Ako získať zdravšie vlasy - a udržať si ich!

Obsah:

  • 13 tipov ako získať a udržať si zdravé vlasy
  • Potraviny a doplnky pre zdravé vlasy

zdravé vlasy


Zdravé, pružné a lesklé vlasy - či už krátke a špicaté, rámujúce tvár, alebo dlhé ako Rapunzel - sú cieľom pre každého a každý deň. Zdravé vlasy však nevznikajú zázrakom. Tu je 13 tipov, ako získať - a udržať si - zdravé vlasy, aj keď sú vaše vlasy na začiatku poškodené.

13 tipov ako získať a udržať si zdravé vlasy

Krok 1: Umývajte si vlasy menej často

Šampónovanie vlasov odstraňuje nečistoty a oleje, ale nadmerné umývanie vlasov môže zbaviť vlasy a pokožku hlavy prirodzených olejov. Navyše, šampón, ktorý sa úplne neopláchne, sa môže na vlasoch usadiť a zanechať ich matné a bez života.

Umývanie vlasov niekoľkokrát týždenne pomôže udržať rovnováhu oleja vo väčšine typov vlasov. Medzi jednotlivými umývaniami používajte suché šampóny , ktoré absorbujú prebytočné oleje a osviežia vaše vlasy.

Krok 2: Správne naneste kondicionér

Kondicionér sa najlepšie nanáša na stred a konce vlasov a potom sa postupuje smerom dozadu k pokožke hlavy. Vaše vlasy potrebujú hydratáciu ďalej od pokožky hlavy, ale pokožka hlavy môže byť tiež suchá. Hydratácii pokožky hlavy venujte zvýšenú pozornosť, ak vás svrbí alebo si všimnete šupinky.

A uistite sa, že ste si vybrali správny kondicionér pre svoj typ vlasov: husté kučery potrebujú iný druh hydratácie ako rovné alebo tenké vlasy.

Krok 3: Používajte masku na vlasy každý týždeň alebo podľa potreby

Masky na vlasy sú hĺbkovo hydratačné kúry, ktoré prenikajú do vlasového stvolu a hydratujú a posilňujú vlasy zvnútra. Ak chcete, aby vaše vlasy boli pružné, lesklé a silné, zaraďte masku na vlasy do svojej rutiny starostlivosti o zdravé vlasy aspoň raz týždenne. 

Krok 4: Chráňte vlasy pri tepelnom stylingu

Snažte sa znížiť frekvenciu fúkania alebo používania horúcej žehličky na vlasy a pred použitím tepla použite hydratačný ochranný prostriedok. Bezoplachové masky pomáhajú chrániť vlasy pred teplom až do 450 stupňov -  pred fénovaním alebo žehlením vlasov si ich trochu natrite na pramene.

Krok 5: Minimalizujte úpravu vlasov, ako je farbenie, trvalá ondulácia, relaxácia

Je zábavné meniť farbu a štýl vlasov, a keď už začnete vlasy odfarbovať, farbiť alebo upravovať, musíte tento vzhľad udržiavať. Medzi jednotlivými úpravami nechajte vlasy odpočívať a venujte im extra lásku, aby sa mohli rehydratovať a zotaviť po tom, čo ste im dopriali chemickú záťaž. Sú vaše odfarbené vlasy poškodené a potrebujú trochu lásky? Doprajte im masku na vlasy, ktorá ich opraví a posilní.

Krok 6: Chráňte vlasy pri pobyte na slnku alebo pri plávaní

Keď si doprajete trochu zábavy na slnku, pomôžte udržať vlasy zdravšie tým, že pred plávaním v akomkoľvek type vody (ale najmä v chlórovaných bazénoch) použijete kondicionér alebo bezoplachovú masku. Ak pravidelne plávate, noste plaveckú čiapku, keď môžete, aby ste minimalizovali vystavenie vlasov chlóru, a vždy je dobré nosiť klobúk, keď ste na slnku, aby ste ochránili svoje vlasy a pokožku.

Krok 7: Rozčesávanie vlasov pred sprchovaním a šampónovaním

Pred umývaním si vlasy rozčešte alebo prečešte prstami, aby ste odstránili ich zamotanie. Ak venujete pár okamihov rozčesávaniu vlasov pred tým, ako skočíte do sprchy po tréningu alebo ráno, ušetríte si čas a pomôžete predísť ich lámaniu.

