Koenzým Q10 účinky

Obsah:

  • Čo je koenzým Q10?
  • Aké sú účinky CoQ10?
  • Potravinové zdroje CoQ10
  • Aké sú vedľajšie účinky CoQ10?
  • Dávkovanie CoQ10
  • Záver

koenzym Q10 ucinky

Koenzým Q10 (CoQ10) je antioxidant, ktorý produkuje vaše telo a ktorý môže zabrániť poškodeniu buniek spojenému so starnutím a niektorými chorobami.

Hladina CoQ10 v tele sa môže vekom a užívaním niektorých liekov znížiť. Zdravá strava alebo doplnok stravy môžu pomôcť zvýšiť hladinu CoQ10. Pred užívaním doplnkov CoQ10 sa poraďte s poskytovateľom zdravotnej starostlivosti.

V tomto článku sa rozoberajú možné prínosy CoQ10, dávkovanie a zdroje CoQ10.

Čo je koenzým Q10?

Koenzým Q10 (CoQ10) je zlúčenina, ktorú si telo vytvára samo. Písmená Q a 10 označujú skupiny chemických látok, ktoré sa nachádzajú v koenzýme Q10. Je známy aj pod týmito názvami:

  • Q10
  • Vitamín Q10
  • Ubichinón
  • Ubidekarenón

Telo využíva CoQ10 na výrobu energie potrebnej na rast a udržanie zdravia buniek. Využíva CoQ10 aj ako antioxidant, ktorý chráni bunky pred chemickými látkami nazývanými voľné radikály.

CoQ10 sa nachádza vo väčšine telesných tkanív a najviac ho je v srdci, pečeni, obličkách a pankrease.

Aké sú účinky CoQ10?

Vzhľadom na protizápalové a antioxidačné účinky CoQ10 sa skúmali jeho prínosy pre:

Môže zlepšiť zdravie srdca

Skúmal sa prínos CoQ10 pri niektorých srdcových ochoreniach (okrem štandardnej liečby) vrátane:

  • srdcové zlyhanie
  • Ateroskleróza (tukové usadeniny v tepnách)
  • Koronárna choroba srdca (tukové usadeniny v tepnách zásobujúcich srdce krvou)

CoQ10 môže byť prospešný pre srdcové bunky. Tieto bunky majú vysoké energetické nároky a nízke hladiny CoQ10 ich ovplyvňujú.

CoQ10 môže podporovať zdravie srdca aj tým, že znižuje oxidačný stres.

V prehľade ľudí so srdcovým zlyhaním sa zistilo, že suplementácia CoQ10 viedla k zlepšeniu funkcie srdca, k menšiemu počtu hospitalizácií a k zníženiu rizika úmrtia.

V systematickom prehľade z roku 2018 sa však dospelo k záveru, že účinky CoQ10 na špecifické kardiovaskulárne rizikové faktory, ako je krvný tlak, dyslipidémia a kontrola hladiny cukru v krvi, neboli pôsobivé a že súčasné dôkazy nepodporujú rutinné používanie CoQ10 u ľudí s ischemickou chorobou srdca.

Môže znížiť zápal

Výskumníci zaznamenali zmiešané výsledky týkajúce sa účinku doplnkov CoQ10 na biomarkery zápalu (látky, ktoré sa merajú na diagnostiku a liečbu ochorení).

Napríklad systematický prehľad 17 randomizovaných kontrolovaných štúdií z roku 2017 dospel k záveru, že CoQ10 významne znižuje hladinu C-reaktívneho proteínu (CRP), interleukínu 6 (IL-6) a tumor nekrotizujúceho faktora-α (TNF-α) v krvi.

V ďalšej metaanalýze vedci hodnotili deväť randomizovaných kontrolovaných štúdií, v ktorých sa podávali doplnky stravy v rozsahu od 60 miligramov (mg) do 500 mg CoQ10. Zaznamenali významný účinok CoQ10 IL-6 a TNF-α u ľudí s chronickými ochoreniami, ktorý by mohol znížiť zápalový stav. Uviedli však, že je potrebné vykonať viac dobre navrhnutých štúdií s väčšou vzorkou.

