Ako chrániť dlhé vlasy počas spánku

Obsah:

  • Niekoľko tipov, ako sa k vlasom počas spánku správne správať
  • Mali by ste nosiť vlasy hore alebo dole?
  • Čo nerobiť s dlhými vlasmi
  • Záver

vlasy počas spanku
Chrániť dlhé vlasy počas spánku sa môže stať trochu chlpatou situáciou. Ak ste sa niekedy zobudili s dlhými vlasmi stočenými do klbka, zamotanými alebo matnými, poznáte ten boj.

Ak máte dlhé vlasy, spanie bez ich správneho upevnenia môže viesť nielen k zlému dňu pre vlasy. Časom môžu vaše spánkové návyky viesť k lámavosti vlasov a ďalšiemu poškodeniu.

Poďme sa venovať základom spánku s dlhými vlasmi. Bez ohľadu na to, aký typ vlasov máte a či sú farbené alebo chemicky narovnané, nájdete tu niekoľko tipov, ako sa k vlasom počas spánku správne správať.

Niekoľko tipov, ako sa k vlasom počas spánku správne správať

Väčšina osvedčených spôsobov ochrany dlhých vlasov počas spánku sa sústreďuje na produkty, ktoré aplikujete počas noci, a na stratégie úpravy vlasov, ktoré zabraňujú ich lámaniu. Svoju úlohu môžu zohrávať aj faktory prostredia, ako je vlhkosť vašich vlasov a posteľná bielizeň.

Používajte hodvábnu alebo saténovú obliečku na vankúš

Toto je dôležitý bod. Ak máte tendenciu sa v posteli prehadzovať a otáčať, vaše vlasy sa pri každom pohybe trú o vlákna vankúša. To môže vlasy namáhať a viesť k ich krepovateniu. V konečnom dôsledku to môže spôsobiť aj ich lámanie.

Obliečka na vankúš s hodvábnymi alebo saténovými vláknami môže znížiť trenie vlasov počas spánku. Ako ďalší bonus môžu tieto typy obliečok na vankúš znížiť napínanie a namáhanie vašej pokožky počas spánku, čo pomáha predchádzať vráskam spôsobeným starnutím. Satén a hodváb sú na rozdiel od bavlny hypoalergénne a chladivé vlákna.

Načasujte si sprchovanie inak

Ak idete spať s čo i len malou vlhkosťou vo vlasoch, môže to prispievať k ich lámavosti alebo matným vlasom ráno. Pramene vlasov sú najslabšie, keď obsahujú vlhkosť. Aj ten najspokojnejší spáč počas nočného spánku trochu pohne hlavou a tento pohyb môže spôsobiť zamotanie mokrých vlasov.

Ak vám to váš časový harmonogram dovoľuje, snažte sa umývať si vlasy v hodinu, keď majú dostatok času uschnúť na vzduchu, než sa vyberiete do postele. Nezabudnite ukončiť sprchovanie prúdom chladnejšej vody, aby ste pomohli uzavrieť vlhkosť vo vlasoch. Možno si budete chcieť tesne pred spaním vlasy aj úplne vysušiť a použiť jeden z nižšie uvedených návrhov na úpravu vlasov, aby ste ich mali stále svieže a hrivu nezamotanú.

Vlasy si zabaľte do šatky alebo zábalu

Zavinutie vlasov alebo šatka môže znamenať, že nebudete strácať spánok kvôli tomu, aby ste si zničili alebo zničili svoje čerstvo upravené vlasy. V závislosti od typu vašich vlasov môžete radšej použiť hodvábny alebo saténový materiál, aby ste počas spánku ešte viac znížili trenie.

Starostlivým zabalením vlasov a zastrčením všetkých zatúlaných kúskov mimo krku sa vyhnete aj vlhkosti alebo potu, ktoré by mohli vaše vlasy zacuchať.

Spanie so zabalenými vlasmi je najlepšie, ak sa radšej zobudíte s hladkým a rovným účesom. Ak do zabalených vlasov pridáte dlhé sponky, vlasy budú mimoriadne bezpečné a zvýši sa efekt narovnania. Po prebudení si vlasy rozčešte a ráno budete môcť vyraziť.