Krok 8: Kefujte si suché a nie mokré vlasy

Keď sú vlasy mokré, sú náchylnejšie na lámanie. Ak chcete zabrániť poletovaniu, štiepeniu končekov a poškodeniu, vyhýbajte sa česaniu mokrých vlasov. Najlepší čas na česanie vlasov je, keď sú takmer alebo úplne suché. To sa môže líšiť v závislosti od štruktúry vlasov, pretože vlasy s kučeravými vlasmi sa môžu pri suchom česaní viac poškodiť. Ak naozaj nemôžete odolať česaniu mokrých vlasov, namiesto kefy na vlasy použite široký zubatý hrebeň. Zubové hrebene môžu byť šetrnejšie k vlasovej pokožke a vlasovým folikulom, ak ich rozčesávate pomaly.

Krok 9: Mokré vlasy stláčajte uterákom, netrite ich

Oblečte si uterák okolo hlavy alebo dlhých prameňov a rozotrite ho, aby absorboval vodu. Trenie vlasov uterákom vnáša do vlasov zamotanie a spôsobuje ich lámanie.

Krok 10: Chráňte a hydratujte pokožku hlavy

Pokožka hlavy môže byť dosť suchá, najmä ak je suchý vzduch, príliš sa umývate šampónom alebo je vystavená slnku. Keď chodíte na slnko, noste klobúky a opaľovací krém na pokožku hlavy, ak máte doma suchý vzduch, zapnite zvlhčovač vzduchu, menej často šampónujte a používajte hydratačný šampón. Ak sa vám pokožka hlavy vysušila a šupinatá, používajte podľa potreby hĺbkovú starostlivosť o pokožku hlavy, aby ste ju hydratovali.

Krok 11: Starostlivosť o vlasy počas spánku

Dlhé vlasy stiahnite dozadu do voľného vrkoča alebo si ich dajte do čiapky na spanie. Skúste tiež vymeniť bavlnenú alebo mikrovláknovú obliečku na vankúš za hodvábnu alebo hodvábnu alternatívu. Hladšia tkanina môže pomôcť zabrániť alebo znížiť zamotávanie vlasov počas spánku.

Krok 12: Pravidelne sa strihajte

Vlasy si zastrihávajte každých 3 až 7 týždňov, ak sú krátke alebo kučeravé, každých 8 až 12 týždňov v prípade kučeravých vlasov s textúrou a aspoň každých 12 týždňov v prípade dlhých vlasov, aby ste odstránili poškodené alebo rozštiepené končeky a zachovali tvar účesu. Pravidelné zastrihávanie je nevyhnutnosťou na udržanie zdravých vlasov bez ohľadu na typ vlasov.

Krok 13: Stravujte sa zdravo a pite veľa vody

Jedzte stravu bohatú na bielkoviny, esenciálne mastné kyseliny a vitamíny skupiny B, aby ste telu pomohli dodať živiny potrebné na produkciu keratínu, štrukturálneho proteínu vo vlasoch a nechtoch. Pite veľa vody, aby ste udržali pokožku a vlasy hydratované.

Potraviny a doplnky pre zdravé vlasy

Vedeli ste, že to, čo jete, môže mať veľký vplyv na zdravie vašich vlasov? Udržiavanie vyváženej stravy je kľúčovým faktorom zdravia vlasov, a ak vaše telo nie je zdravé, vaše vlasy vám môžu dať prvé znamenie, že sa niečo deje. Na druhej strane, nárazové diéty alebo jojo diéty, ako aj anémia a hormonálna nerovnováha môžu ovplyvniť rast, štruktúru, dĺžku a lesk vlasov.

Aj keď sú živiny, ako sú vitamíny, ako aj bielkoviny, mastné kyseliny a minerály, dôležité pre udržanie zdravých vlasov, nemusíte sa nevyhnutne vydať cestou doplnkov. Tieto látky sa zvyčajne v dostatočnom množstve vstrebávajú z potravy, ktorú konzumujete, za predpokladu, že máte vyváženú stravu.

Medzi kľúčové vitamíny a živiny pre zdravé vlasy patria: 

Ak sa nestravujete vyvážene alebo sa obávate, že nemáte dostatok týchto vitamínov, možno sa budete chcieť poradiť so svojím lekárom, či je pre vás vhodné ich dopĺňať. Hoci môžete užívať každý doplnok samostatne, môžete si zaobstarať aj jednu kombinovanú tabletu so všetkými týmito živinami, ktorá je špeciálne určená pre vlasy.

 

 

Späť do obchodu