V systematickom prehľade z roku 2019 sa však dospelo k záveru, že suplementácia CoQ10 nezlepšuje zápalové biomarkery.

Na úplné pochopenie toho, či doplnenie CoQ10 znižuje zápal v organizme, je potrebný ďalší výskum.

Môže znížiť krvný tlak

CoQ10 môže podporovať rozširovanie ciev zvýšením dostupnosti oxidu dusnatého.

Metaanalýza ľudí s cukrovkou, vysokým krvným tlakom a vysokou hladinou cholesterolu ukázala, že suplementácia CoQ10 počas štyroch až 24 týždňov znížila systolický krvný tlak o 10 až 21 milimetrov ortuti (mmHg), ale nie diastolický krvný tlak.

Na určenie vzťahu medzi CoQ10 a krvným tlakom sú potrebné ďalšie štúdie.

Môže podporovať zdravie mozgu

Príčina Parkinsonovej a Alzheimerovej choroby nie je známa, ale oxidačný stres môže byť prispievajúcim faktorom. Znížením oxidačného stresu sa predpokladá, že suplementácia CoQ10 znižuje progresiu týchto ochorení.

Len niekoľko klinických štúdií testovalo CoQ10 na Parkinsonovu alebo Alzheimerovu chorobu a výsledky boli rozporuplné a väčšinou neuspokojivé. Nie je známe, či CoQ10 dokáže u ľudí prejsť cez hematoencefalickú bariéru a uplatniť tak svoje účinky.

Môže zlepšiť cukrovku

CoQ10 je antioxidant, ktorý znižuje oxidačný stres, takže jeho suplementácia môže pomôcť znížiť inzulínovú rezistenciu u ľudí s cukrovkou.

Pretrvávajúca vysoká hladina cukru v krvi spôsobuje oxidačný stres a vedie k inzulínovej rezistencii. Inzulín je hormón, ktorý znižuje hladinu cukru v krvi. Pri inzulínovej rezistencii ho vaše telo nevyužíva efektívne, čo vedie k vysokej hladine cukru v krvi. Inzulínová rezistencia je kľúčovou zložkou cukrovky 2. typu.

Štúdie naznačili, že suplementácia CoQ10 môže zlepšiť kontrolu hladiny cukru v krvi a HDL cholesterolu a znížiť triglyceridy u ľudí s cukrovkou 2. typu. Skúmal sa však len malý počet ľudí, preto by sa tieto zistenia mali brať s rezervou.

Nie je dostatok dôkazov na to, aby poskytovatelia zdravotnej starostlivosti mohli odporúčať suplementáciu CoQ10 pri cukrovke.

Ak máte cukrovku a chcete vyskúšať CoQ10, najprv sa poraďte so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti. Možno bude potrebné mimoriadne pozorne sledovať hladinu cukru v krvi. Buďte pripravení upraviť lieky na cukrovku, aby ste neskončili s hypoglykémiou (nízkou hladinou cukru v krvi).

Môže zmierniť migrény

Migréna je opakujúci sa typ bolesti hlavy, ktorý spôsobuje silnú pulzujúcu bolesť alebo pocit pulzovania. U ľudí, ktorí trpia migrénou, boli zaznamenané nízke hladiny CoQ10.

V prehľade ľudí s migrénou sa zistilo, že suplementácia CoQ10 počas najmenej šiestich týždňov znížila frekvenciu a trvanie migrény. Neznížilo však bolesť pri migréne.

Môže zlepšiť prevenciu alebo liečbu rakoviny

Teoreticky môže CoQ10 vďaka svojim antioxidačným vlastnostiam pomôcť predchádzať vzniku rakoviny.

