Mastné vlasy

Obsah:

  • 25 spôsobov, ako opraviť mastné vlasy
  • Záver

mastne vlsy

Mastné vlasy môžu byť nepríjemné. Ak vás trápi mastnota vo vlasoch, niektoré prostriedky vám môžu pomôcť, aby sa vlasy nemastili bez toho, aby ste sa zbavili prirodzeného oleja z pokožky hlavy.

Panika z neskorého prebudenia s vlasmi, ktoré vyzerajú, akoby ste spali vo fritéze, určite nie je príjemným ránom. Iste - lesklé, neupravené vlasy sú v týchto dňoch in. Ale dobrej veci môže byť rozhodne priveľa.

Príliš mastná pokožka hlavy môže viesť k nepríjemnému svrbeniu a seboroickej dermatitíde. Dokonca môže byť živnou pôdou pre plesne, ktoré spôsobujú lupiny.

Napriek tomu sa nechcete zbaviť všetkého oleja. Vaše prirodzené oleje chránia vlasy a sú nevyhnutné pre zdravú pokožku hlavy a lesklé vlasy. Tu je návod, ako sa zbaviť mastnoty bez poškodenia vlasov alebo podráždenia pokožky hlavy.

25 spôsobov, ako opraviť mastné vlasy

1. Umývajte si vlasy častejšie

Podľa akadémie dermatológie môžu ľudia s naozaj mastnými vlasmi potrebovať šampón až raz denne. Šampón pomáha odstraňovať prebytočný olej, ako aj nečistoty a zvyšky vlasových produktov z pokožky hlavy.

2. Umývajte si vlasy menej často

Môže sa to zdať proti intuícii. Ale ak si už teraz umývate vlasy raz denne a na konci dňa ste stále mastní, možno by stálo za to pohrať sa s frekvenciou umývania vlasov.

Nadmerné umývanie môže pokožku hlavy zbaviť prirodzených olejov. To môže spôsobiť, že bude musieť produkovať viac oleja na rehydratáciu.

Ak máte okrem mastných vlasov aj suchú pokožku alebo suchú, svrbiacu pokožku hlavy, pomalé rozťahovanie frekvencie umývania môže pomôcť vyrovnať produkciu oleja v pokožke hlavy.

3. Správne umývajte šampón

Nevyzerá to ako raketová veda, ale áno, vlasy si môžete umývať nesprávne a skončiť s mastnou pokožkou hlavy a poškodenými vlasmi.

Ak si chcete vlasy správne umyť, jemne vmasírujte malé množstvo šampónu do korienkov a pokožky hlavy. Vyhnite sa používaniu nechtov alebo zbytočnému treniu prameňov. Agresívne drhnutie môže podráždiť pokožku hlavy a spôsobiť, že bude produkovať viac oleja.

Zamerajte sa skôr na pokožku hlavy, kde sa nachádza olej, než na dĺžku vlasov. Nenanášajte šampón priamo na končeky vlasov ani ich nedrhnite. Namiesto toho nechajte šampón pri oplachovaní jednoducho pretekať cez končeky.

A dobrá správa pre vašu peňaženku, mali by ste vynechať "opakované" čistenie.

4. Starostlivo upravujte vlasy

Kondicionér môže spôsobiť, že vaše vlasy budú vyzerať mastné a oleje sa budú rýchlejšie hromadiť. Kondicionujte len končeky vlasov a nezabudnite ich dôkladne opláchnuť.

5. Prirodzené vlasy

Žehlička na vlasy a fén vám môžu zabezpečiť hladký a uhladený vzhľad. Môžu však tiež spôsobiť, že vaše vlasy budú rýchlejšie vyzerať mastné.

Nechajte vlasy vyschnúť na vzduchu a doprajte im prirodzenú štruktúru. Predĺžite tak umývanie a vyhnete sa poškodeniu vlasov teplom.

6. Používajte produkty určené pre mastné vlasy

Na to, aby výrobky na starostlivosť o vlasy splnili svoj účel, sa vynaložilo veľa úsilia a výskumu. Ak váš šampón nestačí, vyskúšajte čistiaci šampón, ktorý má silnejšie detergenty. To môže pomôcť odstrániť olej a zanechať vlasy bez mastnoty.

Ak však milujete spotené tréningy alebo zistíte, že sa musíte umývať denne, jemný detský šampón môže byť menej dráždivý a vhodnejší na časté používanie.