Rozčesávanie pred spaním

Zvážte, či do svojho režimu pred spaním nezaradíte ďalší druh česania. Ak si pred spaním vyčešete vlasy zo zamotaných alebo zacuchaných vlasov, budete sa aktívne starať o ich krepovatenie a matné vlasy. Nemusíte tomu venovať veľa času. V závislosti od typu vašich vlasov vám na vyčesanie vlasov pred tým, ako si ich na noc upravíte a pôjdete spať, postačí jednoduchá kefa s lopatkami alebo hrebeň so širokými zubami.

Prejdite na textilne gumičky z hodvábu alebo saténu

Elastické gumičky do vlasov sú typickým riešením, keď si chcete na večer zabezpečiť vlasy. Tieto gumičky však môžu v skutočnosti zaťažovať vlasy a pokožku hlavy, pretože vlasy ťahajú dozadu. Toto trenie spôsobuje krepatenie a lámanie vlasov. Rovnako dobre môžete spať s gumičkou vo vlasoch.

Namiesto toho si vlasy zviažte do horného uzla pomocou textilnej gumičky z hodvábu alebo saténu, hádate správne. Vlasy si tak oddýchnu od trenia. Je menej pravdepodobné, že sa zobudíte s viditeľnou „jamkou“ vo vlasoch v mieste, kde ste ich stiahli dozadu, takže ráno ušetríte drahocenný čas na úpravu vlasov.

Chráňte končeky vlasov esenciálnym olejom

Končeky vlasov môžu byť najviac poškodené počas spánku. Aj keď spíte na chrbte, môže sa stať, že si rozdrvíte dlhšie pramene bez toho, aby ste o tom vedeli.

Svoje končeky môžete ochrániť použitím esenciálnych olejov pred spaním. Arganový olej, mandľový olej, jojobový olej alebo dokonca kokosový olej sú dobrým začiatkom. Vlasy si upevnite do vrkoča alebo pomocou textilnej gumičky a potom si medzi dlaňami rozohrejte niekoľko kvapiek oleja trením rúk o seba. Stačí len troška. Olej naneste na vlasy a zamerajte sa najmä na končeky. Pomôže vám to utesniť vlasy proti treniu a zabrániť štiepeniu končekov.

Kondicionovanie vlasov počas spánku

To, že by vaše vlasy mali byť suché, keď spíte, neznamená, že by mali byť vysušené a dehydrované, keď sa zobudíte. Ak sa často budíte s krepatými vlasmi, ktoré sa ťažko krotia, riešením môže byť kondicionér na vlasy. Pred úpravou a zabezpečením vlasov na noc môžete počas spánku svoje pramene posilniť striekaním kondicionéra s obsahom proteínov alebo keratínu.

Najlepší bezoplachový kondicionér sa líši v závislosti od typu vašich vlasov. Vlasom, ktoré sú náchylné na vysušovanie, sa bude dariť s kondicionérom, ktorý ich hydratuje. Vlasom, ktoré majú tendenciu sa mastiť, by mohol prospieť kondicionér s ľahším zložením s rastlinnými výťažkami a bez množstva ďalších doplnkov. Najlepšou voľbou sú prípravky v rozprašovači, ktoré sú určené na aplikáciu na suché vlasy.

Spánok s vrkočmi

Ak sa chcete zobudiť s vlnitými vlasmi namiesto toho, aby ste sa museli plahočiť, skúste si pred spaním zapliesť dlhé vlasy do vrkoča. Hodí sa akýkoľvek typ vrkoča, či už ide o jeden vrkoč, niekoľko menších vrkočov, alebo dokonca francúzsky vrkoč, ak si chcete zafantazírovať.

Namiesto gumičky si cop v spodnej časti zaistite malou gumičkou. Ak chcete vlasom poskytnúť dodatočnú ochranu, môžete vrkoč na hlave upraviť ako vrchný uzol alebo ho jednoducho omotať a upevniť na hlave, ďalej od zátylku. Vlasy tak budú chránené pred potom, vlhkosťou a trením.

