Aké sú výhody aloe vera?

Obsah:

  • 1. Obsahuje zdraviu prospešné rastlinné zlúčeniny
  • 2. Má antioxidačné a antibakteriálne vlastnosti
  • 3. Urýchľuje hojenie rán
  • 4. Znižuje zubný povlak
  • 5. Pomáha liečiť vredy z rakoviny
  • 6. Znižuje zápchu
  • 7. Môže zlepšiť stav pokožky a zabrániť vzniku vrások
  • 8. Znižuje hladinu cukru v krvi
  • 9. Potenciálne pomáha rastu vlasov
  • Ako používať aloe vera
  • Riziká
  • Zhrnutie

Aloe vera je liečivá rastlina s antioxidačnými a antibakteriálnymi vlastnosťami. Medzi výhody aloe vera môže patriť zníženie zubného povlaku, urýchlenie hojenia rán, prevencia vrások a regulácia hladiny cukru v krvi.

Aloe vera alebo Aloe barbadensis je hustá rastlina s krátkymi stonkami, ktorá si v listoch uchováva vodu. Je najznámejšia na liečbu poranení kože, ale má niekoľko ďalších využití, ktoré by mohli byť potenciálne prospešné pre zdravie.

Tento článok uvádza osem potenciálnych zdravotných prínosov aloe vera. Uvádza aj niektoré riziká spojené s používaním.

1. Obsahuje zdraviu prospešné rastlinné zlúčeniny

Aloe vera môže pomôcť pri liečbe poranení kože.
Kozmetický, farmaceutický a potravinársky priemysel využíva aloe vera vo veľkej miere. Aloe vera je známa svojimi hrubými, špicatými a mäsitými zelenými listami, ktoré môžu dorásť do dĺžky 30 až 50 cm.

Každý list obsahuje slizovité tkanivo, ktoré uchováva vodu, vďaka čomu sú listy husté. Toto tkanivo naplnené vodou je "gél", ktorý si ľudia spájajú s výrobkami z aloe vera.

Gél obsahuje väčšinu prospešných bioaktívnych látok v rastline vrátane vitamínov, minerálov, aminokyselín a antioxidantov.

2. Má antioxidačné a antibakteriálne vlastnosti

Antioxidanty sú dôležité pre zdravie. Gél z aloe vera obsahuje silné antioxidanty patriace do veľkej skupiny látok známych ako polyfenoly.

Tieto polyfenoly spolu s niekoľkými ďalšími zlúčeninami v aloe vera pomáhajú brzdiť rast niektorých baktérií, ktoré môžu u ľudí spôsobovať infekcie.

Aloe vera je známa svojimi antibakteriálnymi, antivírusovými a antiseptickými vlastnosťami. To je jeden z dôvodov, prečo môže pomáhať pri hojení rán a liečbe kožných problémov.

3. Urýchľuje hojenie rán

Ľudia najčastejšie používajú aloe vera ako lokálny liek, pričom si ho skôr natierajú na pokožku ako konzumujú. V skutočnosti má dlhú históriu používania pri liečbe rán a najmä popálenín vrátane spálenia od slnka.

Štúdie naznačujú, že ide o účinnú lokálnu liečbu popálenín prvého a druhého stupňa.

Napríklad z prehľadu experimentálnych štúdií vyplynulo, že aloe vera môže skrátiť čas hojenia popálenín približne o 9 dní v porovnaní s bežnými liekmi. Pomáhala tiež predchádzať začervenaniu, svrbeniu a infekciám.

Dôkazy o tom, že aloe vera pomáha pri hojení iných typov rán, nie sú jednoznačné, ale výskum je sľubný.

4. Znižuje zubný povlak

Zubný kaz a ochorenia ďasien sú veľmi časté zdravotné problémy. Jedným z najlepších spôsobov, ako týmto stavom predchádzať, je znížiť hromadenie zubného povlaku alebo bakteriálnych biofilmov na zuboch.

V štúdii na 152 školákoch vo veku 8 až 14 rokov vedci porovnávali ústnu vodu s aloe vera so štandardnou zložkou ústnej vody chlórhexidínom.

Po 4 týždňoch používania ústnej vody s aloe vera sa znížil výskyt zubného povlaku, zápalu ďasien a slinného Streptococcus mutans (baktéria produkujúca zubný povlak), takže bol porovnateľný s chlórhexidínom.

Ďalšia štúdia z roku 2021 dospela k záveru, že ústna voda z aloe vera je účinnou prírodnou alternatívou k ústnym vodám s chemickým zložením.

Gél z aloe vera je účinný aj pri ničení kvasiniek nachádzajúcich sa v ústach známych ako Candida albicans.


5. Pomáha liečiť vredy z rakoviny

Mnoho ľudí sa niekedy v živote stretne s vredmi v ústach alebo vredmi z rakoviny. Tie sa zvyčajne tvoria pod perou, vo vnútri úst a trvajú približne týždeň.