7. Vyčistite si kefu

Špinavá kefa nemá miesto pri čerstvo umytých vlasoch. Vaša kefa môže byť plná stylingových prípravkov, olejov a všeobecných nečistôt, ktoré môžu vaše kadere znečistiť hneď po umytí.

Vyčistite svoje stylingové nástroje trochou šampónu alebo jemného mydla, aby ste odstránili nánosy. Podobne po každom česaní vyčistite všetky uvoľnené vlasy, aby kefa zostala bez oleja a nečistôt.

8. Hĺbkové čistenie s aloe

Tento domáci prostriedok sa nehodí len v letných mesiacoch. Aloe je skvelou maskou na vlasy a pokožku hlavy, pretože odstraňuje prebytočný olej, bojuje proti usadzovaniu produktov, upokojuje pokožku hlavy a chráni pramene. Vlasy vám zostanú hebké a zdravé.

9. Vyhnite sa produktom so silikónom

Mnohé výrobky vrátane šampónov, kondicionérov, krémov a stylingových prípravkov sú vyrobené so silikónom, ktorý pomáha uhladiť vlasy a dodať im lesk.

Okrem toho, že pridávajú extra lesk, ktorý môže strašne pripomínať mastnotu, silikóny sa môžu na vlasoch usadzovať a spôsobiť, že vlasy budú vyzerať špinavé, mastné a zaťažené. Medzi najbežnejšie silikóny, ktoré nájdete vo výrobkoch na vlasy, patria:

  • dimetikón
  • cyklometikón
  • amodimetikón

Silikóny môžu tiež zabrániť tomu, aby sa do vlasových stoniek dostala prospešná vlhkosť. Urobte svojim korienkom láskavosť a vynechajte všetky výrobky so zložkami končiacimi na "-kon".

10. Buďte jemní

Či už vlasy umývate, kefujete, upravujete alebo si ich škrabete, je dôležité byť mimoriadne jemný. Podráždenie pokožky hlavy ju môže v skutočnosti nadmerne stimulovať a spôsobiť, že vaše mazové žľazy budú produkovať ešte viac oleja.

11. Správne oplachujte

Minútu alebo dve navyše venujte tomu, aby ste sa uistili, že ste z vlasov dostali všetok šampón a kondicionér. Môže to mať veľký vplyv na to, ako vaše vlasy vyzerajú a ako sa cítia.

Výrobky, ktoré zostanú, môžu vaše vlasy pokryť a spôsobiť, že budú vyzerať a cítiť sa špinavé a svrbieť.

12. Nehrajte sa s nimi

Krútenie zámkov, škrabanie po hlave, prechádzanie prstami po vlasoch - čím viac sa s vlasmi hráte, tým horšie budú vyzerať.

Časté česanie a dotýkanie sa vlasov môže stimulovať olejové žľazy. Môžete tak stiahnuť oleje z pokožky hlavy do prameňov a pridať ďalšie oleje z rúk.

13. Vyskúšajte suchý šampón

Suchý šampón môže byť v núdzi záchrancom. Nemôže nahradiť mokré umývanie, ale môže pomôcť vysušiť oleje a dodať vlasom čistejší vzhľad. Mnohé suché šampóny tiež pridávajú nádych vône, ktorá pomáha osviežiť.

Nevýhodou je, že suché šampóny pridávajú zvyšky, ktoré môžu spôsobiť, že vaše vlasy a pokožka hlavy sa budú cítiť zrnité a špinavé. Vlasy tiež vysušuje, preto je najlepšie používať ho len občas a na druhý deň ho úplne zmyť, aby ste sa vyhli podráždeniu a poškodeniu.

14. Zvlhčovať či nezvlhčovať?

Ak máte mastné vlasy, možno by ste mali zvážiť pridanie ľahkého kondicionéra.

Ľahký kondicionér môže pomôcť doplniť a vyrovnať vlhkosť pokožky hlavy bez toho, aby ste ju posielali do režimu nadprodukcie. Mastné vlasy sú často výsledkom toho, že pokožka hlavy dostala správu, aby produkovala viac oleja, pretože vlasy sa vysušujú z rôznych produktov.

Mastné vlasy môžu byť spôsobené aj zlým opláchnutím po použití produktov počas umývania vlasov.

Možno budete chcieť vyskúšať najprv kondicionér a potom šampón, aby ste odstránili zvyšky kondicionéru, alebo jednoducho vynechajte tradičný kondicionér a vyskúšajte kondicionér v spreji (len na končeky).