Uskutočnilo sa niekoľko predklinických štúdií (výskum vykonávaný v laboratóriu alebo na zvieratách s cieľom zistiť, či je pravdepodobné, že liek, postup alebo liečba budú užitočné aj u ľudí) s týmito výsledkami:

  • Štúdie na zvieratách zistili, že CoQ10 posilňuje imunitný systém a pomáha telu bojovať proti určitým infekciám a typom rakoviny.
  • CoQ10 pomohol ochrániť srdce skúmaných zvierat, ktorým bol podávaný protirakovinový liek doxorubicín, antracyklín, ktorý môže spôsobiť poškodenie srdcového svalu.

Štúdie na ľuďoch (klinické štúdie) preukázali:

  • CoQ10 pomohol ochrániť srdce pred škodlivými vedľajšími účinkami doxorubicínu.
  • V troch malých štúdiách CoQ10 u pacientok s rakovinou prsníka sa ukázalo, že niektorým pacientkam liečba pomohla.

Vzhľadom na malé veľkosti vzoriek, spôsob, akým boli štúdie vykonané, a množstvo uvádzaných informácií však nie je jasné, či bol prínos spôsobený CoQ10 alebo niečím iným. Je potrebné vykonať viac klinických štúdií.

Môže zlepšiť zdravie pľúc

Štúdie o účinkoch CoQ10 a pľúcnych ochoreniach sú obmedzené a väčšinou ide o štúdie na zvieratách.

Predpokladá sa, že CoQ10 môže zlepšiť funkciu pľúc u ľudí s chronickou obštrukčnou chorobou pľúc (CHOCHP). Zápal aj oxidačný stres môžu negatívne ovplyvniť funkciu pľúc a výkonnosť dýchacích svalov u ľudí s CHOCHP. Keďže CoQ10 má protizápalové a antioxidačné vlastnosti, môže pomôcť funkcii pľúc u ľudí s CHOCHP.

V štúdiách na potkanoch CoQ10 znížil fibrózu pľúc (zjazvenie tkaniva okolo vzdušných mechúrikov v pľúcach) spôsobenú liečbou liekom metotrexát. Nie je známe, či by CoQ10 mal rovnaké účinky aj u ľudí.

Môže spomaliť starnutie pokožky

Niektoré dôkazy naznačujú, že CoQ10 aplikovaný na pokožku (v krémoch alebo sérach) môže pomôcť v boji proti viditeľným známkam starnutia, takže je možné, že aj výživové doplnky môžu pomôcť. Môže to byť spôsobené tým, že znižuje množstvo voľných radikálov, ktoré môžu spôsobovať tvorbu vrások na pokožke.

Môže zlepšiť plodnosť

Plodnosť sa časom vo všeobecnosti mení. Dôkazy o tom, že CoQ10 môže zlepšiť plodnosť, zatiaľ nie sú potvrdené. Niektoré dôkazy naznačujú, že CoQ10 môže zvýšiť pohyblivosť spermií, ich koncentráciu a zlepšiť kvalitu vajíčok. Doterajší výskum však nie je dostatočný na to, aby sa CoQ10 mohol odporúčať ako pomoc pri plodnosti.

Môže zlepšiť športový výkon

Niekoľko malých štúdií naznačuje, že by mohol oddialiť únavu a zlepšiť regeneráciu pri cvičení.

Systematický prehľad 19 štúdií z roku 2023 dospel k záveru, že užívanie 30 mg až 300 mg CoQ10 zvyšuje antioxidačnú aktivitu a anaeróbny výkon a zároveň znižuje markery spojené s oxidačným stresom a poškodením pečene u športovcov. Je však potrebný ďalší výskum.

Môže zlepšiť PCOS

Syndróm polycystických vaječníkov (PCOS) je hormonálna porucha, ktorá postihuje ľudí s vaječníkmi. PCOS spôsobuje hormonálnu nerovnováhu a problémy s metabolizmom a plodnosťou.

