Osteoporóza

 

 

Osteoporóza potichu oslabuje vaše kosti, čo môže zvýšiť pravdepodobnosť zlomeniny (zlomeniny kosti). Stratám hustoty kostí môžete predchádzať liečbou a cvičením.

 

Obsah:

Čo je to osteoporóza?

Ako častá je osteoporóza?

Aké sú príznaky osteoporózy?

Čo spôsobuje osteoporózu?

Rizikové faktory osteoporózy

Ako sa diagnostikuje osteoporóza?

Ako sa lieči osteoporóza?

Ako môžem znížiť riziko osteoporózy?

Čo môžem očakávať, ak mám osteoporózu?

Ako sa mám o seba starať?

Aká je očakávaná dĺžka života človeka s osteoporózou?

Záver


Čo je to osteoporóza?

Osteoporóza je ochorenie, ktoré oslabuje vaše kosti. Vďaka nej sú vaše kosti tenšie a menej husté, ako by mali byť. U ľudí s osteoporózou je oveľa vyššia pravdepodobnosť, že sa u nich vyskytnú zlomeniny kostí (fraktúry kostí).

Vaše kosti sú zvyčajne dostatočne husté a silné na to, aby udržali vašu hmotnosť a absorbovali väčšinu druhov nárazov. S pribúdajúcim vekom vaše kosti prirodzene strácajú časť svojej hustoty a schopnosť regenerácie (prestavby). Ak máte osteoporózu, vaše kosti sú oveľa krehkejšie, než by mali byť, a sú oveľa slabšie.

Väčšina ľudí nevie, že má osteoporózu, kým im nespôsobí zlomeninu kosti. Osteoporóza môže zvýšiť pravdepodobnosť zlomenia ktorejkoľvek z vašich kostí, ale medzi najčastejšie postihnuté kosti patria vaše:


Čím skôr lekár diagnostikuje osteoporózu, tým menšia je pravdepodobnosť, že sa u vás vyskytnú zlomeniny kostí. 

 

osteoporoza 3

Ako častá je osteoporóza?

V USA žije viac ako 50 miliónov ľudí s osteoporózou.

Osteoporóza je častá u ľudí nad 50 rokov. Odborníci odhadujú, že polovica všetkých ľudí, ktorým boli pri narodení priradené ženy, a 1 zo 4 ľudí, ktorým boli pri narodení priradení muži starší ako 50 rokov, má osteoporózu.

Štúdie zistili, že 1 z 3 dospelých nad 50 rokov, ktorí ešte nemajú osteoporózu, má určitý stupeň zníženej hustoty kostí (osteopénia). Ľudia s osteopéniou majú skoré príznaky osteoporózy. Ak sa nelieči, osteopénia sa môže zmeniť na osteoporózu.


Aké sú príznaky osteoporózy?

Osteoporóza nemá také príznaky ako mnohé iné zdravotné ťažkosti. Preto ju poskytovatelia zdravotnej starostlivosti niekedy nazývajú tichou chorobou.

Necítite ani si nevšimnete nič, čo by signalizovalo, že môžete mať osteoporózu. Nebude vás bolieť hlava, nebudete mať horúčku ani bolesť žalúdka, ktoré by vám dali najavo, že niečo vo vašom tele nie je v poriadku.

Najčastejším "príznakom" je náhla zlomenina kosti, najmä po malom páde alebo drobnej nehode, ktorá by vás zvyčajne nezranila.

Aj keď osteoporóza nespôsobuje priamo príznaky, môžete na svojom tele spozorovať niekoľko zmien, ktoré môžu znamenať, že vaše kosti strácajú pevnosť alebo hustotu. Medzi tieto varovné príznaky osteoporózy môžu patriť:

  • Strata centimetra alebo viac z vašej výšky.
  • Zmeny vo vašom prirodzenom držaní tela (viac sa zohýbate alebo predkláňate).
  • Dýchavičnosť (ak sú disky v chrbtici stlačené natoľko, že znižujú kapacitu vašich pľúc).
  • Bolesť spodnej časti chrbta (bolesť v bedrovej časti chrbtice).


Môže byť ťažké všimnúť si zmeny na vlastnom fyzickom vzhľade. Blízka osoba môže skôr spozorovať zmeny na vašom tele (najmä na vašej výške alebo držaní tela). Ľudia niekedy vtipkujú o tom, že starší dospelí sa s pribúdajúcim vekom "zmenšujú", ale môže to byť znamenie, že by ste mali navštíviť poskytovateľa zdravotnej starostlivosti na vyšetrenie hustoty kostí.

acoloxio

Čo spôsobuje osteoporózu?

K osteoporóze dochádza s pribúdajúcim vekom a vaše kosti strácajú schopnosť regenerácie a obnovy.

