Mali by ste si umývať vlasy každý deň?

Obsah:

  • Ako často si umývať vlasy šampónom
  • Prečo si vlasy umývať šampónom?
  • Mastné alebo suché vlasy?
  • Je šampónovanie niekedy z lekárskeho hľadiska nevyhnutné?
  • Záver

umyvanie vlasov

To, ako často si človek umýva vlasy, je u každého človeka iné. Pre väčšinu ľudí nie je potrebné umývať si vlasy každý deň.

Rozhodnutie o tom, ako často si vlasy umývať, teda závisí od typu vlasov, štruktúry pokožky hlavy, od toho, ako sa vlasy mastia, a od osobných preferencií.

U niektorých ľudí môže príliš časté umývanie spôsobiť poškodenie vlasov a suchú, svrbiacu pokožku hlavy. U iných môže zriedkavé umývanie spôsobiť, že vlasy budú vyzerať mastné a bez života.

Ako často si umývať vlasy šampónom

Pre väčšinu ľudí nie je umývanie vlasov šampónom nevyhnutné pre dobré zdravie. Len opláchnutie vlasov vodou niekoľkokrát týždenne odstráni väčšinu viditeľných nečistôt a zvyškov. Rozhodnutie o tom, ako často si vlasy umývať, je kozmetické a vychádza z osobných preferencií.

Štruktúra vlasov

Oplachovanie vlasov vodou medzi jednotlivými umývaniami možno odporučiť ľuďom s veľmi suchými vlasmi.
Ľudia s veľmi suchými vlasmi si nemusia umývať vlasy denne alebo dokonca každý druhý deň. Naopak, menej časté umývanie vlasov pomôže zachovať prirodzené oleje v pokožke hlavy a udržiavať vlasy dobre hydratované.

Ľuďom s veľmi suchými vlasmi môže stačiť umývanie vlasov raz za týždeň alebo dokonca každý druhý týždeň.

Oplachovanie vlasov vodou medzi jednotlivými umývaniami môže udržať ich svieži vzhľad bez toho, aby sa vlasy zbavili vlhkosti.

Vlasy sú skôr suché, keď sú:

  • husté
  • kučeravé
  • starnúce alebo šedivé
  • ošetrené chemickými látkami, ako sú farby alebo chemické relaxanty

Veľmi mastné vlasy môžu niekoľko hodín po umytí vyzerať mastne, najmä v lete alebo po tréningu. Ľudia s veľmi mastnými vlasmi sa môžu rozhodnúť umývať si vlasy denne alebo každý druhý deň.

Používanie sulfátového šampónu môže predĺžiť čas medzi jednotlivými umytiami. Vlasy sú mastnejšie, keď sú:

  • veľmi jemné
  • rovné

Ľudia, ktorí prechádzajú hormonálnymi zmenami, ako je napríklad puberta, môžu tiež zistiť, že ich vlasy sú mastnejšie ako zvyčajne.

Väčšina ľudí sa nachádza niekde medzi týmito extrémami a môže si umývať vlasy 2 až 5-krát týždenne podľa svojich osobných preferencií.

Stav pokožky hlavy

Stav pokožky hlavy ovplyvňuje aj stav vlasov. Ľudia s veľmi suchou pokožkou hlavy majú tendenciu neprodukovať toľko kožného mazu. Menej časté umývanie vlasov môže pomôcť pokožke hlavy zostať zdravá, zabrániť svrbeniu a odlupovaniu a udržať vlasy jemné a lesklé.

U ľudí s veľmi mastnou pokožkou hlavy sa môže na pokožke hlavy alebo pozdĺž vlasovej línie objaviť akné a možno si budú musieť vlasy umývať častejšie, aby si udržali čistý vzhľad vlasov.

Preferencie pri úprave vlasov

Rozhodnutie o tom, ako často si umývať vlasy, do veľkej miery závisí od osobných preferencií v oblasti stylingu. Niektorí ľudia nemajú radi, keď ich vlasy vyzerajú alebo sú dokonca trochu mastné. Iní zistia, že ich vlasy sú niekoľko dní po umytí lepšie upraviteľné.

Ľudia, ktorí nosia zložité účesy alebo majú veľmi dlhé vlasy, môžu tiež uprednostňovať menej časté umývanie šampónom, pretože menej časté umývanie znamená menej času stráveného úpravou vlasov.

Prečo si vlasy umývať šampónom?

Umývanie vlasov môže vychádzať z osobných preferencií.
Umývanie vlasov je veľmi podobné umývaniu pokožky. Voda dokáže odstrániť väčšinu viditeľných nečistôt a zvyškov, ale nemusí odstrániť zápach alebo mastné usadeniny. Šampón pomáha vode účinne odstraňovať nečistoty, zvyšky a pachy, ako je dym alebo pot.

Šampóny dokážu odstrániť aj olej. Vlasy získavajú olej z mazových žliaz, ktoré vylučujú olej nazývaný sebum, ktorý udržiava vlasy hydratované.

Vlhčené vlasy sa menej lámu alebo vyzerajú suché a krepaté. Prílišná vlhkosť však môže spôsobiť, že vlasy budú vyzerať mastné, krepaté a špinavé. Po niekoľkých dňoch bez šampónovania má olej tendenciu hromadiť sa najbližšie k pokožke hlavy, takže všetky vlasy okolo tváre vyzerajú špinavé. Väčšina šampónov je navrhnutá tak, aby odstraňovala prebytočný olej, čo pomáha vlasom vyzerať dlhšie čistejšie.

