčanie je prijímať vitamín C bez ohľadu na to, či sa rozhodnete užívať kolagénové doplnky alebo nie. Ak sa rozhodnete užívať kolagén, nie je potrebné súčasne užívať vitamín C, aby ste dosiahli plný prínos kolagénu. Užívanie kyslého vitamínu C alebo dokonca pufrovaných doplnkov vitamínu C jednoducho nedokáže zabezpečiť vysoké dávky do tela.

Čo je lepšie, kolagén alebo kyselina hyalurónová?

Kolagén je bielkovina potrebná na udržanie našich štruktúr a žliaz, zatiaľ čo kyselina hyalurónová pôsobí spolu s kolagénom na hydratáciu a zabezpečenie pružnosti kĺbov a tiež v pokožke. Preto sa domnievam, že obe tieto prírodné látky sú dôležité a mali by sa užívať spoločne. Náš kolagén COLOXIO GOLD a COLOXIO COMPLEX obsahuje aj kyselinu hyalurónovú.

Rybí kolagén, hovädzí kolagén alebo vegánsky kolagén?

Existuje niekoľko druhov kolagénu, z ktorých každý sa skladá z rôznych peptidov alebo aminokyselín získaných z hovädzieho dobytka alebo z rybích zdrojov. Uistite sa, že kupujete hydrolyzovaný kolagén, pretože v tejto forme boli reťazce aminokyselín rozložené na menšie reťazce, čo uľahčuje ich vstrebávanie a využitie v tele.

Hovädzí aj rybí kolagén obsahujú kolagén typu 1, prolín a glycín, ale na rozdiel od hovädzieho kolagénu sú rybie kolagénové peptidy oveľa menšie, takže sa ľahšie trávia a vstrebávajú, čím zaplavujú pokožku a kĺby touto výživnou látkou na stavbu kože a kostí. Jedna konkrétna štúdia ukázala, že u účastníkov, ktorí dva mesiace užívali rybí kolagén v kombinácii s antioxidantmi, sa výrazne zlepšila pružnosť a vlhkosť pokožky.

Oplatí sa užívať kolagénové doplnky?

Približne od 25. roku života sa obsah kolagénu v našom tele vyčerpáva rýchlosťou približne 1,5 %, takže kým dosiahneme vek 40 rokov, hladina kolagénu sa zníži o neuveriteľných 30 %.

Vedci skúmajú kolagén od začiatku 70. rokov. Niektoré štúdie naznačili, že určité typy kolagénových peptidov účinne pôsobia na kĺby a pomáhajú mnohým ľuďom trpiacim zápalovými črevnými problémami. Mnohí ľudia užívajú kolagén na pleť a často uvádzajú jeho prínos, ale okolo kolagénových doplnkov a ich prínosu pre pleť, kĺby a iné štruktúry sa stále vedú veľké diskusie.

Ak máte v úmysle užívať kolagén na kožu alebo na iné účely, uistite sa aspoň, že ide o morský alebo rybí kolagén kvôli jeho menšej molekulárnej štruktúre, a tiež sa uistite, že kolagén je hydrolyzovaný, čo zabezpečuje jeho využitie v tele.

Niečo málo o naších kolagénových doplnkoch

Na našom e-shope ponúkame 4 druhy kolagénov.

Coloxio Complex: čo by vás malo na tomto výživovom doplnku najviac zaujať? Vysoká vstrebateľnosť a využiteľnosť. Obsah kolagénových peptidov - 5000 miligramov na jeden sáčok - je veľmi vysoký aj oproti iným kolagénovým doplnkom na trhu. Balenie obsahuje 30 praktických vreciek, ktoré ľahko vezmete so sebou aj kamkoľvek na cesty. Z každého vrecka si vymiešate lahodný nápoj v akúkoľvek dennú hodinu.

Coloxio Gold:  je to náš produkt s najvyšším obsahom kolagénových peptidov! Množstvo 6000 miligramov na jeden sáčok je nezvyčajne vysoké aj oproti iným kolagénovým doplnkom na trhu. Jednoducho pridajte náš prášok Coloxio Gold do vody, akéhokoľvek ochuteného nápoja alebo jedla a začnite vyzerať a cítiť sa mladšie vďaka jeho účinkom na zvrátenie starnutia! Každé vrecúško Coloxio Gold je obohatené o hydrolyzovaný kolagén, kyselinu hyalurónovú, vitamín C, zinok a selén.

Activegen CollagenProdukt s unikátnou kombináciou aktívnych látok, ktoré majú blahodarný účinok na zlepšenie pružnosti a hydratáciu pokožky. Výživový doplnok s kolagénovými peptidmi a vitamínom C vo forme prášku si vychutnajte rozmiešaný ako lahodný nápoj s citrusovou príchuťou. Vitamín C tiež prispieva k normálnej tvorbe kolagénu a k správnej funkcii kostí, chrupaviek i pokožky. Preto je kombinácia kolagénových peptidov a vitamínu C naozaj efektívne duo!

Coloxio: čo by vás malo najviac zaujímať o tento doplnok stravy Coloxio? Vysoká vstrebateľnosť a použiteľnosť. Vysoký obsah kolagénových peptidov (3 000 miligramov v jednom vrecúšku) a vitamínu C 160 mg spolu s kyselinou hyalurónovou 50 mg a prvkami, ako sú zinok alebo selén, tvoria skvelý koktail pre vašu krásu a zdravý pohyb bez bolesti. Balenie obsahuje 30 praktických vrecúšok, ktoré si môžete ľahko vziať so sebou na cesty. A kedykoľvek počas dňa si namiešajte lahodný nápoj s osviežujúcou citrusovou príchuťou.

Nášu ponuku kolagénov a vitamínov si pozriete TU.

Späť do obchodu