Vaše kosti sú živé tkanivo ako každá iná časť vášho tela. Možno sa to nezdá, ale počas celého vášho života neustále nahrádzajú svoje vlastné bunky a tkanivo. Približne do veku 30 rokov si vaše telo prirodzene vytvára viac kostí, ako ich stráca. Po 35. roku života dochádza k odbúravaniu kostí rýchlejšie, ako ich vaše telo dokáže nahradiť, čo spôsobuje postupný úbytok kostnej hmoty.

Ak máte osteoporózu, kostnú hmotu strácate rýchlejšie. Ľudia v postmenopauze strácajú kostnú hmotu ešte rýchlejšie.

Rizikové faktory osteoporózy

Osteoporóza sa môže vyvinúť u každého. U niektorých skupín ľudí je jej výskyt pravdepodobnejší, napr:

  • Každý, kto má viac ako 50 rokov.
  • Ľudia priradení k ženám pri narodení (AFAB), najmä ľudia AFAB v postmenopauze.
  • Ľudia s rodinnou anamnézou (ak má niekto vo vašej biologickej rodine osteoporózu).
  • Ľudia, ktorí sú prirodzene štíhli alebo majú "menšie rámy". Ľudia so štíhlejšou postavou majú často menej prirodzenej kostnej hmoty, takže akékoľvek straty ich môžu ovplyvniť viac.
  • Ľudia, ktorí fajčia alebo používajú tabakové výrobky.


Niektoré zdravotné stavy môžu zvýšiť pravdepodobnosť vzniku osteoporózy, vrátane:

  • Endokrinné poruchy - akékoľvek ochorenie, ktoré ovplyvňuje vaše prištítne telieska, štítnu žľazu a hormóny (napríklad ochorenie štítnej žľazy a cukrovka).
  • Gastrointestinálne ochorenia (ako je celiakia a zápalové ochorenie čriev [IBD]).
  • Autoimunitné ochorenia, ktoré postihujú vaše kosti (napríklad reumatoidná artritída alebo ankylozujúca spondylitída - artritída, ktorá postihuje vašu chrbticu).
  • Poruchy krvi (alebo rakovina, ktorá postihuje vašu krv, ako napríklad mnohopočetný myelóm).


Niektoré lieky alebo chirurgické zákroky môžu zvýšiť riziko osteoporózy:

  • Diuretiká (lieky, ktoré znižujú krvný tlak a odstraňujú z tela nadbytočnú tekutinu.
  • Kortikosteroidy (lieky, ktoré liečia zápal).
  • Lieky používané na liečbu záchvatov.
  • Bariatrická operácia (zníženie hmotnosti).
  • Hormonálna liečba rakoviny (vrátane liečby rakoviny prsníka alebo rakoviny prostaty).
  • Antikoagulanciá.
  • Inhibítory protónovej pumpy (ako sú lieky na liečbu refluxu kyseliny, ktoré môžu ovplyvniť vstrebávanie vápnika).


Niektoré aspekty vašej stravy a pohybovej aktivity môžu zvýšiť pravdepodobnosť vzniku osteoporózy, vrátane:

 


osteoporoza 1


Ako sa diagnostikuje osteoporóza?

Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti diagnostikuje osteoporózu pomocou testu hustoty kostí. Test hustoty kostí je zobrazovací test, ktorý meria pevnosť vašich kostí. Pomocou röntgenových lúčov sa meria, koľko vápnika a iných minerálov sa nachádza vo vašich kostiach.

Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti niekedy označujú testy hustoty kostí ako DEXA skeny, DXA skeny alebo skeny hustoty kostí. Všetko sú to rôzne názvy, ktoré sa vzťahujú na ten istý test.

Test hustoty kostí využíva nízke hladiny röntgenového žiarenia na meranie hustoty a obsahu minerálov vo vašich kostiach. Je podobný typickému röntgenovému vyšetreniu. Je to ambulantný zákrok, čo znamená, že nebudete musieť zostať v nemocnici. Hneď po ukončení vyšetrenia môžete ísť domov. Pri tomto vyšetrení sa nepoužívajú žiadne ihly ani injekcie.

Kontrola zmien hustoty vašich kostí je najlepší spôsob, ako zachytiť osteoporózu skôr, ako spôsobí zlomeninu kosti. Váš poskytovateľ vám môže odporučiť pravidelné testovanie hustoty kostí, ak sa u vás v rodine vyskytla osteoporóza, ak máte viac ako 50 rokov alebo máte osteopéniu.


Ako sa lieči osteoporóza?

Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám navrhne kombináciu liečby, ktorá spomalí úbytok kostnej hmoty a posilní existujúce kostné tkanivo. Najdôležitejšou súčasťou liečby osteoporózy je prevencia zlomenín kostí.