Ako šampón funguje

Šampón čistí vlasy pomocou chemických látok nazývaných povrchovo aktívne látky. Ide o mydlá, ktoré odstraňujú povrchové nečistoty z pokožky hlavy a vlasov. Mnohé šampóny obsahujú aj zlúčeniny nazývané sulfáty, ktoré vytvárajú bohatú penu, ktorá odstraňuje z vlasov olej. To môže pomôcť vlasom vyzerať čistejšie, ale môže to tiež vlasy poškodiť.

Na ochranu vlasov pred poškodením je dôležité udržiavať na vlasoch aspoň trochu olejaDôveryhodný zdroj. Niektorí ľudia sa rozhodnú používať bezsulfátové alebo hydratačné šampóny, aby si zachovali zdravie vlasov, hoci existuje len málo dôkazov o tom, že bezsulfátové šampóny sú menej agresívne ako bežné výrobky.

Iní ľudia sa rozhodnú znížiť počet umývaní vlasov. Niektorí ľudia dokonca odporúčajú úplne sa vzdať šampónu.

Mastné alebo suché vlasy?

Posúdenie, či sú vlasy mastné alebo suché, môže niekomu pomôcť pri rozhodovaní, ako často šampón používať. Človek si môže pomôcť určiť svoj typ vlasov tým, že sa opýta:

  • Kedy vlasy vyzerajú najlepšie? Mastné vlasy majú tendenciu vyzerať najlepšie v deň šampónovania. Normálne vlasy môžu vyzerať najlepšie nasledujúci deň, zatiaľ čo suché vlasy môžu vyzerať najlepšie až niekoľko dní po umytí šampónom.
  • Lámú sa vlasy ľahko? Suché vlasy sa často ľahko lámu a môžu mať rozštiepené končeky. Olejnatejšie vlasy bývajú pružnejšie.
  • Ako vlasy vyzerajú? Už samotný pohľad na vlasy môže poskytnúť určitý prehľad. Suché vlasy môžu pri nadmernom umývaní vyzerať krehké alebo bez života, zatiaľ čo mastné vlasy môžu byť spľasnuté a mastné už deň po umytí.

Je šampónovanie niekedy z lekárskeho hľadiska nevyhnutné?

Ľuďom so psoriázou pokožky hlavy sa odporúčajú dechtové prípravky a liečivé šampóny.

Pre väčšinu ľudí nie je zo zdravotného hľadiska vôbec potrebné používať šampón, pretože oplachovanie vodou môže odstrániť nečistoty a lupiny. Niektorým zdravotným stavom však pravidelné umývanie šampónom môže prospieť.

Ľudia s parazitárnymi infekciami vlasovej pokožky, najmä všami, môžu potrebovať používať špeciálne šampóny, aby sa zbavili chrobákov.

Psoriáza pokožky hlavy sa môže zlepšiť používaním špeciálnych šampónov, najmä dechtových výrobkov alebo liečivých šampónov. Ľudia so špecifickými stavmi pokožky a vlasovej pokožky by sa mali o svojom ideálnom režime starostlivosti o vlasy poradiť s dermatológom.

Naopak, niektoré zdravotné ťažkosti sa môžu častým umývaním zhoršiť. Každodenné umývanie šampónom môže podráždiť ekzémy, veľmi suchú pokožku a lupiny.

Alternatívy k šampónovaniu

Šampónovanie nie je jediným spôsobom, ako pomôcť pokožke hlavy vyzerať alebo sa cítiť čistá. Medzi niektoré alternatívy patrí napr:

  • Suchý šampón: Suchý šampón je práškový sprej s vôňou, ktorý absorbuje olej. Môže predĺžiť čas medzi šampónmi, najmä u ľudí s jemnými alebo mastnými vlasmi. Suchý šampón však neodstraňuje nečistoty. Ak sa používa niekoľko dní po sebe, môže tiež spôsobiť nahromadenie prášku, ktorý dráždi pokožku hlavy.
  • Šampóny bez detergentov: Šampóny bez detergentov, niekedy nazývané "no-poos", sú šampóny, ktoré neobsahujú sulfáty a drsné detergenty. Jemne vlasy ošetrujú, ale nezbavujú ich oleja. Sú dobrou voľbou pre ľudí so suchými alebo kučeravými vlasmi alebo pre tých, ktorí si radi umývajú vlasy denne, ale nechcú si ich poškodiť.
  • Umývanie kondicionérom: Umývanie kondicionérom, niekedy nazývané aj spoločné umývanie, je situácia, keď človek namiesto šampónu používa kondicionér alebo špeciálny čistiaci kondicionér. U ľudí s normálnymi až suchými vlasmi môže umývanie kondicionérom plne nahradiť bežné šampóny, najmä ak nepoužívajú ťažké stylingové prípravky.

Záver

Neexistuje správny počet umývaní vlasov za týždeň. Očakávania, ako by mali vlasy vyzerať a ako často by si ich mal človek umývať, sa líšia aj v závislosti od kultúry, veku a desaťročia.

To, ako často si niekto umýva vlasy, je osobné rozhodnutie, ktoré pravdepodobne neovplyvní celkové zdravie.

Späť do obchodu