Čo sú kontaktné šošovky?

 

Milióny ľudí na celom svete nosia kontaktné šošovky, hoci by ste to pri pohľade na nich možno ani netušili. Ak kontaktné šošovky nepoznáte, predstavíme vám týchto inkognito, ale bežných malých pomocníkov.

 

Obsah:

Čo je to kontaktná šošovka?

Stručná história kontaktných šošoviek

Typy kontaktných šošoviek

Harmonogram nosenia a výmeny kontaktných šošoviek

 

 

Čo je to kontaktná šošovka?


Kontaktná šošovka je tenká, zakrivená šošovka umiestnená na slznom filme, ktorý pokrýva povrch vášho oka. Samotná šošovka je prirodzene číra, ale často sa jej dodáva nepatrný farebný odtieň, aby sa s ňou nositeľom ľahšie manipulovalo. Dnešné kontaktné šošovky sú buď tvrdé, alebo mäkké. Väčšina ľudí teraz nosí druhú formu, ale nie je to tak dávno, čo sa kontaktné šošovky dokonca fúkali zo skla!

 

kontaktne šošovky

 

Stručná história kontaktných šošoviek


Hoci sa môže zdať, že kontaktné šošovky sú moderným doplnkom starostlivosti o oči, v skutočnosti majú dlhú a slávnu históriu, ktorú neodštartoval nikto iný ako Leonardo da Vinci a René Descartes. Až koncom 19. storočia však nemecký sklár vyrobil šošovku, cez ktorú sa dalo vidieť a ktorá sa dala primerane znášať, a nemecký oftalmológ vymyslel a nasadil prvú kontaktnú šošovku, ktorú bolo možné nosiť niekoľko hodín.

 

Typy kontaktných šošoviek


Hoci sa kontaktné šošovky stále najčastejšie nosia na korekciu zraku, existujú aj kontaktné šošovky na čisto kozmetické účely a novinky. Farebné kontaktné šošovky môžu zlepšiť alebo úplne zmeniť odtieň vašich očí a kostýmové kontaktné šošovky môžu pomôcť vytvoriť niektoré špeciálne efekty, ktoré vidíte na veľkom plátne.

 

Všetky kontaktné šošovky sú však zdravotnícke pomôcky, ktoré sú regulované. Kontaktné šošovky na predpis a kozmetické kontaktné šošovky si vyžadujú lekársky predpis. Je to preto, že aj bežné komplikácie, ako je infekcia a zápal, môžu viesť k strate zraku alebo slepote. Medzi najlepšie spôsoby, ktoré pomáhajú predchádzať komplikáciám, patria:

 

  • Ak uvažujete o kontaktných šošovkách, poraďte sa so svojím očným lekárom.

 

  • Kupujte kontaktné šošovky z legálneho zdroja

 

  • Udržujte svoje kontaktné šošovky v dobrej starostlivosti a čistote

 

  • Dodržiavajte všetky pokyny týkajúce sa vašich kontaktných šošoviek a výrobkov z nich

 

  • Dodržiavajte plán nosenia a výmeny kontaktných šošoviek

 

 

Poznáme aj rôzne výživové doplnky na výživu očí, ako napríklad Ocutix

aoci

 


Harmonogram nosenia a výmeny kontaktných šošoviek

 

  • Jednodenné kontaktné šošovky sa nosia počas celého dňa, potom sa pred spaním vyhodia a ráno sa nahradia novým párom. Ostatné šošovky majú rôzne harmonogramy výmeny.

 

  • Bez ohľadu na váš životný štýl a preferencie vám očný lekár pomôže nájsť vhodné kontaktné šošovky alebo riešenia starostlivosti o oči. Nezabudnite sa vždy poradiť s odborníkom, ak máte otázky týkajúce sa zdravia vašich očí a zraku.

 

  • Máte otázku o šošovkách  alebo o videní všeobecne? Pozrite si odpovede na niektoré z najčastejšie kladených otázok. Podrobnejšie vysvetlenie získate od svojho očného lekára.
Späť do obchodu