Mastná pokožka hlavy

Obsah:

  • Čo je to mastná pokožka hlavy?
  • Čo spôsobuje mastnú pokožku hlavy?
  • Ako ošetriť mastnú pokožku hlavy
  • Dôležité zložky na úpravu mastnej pokožky hlavy
  • Spôsobuje mastná pokožka hlavy vypadávanie vlasov?

mastna pokozka hlavy


Zaťažujú vás mastné vlasy? Mastná pokožka hlavy môže zmeniť dobrý deň s vlasmi na frustrujúci. Aj keď je časť oleja prirodzená, príliš veľké množstvo môže spôsobiť, že vlasy budú vyzerať mastne a budú ťažké. Ak si kladiete otázku: Prečo mám takú mastnú pokožku hlavy? Alebo Ako môžem zabrániť mastnej pokožke hlavy? Nie ste sami.

Pochopenie príčin mastnej pokožky hlavy vám pomôže obnoviť rovnováhu a získať späť prirodzený lesk vašich vlasov. V tejto príručke sa venujeme vedeckým poznatkom o mastnej pokožke hlavy, bežným príčinám a prostriedkom na jej liečbu. Rozlúčte sa s prebytočnou mastnotou a privítajte budúcnosť plnú zdravších, šťastnejších a lesklejších vlasov.

Čo je to mastná pokožka hlavy?

Mastná pokožka hlavy vzniká pri nadprodukcii a nadmernom hromadení mazu na pokožke hlavy. Okrem toho, že vytvára lesklý a mastný vzhľad, môže toto hromadenie mazu viesť k ďalším problémom, ako sú lupiny, svrbenie, šupinatenie a opuch vlasového folikulu.

Vo vážnejších prípadoch môže nadmerné množstvo oleja vytvoriť priaznivé prostredie pre rast baktérií a spôsobiť infekcie alebo problémy súvisiace s pokožkou hlavy.

Čo spôsobuje mastnú pokožku hlavy?

Najúčinnejším spôsobom, ako sa zbaviť mastnej pokožky hlavy, je v prvom rade pochopiť, čo nadprodukciu kožného mazu spôsobuje. Tu je deväť bežných dôvodov, prečo sa môžete potýkať s nadmerne mastnými vlasmi.