Štúdie ukázali, že liečba aloe vera môže urýchliť hojenie vredov v ústach.

Napríklad v prehľade deviatich randomizovaných kontrolovaných štúdií z roku 2022 sa dospelo k záveru, že liečba aloe vera môže urýchliť hojenie vredov v ústach lepšie ako iné zásahy. Ponúka tiež kratší čas hojenia.

V inej staršej štúdii gél z aloe vera nielenže urýchlil hojenie vredov v ústach, ale tiež znížil bolesť s nimi spojenú.

6. Znižuje zápchu

Aloe vera môže pomôcť liečiť zápchu.

Tentoraz je to latex, nie gél, ktorý poskytuje výhody. Latex je lepkavý žltý zvyšok prítomný tesne pod pokožkou listu.

Kľúčová zlúčenina zodpovedná za tento účinok sa nazýva aloín alebo barbaloín, ktorý má osvedčené laxatívne účinky.

Ľudia však vyjadrili obavy o bezpečnosť pri častom používaní.

Na rozdiel od všeobecného presvedčenia sa zdá, že aloe vera nie je účinná proti iným tráviacim ťažkostiam, ako je syndróm dráždivého čreva alebo zápalové ochorenie čriev.

abalicky

7. Môže zlepšiť stav pokožky a zabrániť vzniku vrások

Existujú predbežné dôkazy, ktoré naznačujú, že lokálne podávaný gél z aloe vera môže spomaliť starnutie pokožky.

V štúdii z roku 2009 na 30 ženách starších ako 45 rokov sa pri perorálnom užívaní gélu z aloe vera zvýšila produkcia kolagénu a zlepšila pružnosť pokožky počas 90 dní.

Recenzie tiež naznačujú, že aloe vera by mohla pomôcť pokožke udržať vlhkosť a zlepšiť integritu pokožky, čo by mohlo prospieť suchej pokožke.

8. Znižuje hladinu cukru v krvi

Ľudia niekedy používajú aloe vera ako liek na cukrovku. Môže totiž zvýšiť citlivosť na inzulín a pomôcť zlepšiť hospodárenie s krvným cukrom.

V prehľadovej štúdii z roku 2021 sa totiž dospelo k záveru, že existujú stredne kvalitné až vysoko kvalitné dôkazy v prospech účinkov aloe vera u pacientov s prediabetom alebo cukrovkou 2. typu.

Kvalita týchto existujúcich štúdií však nie je ideálna, preto vedci v súčasnosti neodporúčajú používať aloe vera na tento účel.

9. Potenciálne pomáha rastu vlasov

Prínosy aloe vera pre vlasy sa skúmali najmä v súvislosti so seboroickou dermatitídou - kožným ochorením, ktoré spôsobuje červenkastú vyrážku s krustovitými, žltobielymi šupinami, zvyčajne na tvári a pokožke hlavy.

Jedna staršia štúdia naznačila, že aloe vera výrazne znižuje svrbenie, šupinatosť a veľkosť postihnutej oblasti u osôb s týmto ochorením.

Vzhľadom na to, že seboroická dermatitída môže viesť k dočasnému vypadávaniu vlasov, zdôrazňuje to potenciál aloe vera na podporu rastu vlasov.

Ako používať aloe vera

Aloe vera sa môže dodávať v rôznych formách vrátane lokálneho gélu alebo masti, môže sa používať v surovej forme alebo sa môže dokonca konzumovať ako tekutina.

Riziká

Aloe vera je bezpečný liek s malým počtom známych vedľajších účinkov.

Podľa Národného centra pre doplnkové a integratívne zdravie je lokálne používanie pravdepodobne bezpečné.

To znamená, že perorálne použitie aloe vera môže spôsobiť žalúdočné kŕče alebo hnačku v dôsledku jej laxatívnych účinkov. Vyskytli sa aj niektoré správy o poškodení pečene v súvislosti s perorálnymi formami aloe vera.

Taktiež môžu existovať riziká spojené s neodfarbeným extraktom z celých listov aloe vera. Táto forma aloe vera sa získava z listov rastliny a nie je filtrovaná, aby sa z nej odstránili chemické látky spôsobujúce rakovinu.

Zhrnutie

Aloe vera má celý rad terapeutických vlastností, najmä ako masť na pokožku a ďasná.

Ľudia môžu používať gél z aloe vera vo fľašiach alebo ho užívať priamo z listov rastliny aloe. Šťava z aloe vera má iné využitie ako gél z aloe vera.

Perorálne možnosti by mali obsahovať odfarbený extrakt z celých listov aloe vera, aby sa minimalizovalo riziko.

Pred použitím produktov z aloe na liečbu ochorenia by sa mal človek vždy poradiť s lekárom.

Späť do obchodu