Slzenie očí: príčiny

Obsah:

  • Čo sú to slzy?
  • Čo spôsobuje nadprodukciu sĺz
  • Liečba slzenia očí

Slzenie očí je príznakom mnohých rôznych problémov s očami a viečkami.

Keď produkujete príliš veľa sĺz alebo keď je váš normálny systém odtoku sĺz zablokovaný, vaše oči môžu byť také slzavé, že sa vám slzy môžu vyliať na viečka a líca, akoby ste plakali.

Dá sa s tým niečo robiť? Áno, v závislosti od príčiny.

oči 13

Čo sú to slzy?

Podľa Národného očného inštitútu sú slzy nevyhnutné na jasné videnie. Zakaždým, keď žmurkáte, omývate oči "slzným filmom", ktorý vyživuje tkanivo a zabezpečuje potrebné mazanie.

Tento film produkujú žľazy a bunky nachádzajúce sa v tkanivách okolo očí a skladá sa z olejovej vrstvy, ktorá pomáha zabrániť odparovaniu, vodnatej vrstvy a vrstvy hlienu, ktorá pomáha slzám priľnúť k povrchu oka.

Keď žmurkáte, slzný film sa rozdeľuje po povrchu očí. Potom sa buď vyparí, alebo odtečie do nosovo- slzných kanálikov, ktoré sa nachádzajú vo vnútorných kútikoch očí.

Abnormality v jednom z týchto štyroch procesov - produkcia, distribúcia, odparovanie a odtok sĺz - môžu viesť k príliš suchým alebo príliš vlhkým očiam, nazývaným aj epifora.

slzenieoci

Čo spôsobuje nadprodukciu sĺz

U ľudí so slziacimi očami sa často vyskytuje nadprodukcia sĺz. Tieto nadmerné slzy môžu byť spôsobené rôznymi príčinami vrátane nasledujúcich:

Suché oči

Hoci sa to môže zdať protichodné, jedným z príznakov ochorenia suchých očí je nadmerné slzenie alebo slzenie očí.

Medzi ďalšie príznaky patrí pálenie, štípanie, podráždenie a pocit zrnitosti, ktoré môžu viesť k nadmernému slzeniu.

Suchosť očí môže spôsobovať mnoho vecí, od niektorých liekov, cez dráždivé látky z prostredia, ako je cigaretový dym, ochorenia oka alebo kože okolo očí, systémové ochorenia, ako je Sjögrenov syndróm, až po dlhodobé používanie počítačov alebo iných digitálnych zariadení.

Suché oko sa dá liečiť, kľúčové je však nájsť príčinu. Kým sa vám to podarí, môžete svoje príznaky zvládnuť znížením času stráveného pri obrazovke, vyhýbaním sa spúšťačom z prostredia, spaním so zvlhčovačom vzduchu a používaním umelých sĺz alebo očných kvapiek.

V prípade potreby vám lekár môže predpísať lokálne alebo perorálne lieky, vykonať zákrok, pri ktorom sa do slzných kanálikov vložia malé vyberateľné silikónové zátky (tzv. punkčná oklúzia), alebo vám okrem iného odporučí špeciálne kontaktné šošovky pre ľudí so suchými očami.

Alergie

Cudzie bielkoviny, na ktoré vaše telo nadmerne reaguje, sa nazývajú alergény. Alergické reakcie môžu vyvolať najrôznejšie telesné príznaky vrátane červených, svrbiacich a slziacich očí - čo sa nazýva alergický zápal spojiviek.

Tento príznak často - ale nie vždy - sprevádza alergická nádcha, ktorá zahŕňa príznaky ako kýchanie, svrbenie nosa a upchatie nosa. Väčšinu prípadov spôsobujú buď sezónne alergény, ako je peľ, alebo celoročné alergény, ako sú plesne, chlpy alebo roztoče.

Tomuto druhu vodnatej očnej reakcie môžete predísť tým, že sa budete vyhýbať alergickým spúšťačom vo svojom prostredí.

Ak nie, môžu vám pomôcť antihistamínové očné kvapky, ktoré nie sú viazané na lekársky predpis. A ak voľnopredajná liečba alergie neprináša dostatočnú úľavu, mali by ste sa poradiť so svojím lekárom prvého kontaktu alebo prípadne s alergológom.

Infekcia

Súčasťou reakcie vášho tela na očnú infekciu môže byť nadmerná produkcia sĺz.