15. Používajte suchý šampón DIY

Nemáte suchý šampón a potrebujete ho v núdzi? Kukuričný škrob alebo detský púder sú klasické náhrady typu "urob si sám". Pridaním kakaového prášku môže zmiznúť do tmavších vlasov.

16. Hĺbkový kondicionér s kokosovým olejom

Pri ďalšom ošetrení kokosovým olejom nevynechajte pokožku hlavy. Táto kúra môže pomôcť odstrániť olej z pokožky hlavy a korienkov a zároveň dodať toľko cenenú hĺbkovú hydratáciu.

17. Oplachujte jablčným octom

Využite výhody jablčného octu. Ak je správne zriedený, oplachovanie jablčným octom môže pomôcť odstrániť nahromadené produkty, vyrovnať pH pokožky hlavy a znížiť krepovatenie.

18. Šampón s čajovníkovým olejom

Štúdia z roku 2002 zistila, že antibakteriálny čajovníkový olej zlepšuje tvorbu lupín, znižuje svrbenie a zlepšuje mastnotu. Ak chcete dosiahnuť plný účinok, vyhľadajte šampón, ktorý obsahuje čajovníkový olej ako jednu z aktívnych zložiek.

19. Plánujte si umývanie rúk po tréningu

Pravdepodobne je to samozrejmé, ale potením sa šíria oleje a vaše vlasy môžu vyzerať menej sviežo. Snažte sa naplánovať si umývanie šampónom okolo najpotivejších tréningov, aby ste z každého umývania vyťažili čo najviac.

20. Umývajte si vlasy po nosení klobúka alebo prilby

Klobúky, prilby, šatky a čelenky môžu šíriť oleje a zachytávať teplo. Rýchlym umytím zrušíte vlasy z klobúka a ich vedľajšie účinky. Alebo použite doplnky na hlavu, aby ste natiahli čas ďalšieho prania.

21. Aplikujte čarodejnícku masť

Tento elixír je prekvapivo užitočný na mastné vlasy. Čarodejnícka liehovina dokáže zmierniť svrbenie, uzavrieť póry produkujúce olej a zmierniť zápal spôsobený lupinami, nerovnováhou pH alebo inými poruchami pokožky hlavy. Je tiež dostatočne jemná na použitie na citlivú pokožku hlavy.

22. Občas noste vlasy rozpuštěné

Neustále odhrňovanie vlasov môže spôsobiť, že sa oleje z pokožky hlavy budú rýchlejšie šíriť a vaše vlasy budú vyzerať mastnejšie. Nechajte svoju hrivu z času na čas rozpustiť, aby ste natiahli čas medzi umývaním.

Obzvlášť dobre to funguje, ak si prvý deň po umytí necháte vlasy rozpustiť a deň pred umývaním ich budete nosiť vyčesané.

23. Vyberte si zelený čaj

Tento energetický nápoj je vhodný aj pre vaše vlasy. Výťažok zo zeleného čaju preukázateľneZdroj dôvery znižuje tvorbu kožného mazu a pri lokálnej aplikácii vyživuje pokožku. Uľahčite si to a vyberte si šampón, ktorý ho obsahuje.

24. Objímte vrchný uzol

Niekedy je jednoduchšie s tým jednoducho nebojovať. Využite oleje vo vlasoch vo svoj prospech pomocou elegantného vrkoča. Prírodné oleje navyše pomôžu vlasy hydratovať a zajtra budete mať ešte lepšie vlasy.

25. Oslaďte si vlasy medom

Ak sa vám olej naozaj vymkol z rúk, medová maska vám vďaka svojim antibakteriálnym a protiplesňovým vlastnostiam pomôže upokojiť pokožku hlavy a predchádzať vzniku lupín alebo ich liečiť.

V jednej štúdii z roku 2001 sa zistilo, že jednoduchá zmes 90 % surového medu a 10 % vody pomohla zmierniť príznaky seboroickej dermatitídy, ako je svrbenie, začervenanie, šupinatenie a nadmerná tvorba oleja.

Záver

Mastné vlasy môžu znamenať zlý deň. Dobrou správou je, že existuje množstvo prostriedkov, ktoré vám pomôžu dostať ich pod kontrolu.

Je tiež dôležité si uvedomiť, že množstvo produkovaného oleja sa časom mení a s pribúdajúcim vekom sa vo všeobecnosti znižuje. Nadmerne mastné vlasy z mladosti vás nebudú prenasledovať navždy, sľubujeme.

Späť do obchodu