Používajte sérum na vlasy alebo masku na vlasy

Ľahké sérum na vlasy môže pomôcť skrotiť krepovatenie počas spánku, rovnako ako maska na vlasy, ktorá je bezpečná na použitie počas noci. Majte na pamäti, že žiadnym produktom, ktorý používate na noc, nechcete vlasy zvlhčiť ani napučať vlasové folikuly. Jednoducho sa snažíte dodať a uzavrieť vlhkosť bez toho, aby ste vlasy zaťažovali alebo trením zaťažovali.

Vyhnite sa všetkým prípravkom s kyslou zložkou (ako je kyselina citrónová alebo jablčný ocot), pretože tie nie je bezpečné ponechať na vlasoch dlhšie ako 6 hodín. Vyhnite sa aj ťažkým proteínovým prísadám, ako sú vajcia, ktoré môžu vlasy zaťažovať a zvyšovať pravdepodobnosť ich lámania. Používajte ľahké rastlinné prípravky (napríklad mätový olej alebo aloe vera), ktoré môžu zapečatiť lesk, stimulovať pokožku hlavy a uľahčiť ranné rozčesávanie.

Zapojte do spálne ventilátor alebo zvlhčovač vzduchu

Akákoľvek forma tepla môže zo vzduchu odčerpať vlhkosť, čo sa negatívne prejaví na vašich vlasoch. To sa môže týkať aj vykurovacej jednotky v spálni.

Udržujte prúd vzduchu v miestnosti pomocou ventilátora, aby ste sa v noci nepotili a nezobudili sa s vlhkými vlasmi. Môžete tiež zvážiť použitie zvlhčovača vzduchu, ktorý do vzduchu v spálni vráti vlhkosť.

Mali by ste nosiť vlasy hore alebo dole?

Najlepší spôsob, ako chrániť dlhé vlasy počas spánku, je jemne ich zaistiť. Spánok s voľne poletujúcimi kaderami môže znieť malebne, ale v skutočnosti sa pravdepodobne zobudíte so spoteným, zamotaným neporiadkom, ak nenájdete spôsob, ako vlasy cez noc zabezpečiť.

Tajomstvo spočíva v tom, aby ste si vlasy počas spánku nepritiahli k hlave tak pevne, že by vytvárali tlak na pokožku hlavy. Vlasy by mali byť dostatočne zabezpečené, aby sa nemohli zacuchávať alebo zamotávať, ale nemali by byť upravené tak, aby podporovali trenie alebo lámanie.

Medzi dobré možnosti nosenia vlasov do postele patria:

  • voľný, funkčný horný uzol na temene hlavy a zaistený látkovou gumičkou
  • jeden alebo viac voľných vrkočov na zátylku
  • vlasy zabalené do šatky alebo turbanu

Čo nerobiť s dlhými vlasmi

To, čo s vlasmi večer nerobíte, môže byť rovnako dôležité ako dodržiavanie vyššie uvedených tipov a šetrné zabezpečenie vlasov na večer. Keďže dlhé vlasy sú náchylné na lámanie a zamotávanie, je obzvlášť dôležité mať tieto veci na pamäti, keď sa snažíte zachovať dlhšie pramene.

Nespite s vlasmi v konskom chvoste. Použite niektorý z vyššie uvedených štýlov, napríklad voľný drdol alebo vrkoč.
Vyhnite sa kovovým sponkám a gumičkám. Prejdite na vhodnejšie riešenie na spanie, napríklad saténovú gumičku.
Nezaspávajte s mokrými vlasmi. A aj keď sa tomu nemôžete vyhnúť, pred zaspaním si vlasy aspoň upevnite a rozčešte.

Záver

Je možné chrániť (a dokonca vyživovať) svoje dlhé vlasy počas spánku. Tento proces môže zahŕňať trochu pokusov a omylov, takže možno budete chcieť vyskúšať vyššie uvedené tipy jeden po druhom, aby ste zistili, čo vám bude vyhovovať.

Pri rozhodovaní o tom, čo by mohlo najlepšie fungovať, zvážte svoj typ vlasov a to, či už vaše vlasy nie sú poškodené chemickým ošetrením. Ak sa obávate lámavosti a krepovatenia vlasov, opýtajte sa odborníka na starostlivosť o vlasy, či nemá nejaké ďalšie nápady pre vaše špecifické problémy.

Späť do obchodu