Konjunktivitída (zápal tkaniva, ktoré vystiela viečka) a blefaritída (zápal okrajov viečok) sú dve infekčné ochorenia, o ktorých je známe, že spôsobujú slzenie očí. (Môžu mať aj neinfekčné príčiny.)

Ružové oči je bežný výraz pre zápal spojiviek, ktorý môže byť bakteriálny, vírusový alebo alergický. Určenie príčiny konkrétneho prípadu je kľúčom k nájdeniu správnej liečby. Ak ho spôsobujú baktérie, lekár vám pravdepodobne odporučí antibiotiká; v prípade vírusového ružového oka sa môžu odporučiť umelé slzy a chladivé obklady na minimalizáciu príznakov.

Blefaritídu môžu spôsobovať baktérie, lupienka, ružovka, roztoče a herpesvírus. Na liečbu blefaritídy môže stačiť umývanie očí a očného okolia a prikladanie teplých obkladov, ale na liečbu infekcie môžu byť potrebné antibiotiká.

Dráždivé látky

Vaše oči produkujú nadmerné množstvo sĺz ako reakciu na iné typy podráždenia, napríklad na riasu, prach alebo iný cudzí predmet v oku. Po odstránení predmetu by malo nadmerné slzenie ustať.

Zablokované slzné kanáliky

Slzenie očí môže byť spôsobené aj zablokovaním kanálikov, ktoré za normálnych okolností odvádzajú slzy, čo sa nazýva obštrukcia nosovo-slzných kanálikov.

Podľa jedného portálu  sa s týmto ochorením narodí približne 6 až 20 % detí, hoci väčšina prípadov u dojčiat sa zlepší sama alebo konzervatívnou liečbou.

Obštrukciu nosovo- slzných kanálikov u dospelých môžu spôsobiť infekcie, zápaly, nádory, traumatické poranenia a iné typy mechanických blokád.

Podľa oftalmologickej akadémie je na jej liečbu zvyčajne potrebný chirurgický zákrok, hoci sa môže použiť aj medikamentózna liečba, ako sú antibiotiká, steroidy a chemoterapia a ožarovanie.

Problémy s viečkami, ktoré vedú k slzeniu očí

Zlá funkcia očných viečok môže viesť k slzeniu očí. Tu je návod, ako na to:

Aby sa slzy rovnomerne rozptýlili po očiach a boli vytlačené do očných kútikov na správny odtok, musia sa viečka správne zatvárať.

Vytočenie okraja viečka smerom von, tzv. ektropium, bráni úplnému zatvoreniu oka, čo vedie k suchosti a slzeniu. Podľa portálu ektropium zvyčajne postihuje dolné viečko.

Zvyčajne sa vyskytuje u starších ľudí, ktorí postupne strácajú pružnosť pokožky, hoci nadmerné trenie očí a ťahanie za viečko ho môže zhoršiť.

Ektropium sa dá korigovať operáciou, pri ktorej sa viečko vráti na správne miesto.

Liečba slzenia očí

Pokiaľ nie sú sprevádzané bolesťou alebo začervenaním očí, nadmerné slzenie je zvyčajne skôr nepríjemné ako vážny problém. Úľavu môžete nájsť použitím voľne predajných očných kvapiek, ako sú napr:

  • Umelé slzy môžu pomôcť udržať vaše oči vlhké a tiež pomôžu odplavovať akékoľvek dráždivé látky, ako je prach, ktoré môžu spôsobovať slzenie očí.
  • Ak vás pri alergii svrbia a slzia oči, antihistamínové kvapky môžu pomôcť zmierniť tieto príznaky. 

Niektoré kroky, ktoré môžete podniknúť na prevenciu podráždenia suchých a svrbivých očí, zahŕňajú:

  • Pri používaní počítača nezabudnite pravidelne žmurkať a občas si urobte prestávku, aby ste sa pozreli ďalej od obrazovky a oddýchli si.
  • Odolávať nutkaniu trieť si oči, pretože vaše ruky môžu potenciálne vniesť do očí viac alergénov a dráždivých látok.
  • používanie zvlhčovača vzduchu v domácom alebo pracovnom prostredí
  • nosenie slnečných okuliarov na ochranu očí pred peľom, slnkom a vetrom
  • používanie studeného obkladu na oči na dočasné zmiernenie nepríjemných pocitov
  • dodržiavanie správnej hygieny kontaktných šošoviek vrátane umývania rúk pred tým, ako sa dotknete očí
  • pitie veľkého množstva vody, pretože niektoré výskumy zistili súvislosť medzi dehydratáciou a suchosťou očí

 

Späť do obchodu