  • Genetika: Vieme, že naše rodinné gény zohrávajú úlohu pri určovaní farby, hrúbky a typu vlasov. Je teda logické, že genetika môže ovplyvniť aj veľkosť a účinnosť mazových žliaz. Ak si myslíte, že ste zdedili mastnú pokožku hlavy, možno máte pravdu.
  • Nadmerné umývanie: Nadmerné umývanie môže zbaviť vaše vlasy prirodzených olejov a podnietiť mazové žľazy k nadmernej produkcii mazu, aby bojovali proti suchosti a kompenzovali stratu. Obnovte rovnováhu produkcie oleja tým, že nájdete optimálnu frekvenciu umývania pre svoj typ vlasov.
  • Osobné hygienické návyky: K mastným vlasom môžu prispievať vaše pravidelné hygienické návyky a osobné zvyky. Časté dotýkanie sa vlasov, nadmerné česanie alebo používanie špinavých doplnkov môže prenášať olej a nečistoty do vlasov a viesť k ich hromadeniu. Okrem toho môže mastnotu vlasov zhoršovať aj dlhodobé neumývanie vlasov alebo spanie na špinavých tričkách. Ak ste si položili otázku: Prečo sa mi tak mastí pokožka hlavy a môžete sa stotožniť s niektorým z týchto návykov - možno máte odpoveď. Udržiavanie správnej hygieny je kľúčom k zvládnutiu hladiny mastnoty a oleja na pokožke hlavy.
  • Strava: Potraviny, ktoré konzumujeme, majú priamy vplyv na naše zdravie a ako sa ukázalo, môžu ovplyvňovať aj tvorbu kožného mazu. Existujú určité dôkazy, že strava (konkrétne zvýšené množstvo cukru, sacharidov a tukov) súvisí so zmenami v zložení kožného mazu. Existujú tiež dôkazy, že zníženie kalorického príjmu znižuje produkciu kožného mazu u pacientov so sklonom k akné. Napriek tomu je telo každého z nás iné a neexistuje univerzálne riešenie, pokiaľ ide o výživu alebo vplyv príjmu potravy na vaše vlasy. Akékoľvek zmeny v stravovaní vždy prediskutujte s lekárom.
  • Stres: Nie je žiadnym tajomstvom, že stres zohráva veľkú úlohu v našej fyzickej a emocionálnej pohode. Stres spúšťa našu reakciu "bojuj alebo utekaj", ktorá zvyšuje produkciu kortizolu. Kortizol je spojený so zvýšenou produkciou kožného mazu, čo môže spôsobiť vzplanutie akné a mastnejšie korienky.
  • Nesprávne produkty na vlasy: Šampóny so sulfátmi a vysokým obsahom povrchovo aktívnych látok môžu podobne ako nadmerné umývanie zbaviť vaše vlasy prirodzených olejov a spôsobiť, že vaše mazové žľazy začnú nadmerne produkovať viac oleja. Účinným spôsobom, ako obnoviť rovnováhu pokožky hlavy, je zaradiť do starostlivosti o vlasy správne produkty. Bolo preukázané, že niektoré zložky, ako napríklad niacínamid, zinkové soli a kapryloylglycín, pomáhajú minimalizovať produkciu oleja a podporujú zdravú pokožku hlavy.
  • Hormonálne zmeny: Puberta, tehotenstvo, menštruácia, menopauza a iné príčiny hormonálnych výkyvov môžu narušiť prirodzenú rovnováhu pokožky hlavy. Tieto prirodzené zmeny v tele môžu vyvolať zvýšenú alebo zníženú produkciu kožného mazu a potenciálne viesť k mastným vlasom.
  • Lieky: Niektoré lieky môžu podobne ako stres spôsobiť hormonálnu nerovnováhu alebo ovplyvniť metabolizmus a spôsobiť mastnú pokožku hlavy. Napríklad antikoncepcia môže niekedy ovplyvniť hladinu hormónov a potenciálne spôsobiť zmenu produkcie kožného mazu, čo môže viesť k suchej alebo mastnej pokožke. Sledovanie toho, ako vaše telo reaguje na lieky, a príslušná úprava rutiny starostlivosti o vlasy vám pomôže nájsť liek na mastnú pokožku hlavy, ktorý vám vyhovuje.
  • Prostredie: Ak žijete vo vlhkom prostredí, pot sa neodparuje tak rýchlo ako v suchom prostredí. Keď sa pot šíri po dĺžke vlasov, môže prerozdeľovať oleje, čo má za následok, že vlasy vyzerajú mastné a matné. Okrem toho môže hromadenie potu podporovať rast plesní a baktérií, ktoré môžu spôsobiť podráždenie pokožky hlavy. Ak sa snažíte prispôsobiť svojmu prostrediu, správne výrobky vám môžu pomôcť prekonať prírodné živly. 

Ako ošetriť mastnú pokožku hlavy

Keď ste identifikovali príčiny nadmernej mastnoty alebo oleja, ktoré zaťažujú vaše vlasy, môžete nájsť vhodnú liečbu mastnej pokožky hlavy. Vlasy každého z nás sú iné, ale tieto tipy slúžia ako východiskový bod, od ktorého môžete začať obnovovať prirodzenú rovnováhu pokožky hlavy.