Medzi najčastejšie spôsoby liečby osteoporózy patria:

  • Cvičenie: Pravidelné cvičenie môže posilniť vaše kosti (a všetky s nimi spojené tkanivá, ako sú svaly, šľachy a väzy). Váš lekár vám môže navrhnúť cvičenie s vlastnou váhou na posilnenie svalov a tréning rovnováhy. Cvičenia, pri ktorých vaše telo pracuje proti gravitácii, ako napríklad chôdza, joga, pilates a tai-či, môžu zlepšiť vašu silu a rovnováhu bez toho, aby príliš zaťažovali vaše kosti. Možno budete musieť spolupracovať s fyzioterapeutom, aby ste našli cvičenia a pohyby, ktoré sú pre vás vhodné.
  • Vitamínové a minerálne doplnky: Možno budete potrebovať voľne predajné alebo predpísané doplnky vápnika alebo vitamínu D. Váš lekár vám povie, aký typ potrebujete, ako často by ste ich mali užívať a aké dávky budete potrebovať.
  • Lieky na osteoporózu: Váš poskytovateľ vám povie, ktoré lieky na predpis budú pre vás a vaše telo najlepšie fungovať. Medzi najčastejšie lieky, ktoré poskytovatelia používajú na liečbu osteoporózy, patrí hormonálna liečba, ako je náhradný estrogén alebo testosterón a bisfosfonáty.



Ako môžem znížiť riziko osteoporózy?

Na prevenciu osteoporózy zvyčajne stačí cvičenie a zabezpečenie dostatočného množstva vápnika a vitamínu D v strave. Váš lekár vám pomôže nájsť kombináciu liečby, ktorá je pre vás a vaše zdravie kostí najlepšia.

Dodržiavajte tieto všeobecné bezpečnostné pokyny, aby ste znížili riziko úrazu:

  • Vždy si zapnite bezpečnostný pás.
  • Pri všetkých aktivitách a športoch noste správne ochranné pomôcky.
  • Uistite sa, že váš domov a pracovný priestor sú bez neporiadku, o ktorý by ste mohli zakopnúť vy alebo iní.
  • Vždy používajte správne nástroje alebo vybavenie v domácnosti, aby ste dosiahli na veci. Nikdy nestojte na stoličkách, stoloch alebo pracovných doskách.
  • Dodržiavajte stravovací a pohybový plán, ktorý je pre vás zdravý.
  • Ak máte problémy s chôdzou alebo zvýšené riziko pádu, používajte palicu alebo chodítko.


Čo môžem očakávať, ak mám osteoporózu?

Mali by ste počítať s tým, že osteoporózu budete zvládať dlhý čas, zvyčajne do konca života. Budete potrebovať pravidelné návštevy poskytovateľa zdravotnej starostlivosti a vyšetrenia hustoty kostí. Váš poskytovateľ bude sledovať akékoľvek zmeny hustoty vašich kostí a podľa potreby upraví vašu liečbu.


Ako sa mám o seba starať?

Dodržiavanie zdravého stravovacieho a pohybového plánu vám pomôže udržať si zdravie kostí (a celkové zdravie). Navštevujte poskytovateľa zdravotnej starostlivosti na pravidelné prehliadky. Pomôžu vám tiež čo najskôr zachytiť akékoľvek problémy alebo príznaky, ktoré ovplyvňujú vaše kosti.

Ak máte viac ako 65 rokov alebo sa u vás v rodine vyskytla osteoporóza, poraďte sa so svojím poskytovateľom o vyšetrení hustoty kostí.


Aká je očakávaná dĺžka života človeka s osteoporózou?

Samotná osteoporóza nie je smrteľná a nezmení vašu očakávanú dĺžku života (ako dlho budete žiť). Môže však zvýšiť pravdepodobnosť, že sa u vás vyskytne zlomenina kosti (a môže zvýšiť riziko vážnejších zlomenín alebo komplikácií spôsobených zlomeninou). Niektoré štúdie zistili, že zlomeniny bedrového kĺbu u dospelých starších ako 65 rokov vedú k zníženiu pohyblivosti a skoršiemu úmrtiu.

Ak sa obávate rizika pádov alebo zlomenín kostí, poraďte sa so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti. Pomôžu vám zostať v bezpečí a zdraví.

Záver

Osteoporóza spôsobuje, že vaše kosti sú tenšie a slabšie, ako by mali byť. Môže byť nebezpečná, pretože zvyšuje pravdepodobnosť, že sa u vás vyskytne zlomenina kosti. Veľa ľudí ani nevie, že má osteoporózu, kým nespôsobí zlomeninu kosti.

 

Späť do obchodu