Jedna štúdia zistila, že CoQ10 zlepšuje inzulínovú rezistenciu, zvyšuje hladinu pohlavných hormónov a zlepšuje lipidy v krvi u ľudí s PCOS.28 Na potvrdenie týchto zistení sú potrebné ďalšie štúdie.

Potravinové zdroje CoQ10

CoQ10 sa prirodzene nachádza vo vašom tele, v niektorých potravinách a ako doplnok.

Medzi najbohatšie potravinové zdroje CoQ10 patria:

  • Mäso
  • Ryby
  • orechy
  • Niektoré oleje

CoQ10 sa v oveľa menšom množstve nachádza aj v mliečnych výrobkoch, zelenine, ovocí a obilninách. Podľa štúdií je priemerný denný príjem CoQ10 5,4 mg pre mužov a 3,8 mg pre ženy.

Aké sú vedľajšie účinky CoQ10?

Suplementácia CoQ10 sa považuje za bezpečnú a dobre znášanú, ale medzi vedľajšie účinky môžu patriť bolesti brucha alebo žalúdočné ťažkosti.

Tieto príznaky sa môžu vyskytnúť pri dávkach vyšších ako 1 200 mg denne.

Medzi ďalšie hlásené vedľajšie účinky CoQ10 patria:

  • Pálenie záhy
  • Nevoľnosť
  • Závraty
  • Hnačka
  • Nespavosť

Kto by nemal užívať CoQ10?

Deti mladšie ako 18 rokov by nemali užívať CoQ10 inak ako pod dohľadom zdravotníckeho pracovníka.

Dávkovanie CoQ10

Neexistuje žiadna odporúčaná denná dávka (DRI) ani odporúčaná výživová dávka (RDA). U zdravých dospelých ľudí sa však typická dávka pohybuje v rozmedzí od 30 mg do 100 mg denne. O vhodnej dávke pre vás sa poraďte so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti.

CoQ10 je rozpustný v tukoch, čo znamená, že sa najlepšie vstrebáva s tukmi. Niektoré výživové doplnky sú vytvorené s ohľadom na túto skutočnosť, aby sa maximalizovala absorpcia. Môže sa tiež lepšie vstrebávať s jedlom. Postupujte podľa pokynov výrobcu na etikete.

Dávky CoQ10 používané v štúdiách zahŕňajú:

  • Migrény: 30 mg až 800 mg denne počas 8 až 12 týždňov
  • Statínové bolesti svalov: 50 mg dvakrát denne počas štyroch až 12 týždňov
  • Vysoký krvný tlak: 100 mg až 150 mg denne počas štyroch až 24 týždňov
  • Cukrovka: 100 mg až 200 mg denne počas ôsmich až 24 týždňov

CoQ10 je vo všeobecnosti bezpečný a dobre tolerovaný, ale vyhnite sa konzumácii viac ako 1 200 mg CoQ10 denne. Našťastie je toto množstvo oveľa vyššie ako bežne používané dávky.

Záver

Koenzým Q10 môže pomôcť pri niektorých zdravotných ťažkostiach, ako je vysoký krvný tlak, cukrovka a migréna. Doplnky stravy by sa však nemali používať na liečbu alebo prevenciu akýchkoľvek ochorení. Pravidelne navštevujte svojho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, ktorý vám poradí, ako zvládnuť váš zdravotný stav.

CoQ10 môže spôsobovať mierne vedľajšie účinky a negatívne spolupôsobiť s niektorými liekmi.

Neexistuje žiadne oficiálne odporúčané dávkovanie. V štúdiách sa dávky pohybovali od 50 mg do 800 mg denne. Ak uvažujete o užívaní doplnkov CoQ10, poraďte sa so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, aby určil pre vás vhodnú dávku. Pri kúpe doplnkov výživy hľadajte výrobky, ktorých kvalita bola nezávisle testovaná.

Späť do obchodu