  • Nájdite správnu frekvenciu umývania: Príliš časté umývanie vlasov môže zbaviť pokožku hlavy prirodzených olejov a vyvolať nadprodukciu kožného mazu, čo vedie k nežiaducemu masteniu pokožky hlavy. Naopak, nedostatočné umývanie vlasov môže spôsobiť, že sa pot, olej a nečistoty nahromadia v nadmernom množstve kožného mazu a môžu spôsobiť lupiny, mastnotu alebo fyzické nepohodlie. Každý má iné vlasy a vyžaduje si inú frekvenciu umývania, preto je kľúčové nájsť postup, ktorý vám vyhovuje. Okrem toho vám zaradenie správnych produktov, ako je napríklad suchý šampón, ktorý vlasy skutočne čistí, pomôže predĺžiť čas medzi jednotlivými umývaniami a zároveň zanechá vaše vlasy zdravé a sviežo voňajúce.
  • Správne umývajte a upravujte vlasy: Okrem frekvencie umývania je dôležité zabezpečiť aj správne používanie šampónu a kondicionéru. Pokiaľ ide o šampón, najlepšie je jemne vmasírovať prípravok do pokožky hlavy a zamerať sa na korienky vlasov. Vyhnite sa agresívnemu drhnutiu šampónu nechtami, pretože to môže podráždiť bariéru chrániacu pokožku a viesť k strate oleja a vlhkosti. Na druhej strane, kondicionér by sa mal nanášať po celej dĺžke vlasov a na miesta, ktoré ho potrebujú, napríklad na končeky alebo miesta, ktoré sa zdajú byť obzvlášť suché. Kondicionér nenanášajte priamo na pokožku hlavy a korienky, pretože môže spôsobiť, že vlasy budú vyzerať mastné a zaťažené. Nakoniec sa uistite, že ste kondicionér dôkladne opláchli pred pokračovaním v procedúre.
  • Používajte správne produkty: Okrem fyzického nepohodlia môžu mastné vlasy vyvolávať aj frustráciu a neistotu. Našťastie existuje mnoho produktov, ktoré môžete v rôznych fázach starostlivosti o vlasy zaradiť do svojej rutiny, aby ste pomohli regulovať tvorbu kožného mazu, upokojili pokožku hlavy a podporili celkové zdravie vlasov. Ak si nie ste istí, kde začať, jedným z najlepších spôsobov, ako absorbovať prebytočný olej, je suchý šampón. Suchý šampón sa zvyčajne dodáva vo forme spreja a môže rýchlo zlepšiť celkový vzhľad vašich vlasov, keď oplachovanie neprichádza do úvahy. Väčšina suchých šampónov vlasy v skutočnosti nečistí a nie je vhodnou náhradou za tradičný šampón.
  • Správne stravovanie: Strava má zásadný význam pre vaše celkové zdravie a vaše vlasy nie sú výnimkou. Ako sme už spomenuli, existujú dôkazy, že potraviny s vysokým obsahom tuku, cukru a sacharidov sú spojené so zmenami v produkcii kožného mazu. Hoci neexistuje žiadna záruka, že vaše vlasy budú reagovať na zmeny v stravovaní, vystriedanie týchto potravín a úprava kalorického príjmu sa spája so zlepšením zdravia vlasov. Napriek tomu je dôležité, aby ste zmeny v stravovaní pred ich zavedením prediskutovali s lekárom.
  • Vyhnite sa nadmernému používaniu tepelných nástrojov: Teplo môže vlasy poškodiť a časom ich zbaviť esenciálnych olejov. Vieme, že tepelné stylingové nástroje môžu byť základom vašej rutiny, takže sa nebojte - nemusíte sa im úplne vyhýbať. Len nezabudnite do svojho arzenálu starostlivosti o vlasy zaradiť prípravok na ochranu pred teplom, aby boli vaše vlasy chránené.
  • Pravidelne čistite kefu na vlasy: Vaše vlasy nie sú jedinou vecou, ktorú treba umývať. Aj vaša kefa potrebuje trochu lásky a starostlivosti. Aj keď si to možno nevšimnete, na kefe sa môžu hromadiť nečistoty, mastnota a zvyšky vlasov, ktoré sa pridávajú k oleju na pokožke hlavy. Aktívne čistenie kefy každý týždeň môže pomôcť predísť nežiaducemu hromadeniu a potenciálnym baktériám.

Dôležité zložky na úpravu mastnej pokožky hlavy

Pokiaľ ide o liečbu mastnej pokožky hlavy, niektoré zložky v prípravkoch na vlasy môžu zohrávať dôležitú úlohu. Tu je niekoľko zložiek, na ktoré sa treba zamerať pri rozhodovaní, aké výrobky zaradiť do svojej rutinnej starostlivosti o vlasy.

Vitamín E

Vitamín E pomáha znižovať zápaly a svrbenie.

Kyselina salicylová

Kyselina salicylová uvoľňuje póry a odstraňuje nečistoty, kožný maz a odumreté kožné bunky, ktoré sa môžu hromadiť a spôsobovať mastnotu. Bolo tiež preukázané, že pomáha kontrolovať príznaky lupín. Predstavte si ju ako starý dobrý peeling pokožky hlavy.

Aloe Vera

Aloe vera má protizápalové vlastnosti, ktoré podporujú zdravie pokožky hlavy a pomáhajú hydratovať vlasy bez toho, aby zanechávali mastné zvyšky.

Spôsobuje mastná pokožka hlavy vypadávanie vlasov?

Mastná pokožka hlavy môže u niektorých ľudí potenciálne viesť k vypadávaniu vlasov, zvyčajne však nie je hlavnou príčinou. Mastná pokožka hlavy priťahuje nečistoty, zvyšuje náchylnosť na tvorbu lupín a spôsobuje ďalšie stavy pokožky hlavy, ktoré môžu brániť správnemu fungovaniu vlasových folikulov. Hoci to niekedy môže viesť k rednutiu alebo vypadávaniu vlasov, genetické alebo hormonálne faktory sú vo všeobecnosti častejšími príčinami.

V extrémnych prípadoch pokožka hlavy produkuje toľko oleja, že spôsobuje zápal a môže ohroziť rastový cyklus vlasov, čo vedie k ich rednutiu. Tento jav je známy ako hyperseborea. Ak máte obavy, že sa u vás vyskytuje tento stav, navštívte dermatológa.

 

Späť do obchodu