Oči: 20 mýtov o očiach a zraku

Obsah:

  • Mýty o očiach a zraku

oci8
Možno ste už počuli všeličo o tom, čo je dobré a čo zlé pre vaše oči. Sú však pravdivé?

Oftalmologická akadémia vám predstavuje fakty o týchto 20 bežných mýtoch o očiach:

Mýty o očiach a zraku

Mýtus 1. Všetky deti sa rodia s modrými očami.

Keď sa deti narodia, ich oči sa niekedy môžu javiť ako modré, kým sa ich melanín ešte vyvíja. Približne do 12 mesiacov začnú bunky produkovať melanín. Keď sa v dúhovke vytvorí viac melanínu, farba očí môže stmavnúť.

Mýtus 2. Deti sa rodia s úplne vyvinutými očami.

Vo všeobecnosti sa bábätká rodia s očami, ktoré majú približne dve tretiny ich plnej veľkosti v dospelosti. Oči pokračujú v raste aj po narodení, zvyčajne v dvoch fázach: 1) v prvých rokoch života a 2) v období puberty.

Mýtus 3. Dvaja hnedookí rodičia nemôžu mať modrooké dieťa.

Pravdou je, že farbu očí dieťaťa vôbec nemôžete predpovedať z farby očí rodičov.

Súčasný výskum naznačuje, že za farbu očí môže byť zodpovedných až 16 rôznych génov. Preto sa dvom rodičom s rovnakou farbou očí môže narodiť dieťa s úplne odlišnou farbou očí.

Mýtus 4. Konzumácia mrkvy vám zlepší zrak.

Vitamín A je pre telo nevyhnutný na udržanie zdravého zraku a mrkva má vysoké množstvo tejto živiny.

Telo však pre zrak potrebuje len relatívne malé množstvo vitamínu A a možno ho získať z mnohých zdrojov, ako sú tmavé zelené listy, svetlá zelenina, mliečne výrobky a ryby.

Konzumácia potravín bohatých na vitamín A vám síce pomôže udržať si dobrý zrak, ale nezlepší váš zrak a nezabráni tomu, aby ste potrebovali okuliare alebo kontaktné šošovky. Nezabudnite jesť potraviny bohaté na vitamín A spolu s tukom, aby sa lepšie vstrebávali jeho pozitívne účinky.

Mýtus 5. Zrak si môžete zlepšiť pomocou očných cvičení.

Očné cvičenia nezlepšia ani nezachovajú zrak, ani neznížia potrebu okuliarov. Váš zrak závisí od mnohých faktorov, z ktorých žiadny sa nedá očnými cvičeniami výrazne zmeniť.

Očné cvičenia však môžu byť užitočné pri konvergentnej nedostatočnosti, stave, ktorý nastáva, keď oči nespolupracujú pri zaostrovaní na blízky objekt, čo sťažuje čítanie.

Mýtus 6. Pozeranie do slnka - alebo priamo do slnka - môže zlepšiť vaše zdravie a pohodu.

Pozeranie do slnka aj na krátky čas bez použitia správnej ochrany očí môže trvalo poškodiť sietnicu a dokonca spôsobiť slepotu.

Obyčajné slnečné okuliare a domáce filtre nie sú bezpečné pri pohľade do slnka. Jediný bezpečný spôsob, ako sa pozerať priamo na slnko, sú špeciálne slnečné filtre, ktoré spĺňajú normu ISO 12312-2.

oci

Mýtus 7. Ak si prekrížite oči, ostanú tak.

Očné svaly vám umožňujú pohybovať očami všetkými smermi.

Pohľad doľava alebo doprava, hore alebo dole ich nenúti zostať v týchto polohách, rovnako ako ich prekríženie očí nenúti zostať v tejto polohe. Prekrížené oči môžu byť dôsledkom choroby, nekorigovaného videnia alebo poškodenia svalov či nervov.

Mýtus 8. Farebne slepí môžu byť len chlapci.

Farebná slepota sa môže vyvinúť alebo zdediť aj u žien, ale u mužov je riziko oveľa vyššie.

Odhaduje sa, že 1 z 10 mužov má nejakú formu farebnej vady. Väčšina farboslepých jedincov sa narodí s čiastočným alebo úplným nedostatkom čapíkov v sietnici, ktoré pomáhajú rozlišovať červenú, zelenú a modrú farbu.

Menej často sa problémy s farebným videním môžu objaviť neskôr v živote v dôsledku ochorenia, úrazu alebo toxických účinkov liekov, ktoré poškodzujú sietnicu alebo zrakový nerv.

Mýtus 9. Ľudia, ktorí sú farboslepí, vidia čiernobielo.

Väčšina farboslepých ľudí vidí čiastočne farebne. Najťažšia forma farboslepoty, pri ktorej všetko vidíme v odtieňoch sivej, je zriedkavá. Väčšina ľudí s farboslepotou má problém rozlíšiť zelenú a červenú farbu.

Mýtus 10. Sedenie veľmi blízko televízora môže poškodiť vaše oči.

Hoci sedenie veľmi blízko televízora môže spôsobiť namáhanie očí alebo bolesť hlavy, u detí ani dospelých nepoškodzuje zrak.

Zvyčajné sedenie blízko televízora však môže signalizovať, že osoba je krátkozraká a v skutočnosti potrebuje okuliare.

Deti majú zvýšenú schopnosť sústrediť sa na blízke predmety, preto pre ne môže byť pohodlnejšie sedieť blízko televízora.

Mýtus 11. Čítanie pri slabom svetle škodí očiam.

Čítanie pri tlmenom svetle očiam neškodí. Dobré osvetlenie však môže uľahčiť sledovanie toho, čo čítate, a zabrániť rýchlejšej únave očí.

Mýtus 12. Používanie počítačov môže poškodiť vaše oči.

Pozeranie na obrazovku počítača nepoškodí vaše oči, ale ak to robíte bez prestávok, môže to prispieť k namáhaniu očí, únave očí alebo suchosti očí.

Nezabudnite si každých 20 minút oddýchnuť a pozrieť sa hore alebo na druhú stranu miestnosti. Pravidelne žmurkajte, aby ste udržali oči dobre premazané, a používajte umelé slzy na podporu vlhkosti.

Mýtus 13. Ľudia, ktorí nosia okuliare, si ničia oči, ak čítajú drobné písmo alebo pracujú veľa zblízka.

Čítanie a práca s detailmi oči neničí. Môžu však oči namáhať, čím ich unavujú. Občasné odpočívanie pri pohľade do diaľky alebo nahor môže pomôcť poskytnúť úľavu.

Mýtus 14. Nosením okuliarov alebo kontaktných šošoviek sa stanete na nich závislí.

Používanie okuliarov nezhorší váš zrak ani nepovedie k žiadnemu ochoreniu očí. Ak potrebujete okuliare na diaľku alebo na čítanie, je dôležité ich používať, aby ste nenamáhali oči a zabezpečili si čo najlepšie videnie.

Mýtus 15. Nosenie nesprávnych okuliarov poškodí vaše oči.

Nosenie okuliarov s nesprávnym predpisom nepoškodí vaše oči, ale môže ich namáhať a spôsobiť bolesť alebo rozmazanosť, prípadne bolesť hlavy. To by malo zmiznúť, keď si okuliare zložíte.

Mýtus 16. Poruchy učenia sú spôsobené problémami s očami.

Poruchy učenia sú spôsobené problémami s tým, ako mozog spracováva to, čo vidí alebo počuje.

Medzi príznaky porúch učenia patria problémy s učením sa čítať alebo písať, zlé známky z matematiky alebo ťažkosti s organizovaním myšlienok a informácií.

Niekedy sa môže zlý zrak zameniť za poruchu učenia. Ak si všimnete, že vaše dieťa má problémy v škole, dajte ho vyšetriť odborníkom na učenie a očným lekárom.

Mýtus 17. Strata zraku je nevyhnutnou súčasťou starnutia.

Mnohé problémy so zrakom, ktoré vznikajú s vekom, sa dajú liečiť.

Presbyopia, čo je strata zraku na blízko, a sivý zákal sa dajú odstrániť, aby dospelí opäť videli jasne. Je dôležité každoročne absolvovať očné vyšetrenia, aby sa zachytili vratné aj trvalé hrozby pre zrak, ako je napríklad glaukóm alebo makulárna degenerácia.

Včasná liečba môže často spomaliť stratu zraku alebo jej zabrániť.

Mýtus 18. Pred odstránením sivého zákalu musí byť "zrelý".

Sivý zákal sa môže odstrániť hneď, ako ohrozí vaše videnie. Vďaka moderným pokrokom v chirurgii sivého zákalu možno v súčasnosti šošovku z oka odstrániť hneď, ako sa zakalí natoľko, že sťažuje čítanie drobného písma alebo pouličných značiek.

Mýtus 19. Oči sa dajú transplantovať.

V súčasnosti nie je možné transplantovať celé oko, pretože tento zložitý orgán je s mozgom spojený zrakovým nervom.

Zrakový nerv sa skladá z viac ako 1 milióna drobných nervových vlákien. Keď sa tieto nervové vlákna prerušia, nie je možné ich znovu spojiť. Oftalmológovia však môžu transplantovať rohovku, čo je priehľadná predná časť vášho oka.

Mýtus 20. Všetci oční lekári sú rovnakí.

Každý z oftalmológov, optometristov a optikov zohráva v starostlivosti o oči dôležitú úlohu. Ich úroveň vzdelania a odbornosti sa však navzájom dosť líšia.

Oftalmológ je absolvent lekárskej fakulty s najmenej 12-ročnou odbornou prípravou, vrátane 4 rokov vysokoškolského štúdia a najmenej 8 rokov postgraduálnej lekárskej prípravy. Oftalmológovia sú jediní poskytovatelia očnej starostlivosti na svete, ktorí majú licenciu na vykonávanie lekárskej aj chirurgickej praxe a zároveň sa podieľajú na vedeckom výskume príčin a liekov na očné choroby a poruchy zraku.

Optometrista absolvuje najmenej 3 roky vysokoškolského štúdia a 4 roky optometrickej prípravy a má licenciu na vykonávanie očných vyšetrení a testov zraku, predpisovanie a rozptyl korekčných šošoviek, zisťovanie určitých očných abnormalít a predpisovanie liekov na niektoré očné choroby.

Optológ je odborník, ktorý pripravuje, meria a upravuje prispôsobenie okuliarov alebo kontaktných okuliarov predpísaných oftalmológom alebo optometristom. Hoci optik nie je očný lekár, absolvuje dvojročné štúdium v odbore optik alebo 6 000-hodinovú prax.

Ak máte akékoľvek otázky alebo obavy týkajúce sa vašich očí alebo zraku, poraďte sa s očným lekárom.

oci9

Späť